Всички пенсии вече ще се индексират поравно, реши тристранният съвет

Всички пенсии вече ще се индексират поравно, реши тристранният съвет

© Анелия НиколоваOт началото на 2013 г. ще бъде въведено правило, когато се прави индексация на минималната пенсия, със същия процент да нарастват и останалите. За това са се договорили днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това ще е механизъм за равнопоставеност на всички пенсионери и за въвеждане на пазарен стимул - според приноса в осигурителната система да се определя и размерът на пенсията, каза Данев.


От началото на следващата година служителите в държавната администрация ще започнат да се самоосигуряват. За целта заплатите им ще бъдат повишени еднократно със съответните суми, които сега се внасят от бюджета в Националния осигурителен институт.Идея: ДДС от дарителските SMS-и за бедстващите?


Синдикатите са предложили на министър Симеон данъкът добавена стойност върху дарителските SMS-и да бъде дарявано от държавата на бедстващите граждани. Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след днешното заседание.


Сега за всяко SMS-дарение от 1 лев в държавната хазна влизат 20 стотинки ДДС. "Симеон Дянков каза, че не може да се промени законът и ДДС трябва да остане, но ние обяснихме, че не искаме да се променя законът, а парите, които се получават като ДДС, да бъдат дарявани", поясни синдикалистът.Дотогава от системата на осигуряването ще бъдат извадени и всички плащания, които нямат осигурителен характер и представляват социално подпомагане, каза още Данев.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че вицепремиерът Симеон Дянков се е ангажирал да представи анализ за подобряване на осигурителния баланс на силовите ведомства - МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Осигуровките на тези сектори не съответстват на разходите за пенсии, които генерират те в НОИ. По сметки на бизнеса и синдикатите вноските им трябва да се вдигнат с 15%, за да покриват разходите за пенсии на полицаите и военните. "Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо, което трябва да бъде променено", каза още Димитров - при военните има фиксиран само трудов стаж за пенсия, поясни той. Днес обаче не е било постигнато съгласие за въвеждане на възраст при тях.


Как да се подобри доходността на Сребърния фонд?


На днешната среща е било обсъдено и предложението на министър Дянков да се разширят инвестиционните възможности на Сребърния фонд, така че да се повиши доходността му. В момента натрупаните 1.8 млрд. лева стоят на депозит в Българска народна банка при минимална лихва, далеч по-ниска от ръста на инфлацията. Според лидера на КНСБ фондът, който трябва да играе ролята на буфер от налични пари за пенсионната система, трябва да е консервативен в инвестициите си и държавата не трябва да се цели в най-високата възможна възвращаемост, която е и най-рискова.


По повод идеята на Дянков с пари от Сребърния фонд да бъдат покрити държавни облигации, чийто падеж е в началото на следващата година, Димитров коментира, че "няма държава в ЕС, която да финансира вътрешния си дълг с фискалния си резерв".


В защита на кредитополучателя


На срещата е бил обсъден и проблемът с банковите лихви по кредитите. "Това е въпрос, касаещ жизненото равнище в страната, така че той трябва да се обсъжда в НСТС", каза Данев. Предложението на работодателите и синдикатите по този въпрос е с нормативни промени да се даде право на кредитополучателите и депозантите да прекратяват договорите си с банки без неустойки, в случай че банката едностранно промени лихвата.


След заседанието на тристранния съвет се състоя среща на премиера Бойко Борисов и Дянков с представители на търговските банки, на която е бил дискутиран и този проблем. Работна група на правителството и банките ще обсъжда промените, предлагани от тристранния съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета след срещата.


Тристранният съвет вече ще е незаобиколим


Днес трите страни са се договорили още за промени в Кодекса на труда, които да подобрят работата в съвета. Правителството е приело искането на синдикатите тристранката да не може да бъде заобикаляна при промени в трудовото законодателство и в случай че такива се внесат директно в парламента, какъвто беше случаят с промените в пенсионната възраст в края на миналата година, парламентарните комисии задължително да искат становище от НСТС. Освен това кабинетът вече ще трябва аргументирано да приема или отхвърля становищата на тристранката в определен срок. За по-голяма прозрачност на дейността на консултативния съвет участниците в него вече ще свикват пресконференции след всяко заседание, съобщи Пламен Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK