Димо Гяуров се усъмни в правото на Нели Нешева да взима бонуси

Димо Гяуров

© Красимир Юскеселиев

Димо Гяуров



Оставката на управителя на здравната каса Нели Нешева е повече от задължителна, смята депутатът от "Синята коалиция" димо Гауров, който преди два дни изнесе информацията за получените от Нешева бонуси.


"Не искам да коментирам поведението на г-жа Нешева, защото то е мека казано скандално", заяви народният представител, цитиран от БГНЕС.


"По-неприятното и по-обидното за цялата публика е, че госпожата се държи глупаво, че си позволи в първия ден след изнасяне на информацията да отрече, че е получила каквото и да е. След това се оплете в обяснения - бяха 12 хил. лв., станаха 13 хил. лв., пък сега май се оказа, че е получила 14 хил. лв. Оставката й е повече от задължителна", каза още Гяуров.




А ако се окаже, че Нешева е получила суми, които не й се полагат, вече други органи трябва да я разследват, смята депутатът. Той уточни, че всъщност и досега не е ясно колко точно пари е получила Нешева. Тя не е показала справка за това по онзи образец, който е утвърдила и който е част от методиката, също утвърдена от нея, коментира Гяуров.


"Когато видя размера на сумата, тогава бих могъл да кажа какъв е той. Отделен въпрос е, че вероятно ще се окаже, че тя няма право и на тези пари", заяви депутатът. Според него експертите по трудово и осигурително право би трябвало да се произнесат дали тя има качеството на държавен служител като управител на здравната каса.


"Нели Нешева не е назначена по трудов договор, не е държавен служител, а е назначена с договор за управление", посочи Гяуров. Затова вчера той е изпратил питане до контролните органи на НЗОК да му отговорят има ли тя това качество и има ли право да получава тези суми.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK