Специална парламентарна комисия ще обсъжда добива на подземни богатства по нови методи

Намерението в България да се проучва за шистов газ по метода на хидравличното разбиване провокира сериозни протести. Заради недоволството и опасенията, че проучванията ще нанесат сериозни екощети, управляващите наложиха мораториум, а премиерът Бойко Борисов неколкократно заяви, е той ще падне само ако гражданите бъдат убедени, че рискове няма

© Георги Кожухаров

Намерението в България да се проучва за шистов газ по метода на хидравличното разбиване провокира сериозни протести. Заради недоволството и опасенията, че проучванията ще нанесат сериозни екощети, управляващите наложиха мораториум, а премиерът Бойко Борисов неколкократно заяви, е той ще падне само ако гражданите бъдат убедени, че рискове нямаВ рамките на три месеца парламентарна комисия ще проучва законите и технологиите в други държави за добив на подземни богатства по различни методи и ще предложи поправки във връзка с проучването и добива на такива суровини. Проекторешението вече е подготвено от зам.-председателя на групата на ГЕРБ Валентин Николов, но още не е внесено в деловодството на парламента.


Макар и още в рамките на намеренията, проекторешението стана повод за противоречиви тълкувания, и то не между управляващи и опозиция, а между инициаторите от групата на ГЕРБ и икономическия министър Трайчо Трайков. Още от вчера Трайков обяснява, че дебатът за проучването за шистов газ в България ще бъде възстановен и ще се води именно в бъдещата парламентарна комисия. Валентин Николов обаче каза пред "Дневник", че темата на комисията не е шистовият газ, а новите методи за добив на всякакви подземни богатства при защита на екологията, като приетият мораториум за проучване за шистов газ по метода на хидравличния удар със сигурност ще остане.


"Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не", каза Трайков по-рано пред ТВ7. Той отбеляза, че се създава парламентарна комисия, целта на която е в разумен срок, без бързане да разгледа всички най-нови анализи на български и чуждестранни експерти в икономиката, енергетиката, екологията.
Действително при дискусиите около мораториума в парламента нямахме достатъчно информация, целта на комисията ще е да получим повече факти от различни специалисти - БАН, Минно-геоложкия университет, да проучим законодателствата в САЩ и в Европа, каза зам.-председателят на групата на ГЕРБ. По думите му целта е да се намерят законодателни решения по принцип за това какви са регулациите в България при навлизане на нови технологии за добив на подземни богатства. Не можем за всеки отделен случай да реагираме с мораториум или разрешение, трябва да имаме общи правила, допълни Николов.


Друг мотив за създаването на комисията били и оплаквания на различни фирми, проучващи или добиващи обикновен газ, злато, нефт и други богатства. Те се оплакват, че с мораториума върху шистовия газ на практика сме възпрепятствали и тяхната дейност, трябва да се проучи този въпрос и ако се налага - да променим решението си, каза Валентин Николов. Той обаче неколкократно заяви, че мораториумът за шистов газ ще остане, това било решението и на най-високо политическо ниво в ГЕРБ. По думите на Николов намерението за създаване на комисията било обсъждано преди визитата на държавния секретар на САЩ по евро-азиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар и преди това - на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, които призоваха властите в България да работят за диверсификация на газовите доставки.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Ако Лъчо Мозъка ангажиран с процеса на вземане на решения... дупе да ни е яко.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не", каза Трайков
  Е ТЕ ТОВА Е!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Комисия сформирали, парламентарна, да проучва !!! Дайте ги на ГОЛЕМИТЕ от бранша и те ще ги "убедят" във всички предимства. А, на тези дето се оплакват - спокойно ще разгледаме жалбите Ви в най-кратки срокове, и ако не се от нашите - сори.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Tрябва да сме много бдителни. Тези ще завоелират добива на шистовия газ, 240те лобисти у парламента ще го гласуват тихо мълком. Нация, бдете !!! Не спете!!! На нашите продажници не вярвам за нищо. Вижте как тайно подписаха АСТА, така и шиста ша разрешат !!!!!!!1

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Специална парламентарна комисия ще обсъжда добива на подземни богатства по нови методи.
  ----------------------------------
  И КАКВА ИМ Е ЦЕНАТА?

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Мораториума бе под давлението от най-високото място ББ така че оттам трябвада дойде сигнала за отмяната му и колкото по-скоро, толково по-добре. Пълна глупост е при появата на всяка нова технология да се променят законите, достатъчно е да се променят нормативни актове на по-ниско ниво като наредби, допълнение към приложения и др.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ей...й, не мирясват! Парламентарна комисия! Менда, Фидиска,аверие на Къдравия и приятелите на Красьо Черния! Ужас!
  Нима не са известни фактите за тази технология на ресорните министри!!! Или тоа е измиване на ръце и създаване на напрежение в страната. Опомнете се , господа управници! Външният натиск е очевиден и съвсем не изглежда добронамерен.

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Ето резултатът от идването на американската баба - шеврочетата се разшетаха веднага! Явно лошо ги насъпахме с тази забрана! Е, това е поредното доказателство за несъстоятелността на това управление!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ДА на шистовия газ, не на азиатския енергиен монопол!

 10. 10 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В рамките на три месеца парламентарна комисия ще проучва законите и технологиите в други държави за добив на подземни богатства по различни методи
  ---------------------------------
  Това все пак не е ли работа на изследователски институти с научна и приложна дейност. А и три месеца за проучване на всички видове подземни богатства, нещо май няма да им е достатъчно. Да бяха си казали, че е само за шистовия газ, ама не искат да се изложат пред чужденците.

 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1592 Разстроено

  мале мале какви мошеници.....!!!!!!......въртят сучат само и само да стане тяхната- да почнат да копат за шистов газ.....!!!!!......ХОРА БДЕТЕ това са ПРОДАЖНИ ЕНИЧАРИ.....!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Както виждам полека-полека ще прокарат американските интереси..Клекнаха, само дето ни лъжат долно! За всичко ставало въпрос, но не и за шистовия газ. Смях!
  Айде де, на кого ще ги разправяте тези неща?

 13. 13 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, които призоваха властите в България да работят за диверсификация на газовите доставки. недоволството и опасенията, че проучванията ще нанесат сериозни екощети, ---- СТРАННО НО ХИЛАРИ НЕ Е ИНФОРМИРАНА ОТ НЕДОВОСТВОТО ЗА ТОЗИ ШИСТ ГАЗ НЕ САМО У НАС НО МНОГО ПО СИЛНО В САЩ -- И СЪМ СИГУРЕН ЧЕ АКО УБЕДИ БЪЛГ" СПЕЦИАЛИСТИ " ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ОТ ВОДАТА НА ШИСТ ГАЗ "КОКА КОЛА" БЕЗ ПРИБАВКИ ЕТО ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР ЗА ДИВЕРСИКАЦИЯ И НЕЗАВИСИМОСТ

 14. 14 Профил на agata1
  agata1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ееее браво, сетиха се най- накрая да питат МГУ .

 15. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Хилари е дала насоката, Морнингстар- идеите как да стане, тиквата само е слушал и изпълнява.

  Само че , ако след като си подписал договор с "Шеврон, след което даже си съумял да оглавиш масовия за България протест срещу този договор и си прогласувал за пълен и безсрочен мораториум срещу такъв и подобни договори, следващата врътка в обратната посока изтлежда твърде, твърде опасна. Затова се започва с отвличащи маневри. Но са поставени и срокове, така че ще се стигне до бърза отмяна на мораториума, със съответните последици.

  Впрочем, след като не само САЩ, а и Русия имат съществени икономически интереси в България, а си имаме такъв податлив на натиск тиквок за премиер, очаквам много скорошно развитие и на АЕЦ- Белене. Балансът на влиянието просто няма как да не бъде спазен. И Турция няма начин да не използва ситуацията. Предстои период , през който под чужд натиск безволевия , но жаден за вниманието на големите, премиер, ще бъде принуден да взима непопулярни решения. Което вече трудно може да се съчетае с основното му оръжие- популизма и ще го съсипе окончателно.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Разстроено

  Ето пак част от фактите за, мислещия за нас бедните Българи, Шеврон:

  1. Шеврон е осъдена в Еквадор за 8.6 милиарда американски долара
  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12460333

  2. Ричмънд Калифорния САЩ - обвинение серщу Шеврон за 304 инцидента с 5500 тона опасни материали
  http://www.umich.edu/~snre492/sherman.html

  5. През 2003 г. щата New Hampshire съди Шеврон и други компании, забележете за замърсяване на източниците на вода.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chevron_Corporatio

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Разстроено

  Нека някой преведе това изследване на депутатите от тази комисия, което прави извод, че от 750 съставки използвани при хидравлично разбиване на шистови скали 600 са канцерогенни, отровни или опасни за хората!
  UNITED STATES HOUSE OF REPRESENTATIVES COMMITTEE ON ENERGY AND COMMERCE MINORITY STAFF APRIL 2011
  CHEMICALS USED IN HYDRAULIC FRACTURING
  http://democrats.energycommerce.house.gov/sites/default/files/documents/Hydraulic%20Fracturing%20Report%204.18.11.pdf

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Технологията за проучване и добив на "шистов газ" и в двата случая е една и съща. Разликата е в броя на сондажите и времето за добив на газ.

  Още една "подробност". За работата на ВСЕКИ ОТДЕЛЕН сондаж са необходими 3786 кубични метра ЧИСТА ВОДА, която след използването СЕ ЗАМЪРСЯВА с канцерогенни и отровни вещества, използвани като "смазка" и др. по време на хидравличното разбиване на скалите.

 19. 19 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":

  Аман от "специалисти" като тебе ! Подозрително напорист си в отхвърлянето на шистовия газ. На всичко отгоре и послъгваш. Примерно няма как за всички сондажи необходимото количество вода да е еднакво - 3786 куб.м. Лъжеш за такова дребно нещо, а що остана за по-сериозните неща. Дори за да излъжеш е нужен поне малко интелект.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#19] от "a...":
  [quote#19:"a..."]Примерно няма как за всички сондажи необходимото количество вода да е еднакво - 3786 куб.м. Лъжеш за такова дребно нещо[/quote] 3786 куб. м. = 1000000 галона. Това количество е по-малко от средното което е между 1,2 милиона галона и 3,6 до 5 милиона галона. Това го пише в документ от 30.10.2009 г. предназначен за членове на конгреса на САЩ и комисии в него. http://www.fas.org/sgp/crs/misc/R40894.pdf

  1,2 милиона галона вода са приблизително равни на два басейна с олимпийски размери.

 21. 21 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  НЯМА ЛИ ДА ОСТАВИТЕ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ДА СЕ ИЗКАЖАТ?

 22. 22 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво ще проучват, да не са лаборатория. В САЩ проучват от 2 години и частичният доклад може да излезе към края на годината, а окончателния след 2 още години! А иначе като в "Ерин Брокович" да се наредят Хилари, Обама и собствениците на Шеврон с децата си и да пият 1 седмица вода от кладенците в близост до сондажите за шистов газ и да рупат салатка и домати поливани с въпросната вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK