Провинциален съд за делото на Мирослава Тодорова срещу вицепремиера Цветанов

Провинциален съд за делото на  Мирослава Тодорова срещу вицепремиера Цветанов

© Анелия НиколоваСофийският районен съд (СРС) е поискал от Върховния касационен съд (ВКС) да посочи в кое съдилище в страната да се гледа делото, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета


Тодорова е председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд (СГС), който се явява по-високата, въззивна инстанция на СРС.


Както Dnevnik.bg вече информира, тя е подала в понеделник тъжба в Софийския районен съд срещу министър Цветанов за това, че е разпространил неверни и позорни твърдения срещу нея в интервю за в. "24 часа" и пред БиТиВи. Цветанов заяви миналата седмица, че съдия Тодорова, като е забавила мотивите по дело повече от 2 години, е работила на практика не в полза на данъкоплатците, а в полза на организираната престъпност. В неделя той повтори нападките си и пред Нова телевизия, като разказа за дело за изнасилване, което било забавено от Тодорова години. Впоследствие се оказа, че забавянето е по вина на разследващия орган и прокуратурата.
Питането на СРС до ВКС е рутинна практика, обясниха юристи. Когато пострадалият или жалващият се е магистрат от същия съдебен район, съдията, на който се падне делото, или си прави отвод и след това се взема решение какво да се предприеме, или  направо се иска от ВКС да посочи съд в страната, който да гледа спора.


В случая Софийският районен съд е предпочел направо да се обърне към ВКС. Във всички случаи делото съдия Тодорова срещу министър Цветанов ще се гледа от съд в провинцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK