Еврокомисията: Съдебната система трябва да се реформира из основи

Еврокомисията: Съдебната система трябва да се реформира из основи

© Анелия НиколоваСъдебната система трябва да се реформира изоснови, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата". "Дебатът за условията и процедурите за избор на ВСС трябва бързо да се конкретизира, ако се цели реформите да бъдат осъществени преди края на мандата на сегашния съвет през есента на 2012 г."


Това са част от изводите от междинния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България. Текстовете дават техническа оценка за напредъка на страната в правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца.

Вчера според черновата на мониторинговия доклад България е изправена пред поредната негативна оценка, защото "липсва задълбочен анализ на слабите места в правната система в България, както и в разследващите практики, свързани с борбата срещу престъпността и корупцията".


ВСС да излъчва заседания в интернет
От Еврокомисията констатират, че все още не са налице промените, които се очакваха от прилагането
на изменения Закон за съдебната власт,  "целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване,  повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система,  както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми".


Според доклада е необходимо да се реформира процесът за избор на ВСС, за да се постигне "по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система".  


Според ЕК назначаването и повишаването в длъжност на компетентни магистрати, съблюдаващи етичните норми, е важна част от съдебната реформа. "От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите.  Бяха изразени опасения и по отношение на процедурите за атестиране", пише още в доклада. 


От комисията предлагат в бъдеще при атестирането и повишаването в длъжност"да се демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми."


Според доклада взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати,  необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, става ясно още от доклада.


Евродокладът предлага за основа на реформите във ВСС да послужат обсъжданията със съответните заинтересувани страни, предприети неотдавна от правосъдния министър. "Междувременно могат да се
предприемат конкретни стъпки за подобряване на отчетността на Висшия съдебен съвет,  като "например по-ранно публикуване на дневния ред на заседанията, систематично отваряне на заседанията на комисиите за обществеността или за наблюдатели от гражданското общество,  както и
предаване на живо в интернет на заседанията на ВСС." 


Законът за конфискация да опира на силни институции


Комисията отчита, че България е отговорила на препоръките от последния доклад през юли със започването на работа на специализиран съд и прокуратура за дела,свързани с организираната престъпност. Освен това от ЕК констатират, че комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала значителни резултати, "а новосъздадената комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси взе първите си решения".


Докладът отчита, че са предприети мерки за "подобряване на съдебната практика, организацията на прокуратурата и сътрудничеството между съдебната власт,  полицията и другите административни органи", но през следващите месеци се очакват още реформи в съдебната система.


"Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области. "Обсъжданият понастоящем в парламента закон за отнемане на имущество трябва да има възможно най-широко приложно поле и    арсенал от мерки и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи", пише още в доклада.


Според текста все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция.


За главния прокурор и председателя на ВКС


В доклада от юли за първи път имаше критики лично към главния прокурор Борис Велчев и към председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. В документа от днес е отбелязано, че след последните препоръки "главният прокурор обяви някои инициативи, например организационни мерки,  методологични насоки и софтуерни инструменти, насочени към насърчаване на по-нататъшната специализация в прокуратурата".


От ЕК отчитат, че вече съществуват планове за разширяване на мандата на специализираните екипи за борба с измама със средства на ЕС, така че да бъдат обхванати и престъпления против държавния бюджет като данъчните измами, както и за сформиране на съвместни екипи за случаи на корупция по високите етажи.


"Освен това главният прокурор създаде служба за криминологични изследвания и се очаква да бъде предоставен достъп до регистъра за специални разузнавателни средства на всички прокуратури", пише още в доклада. Все още от комисията очакват "създаването на единна информационна система между прокуратурата, полицията и другите административни органи".


"След последния доклад на Комисията бяха предприети или подготвени редица действия, целящи да отговорят на опасенията на Комисията във връзка със съдебната и следствената практика. Сред тези действия са доклад на Върховния касационен съд за слабостите в съдебната дейност, работа на прокуратурата по изработването на насоки за анализ на оправдателните решения, както и междуинституционални споразумения между полицията и административните органи за контрол".


От Комисията отчитат, че са въведени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, целящи намаляване на броя на делата, върнати от касационна инстанция, и е създаден отдел, натоварен с установяването на непоследователна съдебна практика и подпомагането на Върховния касационен съд при тълкуване на закона.


"Тези инициативи следва да бъдат допълнени от по-всеобхватен и систематичен анализ на слабостите в разследването, наказателното преследване и съдебното производство по дела от голям обществен интерес. Привличането на външен и независим експертен опит ще позволи предприетите мерки да черпят от най-добрите практики, а напредъкът да бъде измерван с обективни показатели", препоръчват от Европейската комисия.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  ЕХЕЕЕЕ,

  От 1 година го повтарям това,че съдебната система е за цялостна смяна!БРАВО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Тия ПЪК, само искат да развалят СПОКОЙСТВИЕТО НА чувствителните ни МАГИСТРАТИ...Последните имат толкова лични проблеми - имотни и други...

 3. 3 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ми те тук съдиите съдят министрите, докато министрите плюят съдиите, а красьо назначава отгоре...

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Айде оная Мирослава Тодорова, председателка на съдиите мафиоти, дето завела дело срещу Цветанов, че оповести за забавени мотиви от 3 години по присъда на Маникатов, да прочете доклада

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Констатациите са едни и същи в почти всички доклади.

  Повтаряемостта трябва най-накрая да говори нещо на ЕК - без крути мерки никаква реформа няма да се случи.

  Какво, да не искат да чакат още 20 години, за да се убедят.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези у Брюксел да не се правят на ощипани. Само съдебната ли система е гнила? На всички е ясно, че унас всичко е пародия вече 23г. Всеки драпа да се докопа до властта с цел лично облагодетелстване. Вечния преход ни докара до там, че мафията се сдоби с държава. Всичко се унищожи, разграби и разпродаде........вместо да надграждаме ние събаряме......Трябва из основи да се ''опожари'' всичко, да се направи една лустрация на всички правителства до сега....Съд и затвор за старите властимащи, и нови лица на всяко ниво. Вече 23г. ни въртят едни и същи парцали в политиката......завъртяха ни в омагьосан кръг.......Свършване на прехода ще продължи още 100години, ако старите муцуни продалжат да кадруват у нас......Ей тва е, рибата се вмирисва от към главата....а на нас все развалени глави ни турат на власт.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Магистратите - истинските недосегаеми!!!!!

 8. 8 Профил на darina_3313
  darina_3313
  Рейтинг: 225 Неутрално

  еее,тея пък!на нашичките си им е добре!защо искат да им развалят рахатлъка!

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Явно в Брюксел най- после са се усетили ,че гръмките изявления за силната ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ за преборване на организираната и производните на нея всички видове престъпности , не вършат работа . Освен воля трябвало и акъл . В смисъл - професионализъм . Който не се придобива от разнасяне на папки в МВР. Както се изрази един премиер-министър. Който в момента реве , че му пречат да се хвали от постиженията на съдебната система. За да паднел мониторинга . Изглежда вече и Брюксел не вярва на сълзи .

 10. 10 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Айде Цецо да го прочете и да си дава оставката по най-бързия начин!

 11. 11 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Избирането на ВСС, неговата работа, работата на съдебната власт, прокуратурата, полицията трябва да въплъщават принципите на прозрачност, отчетност, последователност... да се спазва на духът на закона. Съдиийското съсловие е най-корумпираното съсловие, някой съмнява ли се в това? Плащат им обикновено тези, които могат да плащат МНОГО - олигархичните кръгове около Доган, Първанов, Запалката...
  Ще има още много такива доклади.... Съдебната система не е магистрала - да ч построиш за половин мандат с европейски пари...

  Вяра. Надежда. Любов.
 12. 12 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Правителството е укоримо, че не прави достатъчното да размаже това гнездо на мафията, на червената мафия, наречено съдебна система. Вярно е, че не прави, защото до известна степен не му изнася, облагодетелствани са някакви кръгове около него, не смее да влезе в бой с изключително опасни структури на професионални престъпници. Още по-укорима е разбира се самата съдебна система - партизанското име на щаба на червените престъпници. Истинската причина е обаче, че самото общество е съгласно да живее в престъпност и не се срамува от престъпността, а даже я и окуражава.

 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Прави са хората! И това реформиране трябва да се извърши от изпълнителната власт! Тоест от Гербонеориентираните... Ама те са толкова глупави, че трябва от Европа да им кажат...Много лесно е да се изхокат"Ние ги хващаме, те ги пускат" и до тук. Защото нямат потенциал да осъзнаят защо е така... Та той Трайчо пита Германия какво е АСТА... след като го подписал вече ..та аз съм се замислил дали има с какво да мислят... Много тъп матер'ял ни управлява, скъпи сънародници! Ужасно ТЪП! Горко ни с такива управници!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  И откъде си я взеха тази държава ?

 15. 15 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#10] от "paco112":

  Или патриарх Максим!!!!!!
  Нито една дума няма за МВР

 16. 16 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  "Съдебната система трябва да се реформира из основи" - всичкото БКП вън заедно с комунисти, партизани, ятаци и почитатели на Мелпомена. На МНСъд за държавна измяна в полза на личният джоб.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не виждам изход от ситуацията,наречена българска съдебна система!

  Магистратите трябва да бъдат лишени от абсолютния имунуитет,който имат сега и да могат да бъдат съдени,ако са корумпирани,карат пияни,крадат,изнасилват и т.н.Трябва да знаят,че не са недосегаеми.Имунитетът им трябва да е служебен и да касае само действия и решения,пряко свързани с работата им-с нищо друго!

  Те няма да се откажат сами.
  Няма воля да бъде променена Конституцията в частта й за независимостта на съдебната система.

  Водевил!

 18. 18 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да се реформира, ама като гледам кои ще я реформират и ще назначат нов ВСС и ми става мъчно и за системата и за реформата

 19. 19 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Абсърдът е ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕД с ПОЛИТИЧЕСКА КВОТА

  УОТ ДА ФАК бе другари?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 20. 20 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 605 Неутрално
 21. 21 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 435 Неутрално

  За кой ли път ЕС и обикновените български граждани са на едно мнение...

  И за кой ли път нищо няма да стане в държавицата...

 22. 22 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#12] от "hhhuuunnn":

  Не съм експерт но има длъжности - главният прокурор например - които имат мандат почти 2 пъти по - голям от това на едно правителство и тия хора не могат да бъдат сменени

 23. 23 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това може да стане само със смяна на конституцията, но ДС, което задкулисно държи територията БГ не ще

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 24. 24 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Сега съдия Мирослава Тодорова трябва да осъди ЕК за клевета

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Трябва ли да го каже Еврокомисията, за да се направи нещо, като и на малките деца е ясно, че това е единственото решение страната да дръпне напред. Именно нереформираната съдебна система е спирачката в развитието на страната.

 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI" +++++++++++++ Отдавна бях писала във форума че стари проститутки с нови тоалети се въртят из публичния дом носещ името България.

 27. 27 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Германската съдебна система да се копира тук и толкова.
  Затова исках България да влезе в ЕС, иначе си оставаме в Балканистан.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Поне ЕС защитава българските граждани. Всички останали защитават мутрите.

  подпис
 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Нямя да стане тая реформация, може да е само деформация. Не се е родил този, който ще си одере сам кожата.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Колкото и да го повтарят, докато всички тук търпим това положение, все така ще е.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  Изпълнителната власт едва ли може да реформира съдебната - нали веднага ще писнат, че има вмешателство в независимостта на съдебната власт. Трябва Велико народно събрание и нова Конституция - но по-важния в-с е кой ше пише новата конституция - май ще е най-добре да се препише някоя европейска конституция

 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Интересен ще е коментара на г-жа Куцкова.

 33. 33 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#19] от "Distributed":

  Ами те това имат предвид!
  Обаче при не се сещат от това да се бие самара, трбе си направо магаретата!
  Да ме простят хубавите животни!

 34. 34 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Еврокомисията: Съдебната система трябва да се реформира из основи

  Сега остава най-лесното - да се направи! Според мен всички досегашни съдии и прокурори, работили в сферата на наказателното право трябва да бъдат уволнени незабавно, без изключения и на тяхно място да бъдат назначени, млади и амбициозни хора, които имат и куража и желанието да се справят с проблемите в съдебната система, добре е уволнените магистрати да получат по 1 година затвор за всеки 5 години стаж, защото няма начин да не са си го заслужили за толкова време, било с действията си, а най-вече с бездействието си, адвокатската сган също трябва да бъде прочистена, защото те са посредниците между престъпниците и следователите, прокурорите и съдиите, както и пълна конфискация на имуществото на всички работили в сферата на наказателното право, тази мярка не е лошо да се прилага на всеки 10 години, със завишаване на санкциите.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 35. 35 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "calimero":

  Най-добре да се откажем временно от съдебен суверенитет и да минем под юрисдикцията на правото на ЕС...за около 100 години!

 36. 36 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Чувал съм, че в САЩ на съдиите като им подаряват подаръците по коледа и празниците им ги подарявали с касова бележка, защото съдята после трябва да отиде да регистрира подаръка и колко е струвал.

  Ама нашите съдии подобно ниво на прозрачност не могат да го компилират.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 37. 37 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Весело

  Да, това е крайно време да се случи. Дано послушат ЕК.

 38. 38 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "Distributed":

  Не само това-в САЩ съдиите ги съдят и опандизват,ако се разправя пиян със пътния полицай,защото бил спрян за проверка !

 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanalex2":

  Народното събрание може да промени доста закони. Освен това полицията е в преоративите на изпълнителната власт..Прокуратурата косвено също..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите."
  ---------------------
  герберчета, кой кадрува в съда? цецо или... цецо?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 41. 41 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  садебни реформи ,нови садии.....-ами ако доидат по-гладни от тия.....тогаз ко ши правиме? маи ше требе да ходиме с пистолети на кръста ида раздаваме правосъдие сами.

 42. 42 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "a.ni.":

  А как да се намесим в работата на НЕЗАВИСИМАТА съдебна система, която решава делата според закона, а не според обществените очаквания?

 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanalex2":

  Абсолютно!

  Но четата на великия адвокат Л.Корнезов бди да не се случи точно това!

 44. 44 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Критики е имало и ще има, нещата са били, са и ще са си същите.

 45. 45 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "faeton":

  Ми ще бди, такава му е задачата!

 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  "Прави са хората! И това реформиране трябва да се извърши от изпълнителната власт!"

  След което ще ни размажат, защото са нарушени независимостта и разделянето на властите. Съдебната система сама трябва да изрине авгиевите си обори, няма кой да го направи заради нея. Но не виждам как това ще направят "социално слабите" магистрати и техните роднини до девето коляно....

 47. 47 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#39] от "ostin22":

  За полицията - да. За прокуратурата - нали е към съдебната система.

 48. 48 Профил на Gonzo Porn
  Gonzo Porn
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]От 1 година го повтарям това,че съдебната система е за цялостна смяна!БРАВО! [/quote]


  и какво браво? за какво? Дето беззъбите чиновници от ЕК пишат доклад след доклад, а кервана си върви? То така ще продължи милиони години, виждате какво става с Гърция. ЕС е едно беззъбо куче

 49. 49 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#17] от "faeton":

  И имаше още нещо там за някакво животинче, станиол и шоколад...

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 50. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  абе,форумците,кой ни бръсне за лула тютюн,бее??? приказването не е спирало,забравих от колко петилетки и...КАКВО?? Продължавайте....

 51. 51 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  [quote#21:"arhistefka"]И за кой ли път нищо няма да стане в държавицата... [/quote]
  Аз пък съм оптимист.
  Еврокомисията ,за пореден път ни дава право на НОВ строеж на съдебната система.

  "Съдебната система трябва да се реформира из основи, "

  Имаме и нов министър ,които е с подкрепата на Брюксел.
  Значи нови правила ,изисквания ,процедури.
  Този ВСС отива на бунището.Новите лица трябва да защитят,докажат своята независимост и лоялност към държавата , пред всички нас.
  Щом тръгна специализирания съд и това ще стане.


 52. 52 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ДА ДЕ АМА ОТКЪДЕ ХОРА, МАТРИАЛА НАИСТИНА Е ЛОш, РАЗНИ НЕДОУчИЛИ ЛЕЛКИ, СЕ ПРАВЯТ НА СЪДИЙКИ

  BG e мини империя на злото.
 53. 53 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#38] от "faeton":

  Няма да забравя преди 7-8 год лятото на Сл.Бряг сме с едни приятели шотландци и имаше един съдия - от Sheriff Court - в Глазгоу , там съдят за по - дребни престъпления.Човека се беше напил и се изпика в храстите и един от другите го снима.
  Оня изтрезня на секундата , защото ако някой покаже тия снимки в Шотландия , го уволняват на секундата за непристойно поведение.
  Къде сме ние!!!!!!

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivanalex2":

  Ей, ние сме свободни хора, ние избираме как да ни управляват. Съдиите и прокурорите не са някакви божества дошли да ни казват как точно да живеем.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Съдебната система трябва да се реформира из основи, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата"."Дебатт за условията и процедурите за избор на ВСС трябва бързо да се конкретизира, ако се цели реформите да бъдат осъществени преди края на мандата на сегашния съвет през есента на 2012 г. [/quote] Изгарям от нетърпение да видя какви дебати ще сътворят Фидоошу, Лъчо Дъ Брейн, Мента Стоянова и другите титани на мисълта от мнозинството в парламента.
  Те друго, освен "400 сравнително честни начина за изземване на пари от населението", досега не са измислили, но знае ли човек

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 56. 56 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#52:"pelagia"] ДА ДЕ АМА ОТКЪДЕ ХОРА, МАТРИАЛА НАИСТИНА Е ЛОш, РАЗНИ НЕДОУчИЛИ ЛЕЛКИ, СЕ ПРАВЯТ НА СЪДИЙКИ [/quote]
  Не само на съдии. Лелки с дипломи от свободни университети вече са министри и заместник министри.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 57. 57 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  законодателната,изпълнитената и съдебната власт са навързани като свински черва

 58. 58 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дон Кихот":

  Винаги има начини...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 59. 59 Профил на stojmenova
  stojmenova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма съд, който да ги осъди повечето корумпирани съдий, трябва да разчитаме само на страшния съд, обаче техния бог е друг, казва се финикийски знак!Страшно е и е жалко !Мотане на дела, протакане, а иначе едно самочувстие на богоизбрани!

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#53] от "yokicha":

  Много прост е отговора, в Шотландия хората смятат това за непристойно или поне по-голямата част, тук е точно обратното.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Гневно

  Етичните норми!!! Най-накрая да им го кажат право в очите. Не може съдиите от злоупотребите с имоти по морето и до ден днешен да си работят без проблем, не може да има разни там Пенгезовци във всеки един районен и окръжен съд във всеки град на България. Не може да няма наказания за неизпълнени срокове - напр. за услужливо пропуснато обжалване по някоя присъда на дебеловрат мафиот от страна на прокурора или разни минимални присъди от съдиите!

  Боян Р.
 62. 62 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#54] от "a.ni.":

  Бих добавил, че те съдят в името на народа. Затова може би ние трябва да си ги избираме пряко, както президента и парламента.

 63. 63 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ..препоръките на Европа са през следващите месеци да се извършат реформи...Не ги подценявай-те знаят какво може да се свърши и без Велико Народно Събрание...Има доста лостове..само желание да се разбърка статуквото май липсва.. И малко интелигентност... Сигурен съм че не си изненадан за последните две..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 64. 64 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Съдебни дела на живо по Интернет - радвам се, че тази идея им се показа за пореден път, сега обаче от най-високо ниво. Дано доживеят внуците да я видят осъществена някой ден! Бих добавил и ежемесечен списък с помилваните от президента и мотивите му на сайта на президентството!

  Боян Р.
 65. 65 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 612 Неутрално

  То на всички е ясно че промяна трябва, но манталитета се променя поне за 2-3 поколения и то започнато от днес, защото досега вървяхме на зад

 66. 66 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нееее, в никакъв случай, какви прекрасни съдии си имаме, мотиви се бавят по 2-3 г, наркобосове се пускат, половината болни и луди излизат, екс-министри получават по 2-3 г условно за кражба на 14 млн, (Масларова БСП); не ги притеснявайте моля !

 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#62] от "ivanalex2":

  Така е. Имало опасност прокурори и съдии да започнат да отсъждат както е угодно на избирателя, а не на Темида. Обаче живота ни и развитието на цялата държава зависи в пъти повече от съдебната система, отколкото от президента.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Вчера като писах, че основните критики в доклада ще са срещу съдебната система (без да съм го чел, но то си е ясно) получих 20 минуса и 2 плюса. Щото форумци не могат да се отърват от партизанщината и искат да плюят по боко и цеко, а не по съдебната система. Освен това тук пишат съдии и адвокати и постоянно се опитват да ни убедят, че в съда работят ангели небесни, докато на всички е ясно, че съдът е една черна дупка на корупция, зависимости и некадърност, която ще съсипе България.

  Няма шики-мики.
 69. 69 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#67] от "a.ni.":

  Явно затова ни дават да избираме президента, от който почти нищо не зависи, а не дават да избираме съдиите, чийто решения не се коментират, а се изпълняват.

 70. 70 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#68] от "daniel_defoe":

  не че не си прав, но за другата най- голяма кочина МВР си отговарят точно боко и цеко....

 71. 71 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  Сегашна съдебна система е като комедия Талия ( GR Θάλεια Thaleia "блуминг, изобилие, радост смелост," е в гръцката митология, една от деветте музи .
  Тя е муза на комикси и поезия, развлечения. На характер, с което е показана или описана, комикс маска , венец от бръшлян и мошеник овчар. Тя е селска жена.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Thalia.jpg
  Talía, por Jean-Marc Nattier (1739)

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 72. 72 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  БРЮКСЕЛ С ЧЕРВЕН КАРТОН ЗА МВР И ЦЕЦО


  При тая абсурдна МИЛИЦИЯ И МИЛИЦИОНЕРИ които друго освен да бият гражданите не знаят доклада дори е добър и положителен! Полицията беше превърната в мутренска милиция.

  Къде е реформата на МВР??? Докога ще бият гражданите? Докога ще се гаврят с народа? На милицията все съда им е виновен е че те две думи на кръст ен могат да вържат а за елементарни престъпления да съберат елементарни доказателства да не говорим!
  Само си спомнете случая Яна -убийството в Борисовата градина където капитал ги разкости са некадърност и некомпетентност! Полицията ни е не само корумпирана и некадърна тя е и некомпетентна а милиционерите са най-плиткоумните в държавната администрация!

  Георги Първанов го каза най-правилно преди няколко дни при коментар за Цецо и МВР - "ПЪЛЕН ПРОВАЛ"!

  Случая Яна!
  Случая Мирослава!
  Полицейското насилие и държание като на мутри!

  Какво да коментираме повече? Некадърна корумпирана и некомпетентна полиция! ЕДно разследване не могат да направят! Време е за червен картон и от България!

 73. 73 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]От 1 година го повтарям това,че съдебната система е за цялостна смяна![/quote]

  Цялото правителство е за смяна но в Б-я няма НЕТЪРПИМОСТ! Кой прави съдебната реформа? Кой парив реформата в МВР? Кой събира ГОДНИ доказателства а не скалъпва съшити с бели конци обвинения и процеси? Цялата отговорност е на правителството и лично на премиера те затова са избрани и като не се справят трябва да подадат оставка и да идва следващият! И той като не се справя подава оставка и така докато намерим някой дето ще оправи една стена преди да избие 10 човека и наводни цяло село!

 74. 74 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Разстроено

  Бах се у държавата, дето по глупост останах през 1990. помислих си тогава - след митинга та Орлов мост на 10 юни 1989 г. - че ще бъде у нас като в другите европейски държави. Бях в Англия и можех да получа документ за пребиваване (който щеше да ми даде всичко след време), но се върнах, защото мислех, че ще правим нова България.
  Но за година разбрах, че "правим" е резервирано за ония същите. Както и да е. Останалото го знаете. Казвам само, че ако сега бях на тогавашните си години (1990), щях да бягам со све сила от тая прокажена територия.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#68:"daniel_defoe"] Освен това тук пишат съдии и адвокати и постоянно се опитват да ни убедят, че в съда работят ангели небесни, докато на всички е ясно, че съдът е една черна дупка на корупция, зависимости и некадърност, която ще съсипе България.[/quote]
  Глупости! Никой не се опитав да Ви обясни, че "съдът са ангели небесни"! Въпросът е.,че проблемите си имат лични данни, конкретни лица са и като натоварвате ВСИЧКИ юристи с определението , че са "корумпирани", става така- набеждавате невинни хора в извършване на престъпление, БЕЗ ДА ИМАТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, а само въз основа на Вашите емоции! Все едно аз като адвокат да подема кампания срещу Вашата професия и да пиша, че щом и Вие принадлжите към тази професия , нямате морал, корумпиран сте и директно трябва да влезете в затвора! Замислете се над товА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#65:"balla"]То на всички е ясно че промяна трябва, но манталитета се променя поне за 2-3 поколения [/quote]

  Господине, чувала съм, че Сталин бил променил манталитета на руснаците, само за една петилетка, и то доста успешно, явно на мустакатият не му се е чакало 2-3 поколения, нашата съдебна система плаче за такъв реформатор.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 77. 77 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Реформи, а? Колко пъти се каза и повтори? Корупция, съдебна система, съдебна система, корупция. Омагьосан кръг. Друг е въпроса на кой в България му трябват реформи, освен на народа.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 78. 78 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#31:"ivanalex2"]Изпълнителната власт едва ли може да реформира съдебната - нали веднага ще писнат, че има вмешателство в независимостта на съдебната власт.[/quote]
  Но може да направи МВР да разследва по закон. Така че да не се издънват на всяко по-сложно дело с доказателствата, щото не знаят как трябва да се събират. МВР - конкретно бившите дознатели, настоящи разследващи полицаи - са изцяло подчинени на изпълнителната власт. А на тази фаза - досъдебната, се дължат около 90% от последващите проблеми в съдебното производство.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 79. 79 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А сефте, все едно някога е имало положителен доклад

 80. 80 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#55:"DrAvalanche"]Фидоошу, Лъчо Дъ Брейн, Мента Стоянова и другите титани на мисълта [/quote]
  +++++++++++++++++++

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 852 Весело

  Разбирай, съдебната система трябва да се разформира изоснови.

 82. 82 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Привличането на външен и независим експертен опит ще позволи предприетите мерки да черпят от най-добрите практики, а напредъкът да бъде измерван с обективни показатели", препоръчват от Европейската комисия. "
  ==============
  Бих добавил и да ПРЕПОРЪЧА(смятай да задължи България) да приложи в пълна сила лустрацията!!!
  Все още не е късно!
  Да ПРЕПОРЪЧА да се освободят подножията на планините и бреговете на язовирите от всички строежи освен рибарските!
  И най-после големите бандити-"политици" да влезат за дълго зад решетките!
  Иначе от това по-лошо не може да стане, но няма да има оправяне!

 83. 83 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#68:"daniel_defoe"]съдът е една черна дупка на корупция, зависимости и некадърност, която ще съсипе България. [/quote]

  Господине, тя вече я е съсипала, някои реват, че не можело магастратите да бъдат характеризирани по професионален признак, трябвало да има доказателства, защо пък да не може, зависи от професията, ако някое момиче работи в бардак, едва ли са нужни доказателства, че не е девствено, само тъпият адвокатски мозък ще реве за доказателства в подобен случяй, но това си им е професионална деформация, те са свикнали да изкарват престъпниците ангели, така че е нормално да защитават съдиите, прокурорите и колегите си.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 84. 84 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#77] от "ПАВЛА":

  Ти що реши, че на народа му трябват реформи?

  Ганьо няма никакво желание да се реформира. Всъщност Ганьо иска да реформира другите, не него да го реформират.

  А в пирамидата нагоре до върха са все Ганьовци...

 85. 85 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#75] от "dqdomart":

  Не се напъвай. Няма смисъл, в стадо от черни мърши, бялата овца се обезличава.

  Чиста статистика. Знам че като правист не го разбираш, ама природните закони са такива. Един да оцапа гащите - всички миришат. Така е в съсловията.

 86. 86 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Българската съдебна система е най-доброто измислено в човешката история средство за борба срещу справедливостта.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  В обществото цари пълно неведение около т. нар. съдебна система. Всс, вас, мас, 100 вида съдилища, неясни такси и срокове.
  99% от хората, смятат че да заведеш дело е скъпа и безполезна загуба на време.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#77:"ПАВЛА"]Реформи, а? Колко пъти се каза и повтори? Корупция, съдебна система, съдебна система, корупция. Омагьосан кръг. Друг е въпроса на кой в България му трябват реформи, освен на народа.[/quote]
  Ами това е част от проблема, че реформите трябва да се правят от хора, които не са заинтересовани от провеждането им - мисията невъзможна.

 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#85:"niakoi_si"] Знам че като правист не го разбираш, ама природните закони са такива. [/quote]
  Ами тогава и аз да обръщам листото - знаеш ли като адвокат колко вътрешно инфо имам- тази държава мога да я обърна с хастара нагоре...Е- така ли трябва да се живее и действа- като мафиот?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#50:"triton123"]абе,форумите,кой ни бръсне за лула тютюн,бее???[/quote]
  Да, няма смисъл агнетата да приемат резолюция в полза на вегетарианството, ако вълците са на друго мнение.

 92. 92 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Предлагам да започнем да правим всяка събота мирни протести срещу съдебната система и корумпираните съдии.
  Барем до юни месец, когато ще е следващия мониторинг-доклад.
  Със свещи - културно, по централните площади на големите градове.

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#85:"niakoi_si"]Един да оцапа гащите - всички миришат.[/quote]
  Ами да почвам и аз да издавам адвокатската тайна- най- свещеното правило за всеки адвокат- и тогава много неща ще лъснат- щом ме обвиняваш и мен в "корупция", поне да съм направила поне едно престъпление реално, че да не ме е яд, че съм без вина виновна В полицията как е Що цв.цв. ви намила- ооо, при нас има единици, които престъпват закона, но щом стане дума за юристи- всички са виновни- без конкретизация на лицата, без доказателства, без процес и въпреки правният принцип в целият ЕС за невиновност

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Човекът който трябваше да инициира тия реформи или да си признае, че не иска да го направи, в момента заема длъжността вицепрезидент.
  А баш-отговорният заема длъжността премиер.

 95. 95 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Коментарът на ЕК по отношение на реформата в съдебната система съвпадат с предложенията на Съюза на съдиите в България (ССБ) от лятото на миналата година, които изобщо не бяха допуснати от Гроб за обсъждане в НС. Вместо със законодателни промени мутрите се заеха с "овладяване" на съдебната власт по мутренски - натиск, изнудване, заливане с помия в слугинските медии.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 96. 96 Профил на varsea
  varsea
  Рейтинг: 8 Неутрално
 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#94] от "ooonufri":
  До коментар [#95] от "bgkurshum":
  Съгласна съм с Вашите мнения.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "teridan":
  Държавна мафия, това е целия проблем. А народа - кучета го яли!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 99. 99 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално
 100. 100 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "Distributed":
  А от друга страна е наглост да твърдят, че били политически неутрални. Няма как да са, след като са формирани по политически квоти. Радикалния изход е само един: за да е независима, в съдебната система трябва да се въведе изборност. Избори на шефовете, което ще ги направи легитимно избрани от върховния суверен - народа, и независими от политиците. Само тогава съдиите могат да се противопоставят на мафиотизирането на политиците. А сега се конкурират с тях за спечелване на мутрите на своя страна.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK