И ние имаме нужда от помощ, или наводнението извън село Бисер

Така изглеждаше Харманли миналата седмица

© Ивайло Ангелов

Така изглеждаше Харманли миналата седмицаИ ние имаме щети, за щастие без жертви, както в село Бисер. Нуждаем се от помощ. За трети път в последните години сме наводнени. Това разказаха пред "Дневник" жители и бизнесмени от Хасковско, чийто домове и търговски площи също пострадаха при обилните валежи през миналата седмица.


От общинската и областната управа казват, че правят възможното, за да се справят с проблема. Едва от вчера обаче комисии са започнали огледите, за да оценяват щетите в засегнатите райони. Най-сериозно са пострадали градовете Харманли и Свиленград, както и околни села.


Останахме като сираци
От наводнението в Харманли са пострадали магазини и складове на дребни и средни търговци. Придошлите води на река Харманлийска са отнесли и насажденията в ниви и оранжерии.
Собствениците на около 150-200 фирми миналата сряда, три дни след наводнението, са създали инициативен комитет с искания към властите. "Останахме като сираци. Не знаем към кого да се обърнем за помощ", разказва Тонка Белева, която се занимава с търговия и е председател на инициативния комитет на фирмите. По думите й досега никой не е минал да оценява щети, времето си тече и предприемачите търпят загуби, а работниците им са без работа и заплащане.


Предприемачите са водили неофициални разговори с общината, но по закон властите не могат пряко да обезщетяват фирми. Помощите ще бъдат насочени към физическите лица, а ние като фирми трябваме да имаме застраховки, обяснява Белева.


Без застраховки
Според нея обаче няма смисъл от застраховка. Тя разказва случай от 2006 година, когато нейн микробус е попаднал в наводнения във Великотърновско."След това от застрахователя не ми платиха с основанието, че аз съм виновна. Тогава спрях да им плащам", допълва жената. Застраховки нямали и повече пострадали фирми.


Белева сравнява обстановката в Харманли с панаир. Стоката е изкарана навън - чисти се, мие се и това е, допълва тя. Тя е имала склад с животинска продукция, която също е под вода.


В Свиленград миналата седмица бяха евакуирани близо 100 души

© Георги Кожухаров

В Свиленград миналата седмица бяха евакуирани близо 100 души


Сходна история разказва и земеделският производител Славея Янакиева. Тя казва, че под вода са 2500-3000 декара площи, на които отглежда малини и пшеница. Тя стопанисва общо 13 000 декара в землището на община Харманли. Работодател е на 100 души. Това е третото наводнение на земите й от 2007 година насам.


"Сега всичко е в лед и сняг. При нас проблемите идват от това, че от лявата страна по течението на Марица няма дига, за което многократно сме сигнализирали и сме писали до всички инстанции, включително и на предишното правителство", разказва Янакиева.


Омръзнало й, защото всички ведомства от години само си прехвърляли отговорността, а решение на проблема няма. Оставихме се на произвола на съдбата, допълва тя. Според земеделския производител евросубсидирането е последната възможност на властите за построяването на защитна качествена дига.


При наводненията спира и подаването на питейна вода към близките села Българене и Шишманово. Причината е помпената станция, която също се наводнява.


Янакиева разказа, че вече е минала първа комисия, която да огледа щетите. Но едва след като се стопи снегът и ледът, ще може да се говори дали ще има обезщетения. Тя планира да засее през  май слънчоглед и царевица, макар и малко по-късно, само и само годината да не е празна. Вече имаме опит - това е за трети път, обяснява иронично тя.


Придошлите води на река Марица край Свиленград от миналата седмица

© Георги Кожухаров

Придошлите води на река Марица край Свиленград от миналата седмица


Бизнесът като втори приоритет
"Като най-пострадали и психологически най-уязвими нещата тръгват от център село Бисер, приключваме там и разширяваме периметъра към другите засегнати неща", обяснява пред "Дневник" областният управител на Хасково Ирена Узунова. Според нея вероятно заради този план някои пострадали извън Бисер са по-нетърпеливи.


Тя каза, че от ден е започнала работата на комисии, които да оглеждат щети във всички засегнати райони в областта. Узунова вече е говорила с националния кризисен щаб за проблемите на дребния бизнес в Харманли и се обмислят варианти как да им се помогне, въпреки че по закон властите не били задължени. "Не можем по никакъв начин да приемем упрек, че не мислим по въпроса", обясни още тя.


Кметът на Харманли Михаил Лисков потвърди, че от вчера е съставена общинска комисия, която да огледа пострадалия център на града, където живеят около 2000 души. Неговите данни показват, че в жилищните блокове няма проблем, защото са наводнени само мазета. Наводнени били основно автокъщи, малки магазинчета, цялата верига от дребния бизнес. Хората търпят загуби, каза той.


По думите му по сметка общината е набрала дарения, от които досега няма похарчен "нито един лев" и предстои разпределянето на сумата. Ако общинският съвет гласува, щяло да се намери начин да се компенсира бизнесът. Това щяло да се отняся само за лични вещи, без търговските стоки.


В Харманли най-пострадал от наводнението е центърът на града, където се намират основно бизнес и административни сгради

© Ивайло Ангелов

В Харманли най-пострадал от наводнението е центърът на града, където се намират основно бизнес и административни сгради


Вечният въпрос: "Кой е виновен?"
До наводнението в Харманли се стига, след като години наред няма изградена лява дига на река Харманлийска, която се стопанисва от общината. Харманлийци разказват, че всъщност рязкото покачване на нивото на реката дошло след нерегламентирано изпускане на близкия язовир "Тракиец".


Кметът на Харманли нито отрече, нито потвърди такава версия: "Кой е виновен за това нещо? Пак ли аз или някой друг. Водата от Харманлийска река преля. Нито се е късала дига на реката, нито нищо друго, просто от къде дойде тази вода...".


Той и Министерството на отбраната вече втора седмица спорят кой е отговорен за скъсаната стена на язовир "Иваново", който заля село Бисер с над два метра и половина вълна. Общо в Хасковско загинаха 10 души.


"Тука просто има сблъсъци на политически сили. Кметът е от БСП, кризисният щаб е от ГЕРБ. Както навсякъде в България. Няма надграждане, а има заличаване на всичко, което е било дотук", коментира пък Тонка Белева.


Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов каза, че се отводняват наводнените къщи в града. Възстановявала се и дигата на река Марица, за да може да не се повтори наводнение при предстоящото снеготопене. В Харманли също се ремонтира дигата на река, а кметът Лисков се надява природата да бъде по-благосклонна и снегът да се стопи постепенно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Да повикаме неволята. Тя ще ни помогне

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пострадали жители на Харманли,Свиленград и на прилежащите към тях села - ежедневно поканвайте телевизиите. И не забравяйте да хвалите ГЕРБ.
  Едва тогава ще се появят ББорисов и министрите му и помощта може да огрее и Вас.

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Ами бизнес без поне елементарна застраховка никъде не се прави- само в Бг.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Разстроено

  "Останахме като сираци..." - докато: "Вечният въпрос: "Кой е виновен?" няма отговор, всичко ще е кампанийно, а ПРИРОДАТА не търпи това...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Анита Райкова
  Анита Райкова
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ох айде стига са спорили и са се надявали, ми да се вдигат да направят нещо по въпроса.

  http://insideoftheraven.blogspot.com/
 6. 6 Профил на darina_3313
  darina_3313
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ми да направят нещо по въпроса сами

 7. 7 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Колко е къса човешката памет?????????????????????????????? След като има данни за наводненията от поне средата на 19 век, т.е. от времето на Османската империя. Само че един кандидат кмет трябва да бъде проверен МНОГО СЕРИОЗНО по 2 /две!/ теми през времето на предизборната агитация. 1. Какво знае за всички станали наводнения на територията на населеното място /село или град/ за времето от 1800 година до 2011 година и какви мерки би предприел, ако бъде избран за кмет, за да не случи ново наводнение, включая и финансовото осигуряване на мерките. 2. Да обяви левовата равностойност на всичките му банкови сметки в България и в ЕВРО или ДОЛАРИ в банки в Европа. Защото да не се окаже, че след 4-годишния му мандат сметките му в Бг и в Европа са нараснали многократно, надхвърляйки в пъти възнаграждението му като кмет. Това второ изискване от един кандидат кмет да мажи с още по-голяма сила за кмет, който неистово напира за втори мандат. Примери с кметовете на: Варна, Пазарджик, Пловдив /бившия!/ и др.Защото 90% от кметовете излизат още след първия им мандат милионери и мултимилионери. ЗА СМЕТКА НА НАИВНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ - ДАНЪКОПЛАТЦИ И НА ТЯХНАТА ЗАЩИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯ КАТО ТЕЗИ ОТ ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ.

 8. 8 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 470 Весело

  Няма ли кой да вземе властта в тая страна? !Търкаля се по улицата- бре!!!!!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Бе то и аз имам нужда от помощ, ама кой го е грижа за мен. Само дето гербаджиите са се загрижили. Като са се заредили по медиите министър-председател, министри, замминистри и кой ли не още. Направо ще се разплачат. Чак на мен ми стана жал за тях. Плачат и вдигат цените. Ама не всички. Гледам щели да вдигат само цената на тока, парното, водата и газа. Не че ще остане нещо друго за вдигане де....А, иначе...плачат. Загрижени са!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  не знам защо плащаме на застрахователите, те само гледат да ни измамят

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Премиерът Борисов е заявил,че ще даде брутални пълномищия на Министър Трайков за да се справи с арендатори и собственици.Разделението между селата,относно помощите се задълбочава все повече,особено що се касае до бялата техника.

 13. 13 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Той българина само това чака,някой само да му помага. Да започнем да бачкаме здраво,вместо да гледаме постоянно в кошницата на съседа си!

 14. 14 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Комисии се създават, за да се размият нещата и да не се свърши работата. Без конкретно отговорни лица всичко ще е "ден до пладне". Лошото е, че в беда хората са винаги сами и оставени на произвола. Сегашната власт се интересува само от имиджа си, а застрахователите винаги търсят начини да не платят /дори служителите им получават премии, когато успяват да намалят сумите за обезщетение/.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 526 Весело

  „бизнесмени от Хасковско“ - този израз е много забавен.

 17. 17 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Там се обърнете към Доган от години управлява пионките в градът а ще плати щетите с джобни

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Каква помощ?


  До коментар [#3] от "elevation04":

  Е, като имат застраховки, каква файда - нали жената по-горе е дала пример какво се случва като има щети и застраховка?


  Този кмет на Харманли ми е много странен. Никой не бил виновен, водата се изсипала от небето ей така, за нула време. А хората са подавали сигнали и за реката, и за язовира. И продължават най-нагло да си прехвърлят топката, на фона на човешка трагедия за стотици.

 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "iliope4enia":

  Наистина застрахователите са като мокра връв - винаги се изхлузват.

  Има и нещо друго - когато застраховката е срещу бедствие, тя не покрива щети от човешка небрежност. В случаи като тези наводнения причината е несвършената от държавните институции работа. У нас държавната "небрежност" е добила размерите на бедствие, но това не я включва в природните бедствия, а в Наказателния кодекс. Който явно е само "на книга".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на petromaks
  petromaks
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма такава държава пее Слави Трифонов.За коя се пее! След наводненията разбрах ,че има и се казва България.Жалко но факт.

 21. 21 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  Обаче като се има предвид министър Трайков как пропуска да прочете важни абзаци от международни договори... направо не знам с тези извънредни пълномощия как ще се оправи ;-(
  Не че не оцених искреността му, де...

 22. 22 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "...Оставихме се на произвола на съдбата."
  За съжаление с цялата ни държава е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 23. 23 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Интересно, това правителство не взе ли мерки след наводнението в Бисер?...

 24. 24 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":"Има и нещо друго - когато застраховката е срещу бедствие, тя не покрива щети от човешка небрежност. "
  А е съвсем нормално застрахователят да плати щетите,и след това по съдебен път да търси възстановяване от виновния.Така този който не си е свършил работата ще бъде наказан персонално и няма да има размита отговорност.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 25. 25 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 470 Неутрално

  докога тази мъка човешка ГОСПОДИИИИ!

 26. 26 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  ... чакайте сега бе като не са си плащали застраховките, кои име виновен на "бизнесмените"?! какво очакват да им се случи?! Крайно време е застраховките за бизнес до едно ниво да са задължителни, това е пълна простотия и безхаберие да чакат на държавата ... никъде няма задължение да компенсира бизнес риск, ако може нещо да стимулира след това за ново развитие както се прави в САЩ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чичо Ваньо":

  Това май е само за Гражданска отговорност при автомобилите. Ако собствениците на язовири са направили такава застраховка (в полза на трети лица, т.е. пострадалите), тогава се мина по този ред. Застраховката срещу природно бедствие не се изплаща когато няма такаво. То заради това Ептем Крадем ни обясняваше колко литра дъжд е паднал на квадратен метър - за да изкара тогавашните наводнения като бедствия, а не като неконтролирано изпускане на язовири.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 29 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 770 Разстроено

  горкият българин, който не ще се скоро гордей, че е такъв....

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 29. 30 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Хора, по-важният въпрос за обществото е: Защо всичко това се случи? Какво им остава на хората след трите дни в медиите? Даренията от ГЕРБ и кампанията ДМС - Добре! А после какво става? От ЕС пари няма да дойдат. Какво правим като и застраховки нямат повечето пострадали обекти?

 30. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Гневно

  Това казва всичко.. "кметът се надява природата да бъде по-благосклонна и снегът да се стопи постепенно"???
  Демек да се молим Богу горе6то, НЯМА "държава", няма никой друг който да помогне... Да добавим и "проблемите идват от това, че от лявата страна по течението на Марица няма дига, за което многократно сме сигнализирали и сме писали до всички инстанции" и картинката на трагедията става пълна!!!
  Нявсякъде стават катастрофи, стихии взимат чове6ки животи. Разликата между бантустаните (сред които принадлежи и Мутристан) и "белите" страни е какви поуки се извличат и какви ефективни мерки се предприемат за да не се ПОВТАРЯТ тези трагедии.
  Опусто6ението е в главата и в ду6ата на Андре6ко, който явно е обречен да настъпва мотиката многократно! Мъка, мъка...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 32 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Направо ми става жал за хората

  bezsmyrten
 32. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Разстроено

  Трябва да се помогне на всички пострадали, с тези ниски доходи хората няма да могат да се справят сами.

 33. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  [quote#18:"Читател"]Каква помощ? [/quote]
  Едно 80% от населените места и хората в страната са като след наводнение, а ти питаш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK