Експертизата за убийството на Яна трябва да е готова в края на март

Експертизата за убийството на Яна трябва да е готова в края на март

© Юлия ЛазароваЕкспертизата на космите, която трябва да помогнат на разследващите да разберат кой е убиецът на Яна Кръстева, е изпратена в Австрия, а резултатите от нея ще бъдат готови в края на март. Това съобщиха за "Дневник" от Софийска градска прокуратура.


Тялото на 28-годишната Яна Кръстева беше намерено в Борисовата градина на 10 юли, почти два дни след като е била удушена. Случаят първо беше крит от полицията, а след обществен натиск ръководни кадри в МВР започнаха да подават към медиите толкова много информация за доказателствата, че на практика компрометираха разследването.


За убийството беше задържан Пламен Трифонов, който остана в ареста четири месеца, но беше освободен от Софийския апелативен съд с мотива, че единственото, което го свързва с местопрестъплението, е морфологичното сходство на космите, открити около трупа. Резултатите от експертизата обаче не са еднозначни. При нея е установено единствено сходство, а не е идентифицирано лице.
При освобождаването на Трифонов Магистратите не приеха довода на прокуратурата, че още се събират нови доказателства. Единственото, което и тогава обвинението чакаше, е изготвянето на ДНК експертиза в Австрия, с която трябва да се докаже дали намерените косми са на Пламен Трифонов.


По предварителна информация ДНК анализът ще отнеме минимум три месеца, в което време Трифонов не може да бъде в ареста.


Според съда подозрението, че Трифонов е убиецът, е разколебано и от заключението на съдебномедицинската експертиза, според което смъртта на Яна Кръстева е настъпила между 00.00 часа и 4 часа сутринта. В същото време според показанията на Николай Русинов (първоначално заподозрян, но впоследствие без повдигнати обвинения) той е бил с Яна до 6 часа сутринта, а когато си е тръгнал, тя е била жива.


По този повод съдът отбеляза, че времевите показания на свидетелите създават алиби на Пламен Трифонов, защото при настъпването на смъртта на Кръстева с нея е бил Николай Русинов. Досега той е само разпитван и на него не са били повдигани никакви обвинения.


В началото на декември вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че във връзка със смъртта на Яна Кръстева се издирва трети човек. Цветанов уточни, че не би го нарекъл заподозрян, а обект на интерес от страна на разследващите. Малко след като излезе от ареста, Трифонов каза, че ще съди всички, които са свидетелствали срещу него в делото по случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK