Евтим Костадинов остава начело на комисията по досиетата, Екатерина Бончева също ще има нов мандат

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов  участва във форум на тема "Комисия по досиетата: Равносметката"

© Анелия Николова

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов участва във форум на тема "Комисия по досиетата: Равносметката"ГЕРБ ще подкрепи за нов мандат председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на форум, на който комисията отчете изминаващия си петгодишен мандат. Освен Костадинов управляващите ще подкрепят и оставането на Екатерина Бончева в звеното още 5 години.Костадинов беше номиниран за председател през 2007 г. от левицата, а Бончева от групата на БНС, който вече няма представители в Народното събрание. Днес обаче те получават подкрепата на управляващите, които отправиха сериозни похвали за безпристрастната и обективна работа на комисията досега.
Костадинов беше избран от предишното мнозинство, но не се поколеба да даде на обществото истината, която то чака толкова години, каза Цветанов. Посочи, че с оставането на Костадинов и Бончева в звеното ще се гарантира приемственост. Вицепремиерът заяви, че още отсега започват консултациите по бъдещия състав на комисията, за да може да няма прекъсване в работата след изтичането на сегашния мандат на 5 април.


Засега не е ясно кои ще са другите двама души, които ГЕРБ (разполагащи най-вероятно с четирима представители) ще предложат за членове на комисията. Представителите на останалите партии в звеното коментираха неофициално, че засега формациите, които ги номинираха предишния път, не са разговаряли с тях за преназначаването им. Все пак очакванията са Валери Кацунов от десницата, Орхан Исмаилов от ДПС, Апостол Димитров от левицата, да запазят постовете си.


Крайното решение се взима от парламента, като нито една формация няма право да има мнозинство в звеното.


Срещата днес премина и в критика към решението на състав на Върховния административен съд да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на текста, позволяващ осветяването на агенти, за които са останали само т. нар. картончета, а останалите документи са били унищожени. Иска се по някакъв начин да се обезличи и прикрие истината, коментира Цветанов. Той обаче декларира, че ГЕРБ ще продължи досегашната работа на комисията и ще иска пълно разкриване на данните. Посочи, че предстои важна работа по оповестяване на кредитните милионери, банкерите, ръководители на висшите училища.


Костадинов пък припомни, че са били унищожавани документите не за кого да е, а за важни за бившите тайни служби фигури.


"Като юрист съм изненадан и разочарован, когато състав на ВАС става едва ли не маша в ръцете на Държавна сигурност", каза и бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов. Той посочи, че същият състав на съда е имал редица подобни решения, но досега не е решавал да се обърне към КС. Соколов обяви, че не е оптимист за решението на конституционните съдии. И намекна, че те са били сезирани сега, защото наскоро изтича мандатът на четирима души от КС и съставът му ще бъде поне частично подменен. Бившият председател на парламента предупреди сегашните управляващи да са готови за неблагоприятно решение и да подготвят отсега законови поправки, с които да отговорят на него.


Вътрешният министър декларира, че управляващите са за разширяване на приложното поле на закона и даде да се разбере, че подкрепя идеите на комисията за промяна в закона. Една от съществените промени, искани от звеното, е то да може да се връща назад в проверката при кадрова смяна в институции, които вече са били проверени. Сега комисията извършва проверките спрямо списък в закона, като няма възможност да се връща към вече проверени институции, дори и в тяхното ръководство да е настъпила промяна. Така новите ръководители, които не подлежат на задължителна проверка (като министрите и депутатите например), не са обхванати от проверката.


Друга промяна, искана от комисията, е свързана с кредитните милионери – на комисията е вменено задължение да провери тези лица и да установи дали те са били свързани с ДС. Но впоследствие те са изпуснати от кръга лица, които подлежат на обявяване. Така звеното ще ги провери, но няма да може да ги обяви. Което би трябвало да се коригира с малка промяна в закона.


Звеното продължава да иска и  изравняване на периода за проверка на хората, заемали публични длъжности и публичните дейности. Сега едните се проверяват от началото на прехода, а другите – от влизането в сила на закона през 2006 г., което създава неравнопоставеност. Звеното смята, че е редно също да бъде въведена проверка за заместник-началниците на управления и отдели, които са доста високопоставени, но не се проверяват за агентурно минало.


Управляващата партия и мнозинство ще осигури с необходимия кредит на доверие и подкрепа бъдещата комисия за продължаване на започнатото, обеща Цветан Цветанов. На няколко пъти той посочи, че отварянето на досиетата е трябвало да се случи много по-рано - още в началото на прехода, но това е било блокирано многократно, включително и от Конституционния съд. Ако обявяването на истината се беше случила много по-рано, България нямаше да има президент Гоце, заяви Цветанов по адрес на предишния президент Георги Първанов, осветен като секретен сътрудник на ДС с псевдонима Гоце.


Комисията, ръководена от Евтим Костадинов, е проверила за 5-годишния си мандат над 112 000 души, с комунистическите тайни служби са били свързани 10-12 на сто от хората във ведомствата (виж подробна информация в прикачения файл).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK