Прокурорите се съгласявали на условни присъди за убийства на пътя, защото затворите били пълни (обновена)

Зам.-главният прокурор Валери Първанов

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-главният прокурор Валери ПървановПрокурорите не настояват за по-високи присъди и се съгласяват на споразумения за случаите на убийства на пътя, защото затворите са пълни. Това заяви зам.-главният прокурор Валери Първанов пред БНТ.


"Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4 хиляди души, а изтърпяват наказание 11 хиляди. Колко според вас трябва да бъдат лишените от свобода", каза Валери Първанов в ефир в присъствието на Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна, и председателя на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.


"Вижте сега, това са житейски неща. Нали се сещате, че това е държавна политика", добави зам.-главният прокурор, след като поясни защо прокурорите не искат по-високи присъди в подобни случаи.
На репликата на Нели Петрова: "Каква държавна политика, когато децата ни ги няма!", Валери Първанов заяви: "Деца загиват и при други обстоятелства, госпожо. Казах ви - и други родители са във вашето положение. Загиват деца и при други обстоятелства."


Зам.-главният прокурор се включи в дискусия за промяна в законодателството, която да забрани споразуменията с прокуратурата за шофьори, които за убили хора на пътя. За такава промяна настояват от години родителите на деца, загинали на пътя, а вътрешният министър Цветан Цветанов обяви вчера, че ще инициира законовите поправки.


По повод информацията, че родители на убити на пътя деца подготвят писмо до Европейската комисия, с което се обявят против приемането на страната в Шенген заради правораздаването у нас, Първанов отговори, че качеството на правораздаването в България е на добро европейско ниво.


"Уверявам ви, че в европейските страни колегите съдии и прокурори искат и налагат подобно наказание на лицата, извършили подобни престъпления", каза зам.-главният прокурор. Даде пример с убиеца на Косьо Самоковеца - холандският съд е присъдил за предумишлено убийство 15 години затвор, от които той е изтърпял 7, след което е пуснат за добро поведение.


По света


Във Великобритания максималната присъда за смърт причинена на пътя е 15 години. През 2011 над 3000 шофьори са осъдени за опасно шофиране. Други 154 са получили присъда виновен за причиняване на смърт, а законопроект предвижда максимална присъда от 5 години за шофьори причинили тежки наранявания при инцидент на пътя. В същото време 1850 са загинали по пътищата на страната.


Латвия и Естония бележат 61% спад на смъртните случаи на пътя за периода 2001-2010 , по данни на Евростат. В Латвия шофьорите заловени да карат в нетрезво състояние могат да прекарат бъдат задържани за 10 дни, дори да няма инцидент. 


В САЩ почти всички щати, с изключение на Монтана, Аляска и Аризона, приемат превозните средства за потенциално смъртоносно оръжие, за да се ускори правния процес и да се наложат тежки присъди. В различните щати максималните присъди са различни, но изследване на американски учени от 2000 година показва, че средностатистически присъдите за причиняване на смърт на пътя са по-кратки от присъдите за убийство. 
 

"Мисля, че дори такова наказание от 7 години на някои от родителите би се видяло твърде малко", заяви още Валери Първанов. "Една от вашите.. една от майките имаше претенции към Върховния съд, че две години не е решил казуса. И то към прокуратурата! И то по гражданско дело!", възмути се още зам.-главният прокурор.


"Ние защитаваме не само вас. Защитаваме справедливостта, правовия ред и всички граждани", обърна се той към майката на убитото дете.


Валери Първанов приключи рязко разговора с думите, че не може да води диалог с човек, който защитава личните си интереси. "Няма да остана на пряката линия, защото един прокурор и една институция защитава общи интереси. когато се среща с човек, който защитава само личния си интерес, разговор не ли могъл да се получи", обяви той и затвори телефона. От думите на водещата се разбра, че той е отказал да дойде в студиото, въпреки, че е бил поканен. 


Думите на прокурора предизвикаха остра реакция от останалите участници в предаването. Веднага след него вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се включи по телефона в студиото и обяви, че е провокиран от думите на Валери Първанов. Той заяви, че ще бъде приета законова промяна и щом това стане, всички ще трябва да я спазват.


"Трябва един път завинаги да се знае, че ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим", декларира вътрешният министър.


"Трябва да се прекрати практиката при инцидент да правим събирания, да полагаме цветя по пешеходните пътеки, при положение, че това е функция на държавата, на законодателя да го направи и да го регулира по начин, по който да защитим обществения интерес, а не личния интерес. Правилата ще бъдат за всички граждани и ще знае всеки един, когато се качи пиян или дрогиран, че ще понесе най-голямата строгост на закона", каза още Цветан Цветанов.


Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов каза само, че не иска да коментира думите на зам.-главния прокурор.


Явор Нотев от "Атака", който също беше в студиото, напомни, че вариантът обвиняемите да сключват споразумение с прокуратурата е въведен като институт в закона, за да се ускори съдебният процес. Очевидно обаче обществото не е готово за този инструмент, допълни той.


Пред Би Ти Ви пък Трифон Трифонов, баща на загиналия Трифон от Симеоновград, представи статистика от Софийския градски съд за миналата година.


"От 30 случая с пътно транспортни произшествия, завършили със смърт, 18 са приключили със споразумение, 11 са стигнали до дела. От делата 6 са с условна присъда, има една пробация, останалите са невинни. Тоест ефективна присъда няма в България. Единствената ефективна присъда беше постановена неотдавна на Йоско", заяви Трихонов.


Йосиф Йосифов - Йоско, който пиян на 2 март 2010 г. се заби с бронирания си "Мерцедес" G-класа в друга кола, уби двама души и рани тежко още двама, получи осем години затвор от Софийския градски съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK