Борисов освободи здравния зам.-министър Гергана Павлова (допълнена в 14.58 часа)

Гергана Павлова

© Георги Кожухаров

Гергана ПавловаСъс своя заповед министър-председателят Бойко Борисов освободи днес от поста заместник-министър на здравеопазването г-жа Гергана Павлова.


Решението на премиера е


по собствено усмотрение
гласи правителственото съобщение. "Снощи разговаряхме с премиера на тази тема и действително смятам, че това е правилно решение", коментира лаконично вицепремиерът Цветан Цветанов. Засега няма официални мотиви за смяната.


Павлова стана зам.-министър в екипа на Анна-Мария Борисова през април 2010 г. Преди това беше мениджър за работата с клиенти в IMS Health - България (анализаторска компания за фармацевтичния пазар). Между 2006 и 2008 г. е заемала ръководни позиции в "Софарма трейдинг".


Гергана Павлова е и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Съветът е вторият ръководен орган на институцията наред с управителя на касата Нели Нешева, чиято оставка бе заявена в петък.

Междувременно от СДС обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия на заместник-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания. "След решението на премиера съм вече сигурен, че има такава проверка", заяви зам.-председателят на здравната комисия Ваньо Шарков. 


Депутатите от опозицията са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните 5 години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.


Неясни мотиви


Председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова заяви пред "Дневник", че не може да коментира освобождаването на Павлова, тъй като това била лична преценка на премиера.


Комисията имаше насрочена за днес среща с Павлова, на която трябваше да обясни как се определят цените на лекарствата  у нас. "Срещата  беше насрочена с нея в качеството й на зам.-министър. След като тя не е вече в тази си функция, среща няма да има", заяви Атанасова.   


Като зам.-министър Павлова отговаряше за координацията и контрола върху дейностите в областта на националната лекарствена политика и медицинските изделия. Една от промените, въведени от Павлова, е децентрализирането на търговете, обявявани преди това от Министерството на здравеопазването. След промяна в законовата наредба болниците бяха задължени да правят сами търгове за лекарства, за да са по-гъвкави и да не чакат общите търгове за доставки.


Павлова отговаряше и за взаимодействието със здравната каса по въпросите за лекарствените продукти и медицинските изделия. Затова и Павлова беше сочена като възможен наследник на Нели Нешева начело на националната зравноосигурителна каса, която подаде оставка заради скандала с бонусите.


И медиен сблъсък


Заради работата си като мениджър в "Софарма" Гергана Павлова беше атакувана, че работи в полза на компанията. В последните дни атаката срещу нея се засили с обвинения за повишени цени на лекарствата. Сайтът New Europe съобщи в началото на февруари, че Европейската комисия разследва въпросната компания за монопол на пазара на лекарства.


Без да посочва източниците си, New Europe твърдеше, че представители на комисията вече са у нас и разследват случая. Темата веднага бе подета от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, а свързаната с тях телевизия ТВ7 от два дни излъчва материали по темата.


Това е част и от сблъсъка между две медийни групи. Медиите около Кръстева-Пеевски атакуват съсобственика и шеф на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа" - в тези издания през последните месеци се появиха материали за Пеевски, а миналата седмица "Труд" съобщи за разследването на Брюксел на държавните средства в Корпоративна търговска банка. КТБ беше финансирала част от медийните сделки на Ирена Кръстева.


От създаването на правителството на ГЕРБ, министерство на здравеопазването са напуснали седем заместник-министри и двама министри.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK