Фонд "Козлодуй" отпуска 90 млн. лв. за саниране на обществени сгради и за улични лампи

Фонд "Козлодуй" отпуска 90 млн. лв. за саниране на обществени сгради и за улични лампи

© Анелия НиколоваМеждународен фонд "Козлодуй" ще отпусне 45 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност на общински и държавни сгради, съобщиха днес от министерството на икономиката и енергетиката. От днес ведомството приема проекти и набирането на кандидати за субсидията ще продължи до края на март. Отделно фондът ще отпусне 61.5 млн. евро за производство и пренос на енергия – за рехабилитация и подмяна на съоръжения за хидро- и топлоцентрали, както и 3 млн. евро за енергийна ефективност в преноса и разпределението на енергия.


Ако част от тези общо 110 млн. евро не бъдат договорени, министерството ще удължи приема на проекти до края на август. Това обаче е малко вероятно, защото до 31 август, когато ведомството е приемало ориентировъчни оферти, са постъпили проекти за над 1 милиард лева, каза зам.-министърът на икономиката Делян Добрев. Кандидатствали са всички общини.


Освен тези 110 млн. евро фонд "Козлодуй" разполага с още 10 млн. за проекти извън по-голямото перо на фонда за извеждане на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй" от експлоатация. Министерството планира тези около 20 млн. лева да бъдат отпуснати за газификация на домакинства – до 3000 лв. на домакинство, каза Добрев. Дали те ще бъдат отпуснати обаче, ще стане известно след месец юни, когато асамблеята на донорите на фонд "Козлодуй" ще вземе решение дали да одобри разходите на фонда, обясни зам.-министърът. Тогава трябва да бъдат окончателно одобрени и другите набрани проекти.
По данни на министерството в момента едва 2 % от домакинствата в страната се отопляват на газ, а в енергийната стратегия на България до 2020 г. е предвидено делът им да нарасне до 30 %. Добрев припомни, че масовото използване на дърва и въглища за отопление през зимата е основна причина за откритата срещу България европейска наказателна процедура за прекомерните замърсявания на въздуха с прах в 28 града на страната. Екоминистерството е предоставило списък на прашните градове и ако перото за газификация бъде одобрено, с тях ще се работи приоритетно, каза още зам.-министърът.


Фонд "Козлодуй" е създаден, за да управлява субсидиите за България за предсрочното извеждане на блокове 1-4 на атомната електроцентрала. Събраната сума във фонда за периода до 2013 г. е 868 млн. евро - основно от Европейския съюз, почти половината от които вече са похарчени.


Официалното набиране на проектите за енергийна ефективност започва седмица, след като Сметната палата на ЕС отчете, че за десет години, откакто функционира фондът, е направено твърде малко, а проектите за извеждане на енергоблоковете са оскъпени. Например хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, открито миналата година е закъсняло с 2.5 години и се е оскъпило с повече от 19 % от първоначално планираното, констатираха европейските одитори.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  аз ще направя улични ламби по нашата улица за два-три милиона само

  low riders team
 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Много им е лесно на социалистите от ГЕРБ да обвиняват обикновените граждани, че не им играят по свирката. Оня ден Борисов обясняваше колко сме били глупави, че не инвестираме, а кютаме пари в банката.

  Как очакват да се отопляваме на газ, като сме с най-скъпият в Европа въпреки, че получаваме бонус от преноса му...

 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "Фонд "Козлодуй" е създаден, за да управлява субсидиите за България за предсрочното извеждане на блокове 1-4 на атомната електроцентрала. "- Дневник.
  Тогава какво общо има фондът със санирането на сградите?Или някой трябва да поползва парите и след това ,като се стигне до извода,че пари във фонда няма ,а пари за дейности по ликвидацията на 4-те реактора са нужни , пак ще увеличаваме еленергията .

 4. 4 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Фонд "Козлодуй"!!!
  Там какво ли е, не ми се мисли!

 5. 5 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "По данни на министерството в момента едва 2 % от домакинствата в страната се отопляват на газ, а в енергийната стратегия на България до 2020 г. е предвидено делът им да нарасне до 30 %"

  При тези цени на газа и най-вече при тенденциите за ценообразуване на газа в БГ по-скоро биха намалели...

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Добрев припомни, че масовото използване на дърва и въглища за отопление през зимата е основна причина за откритата срещу България европейска наказателна процедура за прекомерните замърсявания на въздуха с прах в 28 града на страната."

  1) Съдържанието на пепел в дървата е максимум 1-2%. Във въглищата е обикновено над 10-20%. Така че емисиите на прах от изгарянето на дърва са поне 10 пъти по-малки в сравнение с тези емисии при изгарянето на въглища и по-скоро са сравними с емисиите на прах при изгарянето на природен газ.

  Опасните емисии при горенето на дърва - ако горенето не е добро - са на въглероден окис (СО). Затова е добре старите отоплителни печки да се заменят с модерни котли за дърва, с които се постига и по-добър к.п.д., и са по-автоматизирани. Или дори ако са печки или камини - да има автоматично регулиране на подаването на горивния въздух.

  2) Има и друго важно нещо - дървата са възобновяем енергиен източник. У нас в момента около 8% от брутното крайно енергопотребление идва от ВЕИ. Включително около 5,5% от дърва за огрев и около 2,5% от водноелектрическите централи. А обвързващата цел, която ни е поставена от Европейския съюз за 2020 г. е 16% от брутното крайно енергопотребление да е от ВЕИ - т.е. само за 8 години трябва някак да постигнем двойно увеличение. Това означава по-скоро увеличение на използването на дървесни горива (вкл. дървесни трески, пелети и брикети) и на други видове биомаса (например балирана слама).

  3) Да се насърчава потреблението на природен газ от управляван от държавата фонд има смисъл само ако бъде открито голямо находище на природен газ у нас, което да замести вноса. Иначе при непрекъснато покачващите се цени на вносния природен газ, инвестирането в подобни инсталации носи икономически рискове - колкото и луксозно гориво да е природният газ.

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "cobanmaala":

  "Тогава какво общо има фондът със санирането на сградите?"

  Средствата във Фонд "Козлодуй" са дадени и за да бъдем компенсирани в известна степен за по-ранното затваряне на четири блока в Козлодуй.

  Логиката е, че подобрената топлинна изолация на сградите води до намяване на електропотреблението.

  Но от друга страна, у нас има една особеност - че много от живеещите в панелни сгради (а тези сгради най-много се нуждаят от подобряване на изолацията) икономисват разходи за отопление и реално недоотопляват жилищата си. При това положение, по-голямата част от ефекта от топлинната изолация отива за подобряване на топлинния комфорт, а само малка част - за намаляване на енергопотреблението.

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пак ще ги привикат на спевка в Брюксел или ще дойдат тук на място да им набият милиционерските канчета, че тези пари са им дадени за извеждане на малките блокове от експлоатация и за депо за ядрените отпадъци.
  Малеии вярно държавната хазна е като ометен хамбар щом опреха до тия пари а сребрения фонд вече са го калкулирали за падежа на ценните книжа по външния дълг завъртян от Милен Велчев.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#8] от "Танас":

  Данни за Фонд "Козлодуй" има на този линк:

  http://www.mi.government.bg/bg/themes/mejdunaroden-fond-kozlodui-170-348.html

  Средствата по фонда могат да се използват за 2 вида дейности:

  1) Извеждане от експлоатация на блокове 1-4
  2) Намаляване на негативните последици за енергетиката, произтичащи от по-ранното извеждане от експлоатация на бловове 1-4

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Оппааа, някой ни продава романа "Шогун" в комплект с 6-те тома на другаря Тодор Живков. Я какво забелязах само наред с добрите намерения:

  "Министерството планира тези около 20 млн. лева да бъдат отпуснати за газификация на домакинства – до 3000 лв. на домакинство, каза Добрев."

  >>> Значи не слънчеви бойлери, не пелетни котли, не термопомпи, ами газ!? Задължително не-шистов, за да е внос от Североизток, но за това грижата ще имат други подставени.

  Между другото, климатикът изцяло уби газа като източник за битово отопление. Японците изкарват в момента модели, които на -10 градуса вадят коефициент на трансформация 1:6 . Така че, газовите за котли скоро ще се говори като за нафтовите печки (някога се продаваха....)

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#7] от "ijj":Благодаря ти ,че ми разясни логиката. Ама когато се говори , че този фонд ,макар създаден преди години ,няма да има средства да си свърши работата за която е създаден,такава оправдателна логика за пилеенето на средства от този фонд ми изглежда съмнителна. Още повече ,че за дейността ,за която ще се разходват тези средства има други средства / за санирането на сградите/ . Може би там изискванията са по-строги и не е лесно дружеските фирми да изпосанират де що има,демек усвоят парите , а работата - друг път.

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#11] от "cobanmaala":

  "Ама когато се говори , че този фонд ,макар създаден преди години ,няма да има средства да си свърши работата за която е създаден,такава оправдателна логика за пилеенето на средства от този фонд ми изглежда съмнителна."

  Ами доколкото разбирам, има известно закъснение в използването на събраните във Фонда "Козлодуй" средства. Така поне се намеква в статията в "Капитал" на същата тема:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/02/15/1767238_durjavata_prerazglejda_proektite_za_izvejdane_ot/?ref=embed&source=haskovo.me

  Там в заключението пише, че:

  "Прогнозите не са прецизни, защото допускат, абсолютна стриктност в работата в централата, т. е. до края на 2013 г. цялата помощ да бъде усвоена, България да получи още 185 млн. евро (2014 – 2020 г.) и всички национални фондове да се използват ефективно. Досега България е изхарчила около половината от разпределените 868 млн. евро."

  А ако става дума за проекти за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради - те могат да бъдат изпълнени бързо, за няколко месеца, най-много година. Такива сгради (болници, училища, детски градини, административни сгради) у нас мисля че са над 10 000 и много от тях наистина имат нужда от спешен ремонт (подмяна на прозорци, топлинна изолация, подмяна на осветителните инсталации, нови отоплителни котли, ремонт на отоплителните инсталации и т.н.).

  При това за по-големите сгради са правени енергийни одити и горе-долу се знае какво най-спешно трябва да се направи и какви са сроковете на откупуване. В някои случаи (когато сградите в момента се недоотопляват) може ефектът да е по-скоро подобряване на топлинния комфорт - но нима децата в детските градини, учениците или пациентите в болниците трябва да мръзнат?

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най топло е на въглища,а ако направят и Беляне и свалят цената на тока с 30 % може и да почнем да се топлим на ток , няма да има прахови частици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK