"Шеврон" е сред спонсорите на приема на българското посолство в САЩ за 3 март

През април 2010 г. посланик Елена Поптодорова, министър Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик откриха производствена площадка у нас на друга от компаниите, спонсори на приема - Honeywell.

© Анелия Николова

През април 2010 г. посланик Елена Поптодорова, министър Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик откриха производствена площадка у нас на друга от компаниите, спонсори на приема - Honeywell.Логото на "Шеврон" стои на официална покана за прием на българското посолство в САЩ по повод националния празник 3 март, изпратена от посланик Елена Поптодорова, съобщи от ВМРО. Останалите спонсори са TransAtlantic, Honeywell и SunEdison.


Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб, призовават от партията.


Това не е необичайна практика - и други посолства търсят спонсори за събития, включително европейски посолство у нас, коментираха пред "Дневник" от външното министерство.
Според ВМРО обаче е недопустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява, "при положение че върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България". Призовават още министерството да отговори възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София. "На всичкото отгоре това се случва в дните, когато германският президент подаде оставка именно заради съмнения за връзка с частни компании", гласи сигналът на ВМРО.


Преди месец, след поредица протести в цялата страна, правителството оттегли разрешението си американската компания "Шеврон" да прави проучвания за добив на шистов газ с метода хидравличен фракинг (разбиване) в България. Парламентът пък въведе пълна забрана за проучванията и добива на шистов газ в страната, както и за използване на метода на хидравличния удар (фракинг) с голямо налягане (над 20 атмосфери) при конвенционалните проучвания на нефт и газ.


TransAtlantic Petroleum Ltd. също е американска компания за добив на петрол и природен газ, която има интерес от добив на шистов газ в България. На 15 февруари 2011 г. TransAtlantic Petroleum Ltd.  закупи фирмата Direct Petroleum Bulgaria EEOD ("Direct Bulgaria"), която разработваше добива на шистов газ край село Девенци, близо до Червен бряг, Плевенско, и правеше проучвания за шистов газ на перспективно находище край Етрополе, Ботевградско, съобщи в. "Сега". "Транс Атлантик петролиум" обяви, че чрез придобиването на "Дайрект Бългерия" получава лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв.км.


Компанията "Сън Едисон" е специализирана в соларната енергия - изгражда фотоволтаични централи. През 2011 г. компанията придоби готов проект за 50 соларни мегавата от строителната компания "Сиенит холдинг" и закупи земя в Пловдивско, но засега изчаква с реализацията. "Хъниуел" пък е холдинг на сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Тя създаде свой клон в България през 1993 г. От 2009 г. компанията предлага съоръжения за газовата промишленост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK