Властите успокоиха, че язовир "Елена" е под контрол

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивС 2000 литра в секунда се изпускат контролирано водите на язовир "Елена". Според властите опасност от втора приливна вълна като в село Бисер няма, съобщи БНР.


Лично министърът на икономиката Трайчо Трайков инспектира днес сутринта водоема в община Харманли, за стената на който също имаше опасения, че може да се спука, както стана със съседния "Иваново". От 8 часа тежка техника прокопава втория нов преливник, от който да оттича водната маса.


Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", увери министър Трайков и уточни, че не може да се случи второ бедствие като това в с. Бисер.
Категорични сме - няма опасност от втора приливна вълна подобна на тази в село Бисер. Молбата ни е днес хората да не излизат край реката, коментира пред БНР и областният управител на Хасково Ирена Узунова.


Основните спасителни и аварийно-възстановителни дейности в Хасковска област продължават. Със заповеди на областния управител се извършват проверки за установяването на състоянието на язовирите и на проводимостта на речните корита в областта. Откъснато остава само с. Любеново. Временно е прекратено отводняването в с. Стойково.


Основният проблем на водоема е заложен още в 1990 година, когато е бил бетониран основният изпускателен кран. През годините различни арендатори са залагали рибарски мрежи пред преливника, който е затлачен и непочистен. Язовирът е бил източван с маркучи и помпи.


От миналия вторник жителите на село Елена са алармирали, че язовирът е потенциално опасен. Кметът Иван Иванов е подавал информация до кризисния щаб, че съоръжението е безопасно. Едва в петък специалисти са направили оглед и са установили, че е имало свличане на земна маса. В момента багери разчистват свлачището, вторник продължават ремонтните работи.


Отнемането на част от насипа на стената на язовир "Елена" цели да се направи отвор за контролирано изпускане на водни обеми. По този начин ще бъде намалено нивото на вода в язовира и ще се осигури свободен обем за предстоящото обилно топене на снеговете. Действията се предприемат по предписание на експерти от "Язовири и каскади" към НЕК, които започнаха проверки на потенциално опасни язовири в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK