Комисията "Антимафия" пита ГЕРБ и БСП плащали ли са на независими депутати и за какво

Ротационният председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Камен Костадинов (ДПС).

© Дневник

Ротационният председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Камен Костадинов (ДПС).Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика пита ГЕРБ и БСП дали са плащали от държавната си субсидия на независими депутати или на посочени от тях неправителствени организации, фондации или други юридически лица и за какво това е направено. Това съобщи пред журналисти ротационният председател на комисията, добила популярност като "Антимафия", Камен Костадинов (ДПС).


Осем отцепници от "Атака" заявиха пред звеното, че не са получили нито лев от управляващата партия. Това са Димитър Карбов, Огнян Пейчев, Огнян Тетимов, Стоян Иванов, Калина Крумова, Цвета Георгиева, Валентин Николов и Петър Хлебаров.


ГЕРБ и БСП са двете партии, към които изключени или напуснали депутати са декларирали принадлежност и съответно са пренасочили субсидия. Първият напуснал "Атака" още в края на 2010 г. Камен Петков е декларирал принадлежност към левицата, а 18 отцепници от "Атака", РЗС, "Синята коалиция" и ДПС са насочили субсидия към управляващата партия. Това става ясно от справката на Министерство на финансите, постъпила в комисията. Затова комисията е решила да изпрати писма до ръководствата на ГЕРБ и БСП дали са връщали под някаква форма пари на независими. След като получим отговорите, ще преценим дали да сезираме Сметната палата, която единствена може да одитира разходите на партиите, каза Костадинов.
Днес звеното се занимаваше по два различни казуса с държавните субсидии на партиите. Първият е за това дали независими депутати са получавали обратно пари от ГЕРБ, към която са декларирали принадлежност, както каза в края на миналата година зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, а преди ден в интервю за в. "Труд" зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова също казва, че независими депутати "ползват част от субсидията за срещи с избиратели, за организиране на приемни".  По този казус комисията беше сезирана от депутати от "Синята коалиция" и от "Атака".


Вторият сигнал е от бивши атакисти, които искат комисията "Антимафия" да установи дали от държавната субсидия е плащано на членове на ръководствата на "Атака", както и откъде депутатите Деница Гаджева и Десислав Чуколов имат средства, за да си купят апартаменти в София за над 250 хил. лв. На следващото си заседание комисията ще изслуша споменатите в сигнала Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Станислав Станилов, Деница Гаджева, за да чуе и тяхната позиция.


Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че Сметната палата е отказала да му отговори дали е законно прехвърлянето на държавна субсидия към депутати. С аргумента, че партиите водят общо счетоводство одитната институция е отказала и проверка как ГЕРБ харчи допълнителните пари, които получава заради депутатите, декларирали принадлежност към нея.


Костов се ангажира да подготви проекторешение на Народното събрание, с което  да задължи Сметната палата да направи проверка закона как всички партии харчат парите от субсидията - счетоводно и съобразно. Осемте независими го подкрепиха, но те няма да са достатъчни предложението да мине в пленарната зала, ако ГЕРБ не се съгласи. Костов призова още осемте независими да поискат отчет от ГЕРБ за всеки похарчен лев от субсидията.


Напусналият "Атака" Димитър Карбов каза, че бивши атакисти вече са поискали от Сметната палата подобна проверка по фактури за харченето на субсидията.


Огнян Тетимов посочи, че понеже в "Атака" не им давали отчет за какво се харчат държавните пари, затова я пренасочили към ГЕРБ. Обърна се към Костов, че ако десните са им били обещали, че допълнителните пари ще бъдат дадени за благотворителност, са щели да я насочат към "Синята коалиция".


Димо Гяуров от десницата му отговори, че това не е законно, а Костов цитира текста от закона, според който партиите могат да харчат субсидията само за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK