Игнатов: Нивото на образованост е основна причина за младежката безработица

Игнатов: Нивото на образованост е основна причина за младежката безработица

© Анелия НиколоваОснованата причина за младежката безработица у нас е нивото на образованост. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на образованието Сергей Игнатов по време на петъчния парламентарен контрол.


Това е причината много от младите хора да не бъдат наети на работа, каза той в отговора си към въпроса на депутата Валентина Богданова за конкретните мерки, които министерството ще предприеме срещу младежката безработица.


По думите на Игнатов през 2012-та мерките ще бъдат приоритетно насочени към младите хора до 29 години. "Нашата грижа трябва да бъде повече за тези хора, които са без или с ниско образование, защото образования човек има много повече шансове", каза той.
Повечето от стъпките били заложени в националната стратегия за младежта.


"За първи път през последните 20 години предоставяме цялостна визия за развитието на младите, приоритет е именно младежката заетост. Работим съвместно и с министерство на труда", увери Игнатов.


Като проблем беше очертана и лошата комуникация между образованието и бизнеса. Ресорният министър посочи, че често бизнесът не открива онова, което търси, в университетите и училищата, а обучава сам кадрите си.


Той обяви също, че като част от мерките за преодоляване на проблема стартира нов проект за ученически стажове и практики на стойност 30 млн. лв.


През програмата ще преминат 53 000 ученици, който ще трябва да отчетат 240 часа работа като стажанти. Стажовете ще са платени – по 300 лв. на ученик за цели период на работното им задължение.


Инициативата е предприета от образователното министерство с цел да се подобри връзката на младите хора с бизнеса.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Това е огромен проблем по който не се прави нищо.
  Максимумът е това, което прави сега министъра - да го сподели с нас.
  И?
  Националната стратегия каква е?
  Малцинствата?
  Редът в училищата?
  ПА-РИ-ТЕ-ЗА-У-ЧИ-ТЕ-ЛИ-ТЕ?!
  Нещо?
  Каквото и да е?
  ...
  Нищо. Нула.
  Една планина илитерати и дори някои от тях - с претенции.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 581 Весело

  Въпрос на време е да преоткрият и младежките бригади. Познати в западните демокрации като доброволен и ученически труд, особено през лятото.

 3. 3 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Основаната причина за младежката безработица у нас е нивото на образованост. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов..."

  Това просто не е истина.

 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  не съм сигурен, моя опит показва, че простотията и незнанията не са пречка да заемаш високи позиции у нас и особено в държавната администрация.

 5. 5 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Ресорният министър посочи, че често бизнесът не открива онова, което търси, в университетите и училищата, а обучава сам кадрите си."

  Кой бизнес???Хотелиери, ресторантьори, хазарт, наркотици?

  ZeroOne
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Нали девиза беше: "Учи мама,за да не работиш"!Е,постигнахме го!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Абсолютно прав е. Кой ще те вземе, когато и името си не можеш да напишеш правилно?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 8. 8 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В милата ни родина отдавна не е от значение колко си образован и квалифициран. Дори е точно обратното. Но не е зле да образоваме младите хора ,за да могат поне да са по-високо поставени като емигранти.

 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Причините са много и неграмотността е само един от тях. Във всяка обява фигурира изискване стаж на подобна длъжност. В държавната администрация искат дипломи за висше и за най-елементарни длъжности. Ако искат да преборят проблема, трябва да подходят сериозно към него а не с безумни и елементарни констатации.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Гневно

  Глупости на търкалета... Затова имаме половин милион висшисти в странство и затова 8 висшисти се борят за място като чистач в плевенската прокуратура...Омръзна ми от идиоти за министри... Обвиняваха предното правителство, но са същите некадърници! Плямпат колкото да не заспят заучени строфи...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Тази констатация на отговорния министър е цинизъм. В много училища се преподава небрежно, обществена тайна е. Дори не е въпрос на заплащане, защото парите не са толкова малко за половин ден и големи ваканции. Естествено, както във всяка професия има учители по призвание, които се справят с достойнство в трудната ситуация и ги е грижа за децата. Но те често са упреквани и тормозени от колегите си. Обществото трябва да изисква от управниците, но точно този диалог липсва и не е регламентиран у нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  поредните лъжи , и тези с дипломи от университети ( мнозина мои познати ) и другите без дипломи не могат да намерят никаква работа отговаряща за техните години . А ако случайно нещо намерят то е фиктивни договори с уловки и есксплоатация - работа на проценти с цел промотиране и т.н докато някой дебел батко седи на стола и взима 80-90% от изработеното .

 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Хм, в обществото ни съществува мисленето, че трябва да завършиш висше; като това дали ще завършиш полезна специалност (т.е. такава, в която човек иска да работи) или в университет, който не може да предложи качествено образование, остава почти без значение. А знаем, че и така нареченият бизнес не знае въобще какво иска или какво е положението.

 14. 14 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да бе....при повече свободни места в университетите от завършващите едва ли точно това е проблема. Проблема е по-скоро в качеството на образование в голяма част от училищата и университетите. От много време дипломата не дава много. Всеки работодател търси можещи хора и такива, които искат да си изкарат заплатата, а не такива, които са свикнали от поколения да живеят на гърба на държавата без да си помръдват пръста.
  Тези, които знаят само правата си, но не и задълженията няма да си намерят работа...

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Разстроено

  Проблемът е многостранен.
  Идва основно от "ценностната" система на Андре6ко, който не иска да се хАби много много.
  Това че няма квалифицирани хора (кадри?) е едно, ама и да има, какво? Това да не би случайно да е "гаранция" за някакъв успех...
  Или е много по-важно кого познава6, "на кого си човек" и подобни връзкарско-6уро-баджана6ки практики, дълбоко вкоренени в мисленето и практиката.
  "Дай ми пари, не ми давай акъл" и какво ли не друго...
  Племенно-родови-партийни вериги са завардили всичко, няма място за "вън6ни" хора - било то с 3 дипломи и 5 езика.
  Не е хубаво да си разваля човек хатъра с конкуренция и напъни!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Любопитно

  "...нивото на образованост..." - всяко НИВО трябва да се ИЗПЪЛНИ със СЪДЪРЖАНИЕ. В МОМН са като във вица за полуидиот на 15 години и идиот на 30...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  към кандидатите за свободни позиции - притежанието на документ за завършено образование не е признак за образованост.

  вината обаче за този факт е споделена между:
  - образователното министерство - с неговата изключително мудна и корупционна система по одобрение на нови учебни материали и въвеждането на нови учебни програми повече пречи, отколкото помага на Образованието. чудя се колко века ще има трябват, за да въведат един консултант по професиите.
  - висшите учебни заведения - неадекватните специалности, които "бълват" безработни икономически полу-образовани "специалисти", просто не отговарят на нуждите на пазара на труда. разберете - не може всички да са икономисти! има огромен глад за специалисти в сферата на информационните технологии, заплатите са отлични, а работата е повече от интересна.
  - самите учащи се - липсата на мотивация води до фиктивни знания и оценки на хартия. учете, сякаш утре няма да ви има и успехът ви е гарантиран!

 18. 18 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Може и така да е "Нивото на образованост е основна причина за младежката безработица", но струва ми се,
  "Нивото на образованост на" ОПРАВНИ(ци)те пък е причина за Безработицата като ЦЯЛО!!!

 19. 19 Профил на romika
  romika
  Рейтинг: 5 Неутрално

  С министър Игнатов младежката безработица може само да расте за напред,защото е заменил реформата с нищоправене.Няма по-безличен министър,след като кадруването в образователната система стигна до там ,че ветеринари се назначават за директори на училища,а РИО-та са хранилка за политически марионетки.Никак не ги ингересува колко младежи ще превърнат в гастербайтери,всичко читаво ги плаши.В средното образование има голям публичен ресурс,но той не е за да осигури качество ,а само за заплати и спокойствие на управляващите.

 20. 20 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В областния центът Кюс-Дол най-много работни места традиционно са за хора с основно!! Чат-пат за среднисти.
  Т.е. младежите като гледат свободните работни места, да си правят извода колко да учат... Но това е положението, Министеро витае по Софиата, а не знае как е по провинциАта?!

 21. 21 Профил на vedarr
  vedarr
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пример от САЩ, но валиден и у нас:
  На какви места ще има най-много назначения до 2018 г. в САЩ? За касиери. Кои са втори в списъка? Продавачите. Трети? Сервитьорите. Четвърти? Продавач-консултантите. Трите следващи? Медицински сестри, подготвители на храни (авторът има предвид ресторантите за бързо хранене, където персоналът само подготвя за продажба полуфабрикатите – (бел. ред. ), чиновници в канцелария. Забелязвате ли общото между тези професии? Нито една от тях не се нуждае от университетска диплома. Като изключим тази на медицинската сестра, всички останали изискват кратко обучение, най-често на работното място. Само една, отново тази на медицинската сестра, е достатъчно добре заплатена, за да поддържа домакинството на относителна дистанция от прага на бедността. Впрочем според американското статистическо бюро от сега до 2018 година само една на всеки четири длъжности ще се нуждае от университетска диплома. Останалите ще могат да се заемат от хора, обучени при поискване, и заплащането им ще бъде обвързано с този факт.
  http://analitichen.pogled.info/news/28779/Obrazovanieto-shte-bade-li-dostatachno

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Който е образован и кадърен се реализира на запад.
  В България за съжаление остават само посредствените, неудачниците, комлексираните и страхливите

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#11:"etty1"]Дори не е въпрос на заплащане, защото парите не са толкова малко за половин ден и големи ваканции[/quote]
  Отиди да преподаваш един месец на днешните средношколци, после пиши!!!

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Гневно

  Министър Игнатов е поредното недоразумение в МОН - нищо не правещо, за да спре пропадането на българското образование!?.........В Германия 80% от средните училища са технически! У нас е точно обратното? Няма работници по елементарни професии - заварчици, стругари, фрезисти?.....

 25. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Ти към кой от тези 4 типа спадаш?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 26. 26 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 409 Гневно

  На никого ли не му прави впечатление, че е:
  През програмата ще преминат 53 000 ученици, който ще трябва да отчетат 240 часа работа като стажанти.
  ????
  Това "който" не ви ли притеснява?
  Дневник.бг отново троши тъпомера!

  Та какво казвате за грамотността? ))

 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#23] от "interesen1":

  Я да те попитам нещо...Ако дават по 5.000 лева месечно на учител-средношколците ще се променят ли? Учителите ще се променят ли?? Аз знам отговорът...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До Десен - и каккво правят повечето образовани на Запад - Чистят Офиси и работят в Супермаркети и си мечтаят да дойде деня за пенсиониране да вземат минималната пенсиика и да се върнат в България да си я харчат че там Мъка .

 29. 29 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Игнатов: Нивото на образованост е основна причина за младежката безработица

  Глупости, нали преди няколко дена показаха статистика, че най-търсени са хората с ниска квалификация, капитализмът по условие възпроизвежда определен процент безработица, който особено силно се повишава в моментите на криза, както е сега и никаква квалификация не е в състояние да се пребори с този икономически закон, господин Игнатов, като образован човек несъмнено знае това и не е коректно да ни качва на тази пързалка. че един вид ние младите сме си виновни.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 30. 30 Профил на ivanko001
  ivanko001
  Рейтинг: 466 Гневно

  Да е.а и министерският му задник да е.а . Абе шматко нали 8 години више уча (бакалавър, магистър после специализации към същият университет) и после работа по специалноста естествено не, взимат ме на запад. Връщам се тук и в момента 4 месеца си търся работа, като ме видят кандидат работодателите че не съм глупав и "послушен- безмозъчен" и започват ами ше ви се обадим и така никои не звани. Каква ми е равносметката държавата е боли оная работа за младите хора, апропо в бюрото по труда ми казаха тъй като съм над 30-ет години че нямат програми за хора на такава възраст тъй като не биле рисков контингент. Абе пълни абсурди, и после искат да живееш тук и да се биеш в гърдите че си Българин, как става това като си учил толкова време и в собствената си страна си чужденец.
  Да живееш в България е безценно!!!!!!!!!!

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Гневно

  До коментар [#28] от "111":

  .."Стажовете ще са платени – по 300 лв. на ученик за цели период на работното им задължение"....Те учениците на училище не ходят, та на стаж!? Но даскалите ще отчетат на всички "стажа"...Делегиран бюджет, какво да се прави?

 32. 32 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Ще се променят. Като вземат учителите да паркират мазератита, на учениците ще им светне, че в образованието май има смисъл...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Пак дъвки, бонбонки и прах в очите за отвличането на вниманието. Чудех се кога и коя тема ще е. Хоп дежурната тема с образованието. Да се готвят лекарите!
  И след това отначало. Раз-два ...
  Глупости! РАВНИЩЕТО на образование е добро. Доказват го всички, които отиват да работят и учат в чужбина!!!
  Равнището на ГАЛЕНИКА, така наречен "бизнес" е негодно! От мутромилиционери - толкова!
  Т.н. Бизнесмени все са недоволни. СЯКАШ ВСИЧКИ СА ИМ ДЛЪЖНИ! За какво са недоволни?
  На практика държавата им подготвя кадрите в държавните професионални училища и повечето университети. ТОВА Е СКРИТА ДЪРЖАВНА ДОТАЦИЯ!
  Същите тези "негодно обучени" младежи и не само младежи се реализират другаде. В чужбина никой не говори за тяхната "негодност". Да не би нашата икономика да е на светлинни години напред срямо Европа или САЩ , а само аз да не съм разбрал?
  Празното дърдорене е заявка за ПРОБУТВАНЕ НА НЕГОДНИТЕ ИМ ЗАКОНИ. Като предстоящия за училищата - социалистически по същност и тодорживковски по конкретно съдържание.
  А така наречения бизнес щом е толкова недоволен да свали бремето на професионалното образование от държавата и да почне сам да си инвестира в кадрите.
  Истината е , че младите НЯМА КЪДЕ ДА РАБОТЯТ У НАС. Нито имат възможност сами да се заемат със сериозно предприемачество. Защото има "бизнесменски" МОНОПОЛ.
  Простичко казано МАФИЯ!

 34. 34 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А аз бих отговорил на министъра с въпрос - защо тогава завършилите Харвард и Кембридж не идват да работят в България? Не е само до образованието, ами и до икономиката - след като има "бизнесмени" искащи бачкачите да им работят за без пари, образованието на последните ли е виновно? Като се добави и все по-големия процент ЦИГАНИ се оказва, че ситуацията ще се влошава.

 35. 35 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanko001":

  Стигнах до 6 правописни и също толкова пунктуационни грешки в писанието ти и се изморих да броя Как очакваш някой да ти даде работа тогава?

  "Више" образование специално цепи мрака

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Весело

  Между другото да споделя едно лично наблюдение: В България има висшисти-които очакват щото много са учили да имат работа ама някак си да не работят и има нисшисти, които няма какво да работят защото никой ги не ще... Познайте какво липсва?? Ами среднисти, които да искат да работят, а и да могат...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#36] от "ostin22":

  От догодина всички ще бъдат среднисти. Който се яви на матура - получава диплама! В която ще бъде отразено само точковото оценяване.....

 38. 38 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#32] от "Iron Maiden":

  Хаха...Между другото образованието и здравеопазването са най-големите балони... 10 години учат за да се справят не по-добре от някой с едногодишен курс... Познавам и ДжиПи-та, и сестри..и учители...Бъдещето на образованието и без това е в технологиите...А и сегашните деца имат информация за 1 година колкото ние/предишните/ пълзящо усвоявахме за 10 години...Така че е смешен плачът ни... Да те питам нещо...не мислиш ли че твоята работа/не знам каква е/ може да бъде работена от почти всеки след няколкомесечен курс и няколко месеца стаж?? Ама ми отговори честно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 39. 39 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нека поправя!

  Нивото на образованост сред министрите и депутатите е основна причина за младежката безработица (и не само за младежката).

  Fortuna favet fortibus.
 40. 40 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това е една от основните причини, но не и единствената ...

  България е древна и заслужава много повече!
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Е не мога да ги раабера тези фирми! Хем искат да са млади, хем с опит и голям стаж по предмета им. И за всичко са им виновни вузовете. Ами като знаете какво искате има два изхода. Или да си вземат млади момчета и да ги обучат, или да вземат по-възрастни с достатъчно опит. Въпрос на компромиси. Среден път няма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 524 Гневно

  "...често бизнесът не открива онова, което търси, в университетите и училищата, а обучава сам кадрите си..."

  Аз бих казал, че бизнеса просто не знае какво търси. Ще ме извиняват, ама колко фирми в БГ предлагат фирмено обучение, ако не броим някоя друга чужда? Нее, те не им трябва да си губят времето и да харчат пари за това. Те чакат "идеалния" кадър. Отворете който и да е сайт за работа и просто вижте как са написани обявите. Аз съм вишист, компютърни науки и вече 3 години, откакто съм завършил, навсякъде ми затварят вратите в тази сфера. Стигнах до там, че и сервитьор по морето бях, срам не срам...
  Точно бизнесът е този, който трябва да открива нови таланти и да ги развива, но явно още не е узрял за да го разбере...

 43. 43 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този министър изобщо не е прав. Причината за младежката безработица е, че в Бантустаня няма достатъчен брой макдоналдс, кфц, бензиностанции и кафенета. И младите прои това положение къде да работят?

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 44. 44 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  То пък министрите като са с висше все едно не са глупаци? Висшето само по себе си е нищо. Това да не е соца да ти дават заплата защото имаш висше?

 45. 45 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Разстроено

  [quote#27:"ostin22"]Ако дават по 5.000 лева месечно на учител-средношколците ще се променят ли? Учителите ще се променят ли??[/quote]
  Да, учителите ще се променят. Сто процента - просто ще направят всички, за да си ги получават.
  НО: сега дават по 450 лв за начинаещ учител. Въпросът ти с много усмивки е неразбираем, честно казано. Освен това, в бг няма пазар на труда - учителите са хора с вързани ръце!!
  Последният път, когато надигнаха глас, другарят 'тани-шеффф дето се вози с медерни немски Опел-и, направи "опело" на селските училища...

 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#23] от "interesen1":

  Отговорът Ви никак не е интересен. Аз правя това, в което съм добра и преподаването не ми е призвание, нито професия. Това не означава, че трябва да приемам безкритично лошите практики, от които страдам като родител.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Какво обрадование,какви 5 лева?!!!При положение,че сме имали министър на образованието,който искаше да махне "Аз съм българче" от букварити....

 48. 48 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Разстроено

  В страна, управлявана от хора, които не обичат да четат, и които инвестират единствено в милиция, бъдещето е нещо такова, каквото се създава сега...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#45] от "interesen1":

  450 лева получава келнер на Албена, работещ на инклузива - само отсервира празните чинии...….

 50. 50 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Нивото на образованост"? Кажете си го направо: неграмотни!

  И далеч не са само младите в отбора. Мнозинството са неграмотни и невежи за елементарни неща; и млади, и стари. Работодателите - също.
  Аз гладко изразена сентенция не съм чул от служител - нито държавен, нито частен - от години! Хъкане, мъкане, "значи", "в смисъл" "определено", фамилиарничене и т.н.
  Толкова прости хора, че и когато говорят правят правописни грешки.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#16] от "А БЪ В":
  Отношението на нацията към ученето се е променило коренно. Сега всеки харесва дебеловратите с луксозни автомобили, а те не са придобили парите си чрез труд и учене. След като има толкова лесен начин за натрупване на богатство, защо да се товарят толкова. Докато не се промени ценностната система на обществото, не можем да говорим за истинско учене.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#38] от "ostin22":

  Съвсем честно ти отговарям. За една седмица обучение му давам занаята в ръцете и почва да си вади хляба. Докато стигне до салама обаче, трябват много години, много четене и много бачкане.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 53. 53 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#45] от "interesen1":

  В България има дори прекалено много учители...затова няма "пазар" както се изразяваш... В България освен учители, доктори, чиновници, милиционери и други подобни... няма ама никаква средна класа!!!..останалите са мутри и бедняци... Я да видим какво точно искаш?? Отрочетата на мутрите да не се фукат с ай-пода и отрочетата на бедняците да се интересуват от тригонометрия??? На мен най-много ми писна пък от тази вашата група с ГОЛЕМИ УСТА... постоянно тръбят как всички наоколо били глупави, как сте вземали все малко пари... А се не виждате, че сте паразитите на системата... Без един реален изкаран лев през цялата си трудова кариера... само преразпределящи... откраднати от работещите пари...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 54. 54 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#28] от "111":

  Много си тъп и комплексиран за да мислиш така. Имам около няколко стотин познати който работят в чужбина и никой от тези който имат висше образование не чисти офиси или продава по магазини.
  Почти всички са на позиции свъзани по някъкъв начин със завършеното им висше образование.
  Както и 90% от тях са със запалти по високи от средната за страната.

 55. 55 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanko001":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 56. 56 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#52] от "Iron Maiden":

  Именно...Това исках да кажа...Всеки с желание и ум може да се справи дори без 20 години в "образователната" ни система...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 57. 57 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#56] от "ostin22":

  Да но след като при много хора липсва желанието и са спрели с четенето само до Винету т.1 ... няма как да се направи нещо повече.

  И най-добрата образователна система да се направи, като липсва желание и мотивация за учене и работа положението ще е пак същото.

  Всъщност ако разгледаш така наречения "елит" на българия ще се види и кой е най демотивиращия фактор за младите

 58. 58 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Игнатов, причината за безработицата е ниското заплащане, не ниското образование. Назначените бизнесмени искат да им работят по 12 часа за 300 лева. Циганите взимат повече пари от помощи, отколкото работещите взимат заплати. Няма такива мазохисти хем да работят хем да гладуват. Могат да гладуват и без да работят.

 59. 59 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Не знам какво правят, но реално не виждам промяна!! Тези действия вече са закъснели малко, но и сега да започнат да работят по този въпрос няма да сгрешат.

 60. 60 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тоя пак се е изцепил. Аман от некъдърници. Това дето го приказва просто не е вярно. "Бизнесът" не е никакъв индикатор. На бизнеса му дай безплатна работа. Никой образован няма да му се хване. Освен това е редно бизнеса да си образова кадрите или да плаща на държавата за това, след като го иска от нея. Няма аз с моите данъци да образовам кадри на Левон Парпацулян. Да си плати. За ония които ще викнат, че видите ли и те плащали данъци, погледнете структурата на приходите в бюджета и ще видите каква незначителна част е корпоративния данък.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Гневно

  Липсата на сериозни инвестиции в нашата икономика и нежеланието на работодателите да инвестират в обучението на хората си е основнта причина за високото ниво на безработицата у нас/при всички възрасти/!Не може един работодател да иска да си завъшил университет,да знаеш поне един език добре,да имаш опит/а няма къде да го създадеш/,да му работиш съвестно и да получаваш мизерните 350,400 или 450 лева/защото си новак/ и да не иска да инвестира в твоето обучение/защото му струвало скъпо/!Пълно безумие!!!!!

 62. 62 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да, нивото на образованост е, ама не са виновни младежите, а институциите! Кой допуска да излизат от училище неграмотни деца, които пък даже стават студенти? Кой прави тия малоумни програми в университетите, които нямат нищо общо с реалния свят?

 63. 63 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#28] от "111":

  ORLY ?!?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 64. 64 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ е критерий за безработицата на младежта.
  Повишаване възрастта за пенсиониране за скалъпване фискалната стабилност не е изход, а навлизане в безизходно състояние.
  Младите са без работа защото възрастните са заели местата им, не по собствено желание, а по принуда. Известно е че, възрастният човек е много по-малко производителен от колкото младият. И опитността му не може да компенсира пъргавината на младите. Известно е че младите са обременени с дългът им към децата си. Ако има работа, с труд съчетава задълженията си към работодателя и задълженията си към семейството. Ако няма работа, не може да осигури за децата си необходимият минимум необходим за отглеждането им.
  А на възрастните, не само защото потребностите им са минимални, но и защото съзнават че, производителността им е спаднала драстично, са съгласни да работят за минимално заплащане.
  Само политици и управляващи с неадекватно образование могат да въведат икономиката до съсипване.
  Вместо да намаляват възрастта за пенсиониране, я увеличават. Вместо да освобождават работни места за младите, те заемат оскъдните работни места с възрастни.
  Вместо да дадат възможност на възрастните да гледат внуците си и да освободят младите от ангажиментите им към децата си, управляващите оставят младите без работа и заемат възрастните с работа, която не могат да вършат пълноценно.
  За това Управляващите са с неадекватно образование.

 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#53:"ostin22"]А се не виждате, че сте паразитите на системата... [/quote]
  Голяма част от моите бивши учители и техни познати напуснаха системата именно заради такова топло отношение. Напуснаха първа английска и френската в София. Сега са еврочиновници и взимат много повече пари и споряд тях самите за много по-лека работа. Другарските критики от този тип ощетяват децата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#55] от "Quo Vadis?":

  Какво пък толкова харесахте в един коментар, в който няма изречение без грешки? Особено на фона на твърдението на господина, че има магистратура в чужбина. След подобни правописни грешки на документален етап, такъв кандидат трудно ще стигне до интервю.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Тоя лалугер Игнатов изпълзя най-накрая и каза нещо, което се знае от всеки и го има във всяка популярна книжка по икономика. Откакто залезе темата "БАН" боксьорът-египтолог се скатава беззвучно. Е, показа се, за да ни разтърси с откритието си
  Нещастник!

 68. 68 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами като имаме най-тъпия министър, сложен да управлява образованието и науката у нас, какво можем да очакваме?!

 69. 69 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#5:"ZeroOne"]"Ресорнит министър посочи, че често бизнесът не открива онова, което търси, в университетите и училищата, а обучава сам кадрите си."

  Кой бизнес???Хотелиери, ресторантьори, хазарт, наркотици? [/quote]

  Да

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 70. 70 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всичко дето го говори министърът са пълни глупости. Докато заплатите на учителите зависят от учениците - необразоваността /да не кажа неграмотността/ ще расте.

 71. 71 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#62] от "mnodulgaregforma": просто е -
  т.н. делегирани бюджети, които обвързват заплатите на преподавателите с бройката ученици/студенти.

 72. 72 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#66] от "etty1":

  Харесал съм мнението му, а ако пиша от телефона си например аз също допускам доста грешки, просто поради грешно натиснат клавиш.
  "След подобни правописни грешки на документален етап, такъв кандидат трудно ще стигне до интервю. " - за това сте напълно права но в случаят никой не кандидаствува за никъде

 73. 73 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanko001":
  Да Ви имам претенцийте. Виши ползвам само като маска, макар че ми идва скъпичка в тази кризисна ситуация .И какво като се връщаш, носиш нови познания, технология, контакти експертиза или си мислиш че от всяка калинка става я министър я депутат.

  ум море, глава шамандура
 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#67] от "Mai Tai":

  "боксьорът-египтолог"......Това ми хареса!

 75. 75 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  държавата е обществен договор, като не ти харесва не го спазвай
  или смени държавата

  ум море, глава шамандура
 76. 76 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#38:"ostin22"]А и сегашните деца имат информация за 1 година колкото ние/предишните/ пълзящо усвоявахме за 10 години...[/quote]

  В 90% от случаите тази информация, дето я имали сегашните деца, е напълно безполезна. Знания не се трупат с висене във фейсбук...

 77. 77 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  А не може ли да се реализираме и тук, да си получаваме добрата заплата и да пътуваме, на глобъл роля примерно? Има не малко Българи (1/20), които са се реализирали добре и в България. Аз не виждам проблем, ако си образован, адаптивен и виждаш възможности там където другите виждат проблеми ... но това си е същото и на запад, само дето там посредствените живеят по-добре от тук.

  Проблемите в основното, средното предразполагат и висшето да не може да ги реши - ама то и не иска ... параграф 22.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 78. 78 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#33] от "AzDebil":

  Браво, точно казвате,- НЯМА къде да се работи у нас! Липсват технически фирми (производствени), а те правят най-голяма добавена стойност. Преди време беше престижно да учиш в "механото", най-малкото занаят вземаш и то със солидна основа, а сега е къде-къде по-престжно да си в гимназия по хотелиерство, икономика и туризъм.

 79. 79 Профил на Сия Казакова
  Сия Казакова
  Рейтинг: 245 Любопитно

  Пример за сегашните "вишисти":по време на държавен изпит в АУ-Пловдив ,след вклюване на заглушително устройство в залата -90% слаб успех.Нещо да кажете?!

 80. 80 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аууууууууууу, открихме топлата вода!
  От 22 години , който дойде на власт има една единствена цел!!! :
  Младите хора в Българияь да са неорганизцирани, отдадени на чалгата и простотията, да са колкото може по необразовани.
  И сега кво???
  Ура, МУТРИТЕ командват България - друго на управляващите не им трябва. И както беше казал някой:
  Прост народ , слаба държава!
  Мъка, но това е!

  ура и да живей!!!
 81. 81 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "През програмата ще преминат 53 000 ученици, който ще трябва да отчетат 240 часа работа като стажанти."

  Трогателна е тази загриженост и инициативност за подрастващите, пречупена през такава изненадваща гледна точка! Но явно това е управленската "истина", за която ние нито сме дорасли, нито можем да я проумеем. От друга страна, като се замислим, на тия 53000, които ще преминат през "програмата" за 30 млн. лв. ще им се разкаже играта! За един месец трябва да направят дебел врат, да се острижат нула номер, да се облекат в черно, да гледат страшно и заканително, а нечленоразделните звуци и жаргонни изрази, неразбираеми за лаиците, ще се зачитат за плюс! След това, ще са готови да си намерят "работа" в България! Ако не покрият "изискванията" и се покажат невъзприемчиви (да не кажем тъпи), към такава напредничава идея, сътворена изключително за тяхното добро и не могат да се впишат към изискванията на нашенския "бизнес", не им остава нищо друго, освен да си увият дипломите в едно "вързопче" и да отидат при тъпите западняци!

 82. 82 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Не, но тогава прагът за влизане в бранша ще е доста по-висок. Поради простата причина, че търсенето на такава позиция ще е хилядократно по-голямо. Няма нормален човек, който, бидейки добър специалист в своята област и със сигурност можещ да изкарва много по-добри пари при бизнеса, да се глави за учител. Възрожденците отдавна измряха.
  Всъщност, в ония възрожденски времена даскала е бил редом с кмета и попа. За училите в края на 20-ти век е ясно какво имам предвид. За "училите" по-късно... да питат, ако им пука.

 83. 83 Профил на Dimitar Vrachev
  Dimitar Vrachev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За разлика от други неща,присъщи на демокрацията,като свободата на словото,с всичката условност на тази свобода,където все пак постигнахме нещо,то в образованието сме пълна скръб!Колкото и да беше идеологизирано нашето образование преди промените,имаше ясна политика,която се изпълняваше и даваше видими резултати.Ако направим някакво бегло сравнение с тогавашната и днешната грамотност на младите хора,можем да се убедим,че тогавашният прогимназист беше по-грамотен от сегашния кандидат-студент.Това от една страна.От друга,тогавашната индустриализация на страната налагаше развитие на специализирани средни учебни заведения,които "захранваха"индустрията с високоподготвени работници.Сега няма никаква политика по образованието.Няма никаква координация между нуждите на бизнеса от конкретни специалисти и учебните програми на училищата.Така голяма част от завършващите средно образование на практика са неквалифицирани кадри,непотребни за някои фирми.Освен това увеличаването на броя на циганското население,за което образованието не е сред приоритетите му също съдействува за увеличаване на безработицата.Ако тази тенденция се задържи и занапред,рискуваме да се затвърдим на опашката в Европа и по степен на квалификация на работната сила и съответно по равнище на безработицата.Следователн икономическото ни развитие е обречено на застой,а народът ни на бедност.

 84. 84 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Лъже най-безсрамно - основната причина е връзкарството и слагането на послушни, но некадърни хора - така ще ги държат изкъсо и ще ги карат да изпълняват всичко - законно или не.
  А е ясно, че послушния некадърник не може да свърши никаква работа в полза на обществото, единствено може да помогне при далаверите на шефа си.

 85. 85 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А нивото на образованост от кого зависи ? Само от студентите ли ? Аз съм в задочна форма на обучение и в занятията на преподавател със звание професор сме освободени цялата група. От предвидени 18 часа имахме 3 минути, в които даде оказания за курсовата работа, по която ще ни оценява. На всичкото отгоре, накрая на месеца ще си вземе заплатата.
  После дай да отпускаме държавни пари на бизнеса да ни обучава кадрите, щото професорите не си вършат работа. Кръпки, братче, кръпки.
  Игнатов, за СУ и УНСС трябва една хубава метла. И на студенти, и на преподаватели. Ема, така не се печелят избори, джанъм.

 86. 86 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не образованост, образованието! ББ е висшист, ЦвЦв, ... Списъкът е дълъг и е показателен за качеството на образованието у нас. А как да учат децата като виждат крайния резултат?

 87. 87 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Абсолютни глупости. Безработицата се дължи на факта, че 70 % искат да станат футболисти или фолк звезди и като не станат, вместо да им се връчи мотиката, кибичат у кафето и попържат.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 88. 88 Профил на Маниачко
  Маниачко
  Рейтинг: 180 Весело

  Мдааа, ....прав е министерот, ..не са образувани младите хора, ...само некои намират сериозна реализация, ...основно завършилите престижните специалности "Дедо-разорител на мандри" или "Вуйчо от полковник нагоре в ДС-то". Образуваш нещо такова и хич да не ти пука Лиляно на Калинката!

  Тигър под прикритие.
 89. 89 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Египтолога Игнатов - поредното недоразумение в българското образование.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Игнатов дрънка пълни глупости.Според предвижданията на Тотювото министерство,образованите хора към 2020 ще бъдат излишни,най-много ще се харчат нискообразованите.

  През 2020 г. хората, които ще търсят работа у нас, ще са с 660 хил. повече от наличните трудови позиции. Това показа проучване на социалното министерство за потребностите на трудовия пазар у нас.
  Най-голям ще е дисбалансът в групата на завършилите средно образование - предлагането на работна сила ще надвиши с 400 хил. търсенето. При висшистите се очаква търсещите да са с 200 хил. повече, а при хората с основно и по-ниско образование - с 60 хил. души.

  Изводът?! Най-малко безработни ще има сред нискообразованите.То и сега е така.И мен ме отрязаха в два конкурса за чистачка.Трябвали им хора с опит.Ами аз имам опит-20 години въртя метлата и парцала в къщи.

 92. 92 Профил на Маниачко
  Маниачко
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Сингапур: "Разходът за образование съставлява 20 % от националния годишен бюджет."
  И обикалят да предлагат работа и да примамят най-добрите по успех, ...по списък, ...нема шменти-капели, ..първо правителството, ..армията, ..полицията, ...та до бизнеса, който наддава.

  Тигър под прикритие.
 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#82] от "Spand":

  Не редом, а доста по-добре е бил учителят от попа. Преди 100 години /около 1910/ заплатата на свещеник е била от 60 до 80 лева месечно /последното в градовете/, а на начинаещ селски учител - 120 лева за да стигне при успешно развитие до 400 лева месечно. За сравнение - средната заплата на работник в промишлеността - 532 лева годишно /44,33 лева месечно/...

 94. 94 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Да приемем, че всички безработни младежи от утре за с висше или някакво специално образование. Какво точно ще се случи според министъра?

 95. 95 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Гневно

  Тоя умник що не си гледа папирусите? Баа.ти гламавщината! Вече съм сигурен, че нарочно дърдорят така - да дразнят! Малей къ'в вятър ще ги брули... !

 96. 96 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 516 Неутрално

  и тук е логично човек да попита, ако повечето млади хора са с нужното образование и ценз - какво ще правят като няма каво и къде да работят?
  е изхода е на терминал 1 или 2 и по света в услуга на другите след като собствената ти държава не цени твоето образование и самия теб - странно нали?
  е драги управници какво правите ВИЕ да задържите тук в България и подтикнете те да имам стимул и желание да учат - нищо защото е по лесно?

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 97. 97 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Гневно

  Не образованието.
  Мотивация нямат.
  Мечтата на всеки зальохав младеж е да стане полицай или поне сотаджия. Дънгалаци и здравеняци висят по разни входчета и бариерки проявявайки важности на база униформа.....признак за симбиоза към някакъв общ голям и силен организъм. Нямат никаква самоопределеност.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 98. 98 Профил на donkey
  donkey
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е вярно това!!! Мързелът е основна причина за младежката безработица... За всеки желаещ ще се намери работа според нивото на образованост.

  ...what a difference indifference can make...
 99. 99 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 466 Весело

  ПРАВ Е МИНИСТЪР ИГНАТОВ!!
  "Основаната причина за младежката безработица у нас е нивото на образованост"

  да се разбира.
  НИСКАТА ОБРАЗОВАНОСТ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, МИНИСТРИ И ЦЯЛАТА ЗАКОНОДАТЕЛНА И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА МЛАДЕЖКАТА БЕЗРАБОТИЦА.

 100. 100 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Игнатов: Нивото на образованост е основна причина за младежката безработица.........
  Ами така е.
  За последните 15 години изучихте стотици икономисти,адвокати,компютърни специалисти и лекари,при условие че България няма нужда.
  На една държава и трябват също и стругари,заварчици,строители,бояджий и още много професии които създават средната класа на една държава...която за съжаление в Бг вече липсва.

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK