Сметната палата започна проверки в здравната каса, разузнаването, НСО и НОИ

Валери Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери ДимитровЩе влезем в Националната здравноосигурителна каса, Националният осигурителен институт, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба, както и в Министерството на финансите. Това каза днес по "Дарик" радио председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той добави, че проверките ще са основно за възлаганите обществени поръчки в тези държавни структури.


Димитров уточни, че годишно сметната палата проверява доходите на около 50 000 българи. Той е категоричен, че маханизмът на проверка не дава възможност да бъдат открити нарушения, като тези, довели до оставката на германския президент Кристиян Волф. Както е известно до него се стигна, след като стана ясно, че още като премиер на провинция Долна Саксония, заедно със съпругата си Бетина Волф е изтеглил жилищен кредит в размер на 500 хил. евро.


Заемът е бил предоставен при преференциални условия (4% годишна лихва), тъй като Вулф и Егон Гееркенс, бизнесменът, осигурил кредита, били близки приятели, а Вулф е изтеглил кредита в качеството си на частно лице, а не на премиер на провинция. "Нямаме полицейско-разследващи функции, при случаи като този с Волф, голямата рола по-скоро е на разследващата журналистика", допълни председателят на Сметната палата.
"Публичната администрация е раздута и лошо платена, но решението не е в бонусите", смята Димитров. Toй е на мнение, че няма нищо лошо заплатите на директорите да се знаят публично, но според него това трябва да бъде въпрос на законова уредба.


"В Сметната палата въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около 1000 лева, ниска за работата, която се върши", заяви Димитров


Според Валери Димитров партиите могат да даряват пари от държавната субсидия. "Имат такава практика и ние я смятаме за легитимна. Партиите не са част от държавата и имат свобода да постъпват, както намерят за добре в рамките на закона със своята субсидия. Разрешено е всичко, което не е забранено, а в държавния сектор е обратно - разрешено е само това, което изрично е упоменато. И тъй като даренията не са забранени, те са разрешени", каза Димитров.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да ,нека да видим каква работа са свършили държавните служители, тези на които ние им плащаме.И как така 1000
  лева заплата е малко? И като е малко защо всички се
  натискат да стават държавни служители? Който не е доволен
  от заплатата си , ами нека пробва в частния бизнес, тогава
  сам ще разбере колко струва трудът му.

 2. 2 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да обявят публично заплатите и бонусите на всеки рабтещ за държавата! Разни министерства, агенции, комитети, организации, БАН,, кметове, общ. служители...и т.н.

 3. 3 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аааааа, ясно!
  Вчера някой(явно компетентен) спомена във форума, че предстои проверка и затова Нелито е решила, че сега е момента да се чупи от Здравната кражба!
  Загадката е кой я информира, щото тя предният ден беше заела бойна поза!

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Сметната Палата е пъдарин без пръчка. Само констатации и никакви последици показаха предишните проверки. Разходите се преглеждат дали имат разходооправдателни документи, а дали са били целесъобразни няма значение. Например няколкото досега уж електронни системи на прасето-касичка НЗОК , парите са дадени ,оползотворени (от нашите хора) , а какъв е резултатът ? Нулев. Парите на данъкоплатеца също.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Министерство на финансите какво прави в тази група проверявани? И защо изрично е споменато?

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Тия ще бутнат правителството.
  Сега ще се види ГЕРБ разбрали ли са се Гоце, планиран ли беше скандала с Нели Нешева, дали ще има пенсионна реформа и други подобни.
  Само не разбирам защо ГДБОП е извън обхвата?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  [quote#5:"forumer"]И защо изрично е споменато?[/quote]
  Защото са в неплатежоспособност.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Не беше работа на депутата от СДС Димо Гяуров да обнародва злоупотребата на Здравната каса с коледните премии. Това трябваше да стори финансовото разузнаване, да докладва на Б.Б. и той да вземе превантивни мерки? Сега у народа остават съмнения, че ако не се беше разчуло, нищо немаше да се случи?.....Така и с другите държавни ведомства - одговорноста е на правителството!!!!

 9. 9 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Въобще не си въобразявайте, че сметната палата ще ги провери както трябва! Лъжа и измама! Всичко се покрива и замазва! Докладите им са и публикувани и там може да се уверите! Още повече, че там работят едни писарушки, които не знаят нито къде да установят липси , нито каквото и да било, а само си пазят мястото Даже още не са заверили касовия бюджет на общините , щото има какво още да се краде за миналата година и се преправят приетите отчети от Общинските съвети.
  Уважаеми медии!!! Това не е дребнотемие!! Крадат се огромни средства от бюджетите на общините и всичко се замазва от контролните органи към европрограмите и сметната палата. А вътрешните одитори на общините, направо са си супер неграмотни и зависими от кметовете.
  А най-много крадат гербаджийските общини!!!!

 10. 10 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И какво финансово разузнаване, какъв ДАНС, каква прокуратура или МВР?!!!!!!
  Въобще нас гражданите не ни допускат до съда, тъй като обжалваме определени неща, ни прекратяват жалбите, тъй като нямаме правен интерес. Това значи, че в нито един Закон не е предвиден ред за обжалване, когато има определен обществен интерес. Поне ни допускат, когато се отнася до околна среда и здравеопазване. Във всяка друга дейност - нула!
  И какво пряко участие на гражданите в местно самоуправление - пълни глупости!!! Такова нещо няма. Управляват ни едни неграмотни, нагли и корумпирани лица, които масово се снабдяват с дипломи от Благоевградския университет!

 11. 11 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма Гоце, няма Боце!!!
  Всички, докопали се до властта крадат!
  Затова в тази държава няма никакви институции!!!

 12. 12 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Българската палата може успешно да се преименува на Беззъба баба. Защо е такъв устройствения и закон всеки може да си отговори сам - защото привидно трябва да имаме контролен орган, но той да не може нищо да открива. Извършват привидно някакви проверки, но резултати никакви. Да сте чули някой да е санкциониран, че е отклонявал бюджетни средства? Не сте и няма да чуете.

  Слушайте само:

  "Нямаме полицейско-разследващи функции, при случаи като този с Волф, голямата рола по-скоро е на разследващата журналистика", допълни председателят на Сметната палата.

  Гледам и не вярвам на ушите си!!!

  Сметната палата - като институция с правомощия не може да прави подобни разследвания, а се очаква и разчита на някой разследващ журналист той да изкопае такива нарушения?!?! Че кой ще му даде информация, достъп до документи - никой... Дето се вика на село - трай, коньо, за зелена трева.

  Пак ще повторя - законът за сметната палата е така направен, че да се извършват някакви формални проверки, но от това да няма никакви последствия. Много ясно е кой има полза от такъв беззъб закон и такава институция като сметната палата, която само харчи пари нахалост за да имитира дейност.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Раздали си бонуси от спестен ФРЗ, извод- голям им е!
  Направили дарение от субсидията. Извод- субсидията е по- висока от необходимото.
  3 години пенсиите не са индексирани, 2000000 живеят в крайна бедност. Пицата беше малка, после стана постна, но за държавната администрация и партиите пари се намират. Пир по време на чума е това , господа.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ако наистина вземат само по 1000 лв. си е много малко. Май единствено БНБ успя да се пребори за официално по-високи заплати, а в останалите ведомства всичко е с някакви сложни схеми.
  При такива заплати, направо да сложат по един полицай на табелата на Банско днес и утре и който от Държавната администрация е бил там, директно в затвора за данъчни престъпления?! Просто огледайте се какви са цените около Вас и си направете сметката колко пари харчат определени хора от ДА. По-добре големи, но публични заплати отколкото както е сега.

 15. 15 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ексклузивно - сензационна, секретна и суперскандална информация как Бойко Борисов се изравни с Жан Виденов:

  За първи път след правителството на Жан Виденов правителството на Борисов тайно за 3 години е взело около 2 милиарда лева държавен дълг! Тоест тайно от народа сме задлъжняли с 2 милиарда лева без да знаем на кого ще трябва да връщаме тези пари и без дори да бъдем уведомени и попитани от ГЕРБ! За такъв скандал цялото правителство трябва да подаде оставка и да бъде разследвано. Точно така потопиха Гърция! Като добавим и това което знаем как ГЕРБ изядоха 8 милиарда лева фискален резерв и в момента е под 5 милиарда лева резерва ни и пак за пръв път от Виденов насам три години сме в дефицит при ГЕРБ ами става страшно! Всички правителства от Виденов насам намаляваха дълга като за рекордно кратко време го намалиха до рекордни нива и за пръв път правителството на Борисов ТАЙНО без да се допита до народа са си позволили тая наглост да увеличат дълга! ПОЗОР! За 3 години липсват няккави си 5 милиарда лева - 2 милиарда тайният дълг и 3 милиарда дефицит! А финансовият специалист и бивш зам министър на финансите Любомир Дацов изчисли че 2010 година е най-добрата контрабандна година в историята на Б-я като по математическа формула при Сашо Диков в канал 3 изчисли че липсват някакви си 3 милирада лева от контрабанда които би трябвало да са в бюджета. Ето ти го изяденият фискален резерв! А от Костовото прравителство насам когато все пак беше масовата приватизация сега е най-корумпираното правителство и време с най-мощна контрабанда която се контролира от МВР и държавата! И това го заяви директно при Сашо Диков Любо Дацов който все пак е бивш зам министър! Представяте ли си? Те верно че се самозаписаха как организират контрабандата но бивш зам министър на финансите директно да заяви че тя се контролира от държавата такова нещо не е било!

  Това е най-некадърното и най-корумпирано правителство от Виденов насам! А и преди това може би. Единственото правителство и Борисов е единственият премиер който вместо да намали дълга го увеличи точно както правеха гърците! Така че в момента Борисов се изравни с Жан Виденов!

  От сутрин до вечер Борисов и ГЕРБ трябва да отговарят на въпроса откъде са вземали тия 2 милиарда таен дълг на държавата за да знаем на кого да строшим тиквата и на кого да връщаме парите! Никой досега от Виденов насам не си е позволявал да задлъжнява държавата за тайно да не говорим! Скандала е огромен! Дори Милен Влечев който беше оплют просто разрочи дълга а пак повтарям секретната информация е че ГЕРБ савземали НОВ ДЪЛГ ТАЙНО НА СТОЙНОСТ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА! И така дълга ни към БВП се еувеличил! Тук извинение няма незабавна оставка! Не може тайно да се взема дълг без дори да се попита народа. Особено като се видя какво стана с Гърция. Призовавам някой да разкрие истината в медиите и медиите да спрат мълчанието!

 16. 16 Профил на baba_dilka
  baba_dilka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чл. 108. (3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) До 25 на сто от събраните суми от глоби, санкции, възстановените средства от изпълнители за медицинската помощ по чл. 45 и дължимите към тях лихви могат да се разходват за стимулиране на служителите в НЗОК.
  От Сметната палата преди всичко трябва да отговорят на въпроса "е ли Нешева служител". Доколкото знам тя не е служител а е на изборна длъжност. Следователно е в нарушение на Закона за здравето и трябва да бъде дадена директно на прокурора.

 17. 17 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "....въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около 1000 лева, ниска за работата, която се върши", заяви Димитров"

  Любопитно ми е, какво точно се смята за "постигнат резултат" от държавен служител и за каква "работа", че 1000 лв. са малко? Защото, "работата която се върши", звучи като оправдание за нещо несвършено!

 18. 18 Профил на ziziza
  ziziza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добра ще е някой да направи проверка на служителите от сметната палата и НАП.

 19. 19 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 515 Любопитно

  А тя, Сметната палата не би ли трябвало непрекъснато да върши това?!
  Що сега се сетиха, не че има лошо , ама досега не сали проверявали МФ? Не съм запознат, но ако това е така, то има нещо сбъркано в приоритетите на Димитров и ведомството!
  Само не разбрах кога се очаква да се появат резултати или това е поредния кьорфишек за успокоение на разбуненото природонаселение?!

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1304 Гневно

  До коментар [#10] от "pozicia":

  .."какво финансово разузнаване, какъв ДАНС, каква прокуратура или МВР?!!!!!!"....Всички действат с параф одгоре - този да се удари, този не! А ако се разчуе - да се удари и съответно оставка, дори съд.....

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "Публичната администрация е раздута и лошо платена, но решението не е в бонусите", смята Димитров.
  ................
  Така е, решението е в Е-правителство, поне 30% съкращения, компетентни служители с несимволични заплати, строг контрол и законност ... едни работи, дето по тия географски ширини и дължини са ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1417 Гневно

  Май сме пак фалирали и сега с тези проверки замитат и замазват нещата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 814 Весело

  "Toй е на мнение, че няма нищо лошо заплатите на директорите да се знаят публично, но според него това трябва да бъде въпрос на законова уредба."
  Сега всички, които разбрахме за бонусите на шефката на здравната каса сме извън закона. Законът не давал право да се огласяват такива неща. Димо Гяуров незабавно да бъде арестуван!

 24. 24 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Сметната палата са едни корумпирани некадърници които са за затвора .При проверката на стотици кметове не установиха с години никакви нередностти като се оказа впоследствие че далаверите са за милиарди

 25. 25 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":Ако го бутнат,аз черпя.

 26. 26 Профил на genek
  genek
  Рейтинг: 402 Гневно

  С наглостта си на самозабравила се властитутка, бившата шефка на паразита НЗОК предизвика остри осъждания сред обществото. И логично премиерът поиска оставката й.
  Въпреки че бонусите се оказаха получени законно. Но – много, много неморално.
  Ето го основанието в закона за здравното осигуряване - Чл. 108. (3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) “До 25 на сто от събраните суми от глоби, санкции, възстановените средства от изпълнители за медицинската помощ по чл. 45 и дължимите към тях лихви могат да се разходват за стимулиране на служителите в НЗОК.”
  Натам влиза в действие постановление 366 на МС, в сила от 1 януари и използвано веднага, за да се раздадат пари на някои хора.
  Казвам “някои”, тъй като дяволът се крие в детайлите. И се оказва, че съвсем не всички, работещи в НЗОК са получили по нещо. А, както казват злите езици, май повечето служители са подминати изобщо.
  Да видим числата. Управителят и подуправителят по закон получават 1,5% от събраните суми. Събрани са от глоби 8,7 милиона лева. Тоест – бонусите са определени на 130,5 хиляди лева /???/. Каквото остане до 23,5%, е за 2698 служители. На теория.
  И защо са тия пари? НЗОК е бюджетно предприятие. Печалба няма, ефективност няма, неефективността е за сметка на пациентите и осигуряващите се...
  Но нали касата /наричана от някои несериозни хора “кацата”/ има и надзорен съвет? В който влизат – според сайта на НЗОК –
  Гергана Павлова - Председател - заместник-министъра на здравеопазването
  Красимир Стефанов - изпълнителен директор НАП
  Десислава Димитрова - заместник министър на здравеопазването
  Петя Евтимова - заместник министър на образованието, младежта и науката
  д-р Станимир Хасърджиев - председател на УС на НПО
  Д-р Иван Кокалов - КНСБ
  Д-р Евгени Душков - КТ "Подкрепа"
  Григор Димитров - БСК
  Евгений Иванов – КРИБ
  И този НС по закон:
  5. Осъществява контрол върху оперативната дейност на управителя по изпълнението на бюджета, на НРД и по дейността на НЗОК...
  7. Взема решения за използване на средства от резерва на НЗОК;
  8. Взема решения за вътрешно преразпределяне на средства за административни разходи и на средства за разходи за придобиване на дълготрайни активи в рамките на утвърдения бюджет на НЗОК...
  Каква е ролята на НС? Или...И там едни бонуси?
  Смущаващо е, че за 2012 година са заложени приходи от глоби и санкции 13, 5 милиона лева. Общите приходи по бюджет са същите като миналата година, трансферът от републиканския бюджет е отново 941 126 хиляди лева, здравноосигурителните вноски са с 12 милиона повече /демографско нарастване?/, а приходите от собствено имущество спадат от 1, 521 млн лева до...20 000 лева/приватизация? Саморазрушение?/.
  Тоест – май и законово НЯМА ОСНОВАНИЯ за раздаване на “едни пари”...
  Още по-зле звучат основанията за получаване на бонусите – от глоби и санкции. Тоест – колкото повече са тормозени и тероризирани лекарите, колкото повече пари НЗОК отказва да плати /много често за РЕАЛНИ дейности/ - толкова повече пари ще има за босовете и служителите там. А те нарастват. От 2100 човека през 2009 година, вече са 2 600.
  И само тия да бяха...
  Здравният министър рече, че на работещите в “Бърза помощ” са раздадени 5 милиона лева. После се оказа, че е май само 1 милион. При това – раздаден в 16 от спешните центрове, според председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ. Останалите 12 не са видели лев. А “облажените” им колеги – между 11 /единадесет!/ лева и една заплата /нейде в диапазона 530 и 690 лева/. Къде ли са останалите 4 милиона?
  Солидни възнаграждения са си раздали в МФ. Въпреки всички твърдения и клетви на Дянков, десетина човека са получили по 30 000 лева бонуси, а още 176 – 230 000 лева за Коледа.
  Във фонд “Земеделие” също яката са раздавани допълнителни възнаграждения. 1 723 203 лева са раздадени за миналата година. В самото МЗ – 616 125 лева.
  И тук стигаме до определени размисли.
  Дали тези пари се дават за добре съвршена работа /а не е ли длъжен служителят да изпълнява задълженията си срещу заплатата?/, или...
  Къде са правилата за раздаване на бонуси? Липсата на публичност не е ли възможност за корупция и измама? Кой, всъщност, пише тия правила?
  Нешева заяви, че тя САМА си е оценила труда и определила бонусите. Но какво би станало, ако всеки държавен служител САМ си дава заплатата?
  Естествено, ако шефовете го опростят – най-малкото ще го изпратят нейде навън. Там, в частния сектор да седне и да рекетира чорбаджията с искания. Или да се наеме лично да върти бизнес и тогава – ми негови са си парите, да прави каквото ще...
  Но, докато има държава – обществото ще се интересува какво е заплащането на държавните служители. Неговите слуги.
  Не е логично, нормално, пазарно, слугата да си взема сам заплатата и да отказва на господаря си информация поне колко е грабнал.
  Обаче, министерства, служби, фирми отказват отговор. Били лични данните. Наивно и глуповато – тъй като най-елементарното е в подобни справки да се скрият личните данни. Пък и хората се интересуват от име, длъжност, получено и защо. Най-вече това ЗАЩО...
  Ако направим бизнес сравнение, държавата е обща акционерна организация. И тия акционери имат правото да знаят как се харчат ТЕХНИТЕ пари.

  П.П. Допълнителна справка /от сайта на НЗОК/
  Име: Д-р Нели Петкова Нешева
  Дата на раждане: 15.04.1961
  Семеен статус: Омъжена, с две деца
  Професионален опит: 2009 - 2010
  Министерство на здравеопазването, Главен секретар 2008 – 2009
  Столична община – дирекция „Здравеопазване”, Директор
  2000 – 2007
  Водещи фармацевтични компании -1997 – 2000
  3-та АГ Болница, Акушер гинеколог 1989 – 1997
  3-та Работническа болница – София, Лекар ординатор 1987 – 1989
  Районна болница – Ботевград, Лекар ординатор
  Как мислите – след толкова години във фармацевтични компании и на ръководни постове, какво лекарско е останало в госпожата?

 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Ще открият, че Гоце е превърнал НСО в своя лична граовска гвардия от джелати и шпиони, които колкото охраняват него, толкова и тормозят неговите политически противници, и конкурентите на приятелите му олигарси.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всички съгрешихте,и всички вкупом ненужни станахте.

 29. 29 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Нищо няма да стане,последствия няма да има!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 30. 30 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  Сега ще гледаме дали гарван, гарвану око вади.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 31. До коментар [#15] от "merkel":
  Ако това е вярно-само "Българска пролет" ще помогне...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 32. 32 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 545 Любопитно

  ‎"ИЗМАМНИКЪТ" ОТ АФЕРАТА "САПИО": КОСТОВ ОБЯВИ, ЧЕ ПОДПИСЪТ МУ Е ФАЛШИВ, НО СЕ ОКАЗА ИСТИНСКИ http://www.blitz.bg/news/article/131115

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 33. 33 Профил на Емил 47
  Емил 47
  Рейтинг: 240 Любопитно

  До коментар [#32] от "НЕгласув
  А защо в Америка бият негрите? Много примитивен сте .

  emil_47
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK