Специализираният съд вече има много дела и проблеми с разлеждането им

Специализираният съд вече има много дела и проблеми с разлеждането им

© Георги КожухаровЧленове на Висшия съдебен съвет (ВСС) посетиха специализирания съд и прокуратура, за да се убедят, че новите структури имат работа и вероятно ще се наложи щатът им да бъде увеличен. За това помолиха  административните ръководители на новите съд и прокуратура още преди официално да започнат да функционират.


"Поканихме съвета, за да се запознаят с "материалните условия, кабинетите, съдебните зали, деловодството и архивите и първоначалната служебна натовареност", заяви шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, след като официално посрещна чпеновете на съвета. Сред тях бяха председателят на комисията по предложения на ВСС Георги Шопов, Нестор Несторов, Петър Стоянов, Вельо Велев и други. Докато те разговоряха ледът пред сградата разбиваха затворници от общежитието в Казичене.


След срещата се оказа, че проблем наистина има - например близо половината от общо деветимата съдии в Специализирания наказателен съд досега са били прокурори и често се случва да са участвали в разследването на случаите, по които сега трябва да се произнасят. Налага се те да си правят отвод. за да не компрометират решенията. Това обаче създава нов проблем - няма кой да поема казусите, тъй като съставите са едва три.
Това обясни председателят на съда Даниела Росенова, като обясни, че през последните 10 дни Апелативният спецсъд е трябвало да разгледа 15 мерки за неотклонение, по голяма част от които е имало отводи. Решението според нея е щатът на съда да бъде увеличен с още трима души, т.е. още един състав.


Георги Ушев, който е председател на специализирания наказателен съд - първата инстанция по делата за организирана престъпност,  също поиска от ВСС да предвиди още осем магистрати. Основанието е. че само за един месец са постъпили 143 дела, 39 от тях са от общ характер, а останалите са частни. В момента в съда работят 9 съдии. "Според мен ще имаме нужда от още щатове, ако работата продължи да се увеличава с това темпо", заяви още Ушев.


Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов поиска също увеличение на обвинителите с осем, като уточни  че не става дума за разкриването на нови работни места. За прокурорите няма да се харчат още средства от бюджета на съдебната власт, а обвинители от райони в страната ще бъдат пренасочени. Това е възможно след създаването на специализираните съд и прокуратура, с които те са били значително разтоварени от гледането на дела срещу организирани престъпни групи, заяви още Сарафов.


Членовете на ВСС  увериха, че ще направят всичко възможно, но първо ще има сериозен анализ, за да се вземе най-правилното решение. Председателят на комисията по предложенията към съвета на ВСС Георги Шопов не пое ангажимент кога точно ще бъде удовлетворено желанието на спецструктурите, като уточни единствено, че ще се случи "в разумни срокове".


"Там, където има натовареност, в закона и сега няма пречка без конкурс да бъдат преместени магистрати на едно и също ниво", добави и шефът на дисциплинарната комисия във ВСС Петър Стоянов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK