Евтим Костадинов остава начело на комисията по досиетата, Екатерина Бончева също ще има нов мандат

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов участва във форум на тема "Комисия по досиетата: Равносметката"

© Анелия Николова

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов участва във форум на тема "Комисия по досиетата: Равносметката"ГЕРБ ще подкрепи за нов мандат председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на форум, на който комисията отчете изминаващия си петгодишен мандат. Освен Костадинов управляващите ще подкрепят и оставането на Екатерина Бончева в звеното още 5 години.Костадинов беше номиниран за председател през 2007 г. от левицата, а Бончева от групата на БНС, който вече няма представители в Народното събрание. Днес обаче те получават подкрепата на управляващите, които отправиха сериозни похвали за безпристрастната и обективна работа на комисията досега.
Костадинов беше избран от предишното мнозинство, но не се поколеба да даде на обществото истината, която то чака толкова години, каза Цветанов. Посочи, че с оставането на Костадинов и Бончева в звеното ще се гарантира приемственост. Вицепремиерът заяви, че още отсега започват консултациите по бъдещия състав на комисията, за да може да няма прекъсване в работата след изтичането на сегашния мандат на 5 април.


Засега не е ясно кои ще са другите двама души, които ГЕРБ (разполагащи най-вероятно с четирима представители) ще предложат за членове на комисията. Представителите на останалите партии в звеното коментираха неофициално, че засега формациите, които ги номинираха предишния път, не са разговаряли с тях за преназначаването им. Все пак очакванията са Валери Кацунов от десницата, Орхан Исмаилов от ДПС, Апостол Димитров от левицата, да запазят постовете си.


Крайното решение се взима от парламента, като нито една формация няма право да има мнозинство в звеното.


Срещата днес премина и в критика към решението на състав на Върховния административен съд да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на текста, позволяващ осветяването на агенти, за които са останали само т. нар. картончета, а останалите документи са били унищожени. Иска се по някакъв начин да се обезличи и прикрие истината, коментира Цветанов. Той обаче декларира, че ГЕРБ ще продължи досегашната работа на комисията и ще иска пълно разкриване на данните. Посочи, че предстои важна работа по оповестяване на кредитните милионери, банкерите, ръководители на висшите училища.


Костадинов пък припомни, че са били унищожавани документите не за кого да е, а за важни за бившите тайни служби фигури.


"Като юрист съм изненадан и разочарован, когато състав на ВАС става едва ли не маша в ръцете на Държавна сигурност", каза и бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов. Той посочи, че същият състав на съда е имал редица подобни решения, но досега не е решавал да се обърне към КС. Соколов обяви, че не е оптимист за решението на конституционните съдии. И намекна, че те са били сезирани сега, защото наскоро изтича мандатът на четирима души от КС и съставът му ще бъде поне частично подменен. Бившият председател на парламента предупреди сегашните управляващи да са готови за неблагоприятно решение и да подготвят отсега законови поправки, с които да отговорят на него.


Вътрешният министър декларира, че управляващите са за разширяване на приложното поле на закона и даде да се разбере, че подкрепя идеите на комисията за промяна в закона. Една от съществените промени, искани от звеното, е то да може да се връща назад в проверката при кадрова смяна в институции, които вече са били проверени. Сега комисията извършва проверките спрямо списък в закона, като няма възможност да се връща към вече проверени институции, дори и в тяхното ръководство да е настъпила промяна. Така новите ръководители, които не подлежат на задължителна проверка (като министрите и депутатите например), не са обхванати от проверката.


Друга промяна, искана от комисията, е свързана с кредитните милионери – на комисията е вменено задължение да провери тези лица и да установи дали те са били свързани с ДС. Но впоследствие те са изпуснати от кръга лица, които подлежат на обявяване. Така звеното ще ги провери, но няма да може да ги обяви. Което би трябвало да се коригира с малка промяна в закона.


Звеното продължава да иска и  изравняване на периода за проверка на хората, заемали публични длъжности и публичните дейности. Сега едните се проверяват от началото на прехода, а другите – от влизането в сила на закона през 2006 г., което създава неравнопоставеност. Звеното смята, че е редно също да бъде въведена проверка за заместник-началниците на управления и отдели, които са доста високопоставени, но не се проверяват за агентурно минало.


Управляващата партия и мнозинство ще осигури с необходимия кредит на доверие и подкрепа бъдещата комисия за продължаване на започнатото, обеща Цветан Цветанов. На няколко пъти той посочи, че отварянето на досиетата е трябвало да се случи много по-рано - още в началото на прехода, но това е било блокирано многократно, включително и от Конституционния съд. Ако обявяването на истината се беше случила много по-рано, България нямаше да има президент Гоце, заяви Цветанов по адрес на предишния президент Георги Първанов, осветен като секретен сътрудник на ДС с псевдонима Гоце.


Комисията, ръководена от Евтим Костадинов, е проверила за 5-годишния си мандат над 112 000 души, с комунистическите тайни служби са били свързани 10-12 на сто от хората във ведомствата (виж подробна информация в прикачения файл).

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Не съм от червените и никога няма да бъда. Но Евтим Костадинов си вършеше добре работата и се радвам че ще я продължи. Сега важното е КС да не даде някое гадно тълкуване за картончетата с което да върже ръцете на комисията. Странно защо едно толкова важно решение на КС остава встрани от вниманието на обществото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Е и, какво като са ги проверили ? ДС пак продължава да е на всякъде и да прави поразии.
  Любен Гоцев ли е в затвора или някое друго ДС е?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Треперете червени мижитурки

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Както е казал навремето Чърчил - "Няма вечни врагове - има вечни интереси!"
  БСП -> ГЕРБ -> .......

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "daniel_defoe":

  Не само червените, всички да внимават, че те вече по няколко пъти си мениха цветовете...

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 6. 6 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Туй за кредитните милионери, не ми е много ясно. Тогавашният закон не допускаше заема да бъде изчисляван в друга валута при девалвация на лева и така, получилите заеми връщаха малки суми, доста под тегления кредит. Ако все пак се е издължил, макар и в лева, къде е нарушението? Оневиниха банкерите, няма осъден, макар те да са виновни. И облажени, щото искаха 30-50% от заема за техен джоб(1), даваха заеми само не техни хора(2) и така фалираха банките си(3). Другивиновни, са тия държавни служители, които държаха служебните пари на ведомствата си, в рискови банки. Като Масларова с парите на Агенцията по даренията.
  Друг проблем е, че най-големите длъжници, бяха не ФЛ или фирми, а големи неприватизирани държавни предприятия.

  Инфото, което ще изскочи от това отваряне, ще докаже, че голям процент от кредитните милионери са били от ДС, но де юре нарушение няма. Освен ако не са издължили сумите. Дори в девалвирани левове.

 7. 7 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Не трябваше ли тази комисия вече да си е свършила работата? Колко мандата са нужни за това?

 8. 8 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Неутрално

  България е единствената източноевропейска държава, в която отварянето на архивите на ДС се ръководи от бивш милиционер и бивш народен представител на БСП. И въобще в чиято комисия за архивите вместо да има хора, които са се борили с комунистите, са хора като:

  Апостол Иванов Димитров
  1974 – 1993 г. Първи секретар на ДКМС, гр. Варна
  Секретар на партиен комитет във варненската корабостроителница. Секретар на Градския комитет на БКП и председател на Градския съвет на БСП, както и зав. отдел във ВС на БСП. През този период е и заместник-председател на ВС на БСП.

  Георги Матеев Георгиев
  1980 - 1990 г. Обществено политическа работа в ДКМС и БСП
  Председател на Националния студентски съвет

  Татяна Колева Кирякова
  Главен специалист в Институт по история на БКП.
  Главен експерт в Институт по социална история и Център за исторически и политологически изследвания, работа в отдел “Анализи” на ВС на БСП.
  Завеждащ отдел “Общество” на в. “Дума”.

 9. 9 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Браво,че подкрепихте един достоен човек !

  Сега го подкрепете и със закон, за това което казва:
  "Костадинов пък припомни, че са били унищожавани
  документите не за кого да е, а за важни за бившите тайни служби фигури."

  А колкото до съдийските номера и решенията на КС -
  пак трябва бой през ръцете, че да им дойде акъла в чугунените глави.

  А тези с "картончетата",ако се чувстват много засегнати,да ходят да се жалват на арменския поп!

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred":

  ++++++++++++
  Всяко правило си има изключения, и този мъж изглежда е такъв ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Моето "предложение" за удължаване мандата на Комисията /под дописката с г-н ЕКостадинов/ с още 5 години , носеше лого на "гневно" . Трябва да ценим историческото ни време и да се даде нов мандат от 3 /три/ години . Иначе , само джуркаме кашата , в която ни е хвърлил Анонимуса на "прехода" и ставаме смешно неполезни за себе си ...

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred":
  [quote#1:"Fred"]Сега важното е КС да не даде някое гадно тълкуване за картончетата с което да върже ръцете на комисията. [/quote]

  Не искам да бъда лош пророк, но мисля че КС ще даде със сигурност такова тълкование. Страхувам се че след изгубването на президентския пост КС им остана последната хитринка на червените ежковци.

  В гръцката митология има едно същество Протей което се превръща в какво ли не докато се мъчи да се изплъзне при борбата с Херкулес. Змия, вода, и.т.н. Докрай ще се въртят и ще се превръщат във всичко за да се изплъзнат! Такива са.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#1:"Fred"]Сега важното е КС да не даде някое гадно тълкуване за картончетата с което да върже ръцете на комисията. [/quote]Интересно колко ли от конституционните съдии ще се окажат агенти на ДС? Май ще станат ясни истинските мотиви с които КС отхвърли на лустрацията преди 10 години.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Разстроено

  Чудя се какъв е смисъла, след като не знам досега някой да е понесъл каквито и да е последствия за принадлежността си към ДС.

  Сега ми звучи като хвърляне на прах в очите. Дори да стане ясно кои съдии отхвърлиха лустрацията преди 10 години... нищо няма да се промени. Проклети да са тияи децата им също!!!

  Междувременно държавата си потъва бавно, но сигурно, а хората си знаят, че Иван не е направил лустрацията, че същия е обрал хората при приватизацията, че Кремиковци, България Еър и т.н. са били съсипани въпреки цветущото състояние в което са се намирали, че заради него градушка им е ударила реколтата, а слънцето пак заради него пече много силно... и т.н., и т.н.

  Обявяването на досиетата има само символична стойност, но без лустрация смисълът е почти никакъв. На тоя етап дори и да се стигне до лустрация направените злини няма начин да се заличат, но поне ще имаме някакъв шанс да продължим на чисто...

  Едно е сигурно - България проспа последните 20 години в развитието си... и управляващите са си все същите от преди 30 години...

  НАРОДЕ!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 15. 15 Профил на uefski
  uefski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази комисия само точи пари от държавата, за да върши антидържавна дейност. И един човек, за една година можеше да изчете три пъти това което всички членове вече толкова години!!! Те получават неоправдано толкова много пари, че ги ползват да подкупват чиновници и държавници за им продължава мандата!!! Превърнаха се в новите АКТИВНИ БОРЦИ , които обслужват янти-български интереси с български пари.

 16. 16 Профил на uefski
  uefski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само като видиш членовете на комисията, можеш да кажеш, кой за коя чужда агенция работи. Позорното, че всички ние им плащаме от нашите данъци против нашата вола. Парите за комисията трябва да отидат за пенсии, вместо да ни увеличават пенсионната възраст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK