От проверените досега язовири 11 са за спешен ремонт

Трайчо Трайков и шефът на НЕК Михаил Андонов

© Анелия Николова

Трайчо Трайков и шефът на НЕК Михаил АндоновОт проверените досега 140 язовира 11 са със "сериозни проблеми" и спешно трябва да бъдат ремонтирани. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков днес след среща с областните управители от страната.


Проблемните язовири са в пет области – по един в област Кърджали и в Смолян, 2 в Монтана и по три в Пазарджик и Сливен. Също като изпуснатия заради риск от скъсване на стената яз. "Елена", повечето от тях са с неработещи основни изпускатели и преливни съоръжения. Поради това спешно трябва да бъдат ремонтирани изпускателите им и да бъдат прокопани аварийни преливници, обясни изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов. От миналата седмица предприятието на НЕК "Язовири и каскади" е натоварено с контрола за техническата изправност на всички около 3000 язовири и микроязовири в страната.


Тъй като общините не разполагат с налични пари за аварийните ремонти, за тях ще се използват средства от бюджета на МВР за бедствия, посочи Трайков. Засега не е ясно колко пари ще са нужни за тях, каза министърът. В следващите ден-два експерти на "Язовири и каскади", предприятието "Енергопроект" и университетът по архитектура в София ще направят конкретните инженерни предписания за 11-те опасни язовира, а областните управители ще контролират изпълнението на мерките. В момента занемарените водоеми заплашват както население, живеещо в близост до тях, така и инфраструктура – като жп гарата в Пазарджик, каза Андонов. Всички те се използват за напояване и ще бъдат възстановени след 1-2 месеца, когато отминат високите води от топенето на снеговете, уточни Трайков.
За да се отнемат част от водите на препълнените водоеми, в момента работят на максимални обороти хидроцентралите по долното течение на р. Арда, язовирите "Кърджали", "Ивайловград" и "Студен кладенец", каза още шефът на НЕК.


До идния понеделник ще бъдат инспектирани и останалите от общо около 600 потенциално опасни язовира, заяви отново Трайков. Ако кметове и областни управители получат информация и за други рискови съоръжения, извън списъка, те също ще бъдат проверени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK