Забавени заплати са причина за 50% от неплатените сметки

 

© Юлия Лазарова

 Миналия месец 48% от длъжниците са обяснили, че не могат да се разплатят, защото им бавят заплатата. Това съобщи Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), цитирани от capital.bg. Членовете на организацията се занимават със събиране на просрочени дългове. 


Всеки десети изтъква като причина за закъснението разходи за лечение, около 4 на сто - по-високите от очакваните сметки за ток, а 2% - скъпото парно, показва януарско проучване на сдружението.


Сметките за ток са едни от най-редово плащаните, а най-често се отлага издължаването за водата и парното. Причината е, че при закъснение захранването бързо се спира от доставчика, докато за топлофикациите и водните дружества това е по-трудно. 
Следват отлагането на плащане за бърз кредит, за лизинг на стоки за дома, кредитна карта, потребителски кредит, лизинг на автомобил, ипотечен кредит.


Практиката на компаниите за събиране на вземания показва, че потребителите, които спират да плащат лизинга на автомобила и вноски по банковите си продукти, вече са в списъците на няколко други компании със задължения за телефон или телевизия.


Браншовата организация прогнозира, че заради по-големите разходи през зимата някои от редовните платци също ще изпаднат в затруднение и ще са им необходими 3 до 6 месеца, за да възстановят финансовия си баланс.


По данни на АКАБГ в 12% от случаите причината за невъзможно плащане е безработица, във всички останали става въпрос на лошо планиране и надскачане на възможностите.


Според изработения от сдружението профил на длъжника,той е между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. Преди години е имал висок стандарт, теглил е голям кредит и е ползвал други скъпи услуги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK