Трайков: Депутатите от ГЕРБ в София и в европарламента ще гласуват еднакво за АСТА

 

© Agencja Gazeta, Ройтерс

 Ратификацията на споразумението АСТА в Народното събрание няма да бъде вкарана в дневния ред преди да мине гласуването в Европейския парламент през юни. Това съобщи в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
"Нямам никакво намерение да предприемам действия за ратификация преди да мине дискусията в Европейския парламент през юни", коментира Трайков. Помолен да коментира факта, че евродепутатите от ГЕРБ вчера вече обявиха, че няма да подкрепят споразумението, Трайков отговори: Убеден съм, че ГЕРБ ще гласува по един и същи начин в европейския и в българския парламент".


В отговор на коментар от водещия, че днес в България и в целия Европейски съюз ще се състоят протести срещу документа, министърът посочи, че "няма нищо лошо вместо 220 или 240 очи, милиони очи да се вгледат в тези текстове и ако нещо не е правилно, да се коригираме".


"Ако има нещо, което може да се тълкува като в най-лошите сънища на хората, това е основание да не се ратифицира. По всичко личи, че едва ли ще бъде ратифицирано", коментира той думите на водещия, че смисълът на споразумението е да се забрани на хората да си разменят книги или музика, което "за нещастие на големите компании посредници вече се прави в интернет".


По думите на министъра "ако бъде предложен приемлив пазарен модел, то той трябва да се спазва, а отговорност на развлекателната индустрия е да предложи разумни пазарни модели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK