Ранното предупреждение за бедствия - закъсня, ужасно закъсня

Ранното предупреждение за бедствия - закъсня, ужасно закъсня

© Министерство на отбранатаРанното предупреждение за бедствия и аварии е задача, с която се занимава вече второ правителство. Първата обществена поръчка за системата, която трябва да предупреждава за опасни природни явления, е обявена от кабинета "Станишев" през 2007 г.  Тя обаче все още не е изградена напълно. Трудно е да се каже, че е дори наполовина готова. Заради липса на работеща превантивна програма (с всички системи, организация, обучени хора и т.н.) при наводненията през последните дни загинаха хора, а евакуация се случваше или в последния момент, или след като къщите вече са залети.


С какво разполага България?


По неофициална информация само в около една трета от областите или в 10 града в страната действа система за ранно сигнализиране - в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София. Това означава, че България все още не е изпълнила докрай и задължението, свързано с членството й в ЕС за въвеждане на такава национална оповестителна система. Дори сирените, които предупреждават за наближаващи кризи не са монтирани във всички градове. А срокът за това беше 1 юли 2011 г.
През октомври 2011 г. правителството на ГЕРБ одобри план за изпълнение на националната програма за защита при природни катаклизми за 2012 г. Според него МВР ще задели над 8 млн. лв. за предотвратяване на бедствия, като 5 млн. лв. ще струва доизграждането на системата за ранно предупреждение при бедствия, чието монтиране е трябвало да завърши преди две години.


Не е ясно направено ли е нещо по системата през последните месеци и какво. Вчера премиерът Бойко Борисов на въпроси за нея пък заяви, че "става въпрос за огромни бюджетни средства, които трябва да се излеят и в тази посока", без да уточни за 5-те милиона ли говори или за друга сума.


Компютърно следене на реките - в бъдеще време


Част от изграждането на системата включваше и ранно предупреждение срещу наводнения. Става въпрос за датчици, които дават информация в реално време за състоянието на реките и водните басейни. Те трябваше да бъдат част от компютърна система за близо 4 млн. лв., която да прогнозира евентуални наводнения, като служи за определяне на заливните зони на басейните и показва триизмерен модел на наличните в страната водни повърхности. Проверка на "Дневник" обаче показа, че тази система все още е в бъдеще време.


Зелено:
Без опасни явления.
Жълто:
Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.
Оранжево:
Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.
Червено:
Времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

Kaк се предупреждава без система


В момента във всяка община има служител по управление на кризите. Той получава информация от областната администрация за потенциално опасни явления. Всяка община трябва да има и разработен план за управление при кризи.


Мария Куманова от Национално сдружение на общините в Република България потвърди пред "Дневник", че всяка община си има план. Създават се и кризисни щабове, които следят обстановката в заплашените от бедствие райони. Някои общини имат сключени договори с мобилни оператори, които изпращат кратко съобщение до гражданите, за да ги предупредят при бедствие. Според Куманова  проблемът не е в механизма за действие, защото той работи.  Проблемът е в


бързина и адекватност на реакцията


Такъв план има и община Харманли, в която се намира потопеното село Бисер.


В конкретния случай в петък до община Хасково и Харманли е била изпратена информация за опасност от наводнение и повишаване нивото на реките, обясни пред "Дневник" областният управител на Хасково Ирена Узунова. Рано сутринта на 6 февруари около 6 часа специалист по кризи отива да провери язовир "Иваново". Той не забелязва нищо според Узунова, защото водата в язовира, преливника (който трябва да поеме водата от язовира) и стената са били покрити с лед.


Два часа по-късно около 8.20 ч. стената се срутва, по думите на Узунова, която обаче уточни, че все още няма точна информация за случилото се. Едва когато кметицата на Бисер вижда големите ледени блокове по реката, тя започва да предупреждава хората да се качат по горните етажи на къщите си.


Според Узунова по предварителна информация основната причина за бедствието са ледените блокове, под напора на които стената се пука. "В този смисъл едва ли някой е можел да го предвиди", заяви тя, попитана дали предвид информацията за възможни наводнения не е можело да се осъществи по-ранна евакуация.


Непрогледналото око


В системата за ранно предупреждение по времето на кабинета "Станишев" беше включено и изграждането на Център за аерокосмическо наблюдение (ЦАН) - наричан "Окото на Емел Етем (бел. ред. - тогавашният министър на извънредните ситуации)". Той беше шумно открит през 2007 г. и представен така: "Аерокосмическият център предоставя възможности за откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка, мониторинг на горска и растителна покривка, оценка на загубите на дървесина." ЦАН трябваше да работи със сателитни снимки.


Сега центърът е в "Гражданска защита", която е на подчинение на МВР. По данни на ведомството девет служители се занимават само с мониторингово наблюдение на спътникови снимки с цел ранно предизвестяване на природни бедствия. По обясненията на служители на "Гражданска защита" центърът работи основно в помощ на пожарната. Той независимо какво е било първоначалното описание не можел да "види" пукнатина в стената на язовира или да помогне при опасност от наводнения.


Аерокосмическият център за видеонаблюдение беше  създаден с 1.3 млн. лв. от бюджета на министерството, с които са купени две наземни станции за приемане на данни от шест сателита. Това оборудване включваше и антени, декодери, приемници и софтуер.


ЦАН обаче нито предупреди, нито помогна при спасителните операции в бедствието в град Цар Калоян преди 5 години (на 6 август 2007 г. по идентичен начин беше потопено русенското градче и загинаха осем души, след като се скъса стената на микроязовир, а двуметрова вълна помете и два рибарника, разположени в преливници, които би трябвало да са празни). Тогава директорката Антоанета Францова каза, че "не е коректно да се иска да се върши работа от седем души, която по принцип е за 100" (според проверка на 'Капитал" след случилото се съпругът на Францова  Михаил Михайлов е един от шефовете на фирмата "Контракс", която е доставила системата за ЦАН).  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Егати всяко кметство на малко населено място да отдели по 1000лв за сирена и да я сложат на кметството.

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Как се предупреждава без система ли? Ми като Боримечката от "Под игото", когато щяло да пукне топчето... Няма такава държава ли?
  П.П.
  Заигравката с небезизвестна песен на Георги Станчев в заглавието спокойно може да бъде посветена на държавната администрация като цяло:

  ...Колко странно, колко горчиви дни
  Колко болка и мъка ти ми причини
  Бях готов, исках да ти простя
  Ти закъсня ужасно, ужасно закъсня!

  Ти закъсня, ужасно закъсня,а
  а можеше да ти простя
  Ти закъсня, ужасно закъсня,а
  бях готов да ти простя.

 3. 3 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Сега центърът е в "Гражданска защита", която е на подчинение на МВР."
  Имали нещо, което да не е закъсняло в МВР

 4. 4 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  С-мата закъсня, но парите са усвоени.
  Виновни няма, Слънцето не смее да обвинява Станишев.

 5. 5 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ех защо я няма Емел Етем Тошкова за да го поеме . За вината става въпрос.

 6. 6 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#3:"kr"]Имали нещо, което да не е закъсняло в МВР[/quote]
  Ченгетата с камери. Сега масово се монтират знаци с ограничения 40км, и куките по цял ден висят там.

 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не разбирам нещо - може СМС-и за всекакви промоции и бигбрадъри, а СМС-и като прелее язовир - трудно?

  Баси и националноотговорния бизнес.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на Lilyana Filipova
  Lilyana Filipova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво за статията, ама да не си останат само с нея. Трябва ги гонят като като хрътки непрестанно.
  Понякога помага.

 9. 9 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ясно ,че е закъсняло ,да се накажат виновните и да се концентрираме какво може да се направи от тук нататък.

 10. 10 Профил на maniavd1
  maniavd1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко ли пари са се "изпарили" - що никой не ги разследва ? Все нямало виновни. Усвоени много средства или по -точно отчетени много но по предназначение усвоени или изразходвани минимум. Максимума - в нечий джоб. Всичко е така - на неоправдано високи цени се купува заради комисионните и после - издънка. Но така е при безотговорност или по-точно при колективна отговорност. Къде ли няма издънки в тази система... И да коментираме - все тая - като кучетата покрай кервана сме...

 11. 11 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Червясала от корупция система. Навсякъде! Какво очаквате, че ще се случи?

 12. 12 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Във всяко едно кметство има монтирани сирени още от Татово време и на 2-ри юни се включват на обяд. Ама я ми кажете колко хора знаят какво означават сигналите. Ние от край време сме все опаки хора.Ето оня ахмак снощи по тв дошли са хората да го евакуират живота да му спасяват рискувайки своя собствен а той докато не дойде водата няма да се евакуирам.

 13. 13 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 406 Неутрално

  жалкото е че в 10 часа гражданска защита научи от телевизията за наводнението.
  това е срам за българия и за държавноста.

  след като се мисли за магистрали и метро и нищо друго не я интерисува.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Страна с население по-малко от Лондон, Мадрид, Ню Йорк не може да се справи с елементарни неща. И проблемът не е в идеите, а в корупцията и липсата на санкции при установена такава. За сметка на която гинат и продължават да гинат невинни хора.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Апропо, бих помолил журналистите от "Дневник" да се придържат към високи стандарти, а да не ползват театрални похвати за привличане на внимание. Визирам втората част от заглавието, която е цитат на песен от 80-те.

 16. 16 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Много отдавна беше очевадно ясно какво би станало ако валежите са обилни. Нищо не е правено. Ето го и резултата.

 17. 17 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Яко глупости!
  Метеоролозите още предишния ден предупредиха по радиото и телевизията че съществува опасност от заливане.
  От тук нататък, кой може да предвиди, че стената на язовира ще се срути? Реално това е причината за бедствието. Ако не се беше срутила стената, щеше да има например наводнени мазета. Така че не е проблема в липсата на предупреждение, а в неподдържаната стена и в липсата на адекватен план за действие и евакуация в случай на бедствие

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Аз предлагам хората от които зависи живота на стотици да минават някакви тестове за интелигентност.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 914 Разстроено

  И накрая плащат невинни хора за смотания ни манталитет ( заложен у комунистическо !) на нехайство, недисциплинираност и безотговорност. Няма какво да чакаме отвън да ни спасяват и помагат - вината си е на наше вътрешно ниво ! Разбира се ръката на всемогъщата природа не признава нищо и никого, но и да стоим с почти скръстени ръце също не помага..
  Радват ме статии като тази - колкото повече обширна и обективна информация, толкова по-добре за заспалите ни души.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "a.ni.":

  Ти виждал ли си тест за интелигентност?
  Хората са много интелигентни там. Усвояват едни пари. Проблемът е, че не ги е грижа за човешкия живот. Ето, глупави ли са тези, дето са си взели дърва без пари, ако че техните са си на сухо в мазето?

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "a.ni.":

  Ани, това се лекува с контрол и неизбежни наказания!

  Но в сбърканата ни държава най-много да се изрепчат и да вдигнат наказанието, но отново наказани няма да има.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Открих "характеристиките" на акустичните сигнали (сиренния вой):

  http://ecomedia.bg/laws/chemical-management/law/125

  В края на материала, Приложения 4 и 5 са дадени ГРАФИЧНО!

  Описани са само два звукови сигнала - за "въздушна опасност" и за "край на тревогата". Всичко останало са гласови съобщения, описващи вида на опасността. Има текстовете. При пробите аз реално не можех да чуя какво точно се казва, освен "внимание" и "край на тревогата".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Но, тези не закъсняха, да са там да се снимат и да си направят ПР-а, Нямам думи , в коментарите под фотоса е казано всичко
  https://www.facebook.com/photo.php fbid=2647156183946&set=a.1892377994963.2096468.1406913893&type=1&theater

 24. 24 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отлаганата у нас с години тема за покриване щетите от природни бедствия отново става актуална по време на криза и затова е удачно да има катастрофичен пул за имуществено застраховане. Застрахователната премия ще бъде поносима за българските граждани и ще бъде по подобие на румънския модел. В момента поради високия риск от земетресения и наводнения в България е най-удачно създаването на катастрофичен пул по примера на Румъния. Идеята е в него да се акумулират средства, с които да се покриват щети при настъпване на големи природни бедствия. Очаква се през първите няколко години от функционирането на катастрофичния пул да бъдат застраховани по-голямата част от жилищните имоти у нас. В момента едва 7-8% от сградите имат застраховка, покриваща риска от природни бедствия. Размерът на премиите ще зависи и от това в кой район се намира сградата, като вероятно ще бъдат определени три или четири основни зони с отчитане също и на типът на строителството. Така ще се образува една матрица на параметричната застраховка за природни бедствия, по която ще се изчислява размерът на премиите и съответно на обещетенията.

 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Направи ми впечатление вчера, като гледах репортажите на bnt.bg, че няколко пъти спасителните екипи споменаха че са молили предишните дни населението да се евакуира и на следващия дент се е наложило да ползват водолази и БТР ... Това се случва в САЩ наи-редовно само дето съвсем ясно им обясняват и в някои щати ги карат да се подпишат, че са отказали да се подчинят на заповед и така не се рискува живота на спасителите заради глупост ...
  Това в Бисер никои не може да го предвиди, ама останалото може съвсем да се изиграе без циркове и да се продължи нататък ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#24] от "greco_jlt":

  Да бе да някои ще си носи отговорност в БГ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 27. 27 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  ,,...Според Узунова по предварителна информация основната причина за бедствието са ледените блокове, под напора, на които стената се пука. "В този смисъл едва ли някой е можел да го предвиди", заяви тя, попитана дали предвид информацията за възможни наводнения, не е можело да се осъществи по-ранна евакуация..."
  Явно пак се мъчим да дфокараме нещата до там, че да няма виновни за тази трагедия! А бе тези чиновници нямат ли малко срам, поне пред паметта на загиналите!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#21] от "Музар":

  Аз също настоявам за тези две неща, но един глупав човек, колкото и да го наказваш, той ще продължава да реагира неадекватно. Може би трябва да се преминава през някаква подготовка. Един дедо, като придошла водата си залостил вратата. В случая кмета е трябвало да предвиди, че има някаква вероятност и поне възрастните хора да ги качат на високо.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#20] от "gsb":

  Няма какво да кажа.. . Жалката истина е това.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  [quote#21:"Музар"] това се лекува с неизбежни наказания! [/quote]
  Наказанията как ще обезщетят хората изгубили имуществото си, за да забогатява някой от продажбата на две риби? Общо взето всички ще плащат за щетите, а този, който печелил, остава ненаказан.

 31. 31 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Сутринта ББ като го питаха докъде е стигнало изграждането на системата за ранно предупреждение - смотолеви нещо набързо за "човешкия фактор" и веднага почна да обяснява как и защо е сменил директора на спортната зала, защото паркингът бил платен......

 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Според мен бедствието подрани; министрите още не се бяха събудили...

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси Кирилова":

  Само недей да залиташ в посока, че арендаторите с рибите са виновни. Не може да разчитаме на севеста, а на договори за адекватно стопанисване, търсене на отговорност и сурови наказания. Сутринта при Гала показаха Милко Калайджиев, който през 1м. сняг минавал за да си източва някакво язовирче. И каза, че като го е взимал е попълнил 10кг. документи.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Защо Бойко не спази предизборното си обещание да разследва злоупотребите на ДПС, в случая Емел Етем, която се хвалеше, че ще изненадаме американците с нашата система за ранно предупреждение. Нали ГЕРБ беше срещу корупцията?! Много е удобно постоянно да се наливат пари, които на практика се присвояват.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Гневно

  Каква ти Гражданска защита, когато я поставиха в подчинение на Пожарникарите в МВР. Резултатът е налице. Какво ранно известяване, когато Пожарната тргва при сегнал за пожар, а не срещу пропукваща се язовирна стена! Май нещо объркаха професии, специалисти, министерства. Важно е, че периодично изпробват сирените - Годни ли са - значи Гражданската защита работи - нищо, че няма кой да ги включи точно тогава когато трябва. Важното е, че спреструктурирането се спестиха средства и чиновниците от финансовото си взеха наградите...
  Ако така ще я караме, скоро няма да има въобще кого икакво да се спасява!

  yustal
 36. 36 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В допълнение към коментар "35": Лошото е, че може би по страшнот скоро предстои, както каза еврокомисар Кристалина Георгиева. Само, че дали някой който трябва, я слуша. Защото следващите оправдания и заклинания от трибуната на Парламента или пред екрана на ТВ ще са просто неизбежно оправдаване на извършители на престъпление срещу народа!

  yustal
 37. 37 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Заплатат нали върви - ко ти пука.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 38. 38 Профил на sonja42
  sonja42
  Рейтинг: 8 Неутрално

  vmesto da pishete komentari i da si stoite na toplichko se grabnete i si pomognete sami kakav narod ste balgarote njamate organizacija tanite ot mizerijdia izlesti po ulicite i rinete snega i si zashtiteti ot navodnenija koi s kakvoto moje si pomagaite shte se zatrie taz darjava zaradi tova che nikoi nishto bez pari ne pravi stegnete se be hora pomagaite si

 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Едва когато кметицата на Бисер вижда големите ледени блокове по реката, тя започва да предупреждава хората да се качат по горните етажи на къщите си."

  Т.е. благодарение на съобразителността и бързата реакция на кметицата на село Бисер, все пак някакво предупреждение е имало, макар и в последния момент.

  ДОбре, че всичко това се е случило през деня, а не през нощта.

 40. 40 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Информация за водните съоръжения

  - Дунавски район с център Плевен
  http://www.bd-dunav.org/
  - Черноморски район с център Варна
  http://www.bsbd.org/v2/
  На територията на Област Варна няма преливащи язовири с непосредствена опасност от наводняване на населени места.
  В общ.Д.чифлик контролирано се изпускат язовирите Долни чифлик, Горен чифлик и Пчелник.
  В общ.Дългопол яз.Елешница прелива с минимални количества. Контролирано се изпускат яз.”Г. Трайков” и „Елешница”.
  Реките на територията на областа са в коритата си и няма опасност за населението. Няма данни за засегнати населени места. 07.02.2012г.
  - Източнобеломорски район с център Пловдив
  http://www.bd-ibr.org/
  Прогноза за очакваните водни нива (06-02-2012)
  Прогнозата за водните нива в някои пунктове в басейните на реките Марица и Тунджа е налична на
  http://91.191.221.48/apache2-default/maritsa/indexbg.php
  Тази прогноза е резултат от работата на хидрологичен и хидравличен модел, който се поддържа от НИМХ.
  - Западно беломорски район с център Благоевград
  http://www.wabd.bg/bg/

  Хубаво е всеки ден от 1. Дек до 1 Май да излиза ежедневен обобщен бюлетин - "Прогноза за състоянието на водоемите" и да се публикува като прогнозата за времето в програмите на телевизията,във вестниците и в интернет медиите!

 41. 41 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Нагледно се доказа как никой няма да бъде виновен!

  Няма виновни, няма 8 милиона... На всичкото отгоре ще платим за Бойкова чест по 10 хиляди кръвнина, а медиите услужливо искат да дарим и още.

  Журналистическо разследване... В тоя студ? Сигурно се шегуваме.

 42. 42 Профил на ym
  ym
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "kr":

  Има - оставката на Св Цветан.

 43. 43 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "В този смисъл едва ли някой е можел да го предвиди"???!!!???
  В онзи смисъл обаче БГ е африканска територия (не може да се нарече държава със сигурност, понеже се оказа че няма никаква система за нищо!), в която не дай си Боже да стане някакво бедтсвие - природно или предизвикано от човеците.
  На бас се хващам че ПАК няма да има никакви виновни.
  Само едни много пари са "усвоени", особено се е облажило МВР, което ПАК бе особено неадекватно.
  Аварии стават навсякъде. Само че в някои държави вземат мерки и изграждат системи така че това да не се повтаря, демек - извличат си поуките. А в други територии - всичко си продължава както си "го знаят", до следващата трагедия!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Дано дръг път държавата да е по-сериозна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 754 Неутрално

  То това не е държава.Пълна пародия.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 46. 46 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре де. Системата си е система. Но и без да съм метеоролог и т.н съм наясно, че при тежи снеговалежи идва ред на снеготопенето => на наводнението. (При това то едва сега започна, може дори да се каже, не не е започнало). Както се оказа, за проблема с яз. "Иваново" се е знаело доста отдавна, това, че не решен овреме, е отделен въпрос.

  Та при тази ситуация, какво пречеше на кмета, или на някой общински или областен чиновник, просто да обясни на населението, да си приготви едно "спешно куфарче" с най необходимото - дрехи, вода, медикаменти, малко храна - всичко това в рамките на 5-6 кила. Японците така правят от памтивека. И след това да чакат сигнал, ако не дай Боже, се наложи.

  Просто е като гъбено семе. Ама не би. Чакаме европейски програми, с изпълнители и подизпълнители.

  Не искам да съм лош пророк и дано не съм. Но като гледам цели този сняг, кошмарът май тепърва предстои. И въпреки шамара, който не удари с. Бисер, Харманли, Свиленград, в следващия момент май пак ще се окажем неподготвени, жем с код "оранжево", "червено"...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 47. 47 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разбираме само че, много пари са похарчени за нищо.Но и бедствията не са достатъчно мащабни за да разберем, че обединението ни срещу проблемите е правилния път. Още утре всичко ще се забрави и чалгата и ракията ще потекат. Ние приличаме на експеримент,, Могат ли лудите да имат държава,,.Оказва се, че могат, но не могат да живеят добре.Защото всеки е на своя вълна и така по-лудите ядат вечно зелника. Малко в стил- Д.Адамс-купете си лодки и вечер си лягайте с водолазния костюм , зер не се знае колко е напукана язовирната стена.Подгответе си специален запас суха храна.Бих ви дал още много съвети за оцеляване , но съм сигурен че знаете повече от мен.Ние обичаме трудния живот-другото живот ли е?

 48. 48 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Същия случай като Цар Калоян 2006, с тази разлика, че тогава Емел Етем -ДПС и СерГЕя не взеха никакви мерки за язовирите и организацията по тяхното стопанисване !

  " Трагедията в Цар Калоян е предизвикана от лошо поддържани язовири, твърдят експерти. Причините за наводнението и трагедията на 6 август в град Цар Калоян са обилните валежи, които са били неблагоприятно съчетани с лошо поддържани диги на два от язовирите, както и че в тях е имало големи водни количества, което е в противоречие с предназначението им за спиране на наводненията Това е заключение от проверка на експерти от Българската асоциация по мелиорации /БАМ/, съобщено от тях на пресконференция в Русе.
  Председателят на БАМ проф. Руслан Кенаров отправи препоръка до правителството за създаване на нова хидрометрична мрежа за нашата страна, при която повече никой няма да има възможност да злоупотребява с данните.

  Като пример за лошото състояние на язовирните диги експертите посочиха, че при язовир Езерче-1 преди години дигата е била разрушена и после възстановена без да се спазват техническите изисквания. Там преливникът е бил повреден и не е можел да изпълни предназначението си.

  Двата водоема Езерче-1 и Езерче-2 е трябвало да бъдат празни, за да поемат приливните вълни и да бъде предотвратено наводнението. В действителност те са били пълни с вода рибарници, чието разрушаване при пробива на дигите е вдигнало значително равнището на прииждащата вода в града, посочи председателят на експертния съвет Маргарита Стефанова. Тя смята, че при концесионирането недопустимо е сменено предназначението на язовирите без проектиране."
  http://www.glasove.com/2007-g-nepravilno-eksploatirani-yazoviri-vinovni-za-navodnenieto-v-tsar-kaloyan-19121

 49. 49 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Днешното правителство обаче направи това, което трябваше да е направено преди 20 г ! Разбира се в дневничето няма и дума за това !
  http://www.standartnews.com/interviews/milioni_potavat__v_selskite_gyolove-134078.html

 50. 50 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#3] от "kr":

  Получаването на хонорарите и апартаментите от министъра и даренията за министерството.
  А приказките просто изпреварват мисълта му, ако изобщо я има.

  apoloniy
 51. 51 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#14:"Читател"]Страна с население по-малко от Лондон, Мадрид, Ню Йорк не може да се справи с елементарни неща. [/quote]
  Ама страна дето еша си няма --> Докладът на Еврокомисията за територията, подмандатна на технолЪгичното зло http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/blog-post_09.html

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 52. 52 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ранното предупреждение за бедствия - закъсня, ужасно закъсня

  То кое ли сме свършили навреме!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 53. 53 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От БСП са обещали да изпратят 300,000 лв в помощ за пострадалите райони. Парите са от държавната субсидия на партията.
  Преди дни подобен жест направиха от ГЕРБ.
  На ход са и другите партии.

 54. 54 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Системата за предупреждение е последното нещо от което зависи предотвратяването на бедствията.Все едно причината за сгазването на пешеходеца на пешеходна пътека да бъде ,че не работил клаксона та да му свирна да се пази.Ама шофьора няма книжка,бил пиян,спял на задната седалка,без спирачки- няма значение КЛАКСОНА е виновен.
  Дразнещо е непрекъснато да прикриват некадърността и безхаберието си зад разни кодове- жълт,кафяв,миризлив и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK