Условията в домовете за нелегални чужденци още са под европейските изисквания

В центровете за задържане продължават да бъдат затваряни деца, където те попадат с останалите нелегални имигранти. В българското законодателство пък не съществува друга алтернатива, а разделянето им от родителите им може да има още по-негативен ефект от самото задържане. Затова от "Отворено общество" настояват държавата да помисли за създаването на специализирани домове за семейства с деца, както и за хора от уязвими групи или със заболявания

© Юлиана Колева

В центровете за задържане продължават да бъдат затваряни деца, където те попадат с останалите нелегални имигранти. В българското законодателство пък не съществува друга алтернатива, а разделянето им от родителите им може да има още по-негативен ефект от самото задържане. Затова от "Отворено общество" настояват държавата да помисли за създаването на специализирани домове за семейства с деца, както и за хора от уязвими групи или със заболяванияВ домовете за задържане на нелегални имигранти продължават да бъдат настанявани деца и непълнолетни, в противоречие с българското законодателство и европейските норми в тези центрове попадат и лица, търсещи закрила, информираността на чужденците в тези центрове е много ниска, липсват преводачи, медицинската помощ е основно с аспирин и парацетамол. Това са част от констатациите от гражданското наблюдение в специализираните домове за временно настаняване на чужденци на МВР, организирано от институт "Отворено общество".


Днес организацията представи доклада си. Такъв тип наблюдение (в домовете в Бусманци и Любимец) се провежда за пръв път, като срещите с чужденци в домовете са били от специално обучени доброволци. Те са влизали в центровете 21 пъти без предварително предупреждение, имали са достъп до всички помещения и са разговаряли със 75 настанени чужденци, от които 16 са деца.


Една от основните положителни констатации е, че не е установена злоупотреба с физическа сила от страна на служителите. Друга силно позитивна тенденция е, че средната продължителност на задържането на чужденците е паднала на 64 дни (през 2009 г. Българският хелзинкски комитет отчита средна продължителност от 14,21 месеца).
Сериозен проблем обаче е принудителното настаняване на чужденци, които търсят закрила, което по принцип не би трябвало да се случва, ако се спазват законите. Това не само, че е факт, но и продължителността на престоя при хората, търсещи закрила, е по-кратка само с 10 дни в сравнение с чужденците, които ще бъдат депортирани или експулсирани. Основната причина е липсата на места в домовете към Държавната агенция за бежанци (ДАБ), която трябва да вземе хората от затворените центрове към МВР и да ги настани в сгради с отворен режим на достъп. Днес обаче директорът на ДАБ Никола Казаков обеща, че в края на март най-сетне ще бъде отворен домът на агенцията в Пъстрогор и това ще реши този проблем.


Друга установена неприемлива практика е продължаващото настаняване на деца в центровете за задържане, където те попадат с останалите нелегални имигранти. В българското законодателство пък не съществува друга алтернатива, а разделянето им от родителите им може да има още по-негативен ефект от самото задържане. Затова от "Отворено общество" настояват държавата да помисли за създаването на специализирани домове за семейства с деца, както и за хора от уязвими групи или със заболявания (каквато е практиката в някои европейски държави). От МВР отговориха, че ще помислят по темата, но неофициално коментираха, че проблемът би могъл да бъде решен чрез увеличаване капацитета на домовете на ДАБ или ако някои неправителствени организации (например БЧК) изградят към себе си такива центрове за приемане.


Представителите на държавата се съгласиха и с друг тревожен факт - непридружени деца, заловени на границата, се регистрират в заповедта за задържане на пълнолетен, хванат със същата група, въпреки че нямат роднинска връзка, и се настаняват в домовете за задържане за срок, по-дълъг от 3 месеца. Тази практика също противоречи на закона. От "Гранична полиция" се съгласиха, че макар и не особено чести, тези случаи съществуват, обясниха, че проблемът е най-вече в липсата на преводач и краткия срок, в който трябва да се оформят всички документи на задържаните. За да се прекрати с това, ръководството на дирекцията е спуснало специални инструкции до служителите си.


Липсата на превод е посочена в доклада като един от основните проблеми, водещи след себе си ниската информираност за правата на задържаните, лошо медицинско обслужване и др. Според наблюдението единствено настанените чужденци, които говорят или разбират български език, задържаните повторно в центровете и тези, които са успели да си осигурят адвокат още при задържането, са информирани за правата си на разбираем език. Те представляват по-малко от половината интервюирани, или общо 36 души. Един от настанените дори казал, че е получил информация за правата си - "да яде, да спи и да чака".


Чужденците не знаели какви процедури ги чакат, ако са подали искане за закрила, а нелегалните имигранти, които очакват депортиране, споделят, че нямат текуща информация какво се случва и защо са държани толкова време.


Докладът посочва и друг проблем, съществуващ отдавна - задържането се извършва, без реално да са изчерпани мерките, които законът предвижда като алтернатива, като например полицейската подписка. Повечето интервюирани са задържани, без преди това спрямо тях да са прилагани други мерки.


В домовете се настаняват прекалено голям брой хора в помещения, които не позволяват никакво лично пространство. В комбинация с ограничените социални контакти и възможности на настанените чужденци за връзка с външния свят, това води до засилване на тяхната уязвимост, до увеличаване на риска от депресивни състояния и повишен стрес, посочват наблюдателите.


От всичките интервюирани 58 настанени чужденци, ползвали медицинска помощ, 34 категорично отбелязват, че не са доволни от качеството й. Според интервюираните чужденци в дома в Любимец всичко се лекува с аспирин или парацетамол. Няма лекарства за хронично болни и специализирана помощ, консултациите с психолог също са затруднени, особено заради трудния превод. Отбелязва се и недобра връзка на домовете с клиниките със специалисти, а жена, бременна в четвъртия месец, не е била консултирана от специалист.


"Държавата не изпълнява своите международни задължения. Предоставянето на неадекватни медицински услуги и ограниченият достъп до важни медикаменти могат да доведат до нарушаване на свободата на задържаните от изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отнасяне", отбелязва неправителствената организация. Тя настоява за промяна в закона за здравето, която да обхване настанените в домовете за задържане.


Ограничен е достъпът и до адвокатска помощ, като се разчита главно на правната помощ, предоставяна от ресурсите на неправителствени организации и договорни адвокати. От неправителствения сектор възразяват още, че се разчита основно на доброволна помощ за различни всекидневни нужди в домовете - като дрехи, принадлежности за лична хигиена, книги и др. Те настояват в бюджета на МВР да се предвидят средства за това и да се осигури нормалното функциониране на домовете.


За пореден път наблюдението отбелязва, че България не е предвидила специален статут за чужденци, които не могат да бъдат депортирани в страните им на произход, но в същото време и не би трябвало да бъдат задържани за период, по-дълъг от 18 месеца. Неправителственият сектор иска МВР да използва законодателната инициатива и да предприеме съответните стъпки за запълване на тази празнота, като например въведе т.нар. статут на толерантност.


Днес представителите на властта отбелязаха, че след обсъждането на доклада идеята за въвеждане на статут на толерантност е залегнала в плана за тази година. Дали да се предвиди това в законите обаче ще се обсъжда до средата на тази година, а неофициално от МВР дадоха да се разбере, че все още са против такава промяна. Или ако тя бъде въведена, да се прилага изключително рядко.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Никой не ги е карал насила да идват във България.

 2. 2 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Да не идват в България. Тъй като идват от "джунглата" да правят проблеми в България ще живеят в не добри условия според евро изискванията но в идеални според тяхните местни такива. Не ни трябват сволачи като оня сирийски боклук изнасилил момичето пред НБУ. Да си заминават от където са дошли.

 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да не са идвали тук. Като не им харесва, да си идат, откъдето са дошли. Не им дължим НИЩО.

 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Хах, а условията в домовете на легалните местни са съвсем европейски?

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  За вече влезлите в България сме длъжни да спазваме международните споразумения, по които сме страна.
  Друг е въпросът как и защо се влиза нелегално в България, ама по всичко личи, че по тази тема, или добро или нищо. Та нищо.

 6. 6 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Докато има „арабски революции“ и войни в близкия изток ,ще има емигранти.Докато траят размириците в Либия ,Египет и т.н.-ще продължават да идват хора с децата си и да търсят закрила.Това беше ясно още преди една година,защо си затваряхте очите. Всъщност ,наблюдавайки най -новите събития,-още по-голямо емигрантско цунами ни очаква....

 7. 7 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "информация за правата си - да яде, да спи и да чака"

  Емигрантите има какво да ядат, 3 пъти дневно. Това ги поставя в по-добро положение от половината българи, пестящи от храна.

  В родината си по-добре ли са били, където са умирали от глад? Никой не ги спира да си ходят обратно в Сомалия.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#6] от "Irina":

  Нека живеят със социалната пенсия на български пенсионер - около 50 лева, от които да си вземат хляб, кисело мляко и да си платят парното - минимум 100 лева, после да видим дали няма с бягане да поемат към родните места

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"mimi_pmi"]За вече влезлите в България сме длъжни да спазваме международните споразумения, по които сме страна.[/quote]Съгласна съм с теб, но пък НИКОЯ държава - външна граница на Шенген , не спазва стриктно тези изисквания- разбираш защо.Та- много си ни е добро законодателството- на когото не му хареса- да избере 10тте км. строяща се стена на гръцката граница и техните домове за мигранти! Гърция получава пари от ФРОНТЕКС - защо тя не е изградила домове съобразно ЕС законодателство- а България НЕ Е в Шенген!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#8:"sa6"]Нека живеят със социалната пенсия на български пенсионер - около 50 лева,[/quote]
  То май толкова им е разкладката на ден за храна- за 1 човек! Не съм сигурна в стойността "50лв.", но цифрата е някъде там-между 40 и 50 лв...Ще погледна документите и ако намеря точни цифри, ще ги публикувам.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Ми те и нелегалните емигранти не отговарят на европейските изисквания, щото ако отговаряха, нямаше да са нелегални, така че сме квит.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на polikarpos
  polikarpos
  Рейтинг: 396 Разстроено

  С голяма тъга констатирам, че нивото на аудиторията тук не само има сериозен духовен, хуманен и културен дефицит, но и понятие си няма защо и при какви условия България е станала член на ЕС.

 14. 14 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако на нелагалните чужденци не им харесва тука прав им път.Да се върнат там от кадето са дошли

 15. 15 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Условията в домовете за нелегални чужденци още са под европейските изисквания"

  Както и условията във всички други сфери в България.
  И не само за чужденците, но и за българите!
  И какво от това?
  Всеки знае, че сме доста изостанали от развитите страни.
  Важното е да се разбере ЗАЩО и да се промени положението.

 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#13] от "eezyloop":

  А пък аз с радост и топлина в сърцето осъзнавам, че за сметка на изброените от вас липси, все още има достатъчно българи със здрав разум.

 17. 17 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хуманността в БГ-то отдавна си е е*ала майката. Да, да не ги пускаме незаконно, но и да ги подслоним подобаващо. Иначе тук злобеещите - да им се връща!!!

 18. 18 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  тази новина да се преведе на пущу, арабски и другите там езици от онзи регион и да се пусне в нета. току-виж някой и друг се отказал

  low riders team
 19. 19 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#13] от "eezyloop":

  с голяма тъга констатирам, че някои само хабят клавиатурата за да напишат неща, в които не вярват. Ти например колко клети афганци, кюрди, араби и т.н. си подслонил/а в дома си?

  low riders team
 20. 20 Профил на arma
  arma
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нямат работа в България !

 21. 21 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Голям кеф е ксенофобията - така мразиш други, за да не мразиш себе си. Некъф "комендант", зъл и компексиран, хока околните за да покрие страховете си. Няма нужда да приемаш в дома си клетници, трябва само да си добър, честен, и да си плащаш данъците! И ако Държавата е читава - тя ги подслонява!

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1703 Разстроено

  Чета и не вярвам на очите си - кога съм пропуснала факта, че сме станали нация - ксенифоби?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на polikarpos
  polikarpos
  Рейтинг: 396 Неутрално

  команданте много си далеч от идеята на това "как и какво означава да имаш привилегията да живееш в страна която може да дава убежище на нуждаещи се".

  никъде в други подобни страни, които ти сигурно би нарекъл "бели" държави никой не задължава гражданите да подслоняват бежанци. и въобще системата работи по съвсем друг начин.

  за това пък в страните където тази система не съществува са именно онези в които хората изчезват безследно, биват задържани, измъчвани и осъждани без присъда, или просто умират от глад, епидемии и природни бедствия. може би българия въобще не заслужава статуса който е получила, както и привилегията да се причисли към тези "бели" държави.

  може би не аз трябва да приютявам някой а такива като вас би трябвало да им се наложи да бъдат приютявани по някоя от гореизброените причини...

  и всъщност, да. за какво ли си губя времето тук сред тролоксенофобите. бил съм приютявам по нужда и знаам какво е да получиш помощ от чуждоземци и се радвам, че не такива като тебе ми се наложи да гледам в лицето.

  мир.

 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Условията в домовете на редовите български граждани са далеч под стандарта на западноевропейските граждани.Голям % българи живеят при по-лоши условия от тези нелегални чужденци!!! Юлияна Колева първо да напише с колко евро на месец оцелява редовия българин и тогава да съпостави какви средства харчи българската държава за престоя, охраната, лечението... на всеки един нелегален чужденец!!! Самият факт, че авторката не прави това ни показва,че е един обикновен платен манипулатор служещ за антибългарските цели на господаря си Сорос!!!

 25. 25 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  пак имаме нов повод да се срамуваме. тези хора заслужават по-добро отношение

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#26:"valeridg"]Отдавна си мислех, че българите са най-големите расисти. След като прочетох тази статия вече го знам със сигурност! [/quote]
  По тази логика, какви са швейцарците, които даже на смесени бракове не дават гражданство??

  Не е там проблемът. Основно емигрантите влизат в Бг през Турция. Турците нарочно правят това и за Бг, и за Гърция.

  Просто Бг трябва да си пази по-добре границите. Когато вече те ( нелегалните емигранти) са вътре, всички негативи си остават у нас. Когато изобщо не могат да влязат, тогава никой и за нищо не пита, защото няма за какво. Просто е. ПАзете си границите така, както другите го правят.

  Всички Европейски страни, особено Северните, се радват като малки деца, когато "буферите" (там някъде в Ориента) се пълнят с траш и нищо не стига нагоре, за да обезпокоява благополучието им. И на всичкото отгоре, после дават "акъл" на тези, пазещи им задните части, с излишна доза арогантност.

 28. 28 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#25:"gabriel85"]пак имаме нов повод да се срамуваме. тези хора заслужават по-добро отношение[/quote]
  Защо? Те не са легално пристигащи в Бг. Те не кандидатстват легално за работа в Бг. Те не са легални емигранти просто. С какво право ние ще им предлагаме каквото и да е било?? Защо да имаме такова задължение? Ако става дума за квота за прием по хуманитарни причини- нека такава важи и за Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, пропорционално на населението на всяка страна.

  Ако те са в Швейцария, ги изхвърлят за ден, два от там.
  Ако са в Норвегия, със самолет ги изнасят за "нула време".

  Бг е боклука на Европа?

 29. 29 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino":

  Няма защо да им обясняваш няма да те разберът. За либералните е просто по-лесно да обясняват всичко с расизъм защото така им е по-лесно. Друго си е да помислиш малко и тогава да пишеш. Аз самият съм емигрант и не чакам на никой и за нищо, още по-малко на държавата в която съм.

 30. 30 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Като чета коментарите и броя минусите и плюсовете по темата, с прискърбие констатирам, че 2/3 от българските граждани изостават с еволюцията!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 31. 31
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Начинът, по който едно общество третира хората в неравностойно положение и малцинствените групи, е белег за това доколко е напреднало, демократично и толерантно въпросното общество. Отношението на т.нар. "българи" към цигани, турци, хомосексуалисти, изоставени деца, хора с увреждания и емигранти показва, че поне като манталитет, нямаме нищо общо с Европейския съюз.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Проблемите с бежанците те първа започват.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Условията в домовете за нелегални чужденци още са под европейските изисквания

  Те много от българските домове са под европейските изисквания, те се загрижили за чужденците.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#33:"EREBUS"]Проблемите с бежанците те първа започват.[/quote]
  Разбира се.
  Затова още от сега трябва стратегия как да се пазят границите.
  Нещата са прости- ако минаващите нелегално знаят, че шансът да си останат на полето при преминаването са 99% никой няма да опитва даже. Поне не от там. Всякакви "любовни" заигравания с нелегални емигранти ще даде сигнал, че лозето е разградено. От което после ситуацията излиза извън контрол за година-две. Просто и ясно.

  Темата с нелегалната емиграция е тема за железни нерви. А не хуманистичен проблем. Няма нищо "хуманно" в това, страна самата тя изпитваща огромни трудности и жертви, да дава стотици хиляди за нищо.

 36. 36 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В този аспект е и въпросът за Бг гражданство.
  Бг трябва веднъж и завинаги да се освободи от гнилата тема- "Македония", и да спре да раздава гражданство на всякакви тъмни субекти от там, и от Сърбия. Изобщо, даването на гражданство трябва да се обвърже или само с произхода на родителите, или само с годините законен престой в Бг и упражняваната професия.

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "tiparnik":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  то за нас няма та за тях

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#32:"quebecer"]Отношениео на т.нар. "българи"[/quote]
  Хм...не сме тъй наречени" българи", а сме бг. граждани от бг. етнически произход, живеещи в собствената си държава, наречена "България", а не "Турция", "Цигания"н и т.н., НИЕ плащаме данъци в тази държава, така, че имаме право да знаем за кого и за какво ще отидат данъците ни!
  [quote#32:"quebecer"]показва, че поне като манталитет, нямаме нищо общо с Европейския съюз.[/quote] А гърците какъв ЕС манталитет имат, та още са в ЕС, та и в ЕЗ По-малко кал хвърляйте върху България и повече се замисляйте за истинските причини за нещата!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#26:"valeridg"]Отдавна си мислех, че българите са най-големите расисти. След като прочетох тази статия вече го знам със сигурност! [/quote]Като много усилено пишете, я кажете сега- според бг.законодателство престъпление да пресечете бг. граница без документи за самоличност? И щом това е престъпление, какви са хората, които го правят- нарушаватли бг. закон или не? БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА ШЕНГЕН! Ако сте бг. гражданин, какво следва за Вас при извършено от Вас престъпление- досъдебно производство, съд и присъда, нали? Е, изводите си ги правете сам/а!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#41:"Ventsislav Mirchev"]Какъв Шенген, какво престъпление?[/quote]Знаете ли какво значи " нелегален емигрант"? Човек, който без документи за самоличност, в противоречие на законите на Р. България, преминава бг. държавна граница на места, които не са КППТта...Първо разберете за кои хора става въпрос,а после пишете- никой не може да излекува собственото Ви невежество, освен Вие самият!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"dqdomart"]КППТта[/quote]
  Т.е. ГКППТта

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK