Шефката на здравната каса Нели Нешева взела 30 000 лева бонуси през 2011 г.

Нели Нешева

© Красимир Юскеселиев

Нели НешеваУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева е взела 30 хил. лв. бонус над заплатата си през 2011 г., изчислиха от СДС.


От дясната партия се позоваха на писмен отговор на здравния министър Стефан Константинов до депутата Ваньо Шарков за допълнителните възнаграждения на здравните чиновци през миналата година, както и на методика за изразходване на средствата за стимулиране на служителите в здравната каса.


Според отговора на здравния министър Стефан Константинов става ясно, че 2 011 315 лв. от глоби и санкции и възстановени средства от изпълнителни на медицинска помощ са разпределени по методиката като премии. Методиката, одобрена през юли 2011 г., предвижда 1.5% от тези средства да се разпределят между управителя и подуправителя на здравната каса, като за шефа са предвидени 60 на сто от сумите.
Така депутатът от "Синята коалиция" Димо Гяуров изчисли, че за двамата шефове на касата се полагат малко над 50 000 лв., като за Нешева са малко над 30 000 лв. Освен това методиката предвижда половината от средствата да остават за бонуси за централното управление на касата, а другата половина да отива за поделенията в страната. Дирекция "Контрол на болничната медицинска помощ" си разпределя една трета от парите.


През 2011 г. служителите в здравната каса са си разпределили като бонуси и още 2 093 176 лв. от икономии от фонд "Работна заплата". Така общо изплатените премии са в размер на 4 104 491 лв. при 2700 служители, става ясно от отговора на министъра. Според него това прави средно на човек за годината 1520 лв.


Неморално е във време на икономическа криза, когато министър-председателят призовава за икономии, под масата шефове на ведомства да си раздават такива суми, възмути се Гяуров.


В Министерството на здравеопазването като бонуси са изплатени 5 236 618 лв. при 15 451 работещи. Това прави средно по 339 лв. на година на човек.


Депутати от СДС са поискали допълнителна информация за разпределените бонуси от парите от глоби, но такава им е отказана с аргумента, че министърът вече е дал отговор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK