ВАС ще сезира Конституционния съд до две седмици за липсващия указ

ВАС ще сезира Конституционния съд до две седмици за липсващия указ

© Надежда Чипева, КапиталДо две седмици Върховният административен съд (ВАС) ще сезира Конституционния съд (КС) за липсващия указ на предишния президент Георги Първанов. Това заяви председателят на ВАС Георги Колев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Миналата седмица ВАС изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство.


Делото бе образувано по жалба на Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш", с която той води дело срещу отмяната на гражданството му. В определението съдът иска, ако няма такъв указ за втория мандат, "това да бъде заявено изрично и писмено". От ВАС чакаха официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнат до Конституционния съд (КС), който е компетентен да разгледа казуса.
"Да, получени са документите. Конкретният състав ще реши. Няма конкретен срок, но предполагам, че до две седмици това ще стане", заяви Георги Колева и повтори, че този въпрос е извън сферата на компетентност на ВАС. Ако ВАС реши да не сезира КС, другата възможност е да се прекрати производството.


Миналата седмица юристи коментираха пред "Дневник", че  единственият съд, компетентен да разглежда актове на президента, всъщност е Конституционният съд, а укази на президента не могат да се обжалват по реда на административнопроцесуалния кодекс пред ВАС. Затова те изразиха изненада, че административният съд изобщо е решил да допусне за разглеждане дело, в което се оспорва именно указ на държавния глава, и то с аргумента, че вицепрезидентът не е бил упълномощен да помилва, да дава и отнема гражданство.


През април миналата година България успя да експулсира Циганов, след като той престоя повече от година в дома за нелегални чужденци в Бусманци. Заповедите за експулсиране на Циганов и съдружника му Андрей Панпурин са от 18 март 2010 г. Основанието на тогавашния председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев е "сериозна заплаха за националната сигурност". През март миналата година е отнето и гражданството на Циганов заради неверни данни, обосноваващи натурализацията му.


Руснакът чрез своя адвокат Пламен Макавеев обжалва отнемането на гражданството си. Жалбата се обосновава с факта, че президентът Първанов не е издал в началото на втория си мандат указ, с който възлага на Марин да изпълнява дейностите по помилване, даване и отнемане на гражданство. Още през 2010 г., когато се разбра за липсата на такова упълномощаване, от президентската институция да заявиха, че след като Марин е бил упълномощен през първия мандат, няма нужда от повторно възлагане на такива функции. Адвокатът на Циганов обаче оспорва това и претендира, че вицепрезидентът е нямал правомощията да отнема гражданството на Константин Циганов.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако тази жалба на руската мутра за неправилно отнето гражданство защото Марин не бил упълномощен от Първанов с втори указ за своите правомощия, бъде приета за основателна от съда тогава всички помилвания на престъпници от Марин трябва да бъдат приети за неоснователни и помилваните трябва да бъдат върнати обратно в затвора.

 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  ВАС ще сезира Конституционния съд до две седмици за липсващия указ


  ===========
  и кво от това ??
  за е*ано дупе няма цяр , както и за амнистиран закононарушавач - няма възмездие....
  но си е друго, да поразлаем некое и друго Пинчерче

  Самият Плевнелиев определи липсата на указ като непритеснителна - вие какво чакате ?

 3. 3 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Защо близкитя приятел на Цецо милиционеру Георги Колев избрат защого е пхоредният приятел на Цецо за шеф на ВАС съобщава това а не съдебният състав който гледа делата?!?!

 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  А бе стига с тоя указ- има - нема...Престанете да ни занимавате с простотии..

 5. 5 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тия от ВАС още ли са там?!
  Вчера нали им казаха "изоснови" да бъдат изринати(изритани)!

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Липсата на указ е голям гаф!Няма нужда гоцевият съд да излиза с олигофренско решение!Защо правите за резил КС?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това на снимката ми прилича на огромна копаня!

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Следва връщането на освободените убийци, наркопласьори и
  всякаква подобна паплач обратно в кауша.

 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Само до две седмици... Бързичко работят.

 10. 10 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  Е и, като знаем колко е "квотата" на Първанов какво ли да очакваме?!

 11. 11 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пламен Макавеев съм, адвокатът на Константин Циганов. Коментарите на определена тема, ако няма пълната информация, или са погрешни, или се основават преди всичко на емоции, но са далече от Закона. За да внеса малко яснота на коментиращите делото във Върховния административен съд, някои от които са и колеги, ще ви цитирам доводите си пред административния съд по жалбата. Аз не атакувам липсата на възлагателен указ на президента Първанов, а указа на вицепрезидента Марин за отмяна на натурализацията на Константин Циганов. Първият указ или самата му липса е необжалваем пред адм.съд по смисъла на чл.2, ал.2, т.1, предл.2 от АПК. Но е обжалваем адм.акт на вицепрезидента, когато е издаден без представителна власт, произтичаща от цитирания по-горе възлагателен указ. И възможностите на административният съд са две : 1. да спре делото и да отправи питане до Конституционния съд по казуса или 2. Да реши делото по същество. Образно казано, все едно някой от Вас да издаде президентски указ, с намерението на следващите избори да го изберат за такъв и да си потвърди актовете за предходен период, когато не е бил такъв !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK