Изследване показа, че публичните разходи за лекарства през 2011-та са 801 милиона лева (инфографика)

Изследване показа, че публичните разходи за лекарства през 2011-та са 801 милиона лева (инфографика)

© Вихра ПетроваПриблизително 801 милиона лева са публичните разходи на България за лекарства през 2011-та година. Това показва изследване на международната компания IMS Health, която изготвя анализи за фармацевтичните пазари по света.


Според данните, продажбите на лекарства са се увеличили с 12% през същия период спрямо 2010-та. За периода от 2012 – 2018 г. очакваният ръст на фармацевтичния пазар е от 6 до 8%.


В доклада са посочени и основните фактори в страната за ръст или спад в публичните разходи за медикаменти. Причина за увеличаването им е включването на нови лекарства в позитивния списък, реимбурсирането на лекарствата за онкологични заболявания и стабилизирането на социалните условия.
Обратно – за да се намалят парите за лекарства е необходимо да бъдат намалени публичните средства за здравеопазване по принцип както и да спадне покупателната способност и джобните пари на населението.


Вземайки предвид прогнозните данни в доклада, през 2012-та действащи ще се факторите, които влияят на увеличението на лекарствените разходи.


Експертите предвиждат тази година похарчените държавни пари за медикаменти да достигнат 815 милиона лева. Здравната каса може да даде около 495 милиона, министерството – 100, а болниците – около 220 милиона лева повече за лекарства чрез търгове.


Според статистката, българите са започнали да използват повече оригинални лекарства отколкото генерици в сравнение с нивата от преди двадесетина години. (Генериците са идентични с оригиналните медикаменти, но с около 30 до 60% по-евтини от тях бел.р.)


През 1989-та година едва 1% от българското население е ползвало оригинални медикаменти. През 2011-та година стойностите са ударили тавана от 25%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK