Петима са задържани при спецакция "Скрап" като част от група за пране на пари

Петима са задържани при спецакция "Скрап" като част от група за пране на пари

© Надежда Чипева, КапиталПри спецакция "Скрап" е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери, съобщи МВР. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, са около 30 000 000 лева. За срок до 24 часа са задържани петима.


Операцията "Скрап" е проведена в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП под ръководството на Специализираната прокуратура.


Членовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10 % от стойността на закупеното от физически лица количество.
Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.


По тази схема е осъществяван трансфер на финансови средства чрез търговска дейност между дружествата с цел прикриване фиктивността на сделките. Изяснено е, че наредените суми към фирмите "бушони" са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители /реални търговци/. Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата.


Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. Установената щета за държавния бюджет в рамките на една година възлиза на около 30 000 000 лева.


В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в 19 жилища и офиси на територията на София и страната, уточнява МВР. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях "черно счетоводство".


По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК. Действията по разследването продължават.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 468 Неутрално

  И какво пак ще ги пуснат "поради липса на доказателства"

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  На ход е независимият и безпристрастен български съд!
  От него зависи какъв ще бъде следващият доклад на ЕС и становщето на холандския парламент за България!!!

 3. 3 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 569 Весело

  "Операцията "Скрап" е проведена в Перник " !?
  Пак Перник и неговите "горди успешни бизнесмени", територията на голямата металургия и нейните успешни планьори икономисти от средния Соц.

  Да защитим животнитe !
 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#1] от "makendji":

  Ти се шегуваш Какви доказателства при тия цифри ???? Ей сега следователите ще объркат доказателственият материал, прокурора ще направи процесуални грешки, а съдията с тъга ще трябва да ги пусне....И всички по веригата ще са изкарали едни лесни пари ))))

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 868 Любопитно


  Еми, ще ги хванат!

  Ако бяха 'спонсорирали" Гоце, той щеше да се обади на МУТРАТА, оня пък да позвъни на НЕ-умния, но имотен "МВР "министър" и да каже: "Ало, Цецо, виж там за желязото...." и всичко щеше да се нареди.

  Сега гОркте ще трябва да спонсорират МВР директно, че може дори да се налижи да "помагат" и на прокурор, та да се "позабрави" някой факт, да се понаруши някоя процедура, да се "позагубят" някои доказателства...

  Така де, няма да оставят на съда шанса да ги осъди я!
  С 30 000 000 можеш да си го позволиш!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  [quote#3:"да защитим животните"]"Операцият "Скрап" е проведена в Перник " !? [/quote]

  И София, и София........

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Весело

  По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК.
  ...............
  Доста дървен параграф. Импотентен. Би трябвало да им се повдигне обвинение по ощетяване на държавата в особено големи размери, за което се влиза в затвор до 20г. А те са ги обвинили само в организирана престъпна група.
  Я да хвърлим бърже едно око върху това членче:
  "Чл. 321а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който участва в ръководството на организация или група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги, се наказва с лишаване от свобода от три до осем години.

  (2) Който участва в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

  (3) Придобитото от организацията, от групата или от участниците в тях имущество от тази дейност се отнема в полза на държавата, ако лицата, от които е придобито, или техните наследници са неизвестни."
  т.е. пешките се съдят средно до 2г., шефа на 3г., а конфискуваните мангизи (150 000 лв) отиват в трезор.
  При оборот от 300 000 000 лева, лежиш евентуално от 2 до 3г. и излизаш като милионер. Чи то направо си се изплаща , бе.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  НЯМА ЧИСТА ФИРМА ЗА ТЪРГОВИЯ СЪС СКРАП!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако са събрани необорими доказателства,съгласно законите и по предписаните правила,не би могло три съдебни инстанции да ги омаловажат или връщат за доразследване.
  Дано по веригата МВР,Следствие и Прокуратура в досъдебна фаза не изчезнат доказателства,или не бъдат представени пред съда по законосъобразният начин.
  И нека не се афишира отново предварително,а гореупоменатите инстанции преди това да си изпипат нещата.
  Едва тогава ще отпадне и репликата 'Ние ги хващаме,те ги пускат'. И всички ще сме доволни след положителната развръзка,а не да има първоначали овации и финални разочарования.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Любопитно

  "...наредените суми към фирмите "бушони" са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители /реални търговци/. Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата."

  Защо ли, като чета за тази схема, се сещам за нещо много подобно и в политиката? Ако се сменят няколко думички и се пооправи словоредът, ще получим изненадващи съвпадения... А най-странното е, че в съзнанието ми политическият вариант на схемата пак е с пернишки привкус.

 11. 11 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  "... златни монети и бижута, компютърни конфигурации,..."

  Милиционерите така и не научиха, че "компютърна конфигурация" е просто "компютър" , а журналистите само повтарят като папагали. Каквито едните, такива и другите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 12. 12 Профил на strandjata
  strandjata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Откак Гоцю си тръгна има три ефективни
  присъди... - убеден съм, че това не е
  съвпадение...
  Най-фрапиращото е, че вече разполагаме
  с ефективна присъда дори за закана за
  убийство...

 13. 13 Профил на gabrovo76
  gabrovo76
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, но има още ...

  Напоследък в спама получаваме писма със следното съдържание:

  "Здравейте Колеги

  Ние сме Счетоводна Къща в гр. София

  Предлагаме Европейско счетоводно
  обслужване.

  Разполагаме с Фирми регистрирани по ДДС-
  можем да ви доставим фактури срещу
  процент за което ще се разберм
  допълнително.

  На всяко 14-то число от месеца подаваме
  справка деклараця ,следователно ще се
  издаде и на вас, също така и дневници за
  покупко-продажба. Одговаряме на ревизии
  и насрещни проверки.

  Купуваме фирми със задължения по новият
  закон.

  Ако имате нужда от нашите услуги може да
  ни пишете или да се обадите .

  Лице за контакти: Д.Янев

  Тел: 0893239923
  Email: [email protected]
  Гр.София"

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  БРАВОООООО, щетите, които нанасят тези "бизнесмени" правещи милиони от скрап, на ЕРП-тата, на В и К -то, на ЖП-то, на БТК-то и още много други по-малки фабрики и на личното имущество на хората са много повече от тези 30 мил.. Щетите са огромни, и не са само за възстановяване на откраднатото. Дано независимия Български "съд" да успее да вникне в сложните схеми и прибере на топло тези УБАВЦИ за дълго и онези от комисията КУШЛЕВ приберат цялото им имущество изградено на тези кражби.

 15. 15 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  това го има в цялата страна. Просто затворете пунктовете за изкупуване на метали или ги национализирайте

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Задържани са петима
  в тая люта зима...
  Шестима според мене
  ще бъдат освободени!

  www.berbenkov.hit.bg
 17. 17 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Статията е нищо повече от изказване на мислите на дадени хора, в случая полицията. Това те какво мислят и внушават е абсолютно без значение. Ще изчакаме съда, както е практиката в нормалните демокрации, а не да вярваме на прибързани изказвания и присъди един ден след случая, което е характерно за тоталитарни крайно леви управления. Бъдете разумни все пак и уважавайте конституцията и демокрацията. Ако е истина написаното нека законът да се стовари с цялата си сила върху тях но да спазваме все пак презумпцията за невиновност.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 18. 18 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 616 Гневно

  Не само тази....всички подобни схеми са ясни.
  Знаят се и кои ги ръководят.
  Въпрос е дали има воля да се прекратят.
  Кешът реализиран в такива случаи е огромен и може да купи всяка чиста съвест.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 19. 19 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе тези не разбраха ли че българина си иска по старо му и мизерия

 20. 20 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Дали пък няма замесени и от Надин?
  С техните клонове от фирми и многостранно счетоводство, според нуждите....

  Радослав Босилков и компания мноооого ми приличат на способни.

  Лично мнение, разбира се.

 21. 21 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Членовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които, чрез издадените фактури, да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10 % от стойността на закупеното от физически лица количество."

  Нещо не ми се връзва в полицейската сводка.-
  "придобиванията на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти" за мен означава ,че това е фиктивен внос на скрап.А това означава ,че върху тоя внос се дължи 20% ДДС
  Ако е така не мога да разбера каква им далаверата на тези хорада спестят 10% данък за да платят 20%ДДС

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 22. 22 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#20] от "tolex":

  Ами няма да е Сульо или Пульо .Такива "способности" имат големите като Надин или Еврометал на Людмил Стойков.
  Реално единия купи Стомана ,другия Кремиковци

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И тези ще минат с .....Условна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 24. 24 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ще видим, сега няма да имат оправдания, че те ги хващат, а съдът ги пуска. Това са си техните милиция, специализирана прокуратура и специализиран съд..... Дано да заработи добре.

 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Дано събраният материал да може да бъде използван в съда за получаване на осъдителни присъди! Тази мафия, занимаваща се с търговия на скрап от много години вилнее в страната. Дано да успеят да я укротят с осъдителни присъди!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 26. 26 Профил на torbalan10
  torbalan10
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "tolex": Няма замесени от Надин, просто им разчистват пътя!

 27. 27 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "navy":

  Доколкото не беше променено, сделките със скрап са необлагаеми с ДДС.
  Сладка работа.

 28. 28 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 706 Весело

  [quote#26:"torbalan10"]Няма замесени от Надин, просто им разчистват пътя! [/quote]

  Мдааа, за всички нас ще остане риториката:
  'Пътя към хазната или към килията?!"

  П.С. В белите държави пътя към първото свършва във второто.

 29. 29 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Навремето гледах някаква фотосесия от светско събитие (посланици, дипломати, чужденци и роден бизнес "елит". Всички бяха "барнати" с фракове, смокинги и костюми, НО... всред снимките се появява жълто "Ферари", от него излиза пълнокръвна ухилена мутра с дънки, шарена ризка + кожен елек и се чучва насред останалите. Кой е тоз? Шефът на "НАДИН" ми бе отговорено. Един от най-богатите българи. Толкоз! Докато бизнесмените ни са такива и бизнеса ни някак си ще е... неефективен.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 30. 30 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 616 Весело

  Адвокатите трябва да питат Цветанов кога и срещу кого ще са следващите акции.

 31. 31 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#7] от "СДС":

  Законите, СДС се пишат за робове - старо, но адски вярно!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 32. 32 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#16] от "berbenkov":
  [quote#16:"berbenkov"]Задържани са петима
  в тая люта зима...
  Шестима според мене
  ще бъдат освободени![/quote]
  Евалла колега Бербенков!Ето го и"продължението":

  ...Той "Шестият" е в "сянка"...
  (неговата мамка)
  Ще"кихне" той парички,
  и...ще пуснат всички!...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 33. 33 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "makendji":

  Е съдъ се стегна ,събират и уж качествени доказателства.

 34. 34 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "tolex":
  До коментар [#26] от "torbalan10":
  До коментар [#29] от "moriarti":
  [quote#20:"tolex"]Дали пък няма замесени и от Надин? [/quote]
  [quote#26:"torbalan10"]Няма замесени от Надин, просто им разчистват пътя! [/quote]
  [quote#29:"moriarti"]се появява жълто "Ферари", от него излиза пълнокръвна ухилена мутра с дънки, шарена ризка + кожен елек и се чучва насред останалите. Кой е тоз? Шефът на "НАДИН" ми бе отговорено[/quote]
  Колеги,уточнете сеЗа коя фирма"Надин"говорите?а"старата",или за"новата"?Старият";шеф"на Надин-Здравко го"разкичиха"откъм кинти и фирма,щото бил от"синьо-червената мъгла"Новият "шеф"на "Надин"-Радо,играе със "сегашните"...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 35. 35 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "tolex":
  До коментар [#26] от "torbalan10":
  До коментар [#29] от "moriarti":

  На 100% тия НЕ СА от "Надин"..Съдейки по ударените складове,по скоро може да се предположи,че са от"Норд"...Братоците Боби и Сашо са"костовисти"-съотвено също"неудобна"конкуренция за"новите"...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 36. 36 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "ogiigo":
  [quote#25:"ogiigo"]Тази мафия, занимаваща се с търговия на скрап от много години вилнее в страната. Дано да успеят да я укротят с осъдителни присъди![/quote]
  Ха-ха-ха!Тази"мафия" е на различни "клики"Удрят"избирателно"...според зависи кой е на власт в даден момент!...И то се"праскат""лъвчетата"...един вид"подсещат"старите"босове",че трябва да си"шарят"на "новите"власти!

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 37. 37 Профил на somon
  somon
  Рейтинг: 461 Неутрално

  http://www.novini.bg/news/49730-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BF-%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0.html

  Надин, мадин, прокурорин, съдиянин и всекви други магии. Ако някоя компания за залози даваше коефициенти за събитието: ще има ли адекватна присъда на обявените нарушения, аз залагам на 1:1,2 че няма да има! При предишни правителства щеше да е 1:1,05(и пак си струва!!!). Майката съдийка, бащата прокурор!!! Нали те са давали инструкцийте, кое как, за да няма последствия. Мъъъъъкааааааааааааа ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK