И ние имаме нужда от помощ, или наводнението извън село Бисер

Така изглеждаше Харманли миналата седмица

© Ивайло Ангелов

Така изглеждаше Харманли миналата седмицаИ ние имаме щети, за щастие без жертви, както в село Бисер. Нуждаем се от помощ. За трети път в последните години сме наводнени. Това разказаха пред "Дневник" жители и бизнесмени от Хасковско, чийто домове и търговски площи също пострадаха при обилните валежи през миналата седмица.


От общинската и областната управа казват, че правят възможното, за да се справят с проблема. Едва от вчера обаче комисии са започнали огледите, за да оценяват щетите в засегнатите райони. Най-сериозно са пострадали градовете Харманли и Свиленград, както и околни села.


Останахме като сираци
От наводнението в Харманли са пострадали магазини и складове на дребни и средни търговци. Придошлите води на река Харманлийска са отнесли и насажденията в ниви и оранжерии.
Собствениците на около 150-200 фирми миналата сряда, три дни след наводнението, са създали инициативен комитет с искания към властите. "Останахме като сираци. Не знаем към кого да се обърнем за помощ", разказва Тонка Белева, която се занимава с търговия и е председател на инициативния комитет на фирмите. По думите й досега никой не е минал да оценява щети, времето си тече и предприемачите търпят загуби, а работниците им са без работа и заплащане.


Предприемачите са водили неофициални разговори с общината, но по закон властите не могат пряко да обезщетяват фирми. Помощите ще бъдат насочени към физическите лица, а ние като фирми трябваме да имаме застраховки, обяснява Белева.


Без застраховки
Според нея обаче няма смисъл от застраховка. Тя разказва случай от 2006 година, когато нейн микробус е попаднал в наводнения във Великотърновско."След това от застрахователя не ми платиха с основанието, че аз съм виновна. Тогава спрях да им плащам", допълва жената. Застраховки нямали и повече пострадали фирми.


Белева сравнява обстановката в Харманли с панаир. Стоката е изкарана навън - чисти се, мие се и това е, допълва тя. Тя е имала склад с животинска продукция, която също е под вода.


В Свиленград миналата седмица бяха евакуирани близо 100 души

© Георги Кожухаров

В Свиленград миналата седмица бяха евакуирани близо 100 души


Сходна история разказва и земеделският производител Славея Янакиева. Тя казва, че под вода са 2500-3000 декара площи, на които отглежда малини и пшеница. Тя стопанисва общо 13 000 декара в землището на община Харманли. Работодател е на 100 души. Това е третото наводнение на земите й от 2007 година насам.


"Сега всичко е в лед и сняг. При нас проблемите идват от това, че от лявата страна по течението на Марица няма дига, за което многократно сме сигнализирали и сме писали до всички инстанции, включително и на предишното правителство", разказва Янакиева.


Омръзнало й, защото всички ведомства от години само си прехвърляли отговорността, а решение на проблема няма. Оставихме се на произвола на съдбата, допълва тя. Според земеделския производител евросубсидирането е последната възможност на властите за построяването на защитна качествена дига.


При наводненията спира и подаването на питейна вода към близките села Българене и Шишманово. Причината е помпената станция, която също се наводнява.


Янакиева разказа, че вече е минала първа комисия, която да огледа щетите. Но едва след като се стопи снегът и ледът, ще може да се говори дали ще има обезщетения. Тя планира да засее през  май слънчоглед и царевица, макар и малко по-късно, само и само годината да не е празна. Вече имаме опит - това е за трети път, обяснява иронично тя.


Придошлите води на река Марица край Свиленград от миналата седмица

© Георги Кожухаров

Придошлите води на река Марица край Свиленград от миналата седмица


Бизнесът като втори приоритет
"Като най-пострадали и психологически най-уязвими нещата тръгват от център село Бисер, приключваме там и разширяваме периметъра към другите засегнати неща", обяснява пред "Дневник" областният управител на Хасково Ирена Узунова. Според нея вероятно заради този план някои пострадали извън Бисер са по-нетърпеливи.


Тя каза, че от ден е започнала работата на комисии, които да оглеждат щети във всички засегнати райони в областта. Узунова вече е говорила с националния кризисен щаб за проблемите на дребния бизнес в Харманли и се обмислят варианти как да им се помогне, въпреки че по закон властите не били задължени. "Не можем по никакъв начин да приемем упрек, че не мислим по въпроса", обясни още тя.


Кметът на Харманли Михаил Лисков потвърди, че от вчера е съставена общинска комисия, която да огледа пострадалия център на града, където живеят около 2000 души. Неговите данни показват, че в жилищните блокове няма проблем, защото са наводнени само мазета. Наводнени били основно автокъщи, малки магазинчета, цялата верига от дребния бизнес. Хората търпят загуби, каза той.


По думите му по сметка общината е набрала дарения, от които досега няма похарчен "нито един лев" и предстои разпределянето на сумата. Ако общинският съвет гласува, щяло да се намери начин да се компенсира бизнесът. Това щяло да се отняся само за лични вещи, без търговските стоки.


В Харманли най-пострадал от наводнението е центърът на града, където се намират основно бизнес и административни сгради

© Ивайло Ангелов

В Харманли най-пострадал от наводнението е центърът на града, където се намират основно бизнес и административни сгради


Вечният въпрос: "Кой е виновен?"
До наводнението в Харманли се стига, след като години наред няма изградена лява дига на река Харманлийска, която се стопанисва от общината. Харманлийци разказват, че всъщност рязкото покачване на нивото на реката дошло след нерегламентирано изпускане на близкия язовир "Тракиец".


Кметът на Харманли нито отрече, нито потвърди такава версия: "Кой е виновен за това нещо? Пак ли аз или някой друг. Водата от Харманлийска река преля. Нито се е късала дига на реката, нито нищо друго, просто от къде дойде тази вода...".


Той и Министерството на отбраната вече втора седмица спорят кой е отговорен за скъсаната стена на язовир "Иваново", който заля село Бисер с над два метра и половина вълна. Общо в Хасковско загинаха 10 души.


"Тука просто има сблъсъци на политически сили. Кметът е от БСП, кризисният щаб е от ГЕРБ. Както навсякъде в България. Няма надграждане, а има заличаване на всичко, което е било дотук", коментира пък Тонка Белева.


Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов каза, че се отводняват наводнените къщи в града. Възстановявала се и дигата на река Марица, за да може да не се повтори наводнение при предстоящото снеготопене. В Харманли също се ремонтира дигата на река, а кметът Лисков се надява природата да бъде по-благосклонна и снегът да се стопи постепенно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK