Областният управител на София нареди да започне изпускане на язовирите

Наводнението в Свиленград

© Георги Кожухаров

Наводнението в СвиленградДо 17 часа днес се задължават собствениците и ползвателите на язовирите на територията на област София да започнат контролирано изпускане на водите до достигане на 50 процента от обема им, без риск за населението. Това разпореди областният управител Данаил Кирилов, съобщи БТА. 


Собствениците и ползвателите на язовири незабавно трябва да почистят преливниците, изпускателите и тунелите на водностопанските системи и съоръжения и да проверят изправността на техническото им състояние.


За предприетите действия те ще уведомят областния управител писмено в срок до 21 февруари. При констатирано неизправно техническо състояние на изпускателите трябва да се извърши аварийното изпускане на водите по друг технически способ, без опасност за населението, след предварително уведомяване.
Щабът за защита при бедствия, оглавяван от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, също разпореди на собствениците на потенциално опасни микроязовири в областта да вземат спешни мерки за обезопасяване на съоръженията и осигуряване на проводимост на речните легла. Заради предстоящото интензивно снеготопене конкретни предписания са дадени на яз. "Невестино", "Ястреб" 1 и 2, "Люляково", "Пчеларово" и "Бенковски".


Проверка на властите показа, че от 140 проверени язовира в цялата страта 11 са със "сериозни проблеми" и спешно трябва да бъдат ремонтирани. Днес стана ясно, че пълен язовир заплашва врачанското село Михайлово


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK