Забавени заплати са причина за 50% от неплатените сметки

 

© Юлия Лазарова

 Миналия месец 48% от длъжниците са обяснили, че не могат да се разплатят, защото им бавят заплатата. Това съобщи Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), цитирани от capital.bg. Членовете на организацията се занимават със събиране на просрочени дългове. 


Всеки десети изтъква като причина за закъснението разходи за лечение, около 4 на сто - по-високите от очакваните сметки за ток, а 2% - скъпото парно, показва януарско проучване на сдружението.


Сметките за ток са едни от най-редово плащаните, а най-често се отлага издължаването за водата и парното. Причината е, че при закъснение захранването бързо се спира от доставчика, докато за топлофикациите и водните дружества това е по-трудно. 
Следват отлагането на плащане за бърз кредит, за лизинг на стоки за дома, кредитна карта, потребителски кредит, лизинг на автомобил, ипотечен кредит.


Практиката на компаниите за събиране на вземания показва, че потребителите, които спират да плащат лизинга на автомобила и вноски по банковите си продукти, вече са в списъците на няколко други компании със задължения за телефон или телевизия.


Браншовата организация прогнозира, че заради по-големите разходи през зимата някои от редовните платци също ще изпаднат в затруднение и ще са им необходими 3 до 6 месеца, за да възстановят финансовия си баланс.


По данни на АКАБГ в 12% от случаите причината за невъзможно плащане е безработица, във всички останали става въпрос на лошо планиране и надскачане на възможностите.


Според изработения от сдружението профил на длъжника,той е между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. Преди години е имал висок стандарт, теглил е голям кредит и е ползвал други скъпи услуги.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 380 Весело

  Това не може да е вярно: Бате Бойко каза, че населението има големи, даже прекалено големи спестявания. Би трябвало да могат да си платят всяка една комунална сметка от спестовните си влогове. Какви са тез 48%!

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  10% ДДС за храните и тока! Така целият народ ще получи глътка въздух!

  По това колко партии и кои политици ще поискат намаляне на ДДС за храните и тока на 10% ще зависи на кои им пука за българите и кои са толкова оядени и толкова са крали че им се сика останалият народ да измре тук и веднага от студ и глад!

  Храната и тока засягат на пракитка всяко едно домакинство всеки един българин на 100% при това всеки ден! Затова моето предложение е облагането върху тях да бъде намалено от 20% ДДС на 10%! Така дори държавата и ДКЕВР да вдигнат с 5% цената на тока както се канят реално ще иммае намаление от 5%! А най-хубавото е че именно елктреческият ток е силон регулиран и няма шанс намалението да отиде в касичките на ЕРП-тата а моментално ще се отрази като намаление на сметките ни. При храните тъй като не са така силно регялирани е по-сложно и там има опасност търговците просто да си увеличат печалбите вместо да намалят цените затова е необходимо администрацията превантивно да си свърши работата!

  Намалението на ДДС за храните и ток е не само правилно то е и популистично защото напракитка на всяко домакинство намаля с 10% ГАРАНТИРАНО сметките за ток и при добра работа на администрацията ще се намялат и цените на храните! А в Б-я цената на храната е абсурдна и дори за някои стоки по-скъпа от цената на храната в ЕС а нашите доходи в пъти по-ниски! Безумно!

 3. 3 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И сме били държавата отличник... а пък сме най-бедни, с най-ниски доходи, с най-голяма престъпност, с най-големи глоби от страна на ЕС и всичко най-отрицателно? Какво се случва с България или правителството е като щраус и пясък?

 4. 4 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  Забавени заплати са причина за 50% от неплатените сметки

  Според мен, доста заплати в България не могат да покрият и 50% от сметките, дори и да ги изплащаха редовно, и каква е тази пачка на снимката с ластика, отвътре бонкнотите са сигурно по 2лв., а може да има и монети, които да я издуват.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Работниците да се организират и да наемат Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Членовете на организацията се занимават със събиране на просрочени дългове.
  Нека набият някой министър, белким се оправят нещата.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело
 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#1] от "dunkan":

  Наистина ли още от първия коментар се започва с "Бате Бойко"?

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отделен пък е въпросът, кои заплати се бавят/очевидно, не на държавните и общински служители, и не на компаниите монополисти/ - това са средните и малки фирми, и най-често по причини извън самите тях ... и там е целият проблем ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#8] от "deepdp":

  Именно. Държавата и монополистите не плащат на подизпълнителите.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Подлагам на съмнение твърдението в тази статия по няколко причини.

  - Един кредит се дава на агенциите за събиране едва след 3-4 пропуснати вноски. На практика обаче, ако за тези 3 месеца длъжникът събере пари за най-старата вноска, процесът се проточва - до 4, 5, 6 и нагоре. Е, сега кой ще седи при работодател, който да му бави 6 заплати??? Освен в разни прословути държавни компании, където заплатата е 10-тата причина за работа, а основната е краденето на нафта и скрап, трупане на стаж за пенсия (и то категориен труд, докато иначе си работиш някъде на частно) и други подобни.

  - Второ, средната класа, която взе ипотечен кредит, кола на лизинг, телевизор на бърз кредит и пр. е в такива фирми, където бавене на заплатите не се допуска - или фирмата плаща навреме, или я няма повече. "Вземам 2500 лева, ама не ми ги дават редовно" - такъв филм рядко се гледа

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#7:"Yard"]Наистина ли още от първия коментар започва с "Бате Бойко"? [/quote]

  Ъхъ..
  ВсЕкъ сутрин по всЕкъ телевизия.
  И обед.
  Вечер вече не може да се отървеш от ББ...

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yard":

  Ами защото той носи отговорността на изпълнителната власт. Той е отговорен, че липсвяа някаква цялостна визия за повишаването на стандарта.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#9] от "yavooor":

  Средните и малките фирми - всички са подизпълнители и правят бизнес с държавата?
  Егати бизнеса
  Макар че е сладък и сигурен.
  Но това НЕ Е бизнес.

 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#8:"deepdp"]и най-често по причини извън самите тях ... и там е целият проблем ... [/quote]
  Проблемът го стартира геният Дянков като се беше засилил да ни вкарва в еврозоната (с цел да опукат резерва за печелене на популярност и евентуална електорална подкрепа за следващия изборен цикъл). Ако си спомняш той регламентира безумието държавата да не си плаща, а ако някоя фирма настоява - да й се плаща с 10% сконто. Е оттам тръгнаха неплащанията.(
  Отделно на ръка фалитите на дребосъка, който е накачулен по веригата на големите ощетени..

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Кой казва, че е бизнес? Това е работа.

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#15] от "yavooor":

  Каква работа?
  Нещо като: "Мамо,аз ще изхвърлям боклука тази седмица,колко парички ще ми дадеш?"

 17. 17 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1083 Гневно

  До коментар [#12] от "psjordanov":

  Повишаване на стандарта в БГ няма да има!Който си мисли друго е или наивен или глупав или и двете!На практика липсва държава!Това е анти-държава,както точно я беше определила една дама във форума.
  Приличаме на кораб с потрошени основни и спомагателни двигатели,който в бурно море дрейфува неотменно към скалите на брега.Капитана и близките му са си подготвили спасителната лодка,останалите да се спасяват както могат.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 18. 18 Профил на iiip
  iiip
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пясъчен човек ,повишаване на стандарта в бг има всекидневно,но не за бедния народ.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  [quote#2:"merkel"]10% ДДС за храните и тока! Така целият народ ще получи глътка въздух!
  [/quote]
  НЕ !
  Правилната политика е криминализиране и преследване на престъпните картели и монополи в енергийния сектор и в търговията с харнителни продукти от първа необходимост !
  При положение ,че там цените имат стабилна тенденция с 10-15% годишен растеж какъв е смисъла от намаляване на ДДС ? Гърците също имат диференцирано ДДС и това направили ги по-заможни ?  [quote#17:"sandman"]Капитана и близките му са си подготвили спасителната лодка,останалите да се спасяват както могат. [/quote]
  Корабите винаги имат собственик и това никога не е екипажа без значение дали са военни или търговски !
  По смисъла на демократичната конституция :
  чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  Това което негласно се е променило в точки 1,2,3 е ,че цялата власт е в ръцете на олигархията и чуждестранните картели и монополи и тя се осъществява чрез органите предвидени от закона .Никоя част от народа не може да претендира за суверенитет и независимост.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#16] от "xmm":

  Ти навярно си повярвал, че Борисов строй лично магистралите и спортните зали. Горкият.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Неплащането на вноски по кредити е пряко свързано с благосъстоянието осигурено ни от Бойко Борисов и симеон Дянков .Хората които изтеглиха заеми преди 4-5 години и са билиредовни платци допреди 2 години,са или с орязани на половина заплати/например моя милост 2008-750 лв.2012-350 лв./,или просто са съкратени от работа.

 23. 23 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Спокойно, тепърва ще става по-зле. Притока на чуждестранни инвестиции се е сринал, резервите на НОИ и НОЗК са опоскани.

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#20] от "yavooor":

  Обаче ги плаща бюджета,тоест всички ние.
  Какъв бизнес е това?Да,това е работа - все едно да си назначен строител.Но ти си направил фирма - която няма друг бизнес,други поръчки,освен тези от държавата.
  Е да,но не сме Гърция

 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#14:"Вени Г."]Ако си спомняш той регламентира безумието държавата да не си плаща, а ако някоя фирма настоява - да й се плаща с 10% сконто. Е оттам тръгнаха неплащанията.( [/quote]
  Точно така.

 26. 26 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#24] от "xmm":

  Проблема е, че "бюджета" не ги плаща. И хората стоят без пари, а вече са свършили работата. Милиционерите не си готвят сами във ведомствения стол. Готвят им частни фирми, които се занимават с това. Това не е бизнес, а е работа.
  Бизнес е ДАНС да те наеме да пишеш платени постове по форумите.

 27. 27 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Според изработения от сдружението профил на длъжника,той е между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. Преди години е имал висок стандарт"
  Преди..колко години
  Две? Или три? Колко..

 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Госпожо Меркел,бедата да не се овладее икономическата криза не само в България,но и в световен мащаб не е само ДДС-то,а нежеланието на политическата класа да регулира пазара.Безработни колкото искаш,а компаниите правят луди пари.Как да си обясним факта,че по празниците компаниите се правят на много щедри и свалят до 80 % цените на стоките и пак продават тези стоки на печалба?Политиците не искат да сложат грaница на печалбата на компаниите и над тази граница да ги облагат с голям данък.Ако политиците направят закон за данък върху печалбата,стоките ще поевтинеят и компаниите,за да правят същите печалби ще трябва да произвеждат повече стоки,за което ще им е необходима повече работна ръка.Повечето стоки на пазара,ще доведе до още по-голямо поевтиняване на същите.

 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  Принципно е така, защо не знам да има на света човек който с охота да иска да е длъжник и да не си плаща задълженията.

  Тези които имат депозити явно са от онези 50% дето си плащат.
  Другите надали имат и стотинка настрана.

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#26] от "yavooor":

  Не би трябвало да има "ведомствен стол"
  В частните фирми няма такова чудо

 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#30] от "xmm":

  Ведомствени столове има навсякъде. Особено в частните фирми, защото това е още един начин да се приберат част от парите давани за заплати обратно.
  Спирам да пиша в тази тема. Признавам: Ти ме надви!

 32. 32 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#31] от "yavooor":

  Там действат с ваучери.
  Споко бе!Добре си поговорихме!

 33. 33 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#28:"aiaks"].Ако политиците направят закон за данък върху печалбата,стоките ще поевтинеят и компаниите,за да правят същите печалби ще трябва да произвеждат повече стоки,за което ще им е необходима повече работна ръка.[/quote]
  Абе, далеч си от истината за това как върви икономиката. Ако се вдигнат данъците:
  - Компаниите ще гонят същите печалби номинално, като ще вдигнат крайните цени, доколкото това не спира търсенето.
  - Ако данъкът е висок, ще се плаща за различни схеми за доказване на разходи и изпиране на парите- примерно "наемаш" 10 малки компании, които не минават границата за висок данък, да ти "рекламират" стоката на луди цени. Може и просто да не се мъчиш да регистрираш офшорки или фирми на родата, а да си купиш фактури от някой, който има пари за пране и иска да си плати данък, но да докаже, че едни милиони от наркотици са всъщност от услуги.
  - Приходите на държавата ще се сринат не само в частта на ДП, но и на ДДС, защото ще се търсят все повече начини за доказване на малко приходи, а и черните пари ще се въртят пак на черно, т.е. ще натискат да се продават стоки без фактури, за да не се засичат недекларираните парични потоци.
  - Никой по никакъв начин няма, за да не плаща висок данък, да намаля крайните цени на стоки и услуги. По-скоро ще се изнесе ударно в друга страна или тук ще работи на черно. Бизнесът е борба за максимална печалба. Ако ти имаш фирма, как си представяш да мислиш коя цена ще те вкара в лимит на по-ниска печалба, та да не ти удържали висок данък?

  Това го имахме преди плоския данък и всъщност той вдигна приходите на бюджета и изсветли бая икономиката, защото преди него просто беше по-евтино да въртиш схеми, а след него схемите станаха прекалено скъпо начинание, а и за кредит се оказа, че е по-добре да имаш доказани доходи.
  Твоите идеи са на левичар с нула познания за това що е то икономика. Лошото е, че популизмът всъщност обозначава обикновено начина на мислене на такива като теб.

 34. 34 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В началото се говореше за намаляване на ДДС за храната и тока.И да и не.Това което спестим от ДДС ще го опукаме на лято за почивка или по Коледа за подаръци.
  Януари и февруари са критични месеци понеже всеки е на принципа "Е Коледа е, сега се харчи..." ама се харчи яко.
  Много хора изпитват трудности и това са основно от контингента които във времената на безумните банкови кредите и супер заплатите на се замислиха че средната заплата в големите градове беше по 6-800лв.Ооо ама аз вземам 1700 и шефа каза че ще ми я вдигне на 2000.И сега хлъц.
  Докато някои хора четяха офертите на банките от къде да вземат заем за каквото се сетят че могат да купят то други четяха анализите на някои западни икономисти че скоро този балон може да се спука.Но тези анализи се подминаваха с насмешка, какво ли разбират те...
  Купуваха се жилища на безумни цени защото освен всичко брата "ром" работеше като обща бичкия на строежа за 70лв. надник а майстори за 150-180лв.
  Темата е безкрайна но който е имал глава на раменете и е мислил малко в бъдещето сега не че е добре а не е толкова зле.

 35. 35 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Едно от нещатa, с които наистина евтонародняшката ме дразнят: ако ги "обидиш", особено пък от кефи-нета, в някой коментар, ще мобилизират полицията, да се знае кой е 'извършител'.
  Ако някой човечец - старец или тинейджър, някъде си "по провинцията" го убият - няма да се разбере за извършител, още по-малко накаже. Т.е. наистина сме в период, когато само на Всевишният може да се надява човек за наказания...

 36. 36 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 426 Гневно

  "Забавени заплати са причина за 50% от неплатените сметки"
  Я! Май лихвата от сумата - майка не стига за това "перо"?

 37. 37 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според г-на Дянкова вече около три пъти излизаме от кризата...
  Как да не задлъжнееш по този повод...
  Длъжникът в България е човек, който "Преди години е имал висок стандарт, теглил е голям кредит и е ползвал други скъпи услуги"... Т.е. сбогом на средната класа, г-да ГЕРБери! Вие успешно работите за задълбочаване на тази тенденция!

 38. 38 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Еми това само доказва че населението живее месец за месец. Не може една забавена заплата да те притесни в погасяването на текущи разходи.

 39. 39 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За останалите 50%, причината е 50%-та инфлация

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 40. 40 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#28:"aiaks"]Ако политиците направят закон за данък върху печалбата[/quote]
  Нямаш представа от реалностите на бюджетното изпълнение и същността и реализацията на данъците. Данъкът върху ппечалбата е отхвърлен в целия ЕС. Едно, че трудно се администрира (грубо казано при данък печалба събираш по-малко на облагаема единица /както и да я смяташ/ отколкото при ДДС); второ - възможностите за данъчни измами са много по-големи.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Асоциация на колекторските агенции в Бългаия.Много бързо тези събирачи си направиха асоциация.Асоциация имат и съдия изпълнителите и наскоро обявиха събиранията си за 2011г ,като сума 700 млиона от които 200 милиона директно отиват при Дянков, колко са гушнали самите събирачи /сядия изпълнителите/ по този въпрос мълчат, като комунисти на разпит между впрочем те всички са чеда на фамилиите на комунстическите велможи. Преди тр години събираниято им са били само 200милиона, какъв успех за ГЕРБ и фискалния гении Дянков. Провинциялен шеф от Герб се хвали ,че събрал700хиляди лева от глоби наложени на малки фирми не спазващи трудовото законодателство. В отечеството ни управляващите само събират от оскотялия вече народ и фалиращи фирми. Да сте чули за асоциациа. която да иска парите от Дянков, които вече трета година не разплаща на средния бизнес,като го докара до фалит заблудавайки народа ,че така щял да ни вкара в еврозоната.Дянков трябва дя знае, че не сме аборигени защото наистина не сме но пък нямаме идея за общност защото ако имахме досега Дянков да сме го изритали от страната ни и без това той не е български гражданин . И още нещо иаме всякакви събирачи на пари от мутри до олигарси, монополисти и увеличило се до недопустими граници чиновничество също само събирачи на пари . И кой ще работи и ще създава блага при тази ситуация в страната ни .

 42. 42 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 479 Неутрално

  точно.неможе да получаваш заплата през 4,5 месеца а да се изплащаш всеки месец.режат ти жицата-плащаш прекачване...за останалите сметки пък ти се нетрупват лихви.но,как е изчеслено дори за редовните затруднение от 3 до 6 месеца.

 43. 43 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Капитализмът в този му вид е една порочна, робовладелческа система. Ако не си от страната на богатите, няма как да не си роб, без да нарушаваш закона. Примерът с кредитите:

  Колкото си по-беден, толкова по-скъпо ти продават кредита, защото си по-рисков клиент. Което означава, че вече не можеш да бъдеш конкурентно способен на богатите играчи в бранша, защото продукцията ти се оскъпява заради високите лихви, които трябва да погасяш. Това е дяволски кръг и попаднеш ли вътре, ще изсмучат идеите и силите ти, ще те накарат, да си блъскаш главата в стената, докато не се предадеш и не се откажеш да бъдеш нещо повече, отколкото роб.

  Така е било винаги: който загуби война, става роб. Ние загубихме Студената и ни вкараха в една много объркана матрица, която няма нищо общо с рекламните филми за американската мечта, дето ги гледахме преди '89 г.

 44. 44 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До Атанас.Точно за това става въпрос,че като вдигнат крайните цени на стоките,фирмите ще покажат по-голяма печалба,защото не могат да покажат по-голям разход.

 45. 45 Профил на Penetrating
  Penetrating
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз също задлъжнявам, защото монополистите ВиК, парно и ток съгласно измислени наредби събират пари за общо потребление. Освен това, което си използвал и е отчетено те начисляват и общо потребление - т.е. натоварват те и със сметките на тези, които не си плащат. Профилът на задлъжнелите според мен е: това са хора, които винаги са си правили сметка какво потребяват и са го заплащали. Сега към сметките ни се добавя и общо потребеление - плащаме за тези, които не си покриват сметките и изпадаме в задлъжнялост.

  Nothing personal
 46. 46 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#44] от "aiaks":

  Нямаш си идея какво беше преди 2000-2001г и колко пари просто не се показваха като доход, явно хич нямаш и наблюдение как изсветля икономиката след това, даже в опит да се докажат печалби, за да може да се тегли кредит(Много фирми особено 2007-2008 даже изкуствено доказваха по-големи печалби и приемаха, че цена от 10% на този "доход" им е добра, за да получат примерно 100000 от банката срещу платени 5000 повече на държавата тая година.). А сега ще ти дам един пример голям за това как може да не се плаща данък печалба- Лукойл от години е на загуба или печалбите и съответно точно този данък са около нулата. В същото време е най-големият донор на бюджета, но през акциз и ДДС, т.е. от разпределение на непреки данъци, което според умните глави горе го прави най-голям данъкоплатец. Ако ДП стане за суми над милион 50%, то дали ще плащат повече или даже ще почнат да се чудят как да платят на някой да намери начин за лъжене на системите за връзка с НАП на колонките и касовите апарати наред с доказване примерно, че си продал на едро за износ количествата с печалба от 1ст, което би сринало и прихода от акциз на горивото?

 47. 47 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  По скоро бизнеса ще се налапа .

 48. 48 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако спешно не се налее ликвидност в икономиката и не се стимулира потреблението било то с намаление на ДДС на основните храни, тока, водата, и т.н. скоро няма да има забавени заплати а никакви.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#28:"aiaks"]Безработни колкото искаш,а компаниите правят луди пари.Как да си обясним факта,че по празниците компаниите се правят на много щедри и свалят до 80 % цените на стоките и пак продават тези стоки на печалба?[/quote]
  Кои са тези български компании, които правят луди пари? (изключвам работещите с обществени поръчки)

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#7:"Yard"]Наистина ли още от първия коментар се започва с "Бате Бойко"?[/quote]

  Бате Бойко застава пред РЕП-а и казва:
  - Един Вестник моля!
  Продавачът:
  - Какъв да бъде?
  ББ
  - Няма значение. Забравил съм си огледалцето, а искам да видя дали ми личи, че не съм бръснат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на NEO
  NEO
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK