Левицата се обяви против държавното финансиране на частните училища и градини

Левицата се обяви против държавното финансиране на частните училища и градини

© Валентина ПетроваПарламентарната група на БСП се обяви против държавното финансиране на частните училища. В декларация партията остро възразява срещу включването на частните училища и детски градини в системата на публичното финансиране на образованието.


Идеята за това е нормативно заложена в новия Закон за училищното и предучилищното образование, който ресорното министерство представи във вторник. Според конкретния текст държавата ще отделя пари и за учениците в частните учебни заведения, чиито размер, ще бъде равен на единния разходен стандарт.


Сумите по стандарта са различни в зависимост от вида на училището, в кой град се намира, колко е голям ученикът. За допълнителното финансиране министерството беше изчислило, че ще са необходими около 10 млн. лева на година.


Общият брой на частните училища в страната е 165, а в тях учат около 8000 ученици, което прави близо 1% от всички ученици в страната. В частните детски градини пък ходят около 2000 деца.Асоциацията на частните училища пък обеща таксите да бъдат намалени с размера на финансирането. Пред "Дневник" председателят й Милка Славчева посочи, че средно разходния стандарт за едно дете до 7-ми клас е около 1200 лв.


Законът все още не е гласуван нито от Министерски съвет, но от БСП вече заявиха, че при обсъждането му в Народното събрание ще гласуват против.


Ако този текст от новия закон "мине" на второ четене в парламента, то таксите на частните училища ще спаднат с около 1200 лв през учебната 2013-2014 година.

Според декларацията, тази мярка е представена като акт на справедливост към данъкоплатците и стимул за по-високо качество на образованието, но авторите на закона следвало да отговорят какви са правата на данъкоплатците, в чиито семейства няма ученици, но солидарно участват в издръжката на образованието.


В документа се казва още, че аргументите, че подобен подход съществува в европейските държави и че европейското законодателство не допуска дискриминация по отношение публичното финансиране на образованието са недостатъчно убедителни. "Европейските държави прилагат различни практики, но никъде държавата не предоставя средства на частни образователни институции без никакви условия. България ще бъде първата".


Според левицата, ако държавата е готова да отдели 10 млн. лв. допълнително за финансиране на съществуващите сега частни училища и детски градини, е странно защо няма повече пари за публичните училища, в които се обучават 99 % от децата.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Ако ГЕРБ не искат да загубят маса гласове, не трябва въобще да допускат за обсъждане подобна глупост, която ще нанесе непоправими вреди в образованието.

 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Бсп в Сибир на държавна издръжка...

  الرجل الكبير
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Според мен тва е малък проблем. По важното е да им се учи на децата. Дали са завършили частни или държавни училища не е важно. В последно време, много много не им се учи......Скапани учебници, скапани програми. Пълнят главите на децата с абсолютни щуротии.....Сменете учебниците!!! Върнете децата в училище !!! Моя племенник учи в частно училище. Преди да отиде в 1 клас, бабчето и майка ми го бяха научили да чете и пише. А сега срича. Факт. Повечето ученици сричат. Образователната ни система е за кошчето за буклук, който създава невежи примати. Требе нова. Ей за тва мислете.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  БСП забравя ,че соц.времената,когато частното беше забранено отдавна са в миналото (ако не им отърва да кандидатстват за сев.корейско гражданство)!!!
  Та парите ходят с ученика и ако качеството на образованието в частните школа е по добро кои са те да ги принуждават да ходят в държ. !

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално
 6. 6 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  За детските градини съм съгласна, защото държавата не може да осигури достатъчно места, но да се затварят училища, а да се финансират частните- не съм. Който не иска в държавно- да си плаща

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 7. 7 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Правилно! По-добре с тези пари, които мислят да отпускат на частните училища, да построят държавни детски градини и училища в градовете, в които има недостиг. Така всеки родител ще има възможност да избира дали да прати детето си на държавна градина/училище или на частна/о, ако иска и има възможност.

 8. 8 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Наистина експериментите през последните 20 години доста свалиха стандарта на иначе доброто българско образование. Вместо да създават предпоставки за корупция могат да се опитат да стандартизират и уеднаквят учебния материал, след това да го замразят за промени поне за 10 години. Сега е каша, всеки нещо прави, всяка година е различно и е хаос. Могат да инвестират пари в заплатите и обучението на даскалите, защото сега да си даскал в държавно училище е доста неблагодарна работа. Да задължат всички да са с униформи, които да не ги избират директорите, а от министерството с държавна поръчка. Най-лесно е да питат учителите и родителите какво липсва и да помогнат. Относно финансирането на частни школа, може да е с учебници по единния стандарт например. Не трябва да им дават кеш пара, защото със сигурност ще има злоупотреби. Не за друго ама сме си крадливи и никой няма да се посвени да открадне от децата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 9. 9 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#3] от "ARRI":Не проблем,а си е престъпление!На фона на затваряне на у-ща,да ги събират от 5-6 села и с раздрънкани автобуси да превозват в студ и пек с часове децата,защото нямало пари,как мислиш?

 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2537 Любопитно

  "...8000 ученици, което прави близо 1% от всички ученици в страната..." - въпросът е повече или по-малко ще станат? Въпросът за лобизма е изяснен предварително, НО въпросите за ОГРАМОТЯВАНЕТО на самите "мислители", които и понятие си нямат какво СТАВА в държавните училища и детски градини, няма да получат отговори. Как тогава да изпълнят със съдържание каквито и да са реформи?

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Моя племенник учи в частно училище. Преди да отиде в 1 клас, бабчето и майка ми го бяха научили да чете и пише. А сега срича. [/quote]
  Добра тема за размишление за всички, които чакат да изгрее светлата звезда на изцяло пазарното общество, така както бабите и дядовците им са чакали и недочакали да изгрее една друга светла звезда.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Я бре, и тия червените да се обявят против някое съсловие. Явно нямат много интереси в образованието че малко се крънка от там. Виж ако ставаше дума за държавно финансиране на дружествата за скрап сигурно щяха да подкрепят.

  Не че аз одобрявам държавно финансиране на частни училища, но ми е чудно че те са против.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "Според декларацията, тази мярка е представена като акт на справедливост към данъкоплатците и стимул за по-високо качество на образованието, но авторите на закона следвало да отговорят какви са правата на данъкоплатците, в чиито семейства няма ученици, но солидарно участват в издръжката на образованието."
  Точно възражение, но е адски жалко, че ГЕРБ дава такъв добър повод за популизъм на комунягите, на които реално едва ли им пука повече за децата на обикновените хора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на Lilyana Filipova
  Lilyana Filipova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Едното ми дете учи в държавно другото в частно училище, няма да обяснявам каква е разликата във всичко - от земята до небето. Не разбирам само защо на детето ми в частното училище не му се полага никакво финансиране от държавата.
  То втора категория човек ли е, аз втора категория майка ли съм, защо на всички други деца се дава финансиране, а на него не, то не е ли бъдещ гражданин на тази държава, данъците които плащам не са ли предназначени и за неговото образование?

 15. 15 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 581 Неутрално

  При данъци 10% никакви (допълнителни) финансирания на частни училища. Гледайте да остискате поне държавни да останат.

 16. 16 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "BGman
  Ти си идиот! Каквото и да се предложи от опозицията такива като теб са против. Жена ми е учител в държавно училище, ще й дадат ли заплата като на учител в частното? Ами що не подпомагат и частните университети и частните фирми

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#14:"voyager1"]Не разбирам само защо на детето ми в частното училище не му се полага никакво финансиране от държавата.
  То втора категория човек ли е, аз втора категория майка ли съм, защо на всички други деца се дава финансиране, а на него не, то не е ли бъдещ гражданин на тази държава, данъците които плащам не са ли предназначени и за неговото образование? [/quote]
  Данъците, които плащате, са предназначени за обучението на детето ви в държавно училище. Каквито са и данъците на хората, които деца нямат. Ако имате пари за частно, явно не сте втора категория. Дано и повече да имате и да запишете и другото си дете в частно училище, щом такова е предпочитанието ви.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Частните градини и училища да се финансират от държавата,а държавните такива-от частници...?!

  4itatel
 19. 19 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#14:"voyager1"]Едното ми дете учи в държавно другото в частно училище, [/quote]

  Защо делите децата си? Това добре ли е?

  Никога не е късно да станеш за резил
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Левицата преди няколко месеца обяви ли се против държавното финансиране на частни земеделци? Примерно.

 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  Тъй като парите ходят с ученика - никой не смее да изгони и най-голямия келеш от дадено училище. ... И, естествено, учителите са виновни, че нямат "индивидуален подход" към въпросния келеш.
  ... А какво правим, ако ученикът реши да учи, напр., в Германия ??? Даваме му 1200 лв. за да подпомогне "бедното" Германското училище ???
  ... Държавата може да делегира и финансира дейности само, ако самата тя НЯМА КАПАЦИТЕТ ИЛИ ЖЕЛАНИЕ да ги извършва. Да сте чули за дете което не учи, защото в училището няма места ???
  Откъдето и да го погледнеш - смърди на чист лобизъм. Поредното източване на обществени пари към частни субекти.
  Отврат !!!

 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Какво им пука на депутатите от левицата какви са таксите в частните училища ... Те си имат достатъчно пари да ги плащат ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#20:"Yard"]Левицата преди няколко месеца обяви ли се против държавното финансиране на частни земеделци? Примерно. [/quote]
  А според вас защо земеделието и образованието трябва да се финансират по еднакви критерии? Оставете ги БСП. Тяхната "заинтересованост" за българкото училище е пределно ясна.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777":

  Защото е очевиден двоен стандарт, което е нормално за БСП. Ако българският данъкоплатец дава пари за частни училища и градини, това е много лошо, ама ако дава пари за частни производители на зърно, това е ок.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  [quote#14:"voyager1"]Не разбирам само защо на детето ми в частното училище не му се полага никакво финансиране от държавата. [/quote]

  Полага му се. Но Вие сте решили, че няма да ползвате субсидирания "градски транспорт" а ще го возите с такси. Това не е решение на общината или държавата, а ваше решение. Нали?
  Нека да бъдем наясно. Преразпределяме 35% от БВП. Нормалните държави от 40 та до 53%. 1% от БВП е 760 милона лева по БВП от 2011 година. Само 2% насочени към публичната образователна сисетма ще и дадат съвсем друг облик и качество. Ние обаче се радваме на ниски данъци. Е, трябва да се радваме и на ниското равнище на публичните услуги, а ако те не ни харесват, да си платим за горницата. Това е положението.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1159 Неутрално
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yard":

  Не съм сигурна, че е така. Дори в САЩ земеделието е държавно-субсидирано, но частното училище не е. Това мога да ви го кажа със сигурност. Образованието не е изложено на същите рискове от градушки, засушавания, на постоянни лашкания на цените на борсите по света и т.н.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  До коментар [#21] от "Булаир":

  Що пък източване?
  Ако държавното у-ще Х е по добро от частн. у-ще У кой ще е тоя луд родител дето ще си прати чадото в по лошото частно(че на всичкото отгоре ще дава още пари)?
  И за каква чужбина ми говориш - става въпрос за Бълг. школа!

 29. 29 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Дали детето да учи в частно училище е решение на родителите му и то след като си направят добре сметката позволяват ли го финансовите им възможности. Така е навсякъде по света. Хайде , понеже децата на мнозина политици и олигарси се обучават в частни училища да вземем да субсидираме и някои колежи в Швейцария и Англия , например , та да гарантираме правото им на образование така , както го разбират някои от пишещите тук! Да не говорим , че сред отворилите частни училища има не малко от набедените добре облечени бизнесмени. Май за техните нужди става въпрос , а не за образованието на децата. В същото време има крещяща нужда от финансиране на държавните училища за преодоляване на огромния дисбаланс в достъпа до образавание на децата от големите градове и селата , например. Много от последните дори не са виждали компютър през живота си , а очакваме от тях един ден да не тежат на НОИ! Инвестицията в образованието точно на тези деца , от чиито среди излиза огромната част от безработните трябва да е приоритет , а не финансирането на частните училища.

 30. 30 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#28] от "SS":

  Ами това си е точно "източване" на обществени средства към частни субекти.
  ... Само не ми обяснявай, че щели да намалят таксата с парите от субсидията. В най-добрия случай това ще е еднократно. Следващата година ще си вдигнат таксите и ще обясняват, че "... ако не беше субсидията увеличението щеше да бъде по-голямо".
  Държавата трябва да финансира безплатното (за ученика) образование, както е разписано в Конституцията. Образованието, а не ученинка !!!! Схващаш ли разликата ???
  Затова твърдя, че правилото "парите - с ученика" е порочно и вредно. Това, че в едно училище има повече ученици НЕ ОЗНАЧАВА, че училището е по-добро. Най-вероятно, там са по невзискателни към дисциплината и оценките и по -лесно се "избутва" до дипломата.
  ... И, ако действително смяташ, че "парите вървят с ученика", трябва да приемеш, че тия пари ТРЯБВА да отидат в Германия, ако ученикът отиде там. ... В противен случай - тотално си противоречиш.

 31. 31 Профил на Boshnakova
  Boshnakova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В приетата от Народното събрание Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 – 2015 г.) е залегнало въвеждането на принципа „Парите следват ученика” „не по-рано от 2009 г.”.

  До колкото имам памет тази програма не е на ГЕРБ. А и частните училища са задължени да следват държавната програма. Не разбирам какъв е този рев по държавните. Защо родителите да нямат право да избират как да ползват парите, които държавата отделя за техните деца.

  Boshnakova
 32. 32 Профил на Boshnakova
  Boshnakova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  към коментар #30.
  Да ако детето отиде в Германия и го зпаишете в държавно училище няма да плащате затова.
  Принципът е в действие в почти всички страни от ЕС и отвъд океана. Не е изключение частни форми да вършат задължителни от държавата дейности и да получават пари за това. Каква е разликата в образованието.
  И сега родителите плащат достатъчно дори и в държавните училища за частни уроци и други дейности.

  Boshnakova
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#32:"Boshnakova"]Не е изключение частни форми да вършат задължителни от държавата дейности и да получават пари за това. Каква е разликата в образованието. [/quote]
  Държавна субсидия се дава на частни фирми, които работят по проекти, които са от полза за цялото общество. Собствениците на частни училища трябва да докажат, че от такава субсидия, ще спечели не само единият процент ученици, които в момента посещават частни училища, а и 99-те процента, повечето от които, никога не биха могли да си позволят частно образование дори с държавна субсидия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Това е като да си избереш екип от лекари за твоята операция!Държавата не плаща,че си решил да ползваш известен хирург,а не някой касапин!Така, че дискусията е излишна!Вони на лобизъм,по е вярно "корупция",защото щом нещо се издържа с държавни пари,то всеки български гражданин има право да се възползва от него!Какво правим,ако на сем.Иванови им хрумне и тяхното дете да учи в това училище,ами сем.Айше и Хасан Зюмбюлови,ще ги върнете ли с аргумента,че това е "частна собственост"!Гадно е,че ни правят на балъци,а всъщност може и да сме!

 35. 35 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#32] от "Boshnakova":

  Пак да повторя:
  Държавата делегира/финансира дейности, които самата тя не може или няма капацитет (но е длъжна) да осигурява. Кое от двете е вярно за образованието ?????
  - Че няма достатъчно училища ???
  - Че няма места в тези училища ???
  - Че не може да осигури читави учители ???
  Глупости ! Държавата и сега осигурява достатъчно места в училищата, а учителите със сигурност не са по-малко "учители" от частните такива.
  Има и трето условие - ако Държавата НЕ ИСКА да се занимава с образование, прилепва едни пари към ученика и започва да финансира частните мераклии. ... На това му викат лобизъм, корупция и отказ от държавност. ... А наивниците му викат "демокрация" и "възможност за избор".

 36. 36 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gabrielle":

  Много точно!+++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  По принцип всички собствености са равноправни,и ако държавата финансира държавната,трябва да финансира и частната.Разликата е само в обема на финансирането.Но частното училище,болница,галерия,кио ,театър и т.н.също има нужда от държавна подкрепа!

 38. 38 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#33:"7777"]Държавна субсидия се дава на частни фирми, които работят по проекти, които са от полза за цялото общество.[/quote]

  А добре образованите деца не са ли в полза на цялото общество?

 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#38] от "юноша бледен":

  Според вас, ако се отнемат пари от без това бедното държавно училище, за да се дадат на единия процент, които ходят в частни, колко ще е добре това за обществото? Още повече, че частните училища в много по-голема степен от държавните подготвят ученици "за износ" към чужбински университети?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какви са тия измишльотини да се финансира частното училище с държавни пари?

  Абсолютно против!

  Вместо да се подобряват условията в държавните училища, които са общодостъпни за всички, ГЕРБерите пак прекарват лобистки закони за свои хора, които да оправдават премии, бонуси и незаконни бизнес-натрупвания.

  Безобразното поведение на ГЕРБ вече отвращава хората!

 41. 41 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не съм фен на БСП, но в случая ги подкрепям.
  Не може при положение,че базата в масовите училища, в специалните и помощните училища е от времето на социализма да се наливат пари в частни структури.
  Приемам да се дадат пари, ако в държавните детски градини или училища липсват места и детето няма къде да бъде записано. Но, при положение,че има място в детската градина или училище.,т.е. държавата е дала вариант, ОТ КОЙТО РОДИТЕЛЯТ СЕ Е ОТКАЗАЛ И ЛИЧНО Е РЕШИЛ ДА ЗАПИШЕ ДЕТЕТО СИ В ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ ИЛИ ГРАДИНА. При този вариант и изборът, и съответно финансирането са си 100% негови.
  Не може непрекъснато да няма пари за домовете, за училищата за деца с увреждания, за масовите училища и градини, а държавата да подпомага частни структури.
  Ами ако толкова много имат излишък на средства да строят нови и модерни детски градини и училища. В Пловдив през последните 15-20 години са построени само 2 нови детски градини. Новопостроени училища няма.
  Може би умишлено се разсипва базата на училищата и се работи по схемата-училището няма деца-закрива се- приватизира се - някой го купува на безценица, прави му ремонт и училището става частно..като много други неща в България. Дано, да не съм права..

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK