Кабинетът ще плати с неохота водното огледало в Кърджали и ще го пре-открие

Кабинетът ще плати с неохота водното огледало в Кърджали и ще го пре-открие

© Георги КожухаровРазходите на държавата за проекта за укрепване на бреговете на р. Арда – т.нар. "водно огледало" на Кърджали, ще набъбнат на общо около 80 милиона лева със сумите, които правителството предстои да изплати на фирмата изпълнител. Това е обявила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на последното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата на заседанието.


През 2009 г. дължимата сума за строежа е била 29.92 милиона лева. Заради просрочията са се натрупали лихви и заедно със сумите, платени досега на изпълнителя, общата стойност на водното огледало става около 80 милиона, съобщава министърът. Павлова добавя, че тя и финансовият министър Симеон Дянков могат да преговарят с изпълнителя за намаляване на лихвите.


На въпрос от премиер Бойко Борисов дали този "уникален обект" е бил открит от предното правителство, Павлова отвръща, че той е бил открит, въпреки че все още няма разрешение за експлоатация и акт 16 заради съдебни претенции за собственост на земя. "Как, като не е готово, не е платено и няма акт? Как е правено?", възкликва премиерът, "Те са искали да ни ограбят да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак".
Министърът на културата се включва във филипиката срещу предишните управляващи, окачествявайки проекта като "полуфабрикат", който е бил открит "за пиар". След реплика на премиера "защо не са платили обектите си с излишъците" (бюджетните излишъци през 2009 г.), транспортният министър Ивайло Московски се намесва с репликата, че "То и Дунав мост е така. За да ни е гадно на нас, много ясно."


Правосъдният министър Диана Ковачева казва, че с тези пари "един затвор можеше да направим".


"С изключително нежелание приемаме точка 37 (точката в дневния ред за разхода по проекта – бел. ред.). Това е връх на нахалството", завършва Борисов.


Министрите ще получат право да "отвъртат кранове" на опасни язовири


С подготвяни от няколко министри промени в Закона за водите, държавните предприятия "Язовири и каскади" към НЕК и "Напоителни системи" ще получат правомощия да "отвъртат крановете" на опасни язовири и без съгласието на собствениците, решава правителството на последното заседание. По думите на премиера в момента дори да бъде констатирана неизправност на язовирна стена, какъвто е бил случаят с яз. Иваново, който предизвика бедствието край Харманли, никой орган няма инструмент, с който да реши реално проблема и само се пишат предписания, "документи, писма, какво ли не".


С поправките отговорните за язовирите институции ще имат право, въпреки текущи спорове, да отидат на място, да отвият крановете и да изпуснат контролирано съответния язовир, казва Борисов.


Има ли Миро Найденов, има дърва


Премиерът нарежда на икономическия министър Трайчо Трайков да изпрати на проверки по места "Язовири и каскади". "Има ли някъде опасно, защото имат сигурно сигнали, има ли такива – ще ги посетим лично. Вместо да си държа пет-шест министри на полето три-четири дни и сега да похарчим 30-40 милиона да възстановяваме щети, ще отидем там, ще дадем колкото трябва пари да го източим, да го пуснем и да го отрегулираме това като процес", разпорежда премиерът.


Борисов разяснява и мотива си да изпраща министри да "мръзнат" в бедстващите райони в страната. "Цветанов, Найденов, Тотю Младенов, всички са там и съм казал да стоят по бедстващите райони докато се свърши работа. Началникът на Генералния щаб, Пожарна, Гражданска защита. Когато началниците са там и подчинените мръзнат заедно с тях, съответно всички проблеми се решават на мига. Като няма дърва и Миро Найденов е там, дърва ще дойдат много по-бързо, отколкото ако е в кабинета си".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK