Европейската комисия: Реформа изоснови през ВСС и прокуратурата (обобщение)

Европейската комисия: Реформа изоснови през ВСС и прокуратурата (обобщение)

© Надежда Чипева, КапиталДесетият доклад на Европейската комисия за напредъка на България в секторите "правосъдие" и "вътрешна сигурност" отново е критичен и остър, като в него се препоръчва България да реформира "из основи" съдебната система, което да започне от Висшия съдебен съвет и прокуратурата.


Освен това според комисията България не се справя достатъчно добре с борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Проблеми, констатирани от експертите, са купуването на гласове, полицейското насилие, непрофесионалното разследване и нуждата от "широкомащабна антикорупционна реформа".


Част от мерките, които комисията препоръчва, са създаването на мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси.
България ще трябва да отговори на новите, но добре познати препоръки до юли, когато ще бъде публикуван политическият доклад, обобщаващ действията на страната за петте години членство в ЕС. Тогава комисията ще направи и преглед на контролния механизъм за България и Румъния и ще реши дали да продължи мониторинга, да го премахне или да го запази само за една от двете държави.


При представянето на доклада говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че той не трябва да се свързва по никакъв начин със стремежа на България за приемането й в Шенгенското безвизово пространство.


Реакциите на политиците бяха от  "липса на напредък" (БСП) до докладът е "балансиран" (правосъдният министър Диана Ковачева).


Според премиера Бойко Борисов неправителствените организации (които според ЕК трябва да бъдат послушани в предложенията им за съдебна реформа) са сред основните виновници за негативния доклад, както и опозиционните партии.


Единствено прокуратурата, в лицето на главния прокурор Борис Велчев, призна, че е трябвало още преди две години да обърне внимание на критиките на Брюксел и заяви, че България не се справя с корупцията по високите етажи.Управляващите - министрите и премиерът, се обединиха около тезата, че защото е технически доклад, той не може да се съдържа оценки за политическата воля, а само представя свършеното от България до момента. Поради същата причина те не пожелаха да го сравняват с предишни документи на ЕК.


ВСС - все още непрозрачен


Висшият съдебен съвет е най-остро критикуваната институция в доклада. Комисията настоява за напълно нови процедури за избор на членовете на органа, които да са прозрачни и обективни. Според ЕК единствено чрез пълна промяна на съвета може да се постигне истинска реформа.


От Еврокомисията констатират, че все още не са налице промените, които се очакваха от прилагането на изменения Закон за съдебната власт,  "целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми".


"От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от ВСС и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите", се казва в доклада на ЕК. Препоръката - при кадруването да се "демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми".


Етичната комисия на ВСС е критикувана, че не е в състояние да извършва "задоволителен контрол" по спазването на етичните норми в системата. Посочва се, че през 2011 г. в шест дела, свързани с корупция и служебна злоупотреба, съдът е оправдал шест магистрати. ВСС е критикуван и за липсата на достатъчно мерки по гарантиране на случайното разпределение на делата в системата и липсата на пълно публикуване на съдебните актове.


Насоката на реформите, посочена от Брюксел, повтаря предложения и позиции на Съюза на съдиите в България, чието критично отношение към сегашните практики на ВСС и натиска на изпълнителната власт предизвика нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов към председателя на съюза - Мирослава Тодорова.


"През последните месеци доверието във Висшия съдебен съвет (ВСС) като институция бе поставено под въпрос. След оставката на двама от неговите членове, подадена в знак на протест срещу действията на съвета, през септември изборите за техни заместници бяха бойкотирани от редица съдилища", пише в доклада.


След избора на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева, за председател на Софийски градски съд, членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки. Според експертите това е провокирало обществен дебат за начините за засилване на професионалния капацитет и отчетността на ВСС. Препоръчва се този дебат да се "конкретизира бързо", за да бъдат приети промени преди края на мандата на сегашния съвет през есента на 2012 година.


Ограничен напредък, непрофесионално разследване


От Европейската комисия отчитат, че през последните месеци е имал ограничен напредък  по важни дела, свързани, като се обръща сериозно внимание на полицейското разследване. Препоръката е доказателствата да се събират по-професионално.


"Взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект", се посочва в доклада.


Властите са призовани да се вслушат в предложенията на гражданското общество и международните експерти, ако желаят да се постигнат по-добри резултати по делата за корупция по високите етажи и организирана престъпност.


От ЕК критикуват МВР и прокуратурата за разследвания, които не отговарят на "високи професионални стандарти" и настояват министерството да прекрати финансирането си с дарения и заобикалянето на Закона за обществените поръчки. "Тази практика все още поражда въпроси относно отчетността и финансовата прозрачност, по-специално относно риска от заобикаляне на правилата за обществени поръчки", се казва в доклада.


Тази констатация беше определена от зам.-вътрешния министър Веселин Вучков като може би "най-критичната оценка", но според него МВР ще се опита да убеди Европейската комисия, че е допустимо изключение полицията да получава дарения от общини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Кой трябва да ги направи тези реформи? Щото в бг всеки се прави на ударен и прехвърля топката.

  Защо ако не да?!
 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Проблеми, констатирани от експертите, са купуването на гласове, полицейското насилие, непрофесионалното разследване и нуждата от "широкомащабна антикорупционна реформа".
  Ха така.... Нека да се сетим кой по конституция отговаря за тези нещица без които спазването на върховенството на закона е невъзможно:
  а) наследството на 3-ната
  б) Костов
  в) Гьонсурати за африканско "развитие".
  Разбира се управленското безсилие на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА власт е удобно да се замаже с проблемине на съдебната. НЕ че няма такива, напротив! Но соченето с пръсти на другите явно не помага, "огледалцето" вече се напука, истината лъсва след 2.5г. "упражнения"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  "От ЕК критикуват МВР ... да прекрати финансирането си с дарения и заобикалянето на Закона за обществените поръчки."

  Т.е. да престане да рекетира срещу протекция сенчестия бизнес и да източва парите му в джобовете на фирми, свързани по шуробаджанашка линия с тоя или оня министър или зам.-министър.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Весело

  Воля за реформи няма. За 5 години свършихме едно голямо нищо. Можем само да се радваме, че не ни санкционират заради лошите доклади

  Сега ще се пошуми около седмица и после пак всичко по старому. Европа нас с доклади немож' ни уплаши. Не и докато не ни бърка в джоба.

  Ние тея доклади кога сме ги чели... ехееееее

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  "Реформа изоснови през ВСС и прокуратурата!" Това мнение е много показателно. Забележете! Реформа на назначеният от Гоце ВСС и на прокуратурата, която се води от синето на Борис Велчев. Има ли някой, който да не знае кой беше тоя Б.Велчев?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "...да реформира "из основи" съдебната система..." - старите ЧАНТИ няма да помръднат от "рафтовете", а пък колко прахоляк има там?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Управляващите - министрите и премиерът, се обединиха около тезата, че защото е технически доклад, той не може да се съдържа оценки за политическата воля, а само представя свършеното от България до момента. Поради същата причина те не пожелаха да го сравняват с предишни документи на ЕК.

  Заравянето на главата в пясъка и изчакването на бурята да мине е "тактика" позната от един от кумирите на Пожарникарчето - др. Тодор Ж. Ама явно не е научил че все пак работата не става, ЕС ни търпя 4 години, лека полека играта ще загрубее. Та щем не щем ще се наложи да се обезпаразитим. Андрешковски номерца като "че е допустимо изключение полицията да получава дарения от общини" не минават. СОРИ.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Изглежда управляващите по трудния начин ще разберат,че поговорката:"Кучетата си лаят,керванът си върви" не е валидна за ЕС.
  Тъй-като съдебно-охранителната система е просмукана от некомпетентност , шуробаджанащина и най-меко казано,злоупотреба със служебно положение, на България следва да се наложи нещо като съдебен борд.Времето на празните приказки и опревданията вече отминава.

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  Хм, критиката за ВСС е по-скоро към сегашното правителство и директно в цветната градинка. Защото Цвъцко реши да "овладее" съда, вместо да го реформира. Критиката е точно срещу шуро-баджанашките назначения при сегашното правителство.

  Ключовите думи са ПРОЗРАЧНО и ОБЕКТИВНО! Както и ПРОЦЕДУРИ, т.е. нещо постоянно и добре описано в законите, а не решения "за момента", щото така е по-изгодно на вицепремиера.

  От статията:
  ВСС - все още непрозрачен
  Комисията настоява за напълно нови процедури за избор на членовете на органа, които да са прозрачни и обективни.
  ...
  "От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от ВСС и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите", се казва в доклада на ЕК.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Проблеми, констатирани от експертите, са купуването на гласове, полицейското насилие, непрофесионалното разследване и нуждата от "широкомащабна антикорупционна реформа"."

  Това са проблеми компрометиращи демокрацията, които показват липса на защита на правата на собственост и слабости в прилагането на законите

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-голямия и доходоносен бизнес у нас е властта под всякаква форма. Дали политическа, дали съдебна или информационна, това е бизнес. Когато властта стане истинска власт, а не бизнес интерес, тогава у нас нещата ще се оправят. До като борбата е за кокала, управия няма да има. Факт. Повече няма какво да обсъждаме. Нещата у България са тотално изкривени.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1058 Весело

  Критичните доклади на ЕК няма да върнат БСП и Доган на власт!
  Пред Европа плюенето и комунистическите приоми не вървят!
  На всекиго заслуженото!

  Машини прости, народ неук.
 13. 13 Профил на cbs
  cbs
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Десетият доклад на Европейската комисия за напредъка на България в секторите "правосъдие" и "вътрешна сигурност" отново е критичен и остър..."

  Десети подред, а? Да вземем да го отпразнуваме с една масова демонстрация против беззаконието в нашата територия? Пред министерския съвет и ВСС. Така и така ЕУ-то ни дава нишан че сме в правото си да свалиме некадърниците от тия две институции (с която и боя да се боядисали) по демократичен път. Нека покажем на Юропата че на нас ни пука, а?

 14. 14 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Няма как това управление да направи реформи. Говоренето е единственото, което те могат да правят. Останалото някак не им се удава. Сега ще поприказват до следващия доклад, следващият доклад ще бъде още по-лош, а в Европа още по-разочаровани и така до изборите, а дотогава дано на избирателите им просветне.

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Съдебната власт има разбира се МНОГО чепове за дялане.
  "Висшият съдебен съвет е най-остро критикуваната институция в доклада."
  Кой обаче кадрува ТАМ
  "От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от ВСС и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите"
  България прилича на кочина именно понеже НЯМА правила които да се СПАЗВАТ. Няма върховенство на Закона, няма адекватно ПРАВО-раздаване.
  ГЕРБ дойдоха на власт и ОБЕЩАНИЕ и мандат от избирателите си да променят това! Оказа се обаче че всичко си е по старому, Черепа, Златния, Ковача и другата сволоч си живеят от добре по-добре. А де...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ще се говори няколко дена за тия критики на ЕК, ще се правят гръмки изявления за политическа вола и после всичко ще премине в обичайното русло на нищоправенето. До следващия доклад през юли.......

 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Google : политическа квота ВСС

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това не ми звучи като Congratulation mr. Borisoff

 19. 19 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Гневно

  Главният прокурор няма един ден трудов стаж като прокурор.
  /////
  Без коментар

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 20. 20 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  И как клоака като съда да се реформира сама? Няма как да стане. Съдът е независим и не може с пръст да бъде бутнат от вън, с тоя имунитет и несменяемост сме си назначили дерибеи да ни съдят и не можем да им направим нищо.

  Няма шики-мики.
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]Най-голямия и доходоносен бизнес у нас е властта под всякаква форма. Дали политическа, дали съдебна или информационна, това е бизнес. Когато властта стане истинска власт, а не бизнес интерес, тогава у нас нещата ще се оправят[/quote]

  +++++++++++

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":

  С допълнението, че властта е упълномощаване на определени хора да работят в интерес на цялото общество, за което Президент, Премиер и Депутати полагат клетва.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Алилуя!

  Трябва да се пратят представители на ЕК ( поне трима броя) във Висшия съдебен съвет, които да наблюдават процесите и да имат право на вето. По един от Холандия, Финландия и Германия примерно.

 24. 24 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Какви реформи? Бойко Борисов не говори за необходимостта от реформи, а за необходимостта от добър доклад. Борбата е как да излъжем ЕК, че нещо е направено, а не нещо в държавата да се промени. Реакцията на Цветанов за даренията е "Ние ще се постараем да убедим ЕК за необходимостта от даренията". Е как можем да очакваме някаква реформа след като посоката на мислене е "този път не успяхме да ги излъжем, но ще опитаме за следващия доклад"?

 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"teridan"]Бойко Борисов не говори за необходимостта от реформи, а за необходимостта от добър доклад. Борбата е как да излъжем ЕК[/quote]
  Не съм изненадан. Психиката на гангстера си личи от самолет. Същността на неговата "философия" е, че трябва винаги да се опитва да "надлъже" отсрещната страна. Смешно и абсурдно. Жалко, че е и вярно

 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]Най-голямия и доходоносен бизнес у нас е властта под всякаква форма. Дали политическа, дали съдебна или информационна, това е бизнес. Когато властта стане истинска власт, а не бизнес интерес, тогава у нас нещата ще се оправят. До като борбата е за кокала, управия няма да има. Факт. Повече няма какво да обсъждаме. Нещата у България са тотално изкривени.[/quote]

  ++++
  В десятката!

 27. 27 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#14:"teridan"]следващият доклад ще бъде още по-лош, а в Европа още по-разочаровани и така до изборите, а дотогава дано на избирателите им просветне.[/quote]
  Колко свещи трябва да запаля?

 28. 28 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "cbs":

  А може ли да ги бием докато ги сваляме? Не много , само докато паднат, и да скачаме отгоре им ? Не много, само докато влезем във шенген .

 29. 29 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Весело

  [quote#27:"aron25"]Колко свещи трябва да запаля? [/quote]

  Достатъчно, че избирателят да не вземе, ритайки това камъче, да се нахендри в ОНЯ камък.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 30. 30 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Европейската комисия: Реформа изоснови зАЩО ТРЯБВА ВЪНШНИ ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯ ОСОБЕНОСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА ПРАВЯТ ДОКЛАДИ КРИТИКИ А НАШИТЕ НЕКЪДЪРНИ ПОЛИТИЦИ КОИТО СА НА ТЕРЕНА НЕ ГИ ВИЖДАТ ИЛИ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НЕ ГИ ВИЖДАТ НАРОДА ТРЯБВА ДА СИ СМЕНИ НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ И ВИЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 21 ВЕК И ДА НЕ МИСЛИ ЧЕ ЕВРОПА И МИСЛИ ДОБРОТО ОСОБЕННО В ТАЗИ КРИЗА - ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ Е ДЕВИЗА НА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#9:"Музар"]ВСС - все още непрозрачен
  Комисията настоява за напълно нови процедури за избор на членовете на органа, които да са прозрачни и обективни. [/quote]

  [quote#9:"Музар"]От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от ВСС и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите", се казва в доклада на ЕК. [/quote]
  Къде е различието с това което съм написал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на cbs
  cbs
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#26] от "teridan":

  Не искам да ви развалям партито с Арри, но уви това дето той го е казал е вярно и за страни извън бъге-то. Голямата разлика е че там активната част на обществото се възползва от правото си на демократичен протест и ИЗИСКВА промени за де се промени криминалното статукво. Пример: събитията в Италия в началото на 90-те години когато милиони! италиянци се вдигнаха на протести против симбиозата на мафията (не само от сицилия) и управляващите партии/съдии/полиция затлачили политическата и административната системи през 80-те години.

  Така че имаме един "светъл" пример как трябва да се действа в такава ситуация: поемане на лична отговорност за беззаконието от ново правителство/премиер/главен прокурор. При получаване на 11-то европейско предупреждение оставки наново и така докато не получим положителната европейска оценка. Гарант за контрола върху отговорността е обществото и никой друг; не можем да разчитаме на небългарските институции да въведат ред.

 33. 33 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 450 Неутрално

  защо си губите времето като пишете различни коментари при условие че причината е само една и тя е :

  Всичките политици са финансово или компроматно зависими от някой в сянка (някои и с двете).
  Признавам си че гласувах за ГЕРБ и въпреки всичко на следващите избори ако няма по-добра алтернатива отново за тях ще гласувам но това че само плюят по съда без да направят друго ми прилича на зрелище а всички знаем поговорката.(все пак парите които получават 80% от българите стигат само за хляб)
  Ако ГЕРБ искаха да се променят нещата просто трябва да променят законите така че да не може да се шикалкави така че да се оправдават лица които в белите държави без много протакане се осъждат.мога да ви дам поне два примера.единия с убития студен Борилски във Франция.дело което се гледа 10 години.френските власти ни се чудеха как при тези доказателства които имаше не могат да ги осъдят. и си спомнете че ако не бяха франсетата нямаше и да ги осъдят.
  другия е с съветника на президента (как му беше името) който беше обвинен в измама с европейски пари.замесен беше и немец който за нула време беше осъден в Германия а тук поне година по-късно делото си продължаваше и накрая го оправдаха.
  така че всичко друго губи смисъл да се приказва за съжаление.

 34. 34 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дневник чете доклада както Дявола чете Библията. Измъква само което му е угодно и пропуска което не му харесва. Няма и дума за вакханалия която цари в съдебната система, за "склерозата" обхванала "съдиите" (по 2-3 години забавяне на мотиви към присъди) и присъдите в които се казва че осакатените трябва да плащат на тези които ги осакатяват (далото на Мануела Горсова).

  И в морето ми е до колене .....................
 35. 35 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ЕС е една безполезна,а даже и вреда организация.Ако наистина искаха нещо да се промени в България до сега да бяха принудили политиците ни да си вършат работата,а не периодично да ни пращат някакви доклади.И в Гърция демонстрираха безсилие.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 36. 36 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това "изоснови" на дипломатически език е като псувня+шамар!!!
  Лошото е, че по нашите ширини псувнята е всекидневие и дето се вика: Дума дупка не прави!

 37. 37 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Без лостове за указване на натиск върху нашите продажници резултат няма да има. Този е като предния и по - предния доклад.. Такъв ще е и следващия. Кучетата лаят разбойническия доклад си върви. А на Боко Тиквата ПАК ДРУГИТЕ МУ ВИНОВНИ. Почвам да се чудя той ли е пълен олигофрен или нас ни има за такива. Защото до момента по нищо неговото управление не се различава от това на предишните две бандитстки правителства, а той усилено се опитва да твърди обратното.

 38. 38 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Докладът е констатация за ПЪЛНАТА ОЛИГОФРЕНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ под управлението на ГЕРБ!

  Това е друго няма!

  И Борисов да не се оправдава с НПО за докла защото след приемането на изменението на Законът за Горите ще стане още по лошо и за него. В новият доклад ще пише НАЛА КОРУПЦИЯ НА НИВО ПРЕМИЕР!

  Окончателно ще му лъсне голият и червен г.з на "Орангутанът от Банкя"

  Хитростта пречи на мисълта!
 39. 39 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Поправка на коментар [#38] от

  В новият доклад ще пише
  НАГЛА КОРУПЦИЯ НА НИВО ПРЕМИЕР!

  Бих добавил и БЕЗОЧЛИВА!

  Хитростта пречи на мисълта!
 40. 40 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#11] от "ARRI":

  [quote#11:"ARRI"]Най-голямия и доходоносен бизнес у нас е властта под всякаква форма. Дали политическа, дали съдебна или информационна, това е бизнес. Когато властта стане истинска власт, а не бизнес интерес, тогава у нас нещата ще се оправят.[/quote]

  Партиен капитализъм! Това е! Експлоатация и грабеж чрез държавата!

  Хитростта пречи на мисълта!
 41. 41 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  Дам, ЕК знае това, което целокупният български народ също знае.

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#40:"Stream"]Партиен капитализъм![/quote]

  Позволи ми да те поправя: думата "капитализъм" наистина идва от "капитал", но е свързана със свободен пазар, а той от своя страна - с ясни закони и спазването им. Обикновено капитализмът произвежда обществено полезен продукт.

  В случая говорим за ком-партийни метастази, които само лапат капитал, а производството им изтича в канализацията (чат-пат през яхти и силиконки). И като всяко злокачествено образувание - унищожават приемника, в случая - България.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#12] от "Zizu":

  ++++++

 44. 44 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirsner":Хммм, в този доклад отсъства дори ОБИЧАЙНОТО ДОСЕГА признаване на политическа воля у правителството за реформи........а ИНАЧЕ НЕКА НЕ СЕ САМОЗАЛЪГВАМЕ ЧЕ ПОНАСТОЯЩЕМ И ВЪВ ВСС И В САМИЯ СЪД КАДРУВА ОТЧАСТИ НАСТОЯЩЕТО МВР.

 45. 45 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Рибата се вмирисва откъм главата..рибата си е организъм, демек система,.....вмирисването откъм главата важи за всяка система....ТА ВСС АКО СЕ РЕФОРМИРА и се ОТЪРСИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКОТО КАДРУВАНЕ , то ще се решат маса проблеми.

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#45] от "dol":

  Хм, изглежда ми, че сегашното "настройване" на властите една срещу друга е един възможен път за промяна в блатото. За сега го правят, за да се представят по-добре пред "моля, другарката" от ЕС, но дано им стане рефлекс и да го правят и заради нас, данъкоплатците. И дано го правят и истински, а не само на документи

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Една оставка на Цв. Цв. би била ясен знак, че правителството действително иска да прави реформи.

 48. 48 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]Най-голямия и доходоносен бизнес у нас е властта под всякаква форма. Дали политическа, дали съдебна или информационна, това е бизнес. Когато властта стане истинска власт, а не бизнес интерес, тогава у нас нещата ще се оправят. До като борбата е за кокала, управия няма да има. Факт. Повече няма какво да обсъждаме. Нещата у България са тотално изкривени.[/quote]

  Напълъно съм съгласна скоментара ти++++++

 49. 49 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Първото нещо, което Австрия и Прусия променали в новозавладените територии било промяна на администрацията, после правораздаването и образованието.

  П.П. Новозавладени славянски територии.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 50. 50 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  "...Според премиера Бойко Борисов неправителствените организации (които според ЕК трябва да бъдат послушани в предложенията им за съдебна реформа) са сред основните виновници за негативния доклад, както и опозиционните партии...."

  На крив рапонь какво му пречи? Неправителствените организации и опозицията... Расстрелять надо!

 51. 51 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дреме им на правото черво:
  http://vbox7.com/play:a837cc3e&ef=1

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 52. 52 Профил на fonzauer
  fonzauer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "....Според премиера Бойко Борисов неправителствените организации (които според ЕК трябва да бъдат послушани в предложенията им за съдебна реформа) са сред основните виновници за негативния доклад, както и опозиционните партии................."

  ТУКА ДЕЙСТВА ВРАЖА ШАЙКА!
  ВАШТА МАЙКА, НАШТА ГАЙКА
  СТЕ НАПРАВИЛИ НАРОЧНО,
  С БОЛТА ДА НЕ ПАСВА ТОЧНО!

 53. 53 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Да бе, ВСС веднага ще почне реформите с Владимира Янева, пък Деница Петкова много ще помага.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Гневно

  Хората ни натискат за реформи,а нашите "гении" си траят и си мислят,че като я карат в стил бай Тошо/бай Ганьо/-да се наведем ,за да мине бурята ще им се размине!Жестоко грешат,но лошото е ,че ние /редовите българи/ страдаме от това!

 55. 55 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#46] от "Музар":
  скептична съм- ДЕ ДА ЗНАМ, може би ми е природа...като знам подбудите поради които ЕК го прави и като знам самата ТЯ КАКВИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ПРИЛАГА....а пък и като ЗНАМ на каква "ВИСОТА " е правосъдието и вътрешния ред в напреднали западноевропейски дръжави..............целта е ДА НЕ ВЛЕЗНЕМ В ШАНГЕН КОГАТО СЪЩИЯТ ИЗПИТВА НЕСКОНЧАЕМИ ПРОБЛЕМИ

 56. 56 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Имах намерение да попитам кога Борисов ще е ВИНОВЕН за нещо и ще си понесе отговорността за която е избран и ще си подаде оставката заради некадърност или некомпетентност или корупция-СРС-та или каквото и да е, но видях първа страница на вестник сега и разбрах:

  Само Борисов се оказа невинен за критичния доклад на ЕК

  Премиерът обвини МВР шефа Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Маргарита Попова, опозицията, съдебната система, неправителствените организации и евродепутатите, че саботират усилията му за положителна оценка от Брюксел

 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#55] от "dol":

  О, със сигурност имат куп проблеми. Все пак там има едно санитарно долно ниво, до което корупцията и тъпнята на чиновниците не достига. Или поне има по-добре функциониращо гражданско общество, което ги възпира. А за нас тяхното "долно/ ниско" ниво май е на недостижима височина. Все пак трябва да има някакъв дразнител, нещо да ги ръчка, като с остен, за да се "мотивират". Както живея тук, не виждам никакъв ефект от гражданското ни недоволство. Но поставени в преса - отвън и отвътре... дано вденат и почнат да поработват поне малко за заплатите си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Според мен мотото на нашите управници е:
  Кучетата си лаят, керванът си върви. (с изключение на едно правителство)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 59. 59 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#55] от "dol":

  Към кое си скептична?Че така наречената ни държава е бардак или,че европейците лъжат,че е бардак.
  Единственото което мога да добавя е,че сме съветски бардак.Все още!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 60. 60 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Евро кучетата си лаят, Бг керванът си върви...

 61. 61 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какъв мониторинг - направо излизане от ЕС.

 62. 62 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всъщност ЕК е изключително неадекватна - не виждам да се споменава нещо за медийната свобода - ДОИП е цензуриран от 8 години, Огнян Стефанов беше пребит почти до смърт, опозицията и дисидентите са под репресия и следене, а те изобщо говорят за демокрация.

 63. 63 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Какво казва доклада и дали е вярно, намирам за излишно да се коментира - ОЧЕВАДНО ВЯРНО Е !!!
  След подобен доклад спряха еврофондовете на Станишев, заради А. Петров отрязаха ДАНС от световните /САЩ и ЕС/ специални служби, коалицията ДС /БСП, ДПС и Царя за цвят/ падна от власт.
  Дойде ГЕРБ, в който обаче на ББ отново от КГБ/ДС беше наложено да сложи Цветанов в МВР. Червената лампа ШЕНГЕН свети вече близо година. Ако Цветанов в рамките на месец-два не изчезне, ГЕРБ си отива ...
  И така вървим, защото бяхме най-близки до СССР/КПСС, а българската ДС си беше отдел на КГБ ...
  Бавно и мъчително ще се връщаме в Европа ...
  Важното е - НИКОГА ПОВЕЧЕ В ЕВРАЗИЯ !!!
  Вярвам, че ще успеем, или поне децата ни

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 64. 64 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#19:"nomer37"]

  Главният прокурор няма един ден трудов стаж като прокурор.
  /////
  Без коментар [/quote]

  Има стаж, цял живот той и тейко му са в БКП/БСП-то! А Борисов остави този мърляч като гладен прокурор!

  Реверанс пред БСП?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 65. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#37:"someeeee"]Без лостове за указване на натиск върху нашите продажници резултат няма да има[/quote]
  Лостовете за оказване на натиск са мажоритарните избори и отзоваването на депутатите ,както и гражданските протести."Лидерите" във ВНС ,като видяха че мажоритарните представители могат да станат неконролируеми и ги махнаха от изборния процес. Без мажоритарни избори ,промени в политическия "елит " няма да има . Да се надяваме ,че ще поемат отговорноста и вината сами е кауза пердута. Както беше казал оня:",Вината ги поемат само с мезета".

 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Препоръчвам на форумците да сканират набързо текста на доклада и да видят колко пъти се набляга на това, че законите трябва да бъдят "по-репресивни"

  подпис
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Нека всеки от нас си даде сметка в каква степен подкрепяме идеята за по-репресивни закони - както се препоръчва в доклада

  подпис
 68. 68 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Жалко че остана само Холандия ,сега нашите само ше имитират дейност тук ( по стара традиция ) , а ще чакат някоя промяна там ( в Холандия ) да им отвори вратите за Шенген.

 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#64:"Курт Деликуртев"]А Борисов остави този мърляч като гладен прокурор![/quote]

  "С Конституцията от 1991 г. мандатът на главиния прокурор е увеличен на 7 години и той вече се назначава от Президента по предложение на Висшия съдебен съвет, като не носи отговорност за действията си, освен в случай, че извърши престъпление."

  Борис Велчев е избран за Главен прокурор на 23.02.2006 г.

  Та според вас какво следва да направи Борисов, да наруши Конституцията ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#69:"tribiri"]Та според вас какво следва да направи Борисов, да наруши Конституцията ли?
  [/quote]
  Като се има в предвид колко ключова позицията явно наддаването за този пост може да е седем цифрено!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Вашите коментари са като вица в който Вълка чукал Заека сам в два случая - когато е с шапка или когато е без шапка.

  Та и вие сте готови да плюете Герб само в два случая - когато си превишават правата или когато не си превишават правата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#70] от "comandante":

  Какво значение има?! Важното е, че плащането не може да стане преди 2013-та.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#72] от "tribiri":

  Само в случай ,че не е извършил престъпление до тогава.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Промените трябва да започнат от народното събрание! От законите и от тези които ги създават. Тези боклуци които са от 20 години в този парламент и са несменяеми и създават всякакъв вид бълвочи, но не и закони. Докато това не се промени, всичко останало ще е пара в свирката и до там!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#68] от "do":

  Т.е. да разбираме, че адски много ще съжалявате, ако ни се случи нещо хубаво?!

  "Колкото по-зле за България, толкова по добре за нас!"

  Боже! Пази ни от политици, които мислят по този начин и никога повече не ни позволявай да се объркаме и да гласуваме за тях!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#74] от "zlatco33":

  Ето това е едно умно изказване. Всички забравят, че правосъдието започва от законодателството, а то е в преоргативите на депутатите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на tdmils
  tdmils
  Рейтинг: 229 Гневно

  Ковачева, НЕ БЪЛГАРИТЕ, А БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПОТАТИ, ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ИМАТ УСЕЩАНЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!! А българите имат това чувство, но няма на кого да се оплачат!!! ЗАТОВА КОВАЧЕВА ИЗГОТВИ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ ЗА БЕЗНАКАЗАНИТЕ ИМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ГО ВНЕСИ В ПАРЛАМЕНТА С ДВОЙНО ПО-ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЕ ЧУВСТВАТ СПОКОЙНИ НАД ЗАКОНА!!! Топката е в теб Ковачева и АКО ИСКАШ ДА ПОМОГНЕШ НА БЪЛГАРИЯ ДЕЙСТВАЙ СМЕЛО, А НЕ КАТО СТРАХЛИВАТА ПАПОВА!!!

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#73] от "comandante":

  Като сравняваме Велчев с Филчев, какви са ти прогнозите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#69] от "tribiri":

  "Та според вас какво следва да направи Борисов, да наруши Конституцията ли? "

  Някои хора сигурно вярват, че Конституцията е дело на Моисей, който само е записал божите думи? Така ли? За информация, Конституцията може да се промени за няколко месеца с квалифицирано мнозинство в НС. Тала до началото на лятото можем да имаме нов прокурор. Само че на депутатите Велчев им е много удобен.

  Любомир
 80. 80 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#75] от "tribiri": Не , мисля че единствения начин да бъде реформирана калпавата ,корумпирана и паразитна охранителна система ,(бетонирана от конституцията на БСП) е чрез външен натиск - за доброто на ЕС а покрай това и на нацията ни !

 81. 81 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#79:"Любомир Гаврилов"]За информация, Конституцията може да се промени за няколко месеца с квалифицирано мнозинство в НС[/quote]
  За Ваше сведение това мнозинство трябва да бъде 3/4 от 240 -те депутати в НС . Така че смятайте колко гласа им трябват за промяна и с кого трябва да с коалират !

 82. 82 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 476 Неутрално

  На избирателя не му трябват доклади за да прецени за кого да гласува.

  Костов, Сакскобурготски и Станишев си отидоха безславно именно защото яловата съдебна система не можа да гарантира справедливостта в обществото.

  А сега опозицията е тази , която продължава да се интересува повече от политическите си интереси отколкото от реформите в правораздаването.

 83. 83 Профил на rozablue
  rozablue
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "cbs":

  Е -организирай. То хубаво се коментира анвонимно, ама я накарай хората да излязат навън. Изобщо за какво ли българите можем да излезем навън. Разочарованието и безверието са тотални. Това значи - безразличие, дори към собствения си живот, и затъпяване. Гърците не са спрели да стачкуват и си постигат целите - независимо,че са сочени с пръст и ругани отвсякъде. А ние просто - сме убити. Дали нещо може да ни събуди към живот?

 84. 84 Профил на zaw12929
  zaw12929
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По моя преценка ЕС не ни допринася с нищо да живеем по добре и до безкрайност ще намира кусури на управляващи и съд. Няма корупция у нас, по голяма от тази при тях- старите членки
  Нашият съд е най добре организираният и колко бързо си върши работата зависи от законите,
  Ние сме правно некомпетентни, но за журналистите нямам думи, как непрекъснато ни насъскват, разединяват, манипулират, но за тях не само че няма нищо в доклада, а те като кучета с нахвърлят върху тъпия доклад на "експерти" , които ни мразят, държат ни в задния двор и никак не мислят да ни помогнат. Ако ние пишем доклади за тях- дето докараха кризата, дето ни докарват негодни стоки в моловете, дето ни взимат най умните деца и дето си набавят от нашите дъщери проститутки- нито една добра дума нямам за ЕС и не виждам как ще живеем с тези надзиратели над концлагера България и бавно сигурно ни убиват.
  ЕС раздава нашите пари ( дадени за членски внос) за помощи на страни извън ЕС, а за нас - нямало начин. Като сме най бедни и болни, къде им е програмата, да ни помогнат?! Нямаме право да поискаме, а те държат управата ни, като куче на каишка
  Като се получават субсидии за селото- вече 5 години защо става все по зле техните пари са за да ни унищожат, Не казвам, правителството да се хвали. а трябва да му се помага- не по начина- да си вземат баснословни хонорари от нашите субсидии.
  Бог да ги накаже! Нищо добро от ЕС и нашите медии не ни чака. Боже спаси ни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK