Елена Поптодорова: Няма скандал в спонсорството на "Шеврон" за 3 март

 Елена Поптодорова

© Дневник

 Елена ПоптодороваПосланикът на България в САЩ Елена Поптодорова заяви пред "Дарик" радио, че американската компания "Шеврон" не само през тази, но и през миналата година е била сред спонсорите на приема на българското посолство по повод 3 март и изрази учудване, че това се поставя като проблем именно сега. Тя коментира пред медията оповестеното днес становище на ВМРО, според която е недопустимо точно тази компания да спонсорира държавна проява.


Според ВМРО върху "Шеврон" "тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България". Компанията искаше да прави проучвания за шистов газ в страната, но след протести на сдружения на природозащитници Народното събрание ги забрани.


"Няма драма, няма сюжет, няма скандал", каза Поптодорова. Българският дипломат коментира, че графичното оформление на поканата с логото на "Шеврон" се представя спекулативно в България и уточни, че то е на гърба й, а не на лицевата страна под герба на страната. Поптодорова допълни, че подобна практика да се приемат спонсорства от частния бизнес съществува в цял свят, тя е знак за интереса на компаниите към България и има ефект върху американската публика. "Когато големи компании на съответната държава присъстват в нашата страна, това гарантира и инвеститорски интерес. Това означава, че България е добро място за инвестиции, щом тези големи компании са избрали да започнат трайни делови връзки и отношения със страната", каза тя.


Посланикът уточни, че "Шеврон" е предоставила сумата от 4 хиляди долара за наем на залата, в която ще се състои приемът и това е станало директно със собственика й, без парите да минават през посолството или друга българска институция. Отбеляза също, че през миналата година тази компания също е била спонсор на това събитие, а остава и сега въпреки неблагоприятното за себе си решение на парламента. Поптодорова изказа подозрението, че в случая става дума или за непознаване на фактите и практиките или за умишлени внушения за обвързаности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK