Започва изпускане на язовир "Елена", хората да избягват коритото на река Бисерска

 Язовир "Иваново" след трагедията. 

© Георги Кожухаров

 Язовир "Иваново" след трагедията. В понеделник, 13 февруари в 9 часа започва контролираното изпускане на водите на язовир "Елена", в община Харманли, за стената на който също имаше опасения да се спука, както стана със съседния "Иваново".


Жителите на пострадалото от наводнението село Бисер, както и на околните Лешниково, Иваново и Надежден са уведомени, информира МВР .Ведомството призовава гражданите, които имат неотложни задачи в региона, да не се движат в района на коритото на река Бисерска. Ще има денонощно наблюдение на водите й. Пътят с. Иваново- Харманли ще бъде затворен до приключване на операцията, която ще се ръководи от директора на "Язовири и каскади". Държавното дружество беше упълномощено тази седмица да контролира управлението на язовирите.


На жителите в пострадалия район се препоръчва да не консумират храна от залети от наводнението фризери, хладилници, буркани, да не ползват водата от водопровода или от местни кладенци за пиене и готвене и да изваряват съдовете поне по 30 минути.
Здравната инспекция в Хасково е наредила на кмета на Харманли да извърши хигиенни и противоепидемични мерки, каквито, според констатациите й, не се предприемат. От кмета се очаква да организира почистване и извозване на отпадъците от залетите от наводнението жилищни сгради и прилежащите територии, да извърши крайна дезинфекция, да се приведат в експлоатация санитарните възли на фургоните, да се почистват химическите тоалетни, да осигури бутилирана вода за пиене.


В област Хасково обстановката остава усложнена, а бедственото положение е удължено и след утрешния ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK