БСП се обяви за отмяна на плоския данък и по-високо облагане на богатите

БСП се обяви за отмяна на плоския данък и по-високо облагане на богатите

© Надежда ЧипеваЧетири години, след като правителството на Сергей Станишев въведе т.нар. плосък данък, БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богати и най-богатите". В продължение на два часа днес членовете на Националния съвет на БСП дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.


Според автора на документа Румен Овчаров естествено е в сегашната ситуация БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че трябва да бъдат освободени от облагане ниските доходи. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността, коментира Овчаров.


Бившият икономически министър по време на тройната коалиция Петър Димитров предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, масовият българин ще си остане на 10 % и праг за богатство, чийто доходи месечно са над този праг, ще му сложим 20 или 30 процента".
По повод опасенията на някои от социалистите е, че въвеждането на данък "богатство" ще се използва за насаждане на страхове сред хората, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че в момента в България се получава огромно разслояване и огромни несправедливости и трябва да се направят конкретните изчисления за начина, по който най-бедните хора ще бъдат освободени, за гарантиране, че масово българина няма да получи утежняване на данъчното облагане и че най-богатите хора ще плащат повече. И няма никаква драма в това, според мен, от гледна точка на политическото послание, което ние отправяме, добави той.


Въпросът за отмяната на плоския данък се повдига периодично в средите на левицата, в това число от доскорошния президент Георги Първанов по време на икономическите дискусии, които организираше като държавен глава. В писмото си до Националния съвет Първанов отбелязва, че е предлагал плоският данък да е предмет на вътрешнопартийно допитване.


В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", залегна и необходимостта от ясни критерии и формулировки как държавата избира банките, с които работи.  Социалистите се обявиха и в подкрепа на проекта за АЕЦ "Белене" Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск", каза Румен Овчаров.


Бившият вътрешен министър и смятан за близък до Георги Първанов - Румен Петков, поиска неотложни мерки и БСП като парламентарна опозиция да заяви, че има "престъпно бездействие" на правителството по проекта Белене. "Операта "Набуко" очевидно няма да се играе в България, защото тръби има - газ няма", смята още той.


БСП предлага мерки за укрепване на приходните администрации за подобряване на събираемостта на данъците, както и за регулярно издължаване на държавата към бизнеса. Румен Овчаров подчерта и усилията на БСП за поддържане на стабилността на банковата система, както и необходимостта от електронно правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK