Янев оглави комисията за проверка на указите на Марин; БСП, ДПС и "Атака" бойкотират

Янев оглави комисията за проверка на указите на Марин; БСП, ДПС и "Атака" бойкотират

© Анелия НиколоваЛидерът на РЗС Яне Янев оглави временната комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираемите държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство за двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.


Създаването на звеното, предложено от РЗС и ГЕРБ, беше подкрепено от 105 депутати (ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и независими), 46 бяха против (БСП, ДПС и Георги Терзийски от РЗС) и един се въздържа.


Това, че Яне Янев оглави комисията, стана повод "Атака" и ДПС да не предложат свои представители и да се откажат от участие в нея. "Не сме съгласни Яне Янев, който спаси Георги Първанов от импийчмънт през 2010 г., да е шеф на комисията сега", каза Павел Шопов от "Атака". Той напомни, че преди 12-13 години Янев "хвърля димки и летя с делтапланер над Бузлуджа".
От БСП заявиха, че ще обмислят дали да предложат свои представители. От левицата ще видят възможностите комисията да бъде атакувана в Конституционния съд.


За зам.-председатели на комисията бяха избрани Юлиана Колева (ГЕРБ) и Йордан Бакалов ("Синята коалиция").


Поредната политическа дрънкалка


По време на тричасовата дискусия БСП и ДПС обвиниха управляващите в политическа операция, с която не се цели нищо друго освен политическа изгода. "Това е поредната ви политическа дъвка, политическа дрънкалка, която да дрънка за отвличане на вниманието", коментира Мая Манолова от БСП. Лютви Местан от ДПС посочи, че управляващите искат да придадат изключителна важност на един абсурден казус и да подменят дневния ред на обществото.


От БСП предупредиха, че този прецедент може да се повтори след време и за сегашния президент Росен Плевнелиев. Тази комисия е нож в гърба на Росен Плевнелиев, каза Манолова.


"Все някога вашето управление ще бъде сменено от друго. Моля се дано никой никога в бъдеще, когато ГЕРБ вече не е на власт, да не ползва тези популистки практики, този гнусен популистки подход, с който и законодателната власт, и президентската власт, и съдебната власт трябва да бъдат постоянно обругавани, оплювани, за да блести вашият мил канцлер", заяви Михаил Миков.


Подлежи ли президентът на парламентарен контрол


Юридическият спор беше основно по това дали парламентът може да контролира президента, който се избира пряко от народа. Президентската институция не попада в обхвата на парламентарния контрол и не е работа на Народното събрание да проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.


Председателят на парламента Цецка Цачева се позова на конституцията, според която президентът информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия. Когато за две години парламентът не е информиран, може ли под някаква форма да получи тези данни, попита реторично тя.


Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" напомни за решение на Конституционния съд от 1996 г., според което приподписването на указите на държавния глава от страна на премиера или съответен министър е акт, с който кабинетът приема указа и споделя отговорността за неговото издаване, включително политическата отговорност при парламентарния контрол. Според Михайлова указите на президента, които се приподписват от премиера или министър, подлежат на парламентарен контрол.


Затова и проекторешението за комисията претърпя сериозна редакция, предложена от основния вносител Яне Янев. Така звеното има 3 месеца срок да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които е осъществявано помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него от 22 януари 2002 г. - 22 януари 2012  г. (времето на двата президентски мандата на Първанов).


Комисията трябва да установи всички случаи на помилване, като проучи фактите и обстоятелствата, свързани с нормативните основания, на които са базирани решенията на Комисията по помилванията по всеки от случаите, в т.ч. и кой е фактическият инициатор на всяко помилване, както и взаимодействието на Комисията с главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието.


Четирима министри на правосъдието не приподписвали указите за помилванията


Нито един от четиримата министри на правосъдието в периода 2002 - 2012 г. - Антон Станков, Георги Петканов, Миглена Тачева и Маргарита Попова, не е приподписвал указите на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията, обяви Яне Янев. Той се позова на писмен отговор от сегашния правосъден министър Диана Ковачева.


"Указите за помилванията се привеждат в действие, без да се приподписват", отвърна му Манолова. Според нея помилването е висша милост, която е субективна преценка и не се нуждае от приподписване от министър.


Според конституцията обаче на приподписване от премиер или министър подлежат всички укази с изключение на тези, с които президентът назначава служебно правителство, възлага проучвателен мандат за образуване на правителство, разпуска Народното събрание, налага вето на закон, определя организацията и реда на дейност на службите към президентството и назначава персонала, насрочва избори и референдум и обнародва законите.


За периода септември 2009 г. - ноември 2011 г. бившият правосъден министър Маргарита Попова, а сега вицепрезидент, е придвижила 33 указа на Ангел Марин за помилване и 285 за придобиване, освобождавнане или възстановяване на гражданство, каза Диана Ковачева миналия петък по време на парламентарния контрол.


В писмения си отговор до Янев, с който "Дневник" разполага, Диана Ковачева посочва, че указите не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".


Бившият конституционен съдия Тодор Тодоров коментира пред Дневник, че няма проблем с това, че указите не са били приподписвани. Той даде пример с френското право, където има фигурата на очевидния функционер, който изпълнява конкретни функции. Става дума за натрупани случаи и винаги може да се намери решение пропуските да бъдат санирани, ако се окаже, че има проблем.


Бившият правосъден министър Миглена Тачева също не вижда проблем, като решенията за помилванията се изпращат за изпълнение на правосъдния министър, който е ресорен. Той от своя страна ги резолира и ги изпраща за изпълнение. Според Тачева отговорът на Диана Ковачева не е бил разчетен правилно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK