Заместник на Харизанов ще бъде избран начело на борда на "Напоителни системи"

Заместник на Харизанов ще бъде избран начело на борда на "Напоителни системи"

© Юлия ЛазароваДнес ще заседава бордът на "Напоителни системи", за да бъде избран заместник на председателя на борда Георги Харизанов.


Вчера министър Мирослав Найденов обяви, че Харизанов ще бъде временно отстранен от длъжност заради разследвания срещу него отпреди години.


Харизанов беше освободен, за да не се създаде допълнително напрежение в системата, обяви министърът в сутрешния блок на Би Ти Ви.
Срещу досегашния шеф на борда има повдигнато обвинение за присвояване на 50 хил. долара. от 2001 г. Сега му е повдигнато обвинение, а Харизанов уведомил министъра. Мирослав Найденов изрази недоумение защо това обвинение се повдига 11 години след случилото се.


"Тъй като в тази ситуация ще се създаде допълнително напрежение в "Напоителни системи", снощи имахме среща с премиера и самият Харизанов предложи да бъде освободен. Харизанов ми каза, че през 2001 г., когато е станала тази ситуация, е бил подложен на детектор на лъжата и резултатът е бил, че не лъже. Повече от 10 години нито е разпитван, нито е викан и след 11 години се възобновява това дело и той получава обвинителен акт", поясни Найденов. По думите му Георги Харизанов се е справял добре с работата си.


"Разбира се, че няма как да знам за нещо, случило се през 2001 г., по което няма никакво движение повече от 10 години" - така министърът отговори на въпроса как приема упреците, че не знае кого назначава на работа след случая с Калина Илиева. Той подчерта, че не министърът, а борда определя своя председател. В петък, в отговор на депутатски въпрос, Найденов съобщи, че Харизанов няма висше образование - следва в момента. Сравни го с Бил Гейтс, който също няма висше образование.


"Не може да се прави аналогия с Калина Илиева, защото той никога не е лъгал за образователния си ценз. Той в момента приключва образованието си. Не се изисква образование за това, да бъдеш член на Борда на директорите. Там има експерти. Дикторът е инженер хидролог, главният инженер, т.е. на оперативно ниво всички са с необходимия ценз", повтори тази сутрин Найденов.


"Отзивите между другото за работата на Харизанов от абсолютно всички институции, в които той е работил, особено сега по време на тази ситуация, са положителни. Така че по отношение на работата му нямам абсолютно никакви претенции", подчерта Найденов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK