Румяна Коларова: Един кукловод може да залага няколко политически опита

РУМЯНА КОЛАРОВА

© Надежда Чипева

РУМЯНА КОЛАРОВАЗаявките за нови партии и движения зачестиха, а политическите проекти се свързват с личности, направили кариера с други, вече утвърдени формации. Явлението се наблюдава година и половина преди редовните парламентарни избори. По този повод "Дневник" потърси за коментар политолога Румяна Коларова.    


До 2005 г. и появата на ГЕРБ новите партии се раждаха месеци преди изборите. Понякога те започваха като коалиция със странна идентичност като НДСВ и "Атака", която впоследствие се регистрира като партия. До победата на ГЕРБ изненадващите новодошли разчитаха на внезапната поява и на краткосрочното пребиваване в центъра на публичното внимание. До голяма степен се предполагаше, че колкото по-малко участват в предизборното говорене, толкова по-сигурно като че ли акумулират подкрепа. Някакъв вид победа на аутсайдера, на пълния лаик.


ГЕРБ наложи съвсем различен модел - зад личния успех на лидера беше структурирана доста добре организирана и национално представена партия. Първоначално тя беше като движение, а след това като активен политически субект измести управляващите.
За предстоящите избори през 2013 г. е вероятно да има най-малко два модела на нови проекти.


Единият е гражданско движение. Дали то ще бъде с абревиатура, сходна на ГЕРБ, или ще се търси по-самобитно заглавие, няма значение. До май ще сме свидетели на много подобни опити. Това не изключва вероятността през следващата пролет да има втора вълна на опити за създаване на нови партии.


Зад всички проекти стоят хора, които имат, ако не дългогодишен, виден политически опит. Това са хора, които няма как да разчитат на светкавичната проява просто защото имат политическа биография. По-скоро в случая става дума за някакъв вид рециклиране или претапициране на харизмата - нещо старо, което да освежиш.


Този модел на новата харизма се търси в плоскост, която да изключва връзка с предишна политическа битност. За да покаже Меглена Кунева, че е не само нещо различно от НДСВ, а е нещо ново, тя прави гражданско сдружение. По същия начин Слави Бинев, за да покаже, че не просто цепи "Атака", а иска да създаде нещо ново, прави движение.


Напълно убедена съм, че ще има подобни опити не само от един политик на НДСВ. Очевидно се търси  не възраждане на старата партийна структура, не ремобилизация на старите избиратели, а чисто ново нещо. Най-добрият начин да се напипа потенциала за някакъв вид нова социална мрежа е чрез  обиколки в страната.


Наблюдаваме опит за партийно строителство и политическо инженерство. Най-важният въпрос не е как, по какъв начин, а с чии пари. Никой не може да ме убеди, че тези хора ще правят своите партии с добрата воля и с доброволните усилия на своите сътрудници. Да се създаде нещо жизнеспособно, това не е никак малка инвестиция.


Законът за политическите партии има стриктни изисквания за финансиране на политическите формации. Може би това е една от причините, поради която не се бърза с регистрация на партии. Когато става дума обаче за политически активни структури, трябва да има изискване инвестираните средства и парите за реклама да са публични.


Възниква и още един въпрос - дали някои от тези проекти не са експерименти на един и същ кукловод. Въпросът е не само колко са проектите, но и колко са донорите зад тях, защото може да се окаже, че спонсорите са съществено по-малко от проектите.


Убедена съм, че ще има много мощен проруски опит. Тепърва ще видим кой ще бъде той, със сигурност трябва да бъде някакъв вид патриотичен проект.


Ако някоя от новите формации е в ролята на балансьор в следващото управление, ще бъде изключително негативна тенденция, чиста катастрофа на партийната система. Коалиционната политика на ДПС беше един от най-деструктивните фактори за междупартийната конкуренция в България. Другият вариант е нова партия да е малък коалиционен партньор, но това е най-сигурният начин тя да си отиде за един сезон. От това, което знам за партийните системи на европейските демокрации, най-кратко живеят тези партии, които се появяват и светкавично влизат като малък коалиционен партньор в едно управление.


Всеки един от заявилите се нови лидери е с амбиции за следващия малък коалиционен партньор. Техните формации не се определят към кой блок принадлежат - ляво или дясно. Те се появяват с мисълта, че ще бъдат универсалният пълнеж, създадени, за да бъдат харесани, нямат никаква претенция кой ще ги хареса - дали вляво или вдясно. Това е най-страшното, когато става дума за тези партии.


Бързият коалиционен брак в политиката обрича тези партии. Когато избирателите гласуват, не са много наясно за чий коалиционен партньор дават вота си, а това е поредното израждане на българската партийност.


Най-нормалното и честното е партия, която е била в управлението и е минала в опозиция, да се бори отново да се върне в управлението, като смени местните си лидери, като смени профила на симпатизантите. Да бягаш от политическа отговорност и да погребваш своите политически грешки или гафове, като се прераждаш с ново име, е някакъв вид престъпно поведение. Това е като кражба на самоличност - смяна на една цифра в ЕГН-то или на една буква от името, за да кажеш, че си нова личност.


Присъствието на Любен Дилов в ГОРД е идеална илюстрация на този феномен - той е бил в центъра на множество политически проекти, като феникс изчезва еди-къде си и се появява еди-къде си. Но това е невъзможно в политиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "Присъствието на Любен Дилов в ГОРД" - Господи, тоя ненаситен самозванец!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  За Генерал Гоцев ли става въпрос - Кукловодът на смешните мутро-милиционерските марионетки, именуващи се Правителство на Република България.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  "Най-важният въпрос не е как, по какъв начин, а с чии пари.." Остава въпросът - Кой има пари за такива работи у нас сега? Отговорът на този въпрос е ясен - олигархията, а на всички е ясно, че тя има червен корен. Защо няма нито едно движение което да търси място в лявата страна на политическия спектър!? Още повече, след като е видно че в следствие на продължаващата криза хората би трябвао да олевяват!? На БСП и е много удобно да има срещу себе си не една голяма и с по-големи потенциали партия, а много и слабички партийки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1392 Весело

  И в крайна сметка кой остана - Костов.

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ужасно написана статия, повечето коментари във форумите са на по-високо езиково ниво. И не, това не е комплимент.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Бойко Борисов и Първанов имат един и същи кукловоди. За определени олигарси е много удобно да имат една лява и една уж "дясна" партия, така независимо кой е на власт, те - кукловодите винаги получават своето.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Кунева, Първанов, Доган, Борисов:
  това са фидурите на шахматната дъска.
  Около тях има място за една-две пешки:
  рестото от "Атака" и евентуално Иван ( ако електората не е приключил земният си път, както и червените бабушкери).
  Следващата коалиция се очертава да е между:
  Кунева, Борисов, пешка или Кунева, Гоце, Доган.
  Останалото е врели на кипели.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Румяна Коларова от доста време пее дитирамби по отношение на ГЕРБ, което показва,че или е апологет или е просто част от този проект.
  Именно поради тази причина тя се прави,че не вижда това което виждат останалите хора - ГЕРБ е поредният проект на кукловодите които произтичат от средите на БКП и нейният меч - Държавна сигурност.

 9. 9 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "От това, което знам за партийните системи на европейските демокрации, най-кратко живеят тези партии, които се появяват и светкавично влизат като малък коалиционен партньор в едно управление."

  Точно моделът на европейските демокрации е проблемът. Той просто не е за нас. Докато не се смени конституционния ни модел, няма да има прокопсия в тази пуста наша орисия.

 10. 10 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално
 11. 11 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Коларова да не се прави на вода ненапита. ГЕРБ нямаше никакви пари, когато се кандидатира на парламентарните избори и затова плащаше с депутатски места. Пример:невзрачното, неуко синче на бившия червен (сега гербер) кмет на Ботевград Даниел Георгиев, станало депутатче срещу сухи пари кеш дадени от таткото.

 12. 12 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Действително голяма част от населението би се вързало на проруски лозунги.

 13. 13 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Зад проектите стоят хора с виден измекярски опит разчитащи на късата памет на българина.
  А иначе мотото на бай ви Ганьо е жив:"Кой аз в опозиция,ти луд ли си.Туй либерал,консерва,разлика няма."Малко импровизирам.

 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Куневица - сериозно ли я бройте като парламентарна партия ???

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#14] от "do":
  И аз мисля, че Кунева е само един надут балон!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на yani_kishkov
  yani_kishkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички политици и техните партии участвуваха в прехода - катострофален за избиратели и невероятно успешен за тях, семействата им, целите родове..Те опорочиха политическите партии, сега се готвят да опорочат и гражданските движения. И в тях ще "дремят" старите им политически нрави - келипир, келипир, пак келипир и после отначало. Това се случва сега. Скъса се стената на яз."Социализъм" - предизвестено, планирано, управляемо и контролируемо за едни, внезапно, стихиино, жестоко за други - разбирай за всички българи без дузина политически подлеци. Точно те поведоха все още вярващия му народ с/У НАТО и ЕС, после го изоставиха в мътните и кървави води, за да вдигнат знамето на собствената си демокрация и интерес. Нужно е гражданско движение без политически амбиции и без лидери, движение за граждански права. Когато политическите партии застанат на колене с програмите си - то, движението ще ги подкрепи. Те ще представят единен проект, с консенсус приет, обсъден и одобрен от всички. Иначе, бунтът би бил непредвим. Гръцкият е предизвестие, "Иваново" - предупреждение.Проектът"; Станишев - баща" строи "Иваново", Моделът"Станишев -син" пусна водите му след като бяха ограбили страната. Нарекоха това "демократична държава" България начело с политически подлец от Сирищник. и под ръководството на БСП - Български Символ на Пестъпността.

 17. 17 Профил на Dum vivimus, vivamus
  Dum vivimus, vivamus
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#16] от "yani_kishkov":

  Абсолютно вярно.Всички досегашни правителства участващи в прехода-като се започне от лукановото и се свърши със сегашното са дело на едни и същи кукловоди.Пък и не само правителствата.Олигарси и суперолигарси,попове,медийни магнати,банкери,социолози-сичките до един с досиета от ДС,и всички те са неизменно във властта при всички,ама абсолютно всички правителства до сега.За какви полит.проекти ни говорят?Да сменят Масларова с Кунева?И какво от това?

  In God We Trust
 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 982 Весело

  Преоблякъл се Илия ...
  пак в тия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK