Станишев: Институциите не са в състояние да реагират превантивно и адекватно

Станишев: Институциите не са в състояние да реагират превантивно и адекватно

© Георги КожухаровИнституциите в страната не са в състояние да реагират превантивно и адекватно, смята бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. "Достатъчно е от една седмица да гледаш телевизия, за да знаеш, че ще има обилни снеговалежи, че ще има дъждове, че много от инфраструктурните обекти не са в добро състояние", каза Сергей Станишев в Кюстендил, цитиран от агенция "Фокус".


Според него е нелогично на третата година от управлението си ГЕРБ да се извинява с решения на по-предишното правителство. Той напомни, че вертолетите "Кугър", за които днес стана известно, че не са пригодени за работа в зимни условия, са купени от правителството на НДСВ и ДПС. По думите му сегашното правителство е имало възможност да поправи нещата и да осигури системи за обледяване на машините.


Станишев напомни предупрежденията на левицата, че не е добро управленско решение закриването на министерството на извънредните ситуации, което в предишния кабинет се ръководеше от Емел Етем (ДПС), само защото е ръководено от представител на ДПС. Според него гражданската защита сега е "последната дупка на кавала в МВР". "Тя не е във фокуса на внимание на министъра на вътрешните работи както като финансиране, така и като конкретна работа - липсва превенция и сериозна подготовка за по-неблагоприятни условия, което проличава в тези дни", каза още Станишев.
Той е в Кюстендил за среща с членове и симпатизанти на БСП тази вечер. Той коментира, че "президентът, като бивш президент и като бивш лидер на БСП винаги ще има авторитета и уважението в нашата партия и това е нещо съвсем естествено, но не споделям някои негови оценки и заявки". По думите му поведението на Първанов е все едно, че през последните 10 години не е бил в политиката.


"БСП е партия, която е силна с много лица и свои екипи. БСП не е ГЕРБ, където има Бойко Борисов и Цветан Цветанов. БСП никога не може да бъде левият ГЕРБ, тя не е лидерска партия от гледна точка на това, че един човек създава партията", коментира Станишев по повод думите на Георги Първанов от събота, че "твърдението, че БСП не е лидерска партия, означава, че нямаме лидер". БСП без Сергей Станишев и без Георги Първанов пак ще си бъде БСП, защото имаме много повече неща, които ни обединяват, каза още Станишев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK