Зимата събуди кошмара на свлачищата

Свлачището в местността "Трифон зарезан" край курорта "Златни пясъци"Бързото топене на снега, повишеното ниво на подпочвените води заради тежката зима и пораженията, които бурята от началото на месеца нанесе на черноморското крайбрежие, могат да стана причина за ерозия и събуждане на стари свлачища. За това предупредиха експерти от Геологическия институт при БАН.


Миналата седмица, оглед извършен от специалисти на Областната администрация във Варна показа, че най-голямото свлачище у нас, което се намира в землището на с. Осеново, община Аксаково е готово да тръгне към морето още с първия пролетен повей. То обхваща крайбрежната ивица на юг от с. Кранево по посока на курорта "Златни пясъци", а върху него се намира и рибарско селище, в което много от постройките са незаконни.
"Бурните вълни засегнаха сериозно три от четирите буни, изградени в тази част но брега, каза след проверката зам. областният управител Славов. Почти напълно е разрушена и дамбата (брегоукрепително съоръжение, разположено успоредно на морската линия), по която минава обслужващ". По думите му именно липса на брегоукрепителни конструкции прави контакта на морето и ската директен, в следствие на което той може отново да започне да се свлича. "Страхувам се, че земята ще тръгне още с началото на първото пролетно затопляне", прогнозира в началото на седмицата Славов.
Всички регистрирани свлачища у нас се водят на отчет в държавните геозащитни дружества към Министерството на регионалното развитие и благоустройството(МРРБ). Един от неговите клонове се намира във Варна.


Дълбоко в земята, навътре в морето
"Свлачищата се активизират основно през пролетта – най-рисковите месеци са април-май и през ноември, когато водите са най-високи", каза доц. Николай Добрев от секция "Геоложки опасности и рискове" към Геологическия институт при БАН. Той припомни последното мащабно активизиране на нестабилни земни маси у нас е от 1996-1997 г. като най-тежка беше ситуацията северно от Варна. Там панорамният път, който свързваше града със "Златни пясъци", на практика изчезна, теренът на вилната зона, разположена от двете му страни, бе променен до неузнаваемост, а постройки на по няколко етажа се бяха "придвижили" на десетки метра.Никой не знае, колко хора ще пострадат, ако свлачищата в страната се активират

От началото на 2008 г. на територията на община Варна са регистрирани 61 свлачища, 18 от които активни. По данни на държавното дружество "Геозащита" общата им площ в района надхвърля 33 хил. дка. Най-опасното от тях остава в местността Трифон Зарезан. То се пробужда периодично, като основната причина за това са винаги валежите през есента и топенето на снега през пролетта. Дълбочината на свлачището е повече от 50 м. От 2005 г. досега разместването на терена в горната му част е достигнало почти 2 м., а видимата му част надхвърля 35 дка. От "Геозащита" във Варна обаче твърдят, че в морето има поне още толкова.


Според управителя на "Геозащита"-Варна Йордан Йорданов заради навлизането във влажен период сега отново е възможно частично или дори катастрофално свличане на земни маси в района на "Трифон Зарезан". "Това е активно свлачище, по което не е правено нищо и то е от типа "свлачища в движение", каза Йорданов. Такива има и в района на Галата, в близост до жилищните квартали".
Само през последните 5-6 години в различни свлачища по пътя от Варна към курортите по Северното Черноморие са вложени над 20 млн. лв. Затова в местността Св. Никола са похарчени 7.6 млн. лв., а край спирка "Писател" - 6 млн. лв. За друго свлачище между т.нар. "дървен мост" и курорта "Слънчев ден" край Варна са отделени 7.5 млн. лева.
Сериозен проблем преди две години се появи на свлачището в местността "Траката" край Варна. Независимо че в него вече бяха вложени над 4 млн. лв, теренът поддаде през зимата на 2010г. още след първите валежи и опасно пропука пътната настилка в едно от платната на магистрала Варна - "Златни пясъци".


Собственик - неизвестен


"Най-големият проблем при отстраняването на пораженията от зимната буря по Северното Черноморие ще бъде установяването на собствеността и стопаните на пострадалите терени, каза Славчо Славов. Ще бъде поискана помощ от Агенция "Кадастър", за уточняване на парцелите, върху които се намират свлачищата и компрометираните съоръжения, обясни той. В момента констатираме огромни разминавания между изработената наскоро електронна кадастрална карта на страната и плановете на възстановените поземлени имоти".
Същите притеснения споделят и учените от БАН. Според тях последната актуализация на картата, върху която са нанесени свлачищата у нас е правена през 2006 г. В съседни държави като Турция например, данните се коригират непрекъснато.
"Имахме кореспонденция с МРРБ, но за съжаление не се стигна до резултат, каза в четвъртък пред БТА доц. Добрев. Нещо повече, ние бяхме започнали да работим върху карти на свлачищата и успяхме да направим за десет от областите в страната. След това обаче финансирането спря. От министерството обясниха, че за тази година за такава дейност средства не са предвидени".


По думите на Добрев в картите, по които се работи в момента а са описани само свлачищата в урбанизираните територии и отчасти онези от тях, които се намират край трасетата на железопътната мрежа в страната. Никой обаче не е правил разчет, колко са свличащите се терени край пътища или в населените места. Не е ясен и броят на хората, чийто живот би бил застрашен, ако свлачищата се активират.


Кой плаща?


Според текста на Закона за устройство на територията консултантските услуги в помощ на общините, областни управители и ведомствата, както и мониторингът на свлачищата, се извършва от МРРБ. За тази цел министерството използва поделенията на "Геозащита", която извършва режимни изследвания. "До началото на март всяка година държавните дружества подготвят и представят доклад до министерството за състоянието на свлачищата, казва Виолина Василева, експерт в МРРБ. Броят на наблюдаваните свлачища обаче винаги зависи от бюджета на министерството".
Средствата, предвидени за геозащитни дейности през т.г. са около 450 хил. лв. при средно 700 хил. лв. през предходните. В страната не е изградена система за предупреждения от активизиране на свлачищата като се разчита на информацията, подавана от местните геозащитни дружества. "Има разнобой в данните за свлачищата, регистрирани от учените и от "Гражданска защита", казва доц. Николай Добрев. Причината за това е, че ведомството регистрират проблемите там, където те вече са станали факт. "Гражданска защита" не прави предварителна оценка на рисковите терени". Друг проблем е и практиката свлачищата, които са били укрепени да се предават за стопанисване от общините. Ефектът от нея се изчерпва сякаш най-често с непрекъснатите спорове за това, кой трябва да плаща за поддръжката на терените. Един от най-ярките примери за този разнобой е набъбващата от години преписка между варненската общинска администрация и МРРБ за това, кой тгрябва да се щгрижи са свлачищните терени на територията на резиденцията "Евксиноград".


Поглед към Европа


Според данни, публикувани от МРРБ освен средствата, осигурени от оперативна програма "Регионално развитие" пари за борба със свлачища у нас се влагат и по линия на два държавни инвестиционни заема. Единият от тях е отпуснат от Европейската инвестиционна банка и е на стойност 25 млн. евро, а другият от банката на Съвета на Европа - 15 млн. евро. "Това са перите, с които до края на 2009 г. са укрепени зони в района по поречието на река Дунав от Видин до Силистра и свлачища на север от Варна. По Дунавското крайбрежие са укрепени седем зони, а по Черноморието - 11 обекта", каза Йорданка Стоянова, директор на Дирекция "Европейски инфраструктурни проекти" в регионалното министерство.


"Средствата за укрепването на свлачището в местността "Трифон Зарезан" ще бъдат търсени най-вероятно по европейски програми. Сумата необходима, зa реализацията на вече изработения идеен проект за укрепване на участъка е около13,5 млн. лв.", обяви в края на януари Олег Колев гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" във Варна. По неговите думи ефектът от този проект ще бъде отварянето на панорамния път към курорта "Златни пясъци", затворен от години, но и стабилизирането на терените в целия район. Част от проекта е и изграждането на подводен риф, който трябва да "помогне" на морето да върне пясъчната ивица на плажа под свлачището "Трифон Зарезан", изчезнала след 1997г.


Според зам. областният управител на Варненска област Славчо Славов цялостно решение на проблема в районите, засегнати от тазгодишната зимна буря може да бъде постигнато едва след изработването на цялостна стратегия за тази дейност. "Средствата за това вероятно ще могат да бъдат осигурени и по програми на ЕС, тъй като се очаква след 2014г. да бъде открита нова мярка за укрепване на черноморското крайбрежие не само на територията на нашата страна, но и в Румъния", каза още Славов.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Пролетта ще събуди снеготопенето,
  лятото ще събуди сушата,
  есента ще ни изненада с ранен сняг....

 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да продължават да строят на първа линия или на неподходящи терени само и само да имат видимост към морето и да се чудят защо има свлачища...

  الرجل الكبير
 3. 3 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "Зимата събуди кошмара на свалищата" не е ли свлачища?

  http://www.favtool.com
 4. 4 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Като погледне човек откъм морето, от спирка "Писател" до "Трифон" всичко е готово да тръгне.
  Ще стане такава беля, че село Бисер ще ни се види като дребна злополука.

  И пак ще се сочат един друг с пръст държавните органи и всеки ще вика: "Не съм аз, ти си виновен"...

 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Зимата събуди кошмара на свалищата"?

  К'во е т'ва чудо, наречено свалища, бе Спасе?

 6. 6 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  "Зимата събуди кошмара на свалищата" ??
  Алооу, Дневник за свалища озаглавявате, а пък за свлачища по-надолу пишете - оправете си заглавието!

 7. 7 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  Спасее - ТРИФОН ЗАРЕЗАН БЕШЕ ПРЕДИ 3 ДНИ ОЩЕ ЛИ ТЕ ДЪРЖИ БЕ?
  "...По неговите думи ефектът от този проект ще бъде отварянето на панорамния път към курартя "Златни пясъци", затворен от години, но и стабилизирането на терените в целия район."

 8. 8 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "trifon74":

  Докато не се срути Витоша на главата им, все така ще е.

 9. 9 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Относно сВалищата...

  Явно е, че всеки текстописец на Дневник си качва нещата - директно, като предварително, а и явно следварително, не минават през редактор.

  Може би е заради кризата и "оптимизиране" на разходите, но във всеки случай не е израз на добра журналистическа практика.

  А случаите, като този, се множат... може би всяка втора статия е сгафена... лошо, лошо

  Close to the Edge
 10. 10 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1049 Весело

  До коментар [#1] от "xmm":

  Снеготопенето ще събуди наводненията,

  сушата ще събуди оскъпяването на плодове и зеленчуци,

  ранният сняг ще събуди спомени за снеготопенето....

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 11. 11 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Весело

  Свлачищата нали още, така аналитично, по Г. Л. Фисенко ги смятат?

 12. 12 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Къщите на по 4 етажа имат също така роля в тези процеси. Не винете само природата. Зими, подпочвени води и снеготопене е имало и още дълго ще има, а това че на някой си не му приляга на "виличката" - да е гледал къде строи.

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "По думите му именно липса на брегоукрепителни конструкции прави контакта на морето и ската директен, в следствие на което той може отново да започне да се свлича. "Страхувам се, че земята ще тръгне още с началото на първото пролетно затопляне", прогнозира в началото на седмицата Славов".

  И какъв точно специалист е Славов за да направи тези констатации? Да не е и той "калинка"?

 14. 14 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#5] от "kirsner":
  До коментар [#6] от "storan":
  До коментар [#11] от "Balkanson":

  Знаете ли какво значи самосвал? - Човек, който сам се сваля.

 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Не зимата- хорската простотия събужда такива свлачища. Защото помня това място когато имаше само ресторант и никой не строеше вили и хотели. Пътя си беше наред, автобусите за Златни си вървяха по панорамния и властите нямаха проблемация със свлачища.

  Така че- един път бой по лакомите чиновници които си затварят очите прибирайки парите за строежите
  втори път бой по малоумните собственици които един след друг строят по ската, без канализация и без нормално отводняване на каналните си води. Е, то наказанието им е финансово - един път се ръсят пред чиновника, втори да оправят поразията и трето когато пият студена вода...

 16. 16 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "2029":

  Сигурно е специалист метереолог, нали прогнозира.... а може и да е индиански шаман

 17. 17 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Жената към мъжа си:
  ,, Леле мъжо, гледай как нашата вила е стигнала на ръба и след малко щн падне в морето,,

  Мъжът:
  ,, Няма проблеми - виж следващата дет се задава е 10 пъти по-скъпа от нашата,,

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 18. 18 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 506 Неутрално

  УЧЕН НАРОД!ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ<НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ!

 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1475 Разстроено
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Собственик - неизвестен.
  Най-любимото оправдание на всички времена! Важи и за десетки язовири, които ги чакаме да прелеят.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Нашто е "лаком г.з, кръв се.е". Да му мислят баш лакомниците, ама лошото че е страдат и ще страдат много невинни.

  Толкова е реална опасността от свлачища по крайбрежието ни, че повече няма накъде . Иначе мутрофоните и подобни на тях се съдраха да строят молове, пък че градът ни ще се свлече някой хубав пролетен ден в Черното море не е толкоз важно..

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Снимката от № 2 е от 1994г. През април 4 дена валя тих и слаб дъжд, и след това земята тръгна, а този хотел се премести на 40-50м. Затвориха панорамния път.
  Ремонта на отсечката от 800м трае 8 години.
  Мисля, че през 2002г. пътя. Тръгнала колите и 10-12 тонните туристически автобуси. Всички намаляха там скоростта - гледката към морето бе неповторима - нито един хотел или вила да възпрепятства панорамата! Красота!
  Но след това тръгнаха и 50 тонните камиони на мутроинвеститорите за Златни пясъци, а след това и за Журналист. Само сле по-малко от 2 години отново затвориха пътя - напукал се. А на мястото на хотелчето от снимка 2 построиха 15-16 етажни чудовища, но не хотели, а ваканционни апартаменти, повечето от които успяха да продадат на разни будали, които май не знаеха какво се бе случило през 1994г.
  И отново ще се окаже, че едно красиво кътче от страната ни е пак ОСРАНО!
  Но не от османлии, фашисти или от Шеврон - а от самите българи, пък били те и мутроинвеститори!
  И разбира се български чиновници.

 24. 24 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#8] от "Meglena":

  Витоша би изригнала по-скоро, но първо ще прелят реките (очаквайте тази пролет)

 25. 25 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Една поговорка казва, че когато една жена или свлачище "тръгне", нищо не може да ги спре. Срещу природата не трябва да се върви. Средствата, които ще се изразходват ще бъдат хвърлени на вятъра и свлачищата ще продължат до достигане на устойчиво съсояние. Просто трябва да се мисли преди да се строи някъде. Поздрави.

 26. 26 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Мдаааааа, при пролетното снеготопене на дебелия сняг тази година ще се активизират и свлачищата на свръхскъпата магистрала Люлин, пусната набързо от Плевнелиев, без достатъчно укрепване в критичните места. Какво от това ли? Малка илюстрация за какво става дума
  http://vbox7.com/play:a1843247&al=2&vid=108889

  http://forum.gtsofia.info/index.php?PHPSESSID=0450edc499517b966275bfd5a4169c16&topic=3405.1180

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 27. 27 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#25] от "real_money":

  Браво! Взе ми думите от устата!
  По-скоро за жената ха ха ха !!

 28. 28 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар 8 !

  Мегленче , Мегленче , каква Витоша , кака, се е стоварила на бедната ти главица комплексирана ? Какви кошмари са те подгонили ,какиното, щото неграмотността е страшна сила , страшна сила непреодолима ...
  "Витошата" е във върненската община,щото там хората имат едно отделче , дето се нарича "Държавни имоти и държавна собственост" , а там има и КАДАСТЪР / ще запомниш ли думичката,кака ? / в който са описани всички държавни имоти с необходимиите скици , промени и пр. А що се отнася до ЧАСТНИТЕ ИМОТИ , то и за това си има лек и то много лесен , ама аз няма сега да изнасям лекции , нали така ? КОЙТО ТЪРСИ - НАМИРА ! Ама никой не търси ,щото на някои не им изгодно! Разбра ли сега къде е твоята Витоша ?

 29. 29 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 538 Гневно

  "Зимата събуди кошмара на свлачищата."чудесно природата наказва алчните които построиха мутробарока с откраднатите народни пари.

 30. 30 Профил на krass
  krass
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма страшно! Там са само мутри и комунисти - земята си се самопочиства от боклуците - напълно естествен процес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK