Парламентът одобри по принцип промените в закона за горите, облекчаващи строителството на влекове и писти

ВИТОША БЕЗ СКИ
ЛИФТ

© Надежда Чипева

ВИТОША БЕЗ СКИ ЛИФТГолямото достойнство" - така депутатът от ГЕРБ Емил Димитров нарече поправката в закона за горите, която ще позволи лифтове и писти да се строят с право на строеж, без терените да бъдат изключени от горския фонд. Днес 72 депутати от ГЕРБ и двама независими подкрепиха и приеха на първо четене измененията, сочени от опозицията и природозащитници за лобистки в полза на "Витоша ски" и на собственици на лифтове и влекове.


Народните представители от управляващата партия повтаряха като един - позитивно е това, че предназначението на терените няма да бъде променяно, така земята ще остане държавна, ще остане в горския фонд, а след време, когато евентуално спре да бъде използвана за ски или лифтове, държавата ще си я притежава и ако се налага - ще я залеси. В отговор на критиките, че така държавата губи сериозни средства, които би събрала при смяна на предназначението, от ГЕРБ отговориха, че пък ще се събират държавни такси за ползване на гори.


Председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определила преди време като рекет поведението на "Витоша ски", заради които се внасят измененията, днес не се изказа в пленарната зала, въпреки че беше вътре.
Промените в закона за горите бяха приети ударно от правителството, след като в началото на зимния сезон фирма "Витоша ски" отказа да пусне лифтовете си на планината и да открие сезона. Исканията на фирмата са да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Досегашният закон не даваше такава възможност.


Освен това според 10-годишния план за управление на природен парк "Витоша" (в сила до 2014 г.) е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия.


Измененията облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове и с още нещо - предвижда се да се даде възможност правото на ползване на съществуващи ски писти да се учредява на собствениците на прилежащите лифтове и влекове.


Колко ще струва това на собствениците на влекове, за колко време те ще могат да ползват и стопанисват пистите от законопроекта не става ясно. Депутати от ГЕРБ казаха само, че това е пропуск, който ще се изчисти между първо и второ четене. Народните представители не отговориха обаче на критиките, че така ще се създаде монополно положение, а собствениците на влекове, които ще стопанисват и пистите, на практика ще определят и условията за целия бизнес в съответния курорт.


Ако тази фирма има и хотел, очевидно този хотел ще се ползва с преференции пред останалите, същото важи и за ски училищата, посочи Петър Курумбашев от левицата. По думите му собствениците на лифтове и влекове на практика ще определят кой, кога и при какви условия изобщо ще има достъп до пистите.


Депутатите от ГЕРБ обявиха, че изменението не е лобистко. Подаръци никой и на никого не прави, не заблуждавайте, терените остават държавни, заяви Емил Димитров. Той и неговите колеги акцентираха на това, че промените всъщност ще дадат възможност да се развива ски туризмът.


"Аз се чувствам като престъпник, децата няма къде да спортуват. Трябва да отворим възможностите за хора, които могат да инвестират", обяви Румен Стоилов от ГЕРБ. Христина Янчева (ГЕРБ) също отбеляза, че България трябва да развива този вид спорт и туризъм. И според нея със запазването на правото на собственост на държавата и оставането на тези територии в горския фонд, "се запазва българската гора".


Колегата й Любен Татарски пък обяви, че повечето възможности за ски туризъм и спорт ще увеличат имиджа на страната, а и приходите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK