Специализираният съд вече има много дела и проблеми с разлеждането им

Специализираният съд вече има много дела и проблеми с разлеждането им

© Георги КожухаровЧленове на Висшия съдебен съвет (ВСС) посетиха специализирания съд и прокуратура, за да се убедят, че новите структури имат работа и вероятно ще се наложи щатът им да бъде увеличен. За това помолиха  административните ръководители на новите съд и прокуратура още преди официално да започнат да функционират.


"Поканихме съвета, за да се запознаят с "материалните условия, кабинетите, съдебните зали, деловодството и архивите и първоначалната служебна натовареност", заяви шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, след като официално посрещна чпеновете на съвета. Сред тях бяха председателят на комисията по предложения на ВСС Георги Шопов, Нестор Несторов, Петър Стоянов, Вельо Велев и други. Докато те разговоряха ледът пред сградата разбиваха затворници от общежитието в Казичене.


След срещата се оказа, че проблем наистина има - например близо половината от общо деветимата съдии в Специализирания наказателен съд досега са били прокурори и често се случва да са участвали в разследването на случаите, по които сега трябва да се произнасят. Налага се те да си правят отвод. за да не компрометират решенията. Това обаче създава нов проблем - няма кой да поема казусите, тъй като съставите са едва три.
Това обясни председателят на съда Даниела Росенова, като обясни, че през последните 10 дни Апелативният спецсъд е трябвало да разгледа 15 мерки за неотклонение, по голяма част от които е имало отводи. Решението според нея е щатът на съда да бъде увеличен с още трима души, т.е. още един състав.


Георги Ушев, който е председател на специализирания наказателен съд - първата инстанция по делата за организирана престъпност,  също поиска от ВСС да предвиди още осем магистрати. Основанието е. че само за един месец са постъпили 143 дела, 39 от тях са от общ характер, а останалите са частни. В момента в съда работят 9 съдии. "Според мен ще имаме нужда от още щатове, ако работата продължи да се увеличава с това темпо", заяви още Ушев.


Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов поиска също увеличение на обвинителите с осем, като уточни  че не става дума за разкриването на нови работни места. За прокурорите няма да се харчат още средства от бюджета на съдебната власт, а обвинители от райони в страната ще бъдат пренасочени. Това е възможно след създаването на специализираните съд и прокуратура, с които те са били значително разтоварени от гледането на дела срещу организирани престъпни групи, заяви още Сарафов.


Членовете на ВСС  увериха, че ще направят всичко възможно, но първо ще има сериозен анализ, за да се вземе най-правилното решение. Председателят на комисията по предложенията към съвета на ВСС Георги Шопов не пое ангажимент кога точно ще бъде удовлетворено желанието на спецструктурите, като уточни единствено, че ще се случи "в разумни срокове".


"Там, където има натовареност, в закона и сега няма пречка без конкурс да бъдат преместени магистрати на едно и също ниво", добави и шефът на дисциплинарната комисия във ВСС Петър Стоянов.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Mitko Rangelov Gadev
  Mitko Rangelov Gadev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да дават по на бързо,за да излизат по бързо.Иначе няма да има навалица.

 3. 3 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  да живее бахура и съветската власт... особено бахура!

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 4. 4 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Изнудващо влияние и корумпирани организации Закон - the RICO Act
  Резюме
  Съгласно Рико, човек, който е член на предприятие, което е извършило две от 35 престъпления на 27-те федерални престъпления и 8 държавни престъпления в рамките на 10-годишен период може да бъде зареждан с рекет . Признат за виновен за рекет може да бъдат глобен до $ 25,000 и осъден на 20 години затвор за рекет в брой. В допълнение, изнудвача трябва да губи всички незаконни печалби и лихви във всеки бизнес, придобити чрез модела "рекет дейност." Рико също така позволява на частно лице, увредено от действията на предприятието- съда, да подаде граждански иск , ако е успешен, индивидът може да събира щети в троен размер .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Racketeer_Influenced_and_Corrupt_Organizations_Act

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#4] от "Gouverneur général":
  Рико престъпления
  Съгласно закона, смисъла на рекет дейност е изложена в 18 USC § 1961 . Както в момента изменя, тя включва:
  Всяко нарушение на държавни устава срещу хазарт , убийство , отвличане , изнудване , палеж , грабеж , изнудване , занимаваща се с нецензурно въпрос , или занимаващи се с контролирано вещество или даден химикал (както е дефинирано в Закона за контролирани вещества );
  Всеки акт на подкупи , фалшифициране , кражба , присвояване , измама , занимаваща се с нецензурно материя, възпрепятстване на правосъдието , робството , рекет , хазарт , пране на пари , Комисия на убийство-за сметка на отсрещната страна , и няколко други престъпления, обхванати по силата на федералния наказателен кодекс ( Дял 18 );
  Присвояване на синдикални средства;
  Банкрутът на измама или измама с ценни книжа ;
  Трафика на наркотици ; дългосрочни и сложни мрежи за наркотици също може да бъде преследвано с продължаващото наказателен Устава Enterprise ;
  Наказателно- за нарушение на авторските права ;
  Изпирането на пари и свързаните с него престъпления;
  Привеждане в помагачеството или подпомагане на чужденци в незаконно влизане в страната (ако искът е за финансова печалба);
  Актове на тероризъм .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Daно делата да не са за 1 джойнт, а свързани с лица от наистина организираната престъпност. ....... Та до като сме на думата за организираната престъпност, има ли вече заведени дела с/у политици.....министри....дУпеати......и пр. ......или баш тези високопоставени и корумпирани престъпници куршум не ги лови ((......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кога и този съд се задръсти, работи от няма и месец?!

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 8. 8 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Редно е Бойко да създаде още по-специализиран съд , който да поеме "многото"дела на специализирания такъв и после най-специализиран , който пък да поеме неминуемо "многото" дела на по-специализирания съд, и така докато всеки пълнолентен българин не стане съдия , прокурор или поне деловодител в тия структури.Ето на това му викам аз далновидна политика по насърчаване на заетоста..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 9. 9 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Весело

  Майтап, бе, Уили!

  България е древна и заслужава много повече!
 10. 10 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":
  Досега не чух да има някакво дело , свързано със сериозната организирана престъпност. Близките до Цветанов медии като тв 7 направиха невероятен ПР за някво дело , по което хванали някакъв тип , че изнудвал друг такъв красавец за няколко хиляди лева. Хванатият пък твърди , че си искал парите , които дал на заем. Явно с такива "гръмки" случаи ще се занимава този набеден за специализиран съд , който иначе погълна много средства , за да може властта да имитира борба с огранизираната престъпност. Истински организираната престъпност въобще няма да влезе там. Поредният прах в очите на обществото!

 11. 11 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "половината от общо деветимата съдии в Специализирания наказателен съд досега са били прокурори и често се случва да са участвали в разследването на случаите, по които сега трябва да се произнасят."
  ---------------------
  Удобните на Цветанов прокурори ще се правят на съдии и ще изпълняват поръчки срещу по-дребни риби , които се пречкат на истинските бандити! Защо направо парламентът не даде директно правомощия на вътрешния министър да вкарва по усмотрение в затвора който реши , вместо да се харчат толкова много средства за имитиране на правосъдие?

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#10] от "Gabrielle":

  Да, за Тони Хамстера ставаше въпрос. Отишъл да си търси парите, а оня писнал, че го рекетирал......За 4 000лв. идеше реч.....Абе направо мега дело

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  След срещата се оказа, че проблем наистина има - например близо половината от общо деветимата съдии в Специализирания наказателен съд досега са били прокурори и често се случва да са участвали в разследването на случаите, по които сега трябва да се произнасят
  Защо се назначават хора, които не могат да свършат работата?

 14. 14 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тия, дето искаха да филтрират статиите за тях, нямат никакъв шанс да получат съчувствие за проблемите си.

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Гневно

  че само за един месец са постъпили 143 дела, 39 от тях са от общ характер, а останалите са частни.

  Само на мен ли ми изглежда, че това е абсурд? Специализирания срещу организираната престъпност съд разглежда основно частни дела?!?!?!
  Ми това не е ли достатъчно и съдиите и прокурорите да бъдат уволнени поради несправяне с работата (душевната тъпота явно не е основание).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#6:"ARRI"]има ли вече заведени дела с/у политици.....министри....дУпети......и пр. ......или баш тези високопоставени и корумпирани престъпници куршум не ги лови ((...... [/quote]

  Куршум ги лови(справка Луканов), но закон и съд - НИКОГА

  "We're not gonna take it! Anymore."
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Гневно

  До коментар [#13] от "ivanalex2":

  Проблем изобщо няма. Защото като не може единия от жалвалите се да гледа своето старо дело, той може да гледа това на колегата си, а неговото да го гледа друг. А догодина дори и това няма да го има- Ма който е свикнал да папка и да плачка така ще е.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Весело

  ....важното е, че затворници от Казичене са разбивали сняг пред сградата! Питам се дали е случайност, че точно тогава и точно там са почиствали именно затворници и защо не съм чула да го правят на други места до сега?!

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 19. 19 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "Цецо":

  Не става въпрос за дела от частен характер - тези, в които съсед съди съседа за обида, а за друга категория дела. Не знам точно какво гледат там, но примерно частно дело е това, с което се иска разкриване на банкова тайна и други от сорта, искане за връщане на веществени доказателства, изменение на мерки за неотклонение и т.н.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 20. 20 Профил на pavel717
  pavel717
  Рейтинг: 443 Неутрално

  разпитите пред съдия също ги броят за дела от частен характер, ей тъй за статистиката !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK