Язовирите да са към едно ведомство, препоръчват експерти

Язовирите да са към едно ведомство, препоръчват експерти

© Ивайло АнгеловИзбори 2022

В страната няма цялостен воден регистър, а отговорността за язовирите е разхвърляна между няколко различни институции. Това коментираха в предаването "Референдум" по държавната телевизия експерти.


Не си научихме урока от предишните големи наводениня от 2005-2006 г., проблемът си остаана и координация между институциите няма, обясни в ефира кметът на Къдржали Хасан Азис. 


Той обясин, че в момента всеки поема някаква част от отговорността, а никой цялата. Той посочи и че в момента има опит да кметовете да се вмени отговорност, която те не би трябвало да носят. Той разказа, че в Кърджали има 150 язовира, някои от които са с неизяснена собственост. Годишно се заделят по 2 000 лв., които стигат само за козметични ремонти. Ако трябва общината да отдели 300 000 лв. общо за козметичните ремонти на тези язовира, няма откъде да ги вземе.
Директорът на "Напоителни системи" Георги Харизанов също посочи, че не може кметовете да носят отговорност за язовирите, защото те няма как непрекъснато да поддържат на щат нужните специалисти. 


Директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров коментира, че пътното ведомство е един от най-големите потърпевши при подобни бедствия. Според него обаче отговорност за язовирите трябва да носят и техните ползватели. 


Участниците в разговора обаче посочиха, че не всеки има техническа способност да дава преценка за състоянието на язовирите.


Георги Харизанов обясни, че дружеството разполага с техника и специалисти да реагира на нуждата от спешни ремонти - нещо, което нито кметовете, нито други могат да си позволят.


Хасан Азис допълни, че никъде няма и ясно разписани правила за отговорностите за тези съоръжения.


Директорът на "Напоителни системи" посочи, че от края на миналата година дружеството за своя сметка е започнало всяка седмица да описва с GPS чашките на 2-3 язовира, за да може да се създаде ясна картина за всеки от тях. Той не можа да каже защо толкова години това не е било направено. Той обаче обясни, че дружеството отговаря пряко за дигите, но не е в състояние да отдели хора, които в такива ситуации да дежурят по протежението на дългите километри съоръжения.


Според Стефан Модев, декан на Хидротехническия факултет, практиката показва, че ситуацията е най-добра там, където държавни ведомства отговарят за такива съоръжения. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK