Престъпната безотговорност на държавата (историята на язовир Иваново)

Наводнение в село Бисер заради скъсана стена на язовир

© Георги Кожухаров

Наводнение в село Бисер заради скъсана стена на язовир"С Акт №...", "обектът е актуван...", "не е заведен язовир", "собственикът на язовира...", "ведомството не е изграждало съоръжение..."


Това съдържат с днешна дата стотици (вероятно) листа с изходящи, входящи и регистрационни номера - кореспонденция между няколко институции.Те са продукт на колективната безотговорност на държавна и местна власт на обитаваната от всички ни територия, наречена Република България. Тази колективна безотговорност доведе до страшен резултат - осем мъртви българи и населено място, което надали някога ще преодолее напълно разрухата, след като стената на язовир "Иваново" се скъса и заля до вчера неизвестното за повечето хора село Бисер.


Дори и в деня на национален траур институциите продължиха да се замерят през медиите със старите писма, които са разменяли помежду си, "да си мерят" (без)отговорността и да спорят шумно кой е трябвало да се погрижи спуканата от повече от 6 години язовирна стена да бъде поправена.
Не е наша работа


"Стената е спукана! Стената сълзи! Повредата застрашава сериозно няколко населени места!"  - тази информация е постъпвала периодично навсякъде - в общината в Харманли, в областната администрация в Хасково, в министерството на отбраната.


И всяка една от тези власти, представляващи като цяло Република България, е препращала проблема към другата. С пълното съзнание, че писмото ще се върне отново към нея. Че просто ще има нови и нови преписки. И че нищо няма да се направи.


Надали някой през 2010г. или 2011 г. в тези институции си е правил илюзията, че при поредната такава кореспонденция (водена от 2007 г. насам), насрещната спореща страна ще се вразуми и ще ремонтира стената.


От 2003 г. общината в Харманли и Министерството на отбраната спорят в чия територия е злополучният язовир. Общината настоява, че той е в територията на полигона "Корен", а само 26 декара (невключващи стената) са в нейно владение. Министрите на отбраната отричат - ведомството нито било изграждало язовир, нито в неговите активи е заведен язовира. Вчера и днес бяха разпространени и факсимилета от дългогодишна кореспонденция по този въпрос.


От която става видно, че макар писмата да съдържат информацията, че стената е опасно повредена, по-главният въпрос за спорещите е бил този за собствеността, за това кой "трябва да се набута" и да направи ремонта.


"В областната администрация в Хасково е постъпило писмо от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, с което бяхме уведомени, че при последната проверка е установен силен теч от стената на язовир Иваново", пише в началото на 2009г. тогавашният областен управител на Хасково Райна Йовчева. Тя моли да бъде уведомена от военното ведомство дали язовирът е негова собственост. А кметът на Харманли да даде становище каква ще е процедурата в случай, че язовирът не е част от военния полигон.


Днес от Министерството на отбраната разпространиха писмото и отговора на предишния министър Николай Цонев, че язовирът е на границата на полигона и е собственост на общината. "В картата на възстановената собственост в землището на с. Иваново е допусната явна фактическа грешка. Министерството на отбраната не възразява да бъдат предприети действия от страна на собственика на язовира - община Харманли, за отстраняването на грешката", гласи отговорът на ведомството.


Темата за поправката на стената очевидно потъва в юридическия спор. Нито държавата в лицето на областния управител или друг държавен орган, нито общината, дават инструкции или започват ремонт.


Същото "упражнение" по писане на писма и завеждането им се повтаря и в края на 2010г. Тогава кметът на община Хармални сигнализира за пукнатината. Новият областен управител Румен Данев (сега депутат от ГЕРБ) пише до военното министерство, като посочва, че язовирът и стената му са предоставени в управление на ведомството и е необходимо министерството трябва да предприеме незабавно мерки за отстраняване на пробойните. Още същия ден военният министър Аню Ангелов отговаря на Данев вече познатото - министерството не е изграждало язовир, в баланса не е заведен язовир, "Иваново" е собственост на община Харманли.


Днес тогавашният областен и настоящ депутат се сеща - проверка за собствеността не бил правил, позовал се на данни, подадени му от общината в Харманли и затова посочил военното министерство като отговорно за ремонта. С днешна дата Данев (както и цялата държавна власт) вече смята, че кметът Михаил Лисков (от БСП) е трябвало да стопанисва водоема и да го поправи.


Поправката обаче не се случва и при тази кореспонденция в края на 2010 г.


Хубави правила, но кой да ги спазва


А иначе държавата е написала невероятно подробна наредба още през 2004 г., в която на над 30 страници е описано как се поддържат язовирните стени, как се наблюдават и ремонтират.


Както и в други случаи по този край на Европа, наредбата се оказва просто добро пожелание. Пред БНТ днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова без притеснение обясни, че няма държавен орган, който да разполага с подходяща техника, за да следи дали това се прави и дали инструкциите в наредбата се прилагат.


Навсякъде в документа е споменато, че дейностите се извършват от "собственика". Няма отговор обаче кой носи отговорност, ако има спор за собствеността и как се процедира в такива случаи. В тълкуванията си юристи от опозицията дори стигнаха до римското право, което казвало, че когато някоя движима или недвижима вещ е с неясен собственик, то тя е държавна.


За държавата обаче собственикът е ясен - общината. За общината също - държавата.


И така докато се стига до писмо на кмета от 16.12.2011 г. "В язовир Иваново са открити две каверни точно над изпускателната тръба с разрушаване на заскаляването, има опасност от разрушаване", пише Лисков на областния управител три седмици преди трагедията в село Бисер, убила 8 човека...


Някой да се съмнява, че е последвало някакво движение, за да се предотврати срутването?!


Сега на ход е прокуратурата, която на свой ред ще увеличи кореспонденцията в опит да установи кой носи отговорност за неремонтираната стена. Възобновената размяна на писма ще продължи поне няколко месеца, а може би и години.


Дали това ще има значение за хората от Бисер? Дори и за тези, които останаха живи, но загубиха на практика постигнатото през живота си...


Но каквото и да установят разследващите, престъпната безотговорност на държавата не може да бъде прикрита. Три дни след трагедията тя остава безнаказана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (250)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хмм, че от какъв зор военните ще имат язовир? Държавен е.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Гневно

  ''________"Стената е спукана! Стената сълзи! Повредата застрашава сериозно няколко населени места!" - тази информация е постъпвала периодично навсякъде - в общината в Харманли, в областната администрация в Хасково, в министерството на отбраната.
  ________''

  А те от своя страна прочетоха информацията и си го преместиха у лявия крачол.......Тъжно, но факт. Случаят е поредното доказателство, че животът на мат'ряла е ценен само по време на избори. А след това кучета ни яли.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  "Те са продукт на колективната безотговорност на държавна и местна власт на обитаваната от всички ни територия, наречена Република България. Тази колективна безотговорност доведе до страшен резултат - осем мъртви българи и населено място.."
  Такова е положението във всяка една област на обществения живот в родината ни! Това е следстие на безхаберния "преход", който продължава повече от 22 години. Още вчера го казах: Ако в България не бяха дошли комунистите през 1944-та, всичко щеше да си е на мястото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Поредната мистерия, породена от човешка безотговорност. Без виновни. Все едно не е било.

 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Параграф БГ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1677 Гневно

  БРАВО!
  Това се нарича журналистика!
  За мен всичко е обобщено в "колективната безотговорност на държавна и местна власт на обитаваната от всички ни територия, наречена Република България. "
  Това не е държава, това е територия, в която далаверата, набутването, женалието да не се минеш, андрешковския тарикатлък са прояли ВСИЧКО до най-високо ниво!
  Всеки иска права, ама бяга от задължения! И разбира се потърпевши са най-слабите, най-бедните.
  Хората си гинат или мизерстват, а "овластените" са забравили не само човещината, но и законите.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Т.е. на Мафията, защото територията с име България се управлява от Мафията!

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2860 Разстроено

  "територия" - ЖАЛКО за всички БЪЛГАРИ...
  Какво ли си мислят в Нидерландия за ситуация в страната Абсурдландия?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#3:"Храбър"]Ако в България не бяха дошли комунистите през 1944-та, всичко щеше да си е на мястото.[/quote]

  Подкрепям те. През 30-те години на 20-ти век сме били в доста добро положение, спрямо другите европейски държави. С тази инерция, със социалната солидарност на тогавашния елит досега чудеса можеха да станат. Вместо това - спирачка след спирачка (комунизъм и криминален преход).

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Интересно, как заспиват някои хора вечер?
  Цяла каскада от кореспонденции и всичко заради това, че никой не е искал да плаща масрафа за ремонта! Нали не си мислите, че кмета ако е имал средствата, нямаше да го направи?
  Е някои платиха за безхаберието на чиновниците..... с живота си

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 11. 11 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Кой е държавата: МО къде е, общините къде са; МЗ на кого е, мутрите на кого са?!!!
  Както се изрази един чужденец бедствал заедно с над 200 други човека повече от 20 часа да се отвори пътя от Бяла за Русе, днес: "Чакаме липсващата държава в България да се дойде!".
  По точно никой не може да се изкаже

  apoloniy
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "ь":

  На фона на безпаричието на общините и кметствата, номерът именно те да правят дарения към МВР, където вече е и еквивалента на Гражданска защита, е пълно безумие, абсурд, наглост, ... не ми стигат думите!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#9:"Читател"]Вместо това - спирачка след спирачка (комунизъм и криминален преход).[/quote]
  Започвам да се питам, коя злина от двете е направила по- големи бели? Всъщност, втората още "твори" !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 15. 15 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Изписват ни като топлийки или кламери. Това е отношението на държавата към гражданите и, като към матрял.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  "Престъпната безотговорност на държавата" това е вече 68 години под мъдрото "управление" на БКП и дъщерните партии в цветовете на дъгата.
  Кога ще дойде ден да свърши и късният комунизъм в България ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Според мен единствената полза от тези бедствени ситуации е, че и последният човечец в българия разбра, че чиновниците и политиците живеят в съвършено друг свят, който няма нито една допирна точка с нашия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Е..на държава. А това сигурно се отнася за стотици водоеми. За които е ясно кой печели, но е напълно неясно кой трябва да се грижи. Ба си тъпанарщината.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Какво можеш да очакваш от българската държава?!
  Най-много да те застреля, ако си неудобен свидетел.
  Да запази живота ти, имуществото ти, неприкосновеността на дома ти от мутри, природни стихии и външни врагове - има да чакаш.
  НЕ ОСТАВКИ, ЗАТВОР ЗА ТИЯ ПРЕСТЪПНИ НЕГОДЯИ!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чудесна статия! Ако имаше повече такива журналисти, може би нямаше да загиват хора по такъв нелеп начин в страна от ЕС.
  Общини и държавни структури потрошиха милиарди европейски евра за какви ли не глупости. Нека да се направи една проверка на всички подобни рискови хидротехнически съоръжения и ако има някой тарикат кмет или министър „усвоил“ средства по съответните програми, но оставил съоръжения в критично и опасно състояние да му се набие канчето!

 21. 21 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 695 Любопитно

  "Те са продукт на колективната безотговорност на държавна и местна власт на обитаваната от всички ни територия, наречена Република България."

  Дали тези умозаключения важат за синьо-червената мъгла която раздаде водните богатства на различни криминални елементи срещу "спонсорство" и услуги?

  И в морето ми е до колене .....................
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#14] от "ь":

  Бих казал първата. Най-малкото заради заличаването на огромен интелектуален потенциал и инакомислещи в страната. Втората е нейно продължение, прикрита зад вежливи усмивки. С всеки избор си мислим, че настъпва промяна - а те все едни и същи.

 23. 23 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  псетата лаят - кервана си върви..е и...какво като говорим ,по тлъки и седенки? нешто да се е променило?

 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#13] от "ogiigo":

  Честно казано изобщо не бих разбрал за чий и е на армията язовир. Ама съм сигурен, че поне за ползване на вода от язовира някой е прибирал такси. Демек е собственик. И хич не би трябвало да е трудно да се разбере кой е. После да го хванат за топките и лека-полека, бавно и продължително, да ги усукват.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Неутрално

  За пореден път, държавата доказа че е лош стопанин. Или май държавните служители са в основата на проблема. Сега кой е за трепане?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 26. 26 Профил на wilian
  wilian
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо трябва да се спори за собствеността?
  Толкова ли е било трудно като се знае за лошото състояние на язовирната стена, кметът да разпореди поетапно изпускане на водата?! Иначе, какъв е смисълът от тези кодове на метеоролозите???
  Мисля, че за горното не е нужно никакво образование. Нужна е обаче, ГРИЖА ЗА ХОРАТА, която властимащите и преди и сега, НЯМАТ.

 27. 27 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално
 28. 28 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има една арабска поговорка..Имаш ли желание да свършиш нещо, ще намериш средства...Нямаш ли желание, ще намериш причина да не го свършиш....ЦЕНАТА В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ Е ТОЛКОВА ВИСОКА- 8 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА- та дори да има осъдени, изкупление на вината е немислимо.....

 29. 29 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Правата на собственост в България не са регулирани добре и не се спазват. Това е пример за собственост, която никой не иска, независимо, че ако ремонтът е бил извършен навреме, после язовирът е можело да носи приходи.
  Трагедия

 30. 30 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Аню лъже като дърт циганин, в язовира се провеждат учение за плаване на бронетанковата техника - танк, леки машини МТЛБ и други.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 650 Разстроено

  ПРИВАТИЗАЦИЯ на ВСИЧКО в БЪЛГАРИЯ!!!

  Всичко трябва да се използва на ПЕЧАЛБА, при 90-100% ЕФЕКТИВНОСТ в уползотворяването на ресурсите (в рамките на Закона). Частни язовири, частни пътища, магистрали и мостове. Всеки да си знае собствеността и задълженията към нея!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В държавния бюджет има задължително едни средства за извънредни ситуации. Възможно е и в общинските да има такива средства. Но проблемът е стигнал на ниво изпълнителна власт. Държавата е трябвало да осигури финансите и (!) изпълнението на ремонта, а после да си търси парите и съответния виновник. В крайна сметка - тук дори няма намесен частен арендатор, а единствено държавни структури!

  Не ми се рови в Закона за бедствията, пък и нямам достъп до предишните му варианти (преди Герб да изтрие цяла глава, свързана с министерството на Ептен Крадем), но не може да няма някакъв подходящ текст. В сегашния му вариант изчетох единствено Административните разпоредби и те са досто "бедни", но пък препращат към съществуващи закони.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  ГОСПОДА УПРАВНИЦИ
  И този път виновни няма!
  Нямате ли срама?!!
  БГ драма!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 34. 34 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Защо водата от Язовира не е източена!!! Нямали са пари за ремонт, добре. Защо обаче водата от язовира не е източена??? Кой е трябвало да източи водата от язовирната чаша и не го е сторил??? Кой е имал интерес от това ,язовир с повредена стена да е пълен с вода???Там е заровено кучето!!!! Прокуратурата да разбере кой не е източил водата от повредения още през 2006-та година язовир и да го даде на съд!!!

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И знаете ли къде е парадокса? Парадокса е, че след няколко месеца като започнат изборите, точно в това селце ще отиде следващата парцалеса. Ще започне да плюе по безотговорността на герб (както направи тиквоча, който спечели изборите, понеже оплю сергиша и предишните и щеше да ги раира), ще им обещават мило и драго само и само да им ''откраднат'' гласовете и след като спечелят изборите, пак ще продължат порочната практика на безхаберие и незаинтересованост, и ще мислят само за банковите си сметки. Нация, колкото и да не ми се иска да го казвам, но у нас политическия елит, или властимащите са станали машини за убийства. От където и да ги погледнеш те са точно това. Ми само здравеопазването погледнете...така направиха, че да умираме по улиците.....ограничиха ни достъпа до здравеопазване. Офффффф...не ми се продължава, че вдигам кръвно......Ама от година на година на по-зле вървим.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Управлението на страната с всяка изминала година става все по- брутално, цинично и гнусно и последното за което се интересува е как се чувстват хората.

  А прехвърлянето на отговорност в този ден е меко казано ОТВРАТИТЕЛНО.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 37. 37 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 796 Неутрално

  На мен ми се вижда, че на министерството на отбраната язовир не му трябва и не разбирам защо изобщо се е обсъждал вариантът за МО като собственик.

  Най-добре е да се види кой е използвал язовира, защото той и би трябвало и да го поддържа.

  Обаче най не разбирам как общината, която е пряко застрашена от пробиването на язовира, може да прекара години да премята преписки и да стои със скръстени ръце, викайки неволята да й поправи язовира.

 38. 38 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Общински, публична общинска собственост. Хора, разберете - има огромна разлика между общинска и държавна собственост. Все пак имаме местно самоуправление със собствен бюджет, собствени приоритети и т.н. Това не е комунизма, всичко да е държавно......

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Неутрално

  На който и да е този язовир държавата е длъжна да следи за състоянието му.Както се видя(и 2007,а и преди това е имало доста случаи) дори малките язовири са достатъчно опасни и могат да доведат до разрушения и жертви.Държавата е на 100% виновна за тази трагедия,която,за съжаление,ще се повтаря...

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 41. 41 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "република българия" - (правописа е верен) е опасна за гражданите си. Нещо повече - тя е враг на хората. Тотално безхаберие, безочие и гьонсурат. ДОБРЕ ДОШЛИ В СТРАНАТА НА УСМИХНАТИТЕ ВЕЛИКАНИ...

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Картинката е потресаваща!

  Това, че "не се води" е само малката беля.
  Макар че именно тя е спирала ремонта и от местните, и от МО.
  Защото без "тапия" нямат основание да похарчат и един единствен кьорав лев. Че ще ги съдят и осъдят!

  Голямото безобразие е, че "висящото положение" е оставено да се влачи с години. Дори и след няколкото сигнала, че може да се пробие. И топката за мен е в областните управители през тези години. Защото те имат точно властта да поставят за разглеждане и решаване точно на подобен "междуведомствен" проблем.

 43. 43 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#38] от "john_law":мале. ма как се издъни!! то така става КАТ не си светнат откъде идват приходите в ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ.....точно кат ПРИ КОМУНИЗМА БРАТЧЕД , само с ЛЕКИ НЮАНСИ......ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНИТЕ чувал ли си?-лека подсказка та белким осъзнаеш че част от средствата в общ. бюджет СА ДЪРЖАВНИ по своя произход.

 44. 44 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Никъде не чух, че пострадалите и хората загубили близки ще СЪДЯТ държавата и то за солидни суми. Писмата според мене са достатъчни за започване на дела. Толкова ли няма юристи и кантори, които да се заемат със завеждането на дела и оказването на юридическа помощ?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#38:"john_law"]Все пак имаме местно самоуправление със собствен бюджет, собствени приоритети и т.н. [/quote]

  И как, о разбирачо, селският "парламент" ще си гласува да копа стената на язовир, който не се води негова собственост?
  Само защото е "наблизо"?

  Престанете с глупостите, плз!
  При това на фона на трагедия....

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "kaka_ginka":
  Ами примерно, ако стената на язовира е на територията на полигона на Министерството на отбраната, как да го източат, като това е охраняем обект?! Днес по БТВ казаха точно това- да няколко десетки декара от него са извън полигона, но стената е в рамките на полигона! Просто пълна простотия по нашенски!!! Но за да се научим и за назидание трябва да има няколко министерски оставки- всички свързани по веригата, независимо дали корена на проблема е бил назад в годините! Сега отговарят те!!!

 48. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Разстроено

  Милата женица, как ще изкара зимата!

 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#14:"ь"]Вместо това - спирачка след спирачка (комунизъм и криминален преход).- цитат на коментар #9 от “Читател”
  Започвам да се питам, коя злина от двете е направила по- големи бели? Всъщност, втората още "твори" ![/quote]

  То е едно и също, защото комунистите винаги са били извън закона и преди 09.09 1944 по време на преврата и след това както и сега . Само си одговорете кой създаде мутрите - железният юмрук на партията БКП - ДС

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#43] от "dol":

  "Мале", "ма" как не можеш да четеш :
  ЗАКОН ЗА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ
  Чл. 2. Общинските бюджети и извънбюджетните средства се управляват от органите на местното самоуправление и местната администрация в съответствие с разпоредбите на закона.
  Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) Приходите в общинския бюджет са:
  1. собствени приходи от:
  а) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни данъци при условия, по ред и в граници, установени със закон;
  б) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни такси по ред, установен със закон;
  в) услуги и права, предоставяни от общината;
  г) общинска собственост;
  д) глоби и имуществени санкции;
  е) лихви и неустойки;
  ж) други постъпления;

 51. 51 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Просто не ми се мисли какво може да стане ако язовира над София изпусне водата - как се казваше май че бе Искър? Поправете ме ако бъркам, аз съм майничка.
  Пази Боже!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 52. 52 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мистерия няма, язовира е държавен, ообезщетнията също трябва да ги плати държавата.
  Тая заигравка с община дето я цитирате сякаш общината е нещо различно от държавата не знам къде сте я чули та я интерпретирате.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 53. 53 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Общината е виновна.
  Ако къщата ти е опасна кой ти дава предписания ?
  Общината .
  А и ако не ги изпълниш те глобява като след това я укрепва или събаря за твоя сметка.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А па най-престъпното нехайство е на самите жертви.
  Вика, аз от 10 години знам че язовира не е у ред.
  Ми каот не е уред кво направи ти бе? Гласува за комунисти и герберуги па днес - олеле. Ами олеле я. Да се научите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Разстроено

  До коментар [#45] от "xm...":

  Язовира е общинска собственост. Не държавна. Не на Министерството на отбраната. МО нито има нужда, нито има съответната администрация за поддръжка на подобен тип съоръжения. Отговорността за поддръжка е на собственика, който в случая видно е общината. Друг е въпроса дали общините трябва да имат язовири в тяхно разпореждане. Защото, те единственото което правят, е да ги дават под аренда на "наши хора" и не полагат никакви усилия да ги поддържат като съоръжения. Нали комисионните си вървят - какво им пука за състоянието ?????

 56. 56 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#52] от "Десен":

  Както казах по-горе има общинска и държавна собственост. Това са две различни правни понятия. Пътищата в дадено населено място, например, са публична общинска собственост, а не държавна. Затова често сме свидетели на явлението пътят до населеното място да е в добро състояние (защото е държавна собственост, част от Републиканската пътна мрежа), а в населеното място да е дупка до дупка.

 57. 57 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#52] от "Десен":

  И общината НАИСТИНА е нещо различно от държавата. Затова си избираме кметове - защото има местно самоуправление. Иначе можеше да си спестим изборите за кмет - сега схващаш ли ?

 58. 58 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#19:"dodge_ram"]Най-много да те застреля, ако си неудобен свидетел. [/quote]
  Ааааааа не така,неудобните свидетели тук ги самоубиват,може и да ги инфарктират.Ама убийства-никогаш!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#50] от "john_law":A ДА ПОСТНЕШ И ОСТАТЪКА ОТ ТОЯ ЧЛЕН 6 , ДЕТО СИ ГО ПЕЙСТНАЛ, ВИКАМ....ЧАСТТА ЗА СУБСИДИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ И БЕЗЛИВХЕНИТЕ ЗАЕМИ -кво шъ кажеш...пък ПОСЛЕ РАЗДАВЙ АКЪЛ И СЕ ИЗЛАГАЙ

  Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) Приходите в общинския бюджет са:

  1. собствени приходи от:

  а) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни данъци при условия, по ред и в граници, установени със закон;

  б) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни такси по ред, установен със закон;

  в) услуги и права, предоставяни от общината;

  г) общинска собственост;

  д) глоби и имуществени санкции;

  е) лихви и неустойки;

  ж) други постъпления;

  2. държавни трансфери за:

  а) (отм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.)

  б) субсидии;

  в) субвенции;

  г) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи, в т.ч. за данък върху добавената стойност, до възстановяването им по одобрени проекти и програми, финансирани от Европейския съюз;

  3. трансфери между разпоредители с бюджетни кредити.

  (2) Държавата компенсира изцяло намалението в приходите по ал.

 61. 61 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А ПБЗНБА / Противопожарна Безопасност и Защита на Наслелението от Бедствия и Аварии / какво направи по въпроса ?
  Обследва ли обекта който е обозначен водоизточник за водоподаване при горски пожари ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 62 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Язовира преди години играел важна военна роля.При нашествие от юг е трябвало да се взриви стената за да забави турските войски до пристигане на руснаците.

 63. 63 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#60] от "dol":

  Чудесно, само дето държавната субсидия, НЕ отменя местното самоуправление. Схващаш ли или ?
  Чл. 2. Общинските бюджети и извънбюджетните средства се управляват от органите на местното самоуправление и местната администрация в съответствие с разпоредбите на закона.
  Все тая дали има допълнителни субсидии от държавата или кредити. Ти как я виждаш тая работа - някоя банка дава кредит и почва тя да се разпорежда с харченето ???? Смешно

 64. 64 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) В общинския бюджет може да се предвиди резерв за неотложни и непредвидени разходи, както следва:

  1. за делегираните от държавата дейности - в размер до 10 на сто от одобрените средства със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година;

  2. за местните дейности - в размер, определен от общинския съвет

 65. 65 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ужасен съм ! 6 години при налична опасност за скъсване на язовирната стена никой нищо не прави . Спорят за собственост . А при т.н. случай от Г. Оряховица оня тича да говори в парламента . Де сега да го видим . Дали ще тича да намери виновните . А и оня т.н. Главен прукорор с вид на второстепенен сицилиански сводник днес стгнал до извода , че не бил достатчно активен и с достатъчен обем правени разследвания . Чак сега го разбрал ! Но ние , дето плащаме данъците и гласуваме сме виновни . Да спрем !!! Ако някой има силата да организира граждански протест против липсата на държава , против неизпълнението на договора на държавата с нейните граждани аз ще съм първият , който ще застане до него . Искам да вярвам , че всички вие пишещи тук ще сте следващите .

 66. 66 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Всички язовири до преди 10-15 години бяха държавна собственост, на подчинение към управление "Язовири и каскади" към министерството на регионалното развитие.
  Някой прехвърли собствеността на малките язовири към малките общини с цел да се правят всякакви далавери- аренди, зарибявания, рибарници и пр. бизнес-начинания, при които няма инвестиции, а само източване на средства. Знаеше се и че малките общини нито имат финансов ресурс, нито експертен потенциал да поддържат такива съоражения. Въпросът е кой прехвърли собствеността на язовирите?!

 67. 67 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#26:"wilian"]Защо трябва да се спори за собствеността?
  Толкова ли е било трудно като се знае за лошото състояние на язовирната стена, кметът да разпореди поетапно изпускане на водата?! [/quote]
  Ако общината не е собственик,кмета като какъв да разпореди изпускането на водата?По твоята логика,кмета да разпореди и на БНБ да му напечата левове,че му е малък бюджета да речем.

 68. 68 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#63] от "john_law":A ДА ПРОЧЕТЕШ ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ДЕЙНОСТИ и КОЯ ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА КАК СЕ УПРАВЛЯВА ПРЕДИ ДА НАПИШЕШ ПОРЕДНАТА НЕПРОВЕРЕНА ГЛУПОСТ.

 69. 69 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":По времето на студената война нашият на-вероятен противник бе Турция и Гърция ,чисто стратегически като всяка една нормална държава тя трябва да защити своя суверенитет , в резултат на това от 1950 до 1980 г . на територията на РБ са изградени някои язовири и микроязовири ,единствената цел на които при евентуален военен десант в района на българското черноморие както и тракийската низина да бъдат взривени водните съоръжения и нашествениците да бъдат издавени !!!
  Тогава имаше стабилна организация на гражданска защита и евакуация на населението ,така че нямаше да има жертви от населението !!!

 70. 70 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  За незнам кой път ще цитирам законът на Паркинсън:

  'Ефективността на администрацията е обратно пропорционална на хартията която бълва, на парите които харчи и на лукса на сградите, които обитава'!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 71. 71 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#66] от "kirsner":

  А сега го обясни това на някои хора тук, дето не правят разлика между държавна и общинска собственост. Много по-лесно е да вкараме "наши хора" на общинско ниво, пък и по-малко "мирише" след това, освен в трагедии, като последната. Подобен беше случаят в Цар Калоян - местните дерибеи/да се чете арендатори/, решили да не източват, защото щяла да им избяга част от рибата ((

 72. 72 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) Взаимоотношенията на общинския бюджет с републиканския бюджет се осъществяват чрез трансфери от централния бюджет, които включват:

  1. (отм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.)

  2. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) обща субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности;

  3. обща изравнителна субсидия за местни дейности;

  4. целева субсидия за капиталови разходи, включително и в делегираните от държавата дейности;

  5. целева субсидия за провеждане на държавната политика за развитието на общините и за изпълнение на национални, регионални и международни програми и проекти, и за съфинансиране по програми и проекти на Европейския съюз;

  6. финансови компенсации от държавата;

  7. субвенции;

  8. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) временни безлихвени заеми от централния бюджет при временен недостиг на средства по общинския бюджет;

  9. (нова - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи, в т.ч. за данък върху добавената стойност, до възстановяването им по одобрени проекти и програми, финансирани от Европейския съюз.

  (2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) Държавата финансира делегираните на общините държавни дейности с обща субсидия за делегираните от държавата дейности.

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е в размер на бюджетните кредити за финансиране на тези дейности, определени по реда на чл. 8, ал. 3.

  (4) Общата изравнителна субсидия за местни дейности е предназначена да осигури минимално равнище на местните услуги в общините. Критериите за разпределението на общата изравнителна субсидия по общини се определят съвместно от министъра на финансите и Националното сдружение на общините в Република България.

  (5) (В сила от 1 януари 2005 г.) Размерът на общата изравнителна субсидия не може да бъде по-малък от 10 на сто от отчета на собствените приходи по чл. 6, ал. 1, т. 1 на всички общини за предходната година.

  (6) Размерът на целевите субсидии за капиталови разходи и критериите за тяхното разпределение се определят съвместно от министъра на финансите и Националното сдружение на общините в Република България.

  (7) Видът и размерът на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и общинските бюджети се определят със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
  Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) Трансферите на общините за делегираните от държавата дейности се предоставят ежемесечно до 5-о число на текущия месец в размер 1/3 от тримесечното разпределение на съответните разходи. Тримесечното разпределение на годишния трансфер се определя със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

  (2) (Отм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.)

  (3) (Отм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.)

  (4) Когато по време на изпълнението на общинския бюджет се появи временен недостиг на средства за финансиране на делегираните от държавата дейности, министърът на финансите превежда авансова сума от одобрената субсидия със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

  (5) Целевите субсидии не могат да се трансформират в общи.

  (6) Субсидиите от централния бюджет за делегираните от държавата дейности не могат да се ползват като източник на средства за възстановяване на надвнесени данъци в общината за минали периоди....................

 73. 73 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":И после дойде комунистическото голямо разграбване и разпределение ,всяка една собственост в Булгаристан се знае ,обаче когато трябва да се оповести при проблем има биг проблем !!!
  А армията водоеми в България няма !!!!


 74. 74 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Някой който е живял в Америка, из Европа или друга развита държава, би ли ми казал как биха реагирали хората там ако виждат такава опасност, пишат писма и години наред нищо не се прави? Интересно ми е. Това, че хората са проявявали загриженост и са пускали жалби е добре. Какво още е можело да направят, виждайки че държавата бездейства?

 75. 75 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#68] от "dol":

  Общинският бюджет се управлява от общината !!!!!!!! Делегираните бюджети покриват дейностите, които държавата е прехвърлила на общините - делегирани дейности. А закона е предвидил възможност за съфинансиране :
  (4) С решение на общинския съвет делегираните от държавата дейности могат да се финансират допълнително и със средства от собствените приходи на общините и от изравнителната субсидия.

 76. 76 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#55] от "john_law":и ОТКЪДЕ СИ СИГУРЕН ЧЕ Е ...АКТОВЕ ЗА ОБШИНСКА ИЛИ ДЪРАВНА СОБСТВЕНОСТ МАЙ НЯМА...И ВЗЕМИ ИЗЧЕТИ НА ПЪРВО ВРЕМЕ ЗДС, ППЗДС , ЗОС, ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ, далее........ТОЙ РЕШИЛ ЧЕ ЯЗОВИРЪТ БИЛ ОБЩИНСКИ..и как така го реши БЕЗ ДОКУМЕНТИ, ПРАВНИ ОСНОВАНИЯ И ПОДКРЕПА В ЗАКОНИТЕ???

 77. 77 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#42] от "xm...":Има Министерството на Емел Етем
  318 000 лв по документи усвоени за този водоем успешно !!!

 78. 78 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#74] от "moro":Сори брато държавата в която живеем е Булгаристан и комунистите още дърпат конците !!!

 79. 79
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 80. 80 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Няма пречка ПОНЕ ЗАКОНОВА нещо което е държавна собственост да е предоставено за управление и стопанисване на общината................НА ПРАКТИКА РЯДКО СЕ СРЕЩА, но юридически е възможно...ВАЖНО Е НЕ КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ -ДЪРЖАВАТА ИЛИ ОБЩИНАТА а КОМУ Е ПРЕДОСТАВЕНО СТОПАНИСВАНЕТО И УПРАВЛЕНИЕТО конкретно за случая.

 81. 81 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Министерството на отбраната ясно са отговорили няколко пъти, че язовира е собственост на общината. Военните нито са изграждали язовир, нито им трябва. Язовира сигурно е създаден с цел напояване, а не унищожаване на турската орда нападнала село Бисер. На служителите на община Харманли явно обаче е по-лесно да бездействат и да чакат някой да дойде и да им оправи двора отколкото да се задействат и да си го почистят сами. Сега сочат с пръстче някой някъде далече в София, който 100 пъти им е казал, че язовира си е техен, и очакват да минат между капките.

 82. 82 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#79] от "john_law":дебилният си ТИ.....и като такъв не се следиш КВО ПИШЕШ...нещата ти ИЗГЛЕЖДАТ МНОГО ПРОСТИ -ма не са...ЗА КАКВО ГО РЪГАШ ТОЯ ОБЩИНСКИ БЮДЖЕТ, А И КОМУ Е СОБСТВЕНОСТТА....май не си светнат че ПО-ВАЖНОТО В СЛУЧАЯ Е КОМУ СА ПРЕДОСТАВЕНИ ПРАВАТА ПО СТОПАНСИВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ!!! защото ПОДРЪЖКАТА, РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА БАСЕЙНА Е ДЕЙСТВИЕ НА УПРАВЛЕНИЕ, А НЕ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ!

 83. 83 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#76] от "dol":

  Няма акт за Държавна собственост - абе ти наистина си уникален. Някой по-горе каза, че всички язовири са били Държавна собственост и впоследствие някои са прехвърлени на общините. Че как е построен тоя язовир ???? Без да е актуван ? А ?

 84. 84 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Просто НЕВЯРВАМ, на Земята да има глава,
  която да помни, КОЛКО СМЕ РАЗПАСАНИ
  във ВСЯКА една служба ежечасно?
  КОГАТО ВСИЧКО е с главата на долу,
  ТРЯБВА ДА ИМА ОСТАВКИ.!!!!!!!!!!!!.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  След всичко това нормално е да има ОСТАВКИ!

 86. 86 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Браво страхотна статия, написана с разбиране и разкриване на проблемите и журналистическа смелост. Та кой е отговорен?
  Спомняте ли си когато Мин.председател стана Б.Борисов, какво заяви. Съставям правителство на малцинството, като поемам цялата отговорност за всичко, което става в тази държава! Цитирам по памет! Е време е да поемеш отговорността г-н мин.
  председател и то не само за този трагичен случай, а за всички глупости, които ти , твоите министри и депутати натворихте
  през тези три години! Подай си оставката! Отегли се така както направи мин.председателя на съседна Румъния! Не чакай народа да те изхвърли от сградата на Мин. съвет.

 87. 87 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#79] от "john_law":МАЙ ТИ БЯГАТ ПО ТЪЧА ИЗНАЧАЛНИ ПРАВНИ ПОНЯТИЯ....като КАКВО СЪДЪРЖА ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ и какво е правото на стопанисване и управление.....ОСВЕН ТОВА , играеш нечестно- постваш ЧАСТИ от закона избирателно...КОИТО НА ТЕБЕ ТИ ХАРЕСВАТ..а ДОКРАЙ НЕ ГО ЧЕТЕШ..ако го беше прочел ОТ-ДО нямаше да се ИЗДЪНИШ КАТО КАРУЦАР ЧЕ ПРИХОДИТЕ НА ОБЩИНАТА СА ИЗЦЯЛО МЕСТНИ ...И ЧЕ община и държава са ПОЧТИ ПАК ЕДНО .....баш като при КОМУНИЗМА...ВСЪЩНОСТ И ОБЩИНСКИТЕ И ЦЕНТРАЛНИТЕ ОРГАНИ СА ЕДНО-органи на ДЪРЖАВНА ВЛАСТ....и СИ ГО МЕСТЯТ ОТ ЕДИНИЯ В ДРУГИЯ!!!

 88. 88 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  [quote#86:"oto"]Спомняте ли си когато Мин.председател стана Б.Борисов, какво заяви. Съставям правителство на малцинството, като поемам цялата отговорност за всичко, което става в тази държава! Цитирам по памет! Е време е да поемеш отговорността г-н мин.
  председател и то не само за този трагичен случай, а за всички глупости, които ти , твоите министри и депутати натворихте
  през тези три години! Подай си оставката! [/quote]

  Тогава само си е приказвал. Той никога не поема отговорност. Винаги намира на кого да прехвърли отговорността
  Крайно време е да си ходи

 89. 89 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#76] от "dol":Хайде не се гъбаркайте по адвокатски собственоста е смесена БСП+ДПС с известно ГЕРБ участие ,обаче вината е на Емел Етем ,лошото е че в момента се скриват факти и обстоятелства свързани с усвояване на пари по фондове за бедствия аварии през 2007 г.!!

 90. 90 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#69] от "mitkobomb":

  Че е имало такива планове, така е, но едва ли някога язовирите за това са се водили към МНО (МО). Те сигурно и за сума ти мостове са имали подобни идеи - да ги взривяват, но не са били отговорни за тях.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 91. 91 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#83] от "john_law":
  ха, ха, ха,,,,ВЪПРОСЪТ ПИЧ Е ДАЛИ Е ДЕАКТУВАН КАТО ДЪРЖАВЕН ПРЕДИ ДА Е АКТУВАН КАТО ОБЩИНСКИ...ма КАК ДА ЗНАЕШ ЧЕ МАСОВО, МАСОВО, НА ПРАКТИКА НЕ Е ПРАВЕНО МАКАР ЗАКОНЪТ ДА ГО ИЗИСКВА.....А АКО ОБЩИНА И ДЪРЖАВА СПОРЕХА ЗА СОБСТВЕНОСТ ОТДАВНА ДА БЯХА ВЛЕЗНАЛИ В СЪДА...НО ТЕ НЕ СПОРЯТ ЧИЙ Е , ЗАЩОТО чий Е В СЛУЧАЯ ПРЕДРЕШАВА ВЪПРОСА ЗА ОТГОВОРНОСТТА!!!! МНОГО ПЪК ЗНАЕШ кому Е ВПИСАНО СТОПАНИСВАНЕТО И УПРАВЛЕНИЕТО........тааааааааааааааааааа.......и запомни от МЕН АКОВЕТЕ ЗА ОБЩИНСКА/ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ НЯМАТ КОНСТИТУТИВЕН ЕФЕКТ...ДОКАЗВАТ , НО НЕ ПОРАЖДАТ ПРАВОТО...ПРАВОПОРАЖДАЩИТЕ ОСНОВАНИЯ СА ИЗВЪН АКТА.

 92. 92 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това се нарича нефункционираща държава. Защо не функционира - защото начело имаме един неподготвен и изцяло неподходящ човек, каквито бяха този преди него и по-предишния. Затова и гледаме мелодрами как лично разпорежда спасяване, лично уволнява, лично разпорежда дреболии (великодушно, с нашите пари). Защо? - Защото системата не работи! Пожарникар по образование и бивш охранител от средите на мутрите - това ли е човекът, който ще анализира проблемите на държавата и ще я доближи до западноевропейските - работеща администрация, функционираща държава? Има ли още някой който да вярва в приказки? Да си прави илюзии, че проблемите ще се решат от цар, комсомолец-комунист или пожарникар?

 93. 93 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 458 Разстроено

  А всъщност кой е държавата?
  Държавата сме всички ние. Всеки носи процент отговорност. Може да е 0.000001%, но тежи. Бездействието ни и упоритото търпение нещата да се оправят сами, или пък някой друг да ги направи, оправи, подреди. няма такъв.
  Докато сме бездушни и силни само в после-коментарите ще е така.
  Очаквайте още и дано интернет да има да пишем мнения след това.

 94. 94 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#90] от "Dehumanizer":Така е нарича се Национална Военна доктрина ,и наистина военните не са имали и 1 м кв площ ,обаче комунистическото разграбване умишлено създаде и до днес форма на безотговорност и безстопанственост и резултатите са налице !!!

 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#83:"john_law"]Няма акт за Държавна собственост - абе ти наистина си уникален.[/quote]

  Много е възможно да няма такъв документ. В по-минали времена, когато е изграждан въпросният язовир, правилата са били други и съответно за еквивалент на "акт за държавна собственост" може да бъде прието и министерско постановление или нещо си друго. Като гледам какъв хаос е с язовирите в частност, не мисля, че което и да е било правителство след 1989 си е направило труда поне да опише и документира в явен и съвременен вид собствеността им.

  Един правен анализ би отнел доста време, но по-страшното е, че може и да не даде ясен и документно обоснован отговор.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на ricardo
  ricardo
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#93] от "efta":

  ТОчНО ТОВА И АЗ ДОБАВЯМ В ВСЕКИ КОМЕНТАР чЕ ЗА ЦЯЛАТА ТАЗИ .,НЕ МОГА ВЕчЕ ДА НАМЕРЯ ДУМИ.ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НИ СМЕ СИ ВИНОВНИ НИЕ ЗАщОТО ТЪРПИМ МИРУВАМЕ С СВИТА ОПАшКА МЕЖДУ КРАКАТА.НИщО НЯМА ДАРОМ ВСИчКО СТАВА С МНОГО УСИЛИЯ БОРБЕН ДУХ И ЕДИНСТВО

 97. 97 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#57:"john_law"] сега схващаш ли ?[/quote]
  Батка, ти си уникално същество - като всяка герберуга неповторим и неотраазим в своята свещена простота.
  Разделението на общинска и държавна собственост, публично и частна има отношение само и единствено що се касае държавното бюджетиране.
  До момента в който общината не може да събира и администра своите данъци и субсидията и от държавата надхвърля над 90% от разходите ѝ, то за разделение, колкото и правно да е обосновано да говориш, то фактически, логически, емпирически и във всеки друг смисъл е абсолютно безпредметно да говориш.
  За обикновения гражданин - собствеността е една и тя е държавна доколкото общината и държавата не са две различни неща, точно така както дори и самата община да бъде осъдена от сумата ще я плати не тя, а държавата.
  Не ставай смешен, като всеки юрист който от гледане в буквите не може да види главната и голямата картина. Разбира се, Мартичката е изключение.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 98. 98 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  [quote#17:"Мерилин"]Според мен единствената полза от тези бедствени ситуации е, че и последният човечец в българия разбра, че чиновниците и политиците живеят в съвършено друг свят, който няма нито една допирна точка с нашия. [/quote]

  Има, има и още как. Допирната точка са нашите джобове, които безсрамно се тарашат и мангизите отиват в бездънните гуши на чиновници и политици... Висшата класа, демек. А от простолюдието загинали 8-9 човека... Ами лошо, ама няма как... Все пак не са хиляда, нали...
  Деа и смотаната държава и още по-смотаната "висша класа"...

 99. 99 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 458 Неутрално

  тук ни трябва един Влад Тепеш да набива на кол виновните

  Welthauptstadt Germania
 100. 100 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#91] от "dol":

  Бе какво му отваряш очите - нека се упражнява в схоластични анализи в епистоларен стил относно теоретичното раздление на властите в Горно Нанадолнище.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK