Здравната комисия прие единодушно забраната за пушене на обществени места

Здравната комисия прие единодушно забраната за пушене на обществени места

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентарната здравна комисия прие единодушно промените в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за пушене на закрити обществени места и в близост до училищни дворове и детски площадки от 1-ви юни. Сред предвидените промени в закона са и забраната за продажба и реклама на енергийни напитки на деца под 18-годишна възраст.


На заседанието присъстваха 17 членове, които гласуваха "за" новите поправки. Това стана ден преди пристигането на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който предстои да представи резултатите и бъдещите цели на кампанията "Екс-пушачите са неудържими". Инициативата е на Европейската комисия и цели да мотивира и помогне на повече хора да се откажат от вредния навик.


Районните здравни инспекции са издали за 2011-та година 4305 предписания и 1363 наказателни постановления на 412 собственици на заведения и работодатели за тютюнопушене на места, забранени за тази цел. Общата стойност на наказателните постановления е 276 000 лева.

Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години, когато за първи път законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите.
Резултатът от дългите спорове беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи. В последната година и половина повечето заведения обособиха отделни зали за двата типа клиенти и им дадоха избор къде да седнат.


Именно от собствениците на заведения идват и основните възражения ще въвеждането на пълната забрана от първи юни тази година, тъй като според тях инвестицията в обособяването на отделни зали остава неизплатена. По данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите над 50 млн. лв. са похарчени общо за вентилационни системи и стъклени прегради в заведенията.


Здравният министър Стефан Константинов коментира резултатите от гласуването "като един от редките случаи, когато нямаше партиен вот". Той контрира опасенията на бизнеса като гарантира, че "никакви работни места няма да се съкратят" и няма да бъдат затваряни заведения.


"Говорил съм с ресторантьори от държави, които са минали по този път. Първите няколко месеца има отлив, след това клиентите се завръщат и накрая са дори повече. Надявам се, следващата година всички ще кажат "браво, вижте какво хубаво решение беше взето", заяви Константинов.


Въпреки че поправките бяха приети, дебат се заформи около идеята за забрана на продажбата и рекламата на енергийни напитки. Оказа се, че България е единствената държава в Европейския съюз, която иска да ограничи консумацията на кофеинови напитки сред младите чрез пълна забрана. Според проучване на здравното министерство в останалите страни е наложено само изискване за ясно описание на състава и ефекта на напитката върху етикета.


Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова изрази опасения, че подобно решение може да вкара България в наказателна процедура, тъй като е прецедент. "Притеснява ме да няма санкции за нас, защото ние сме първата държава в Европейския съюз, която въвежда подобен регламент", коментира тя.


Константинов заяви, че ако между първо и второ четене в парламента въпросните текстове на закона бъдат критикувани по-сериозно, министерството, в ролята си на вносител, може да "преразгледа" предложенията си и да ги промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK