Нивата на реките в страната се понижават

Свиленград и села в райони бяха наводнени, след като се скъса дига на река Марица. В понеделник язовир "Иваново" заля село Бисер и отне осем живота.

© Георги Кожухаров

Свиленград и села в райони бяха наводнени, след като се скъса дига на река Марица. В понеделник язовир "Иваново" заля село Бисер и отне осем живота.Нивата на реките в почти цялата страна са се понижили или са останали без промяна през последните 24 часа. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


Най-значителни са пониженията на критичните места през последните дни - р. Харманлийска при Харманли, р. Марица при Харманли и Свиленград, р. Върбица при Джебел, р. Арда при Вехтино, р. Сазлийка при Гълъбово, р. Тунджа при Елхово.


През следващото денонощие се очаква да се запази тенденцията към задържане и понижаване на речните нива в цялата страна поради ниските температури.
По данни на експлоатационните дружества състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално.


По нареждане на Басейновата дирекция "Черноморски район" е намалено под 1 куб. метър в секунда водното количество, което се изпуска от язовир "Ахелой", поради създадена опасност от заливане на пътя и на къмпинг "Ахелой".


Язовир "Кърджали" е запълнен 78.1 на сто и има свободен обем.


Язовир "Студен кладенец" е запълнен 95.8 на сто и е спрял да прелива на 8 февруари около 3.00 часа през нощта.


Язовир "Ивайловград" е запълнен 106.7 на сто и прелива с 30.6 кубически метра в секунда, без това да създава опасност за населението.


На територията на страната от комплексните и значими язовири преливат още яз. "Боровица" - с 0.060 куб. метра в секунда, яз. "Камчия" - с 10.3 куб. метра в секунда, и яз. "Ясна поляна" - с 6.7 куб. метра в секунда.


Язовир "Йовковци" е спрял да прелива днес към 7.00 часа, като продължава освобождаването на вода чрез основния изпускател - с 10 куб. метра в секунда.


Продължава контролираното освобождаване на вода чрез отваряне на основния изпускател и в язовирите "Тракиец" - 4 куб. метра в секунда, чрез напоителни канали извън коритото на р. Харманлийска, и в "Г. Трайков" - 7 куб. метра в секунда.


Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е около 35 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK