Комисията "Антимафия" пита ГЕРБ и БСП плащали ли са на независими депутати и за какво

Ротационният председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Камен Костадинов (ДПС).

© Дневник

Ротационният председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Камен Костадинов (ДПС).Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика пита ГЕРБ и БСП дали са плащали от държавната си субсидия на независими депутати или на посочени от тях неправителствени организации, фондации или други юридически лица и за какво това е направено. Това съобщи пред журналисти ротационният председател на комисията, добила популярност като "Антимафия", Камен Костадинов (ДПС).


Осем отцепници от "Атака" заявиха пред звеното, че не са получили нито лев от управляващата партия. Това са Димитър Карбов, Огнян Пейчев, Огнян Тетимов, Стоян Иванов, Калина Крумова, Цвета Георгиева, Валентин Николов и Петър Хлебаров.


ГЕРБ и БСП са двете партии, към които изключени или напуснали депутати са декларирали принадлежност и съответно са пренасочили субсидия. Първият напуснал "Атака" още в края на 2010 г. Камен Петков е декларирал принадлежност към левицата, а 18 отцепници от "Атака", РЗС, "Синята коалиция" и ДПС са насочили субсидия към управляващата партия. Това става ясно от справката на Министерство на финансите, постъпила в комисията. Затова комисията е решила да изпрати писма до ръководствата на ГЕРБ и БСП дали са връщали под някаква форма пари на независими. След като получим отговорите, ще преценим дали да сезираме Сметната палата, която единствена може да одитира разходите на партиите, каза Костадинов.
Днес звеното се занимаваше по два различни казуса с държавните субсидии на партиите. Първият е за това дали независими депутати са получавали обратно пари от ГЕРБ, към която са декларирали принадлежност, както каза в края на миналата година зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, а преди ден в интервю за в. "Труд" зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова също казва, че независими депутати "ползват част от субсидията за срещи с избиратели, за организиране на приемни".  По този казус комисията беше сезирана от депутати от "Синята коалиция" и от "Атака".


Вторият сигнал е от бивши атакисти, които искат комисията "Антимафия" да установи дали от държавната субсидия е плащано на членове на ръководствата на "Атака", както и откъде депутатите Деница Гаджева и Десислав Чуколов имат средства, за да си купят апартаменти в София за над 250 хил. лв. На следващото си заседание комисията ще изслуша споменатите в сигнала Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Станислав Станилов, Деница Гаджева, за да чуе и тяхната позиция.


Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че Сметната палата е отказала да му отговори дали е законно прехвърлянето на държавна субсидия към депутати. С аргумента, че партиите водят общо счетоводство одитната институция е отказала и проверка как ГЕРБ харчи допълнителните пари, които получава заради депутатите, декларирали принадлежност към нея.


Костов се ангажира да подготви проекторешение на Народното събрание, с което  да задължи Сметната палата да направи проверка закона как всички партии харчат парите от субсидията - счетоводно и съобразно. Осемте независими го подкрепиха, но те няма да са достатъчни предложението да мине в пленарната зала, ако ГЕРБ не се съгласи. Костов призова още осемте независими да поискат отчет от ГЕРБ за всеки похарчен лев от субсидията.


Напусналият "Атака" Димитър Карбов каза, че бивши атакисти вече са поискали от Сметната палата подобна проверка по фактури за харченето на субсидията.


Огнян Тетимов посочи, че понеже в "Атака" не им давали отчет за какво се харчат държавните пари, затова я пренасочили към ГЕРБ. Обърна се към Костов, че ако десните са им били обещали, че допълнителните пари ще бъдат дадени за благотворителност, са щели да я насочат към "Синята коалиция".


Димо Гяуров от десницата му отговори, че това не е законно, а Костов цитира текста от закона, според който партиите могат да харчат субсидията само за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Парламентарна комисия разследва политическата корупция на най-високо ниво? Това чудо ли е, или просто максимата - ако искаш нещо да се потули - направи комисия?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Нация, кога ще се боднем пред парламента и да протестираме с/у тези партийни субсидии.....Ми тва са почти 17 000 на бандит на месец, умножени по 240 бандюги........все наша пара.....Криза е все пак, да позатегнат коланите и те като нас.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  Гаранция, че комисията се оглавява от герберон.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  НЕзависими , НЕзависими ,

  ама колко независикми ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Е в случая е от ДПС, но те са си дупе и гащи, така или иначе..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":

  АЗ не виждам разлика м/у грОб, бсп и дпс. Както искаш го разбирай. Ефекта от комисията ще 0(нула)......Абе важното е да се имитира работа.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Ама тая "субсидия" как я нахендриха на мат'ряла, просто не е истина!

  Преди си имаха "членски внос" за прикриване на черните каси.
  Ама с него - трудно, малки кинти и до никъде.
  Та му нахендриха на мат'ряла "субсидията" - уж "да бъдело прозрачно" и да не крадели.
  И какво?
  Крадат си, че и повече, но вече и легално им плащате милиони. Че и покрай тях по-лесно се крият далаверите.
  Покрай стотина лева членски внос някакси не върви да "прокараш" няколко милиона за избори, например ...

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Въпрос към Дневни и съфорумниците!!!!

  Кое правителство прокара този закон за държавните субсидии ?

  Предварително благодаря за инфото.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  Май беше при СерГея.

  Най-смешното е, че беше покрай критики в докладите на ЕК за финансирането на партиите и европейска "препоръка" в тази посока - за субсидията.
  Както казват и днес любимите политици - Европа им дава възможности! И те не ги изпускат. Както си знаят ...

 10. 10 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Първият е за това дали независими депутати са получавали обратно пари от ГЕРБ, към която са декларирали принадлежност"
  Няма начин да не са взели пари. Те не са толкова глупави, за да не знаят, че никой не обича предателите! Имат ясното съзнание, че това е последното им пребиваване в парламента)))))

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Мерси, изооообщо не съм учуден. Това трябва да се премахне.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И като се произнесе Сметната палата ще върнат ли парите? и на кого да ги върнат? на ГЕРБ? или ГЕРБ да ги върне в бюджета? Или просто решението ще има задължителен характер за в бъдеще?

 13. 13 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Този театър сме го гледали... Едните престъпници ще се правят, че разследват другите престъпници. Само като видиш мазната мутра на политическата проститутка Камен Костадинов и всичко е ясно.. И да на практика разлика между ДПС, БСП и ГЕРБ .. НЯМА!

 14. 14 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Та значи, комисията "Антимафия" ще разследва!? Самия факт показва, че в НС е тъпкано с мафиоти! Аз мисля, че това е работа на Прокуратурата и ако се констатира, че това е факт на Специализирания съд, защото за това което ще се занимава комисията си е престъпление по НК!!

 15. 15 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Крайно време беше да ги попитат, макар че това няма да реши проблема. Субсидиите за политическите партии трябва да се спрат. На престъпника трябва да му се изтръгне от ръцете средството за извършване на престъпление. Сигурно ако им се премахнат субсидиите ще прореват, че други източници на финансиране ще ги поставят в зависимост от частни интереси, но това ще е заблуда. Нерегламентираното финансиране на партиите ще продължава независимо от държавната субсидия. За тях това е само допълнителен бонус и, както се видя, за ГЕРБ е възможност да си напазаруват депутати с държавни пари. По този начин заобикалят волята на избирателя и постигат в парламента мнозинство, което избирателят не им е делегирал.

 16. 16 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  Не знам кое правителство беше, но знам че размера се определя ежегодно и че ни струват около 100 млн. годишно през последните години, а това са парите за една магистрала. За годините на демокрацията са изконсумирали парите за които можехме да имаме инфраструктура като Германия.

 17. 17 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  "....Комисията "Антимафия" пита ГЕРБ и БСП плащали ли са на независими депутати и за какво...."

  Нйиеееееее, не са плащали нито стинка! Честна калпазанска дума. Они сами са си ги получавали от касата на ГРОБ... Пък и независими депутати нема, за какво са тия странни въпроси? Дал, взел, кво толкова...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK