ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Хидроинженери: Яз. "Бели Искър" е за спешен ремонт, заплашва Самоков и София

Яз. "Бели Искър" беше източен през 2002 г. за ремонт на стената и полагане на специална мембрана, която да предпазва бетона от "агресивната" вода. Мембраната е със срок на годност 20 години, половината от който е изтекъл, посочиха от комитета. Язовирната стена трябва да се укрепи допълнително, казаха инженерите

© Кирил Николов

Яз. "Бели Искър" беше източен през 2002 г. за ремонт на стената и полагане на специална мембрана, която да предпазва бетона от "агресивната" вода. Мембраната е със срок на годност 20 години, половината от който е изтекъл, посочиха от комитета. Язовирната стена трябва да се укрепи допълнително, казаха инженеритеСтената на яз. "Бели Искър" в Рила, който водоснабдява Самоков, Боровец и част от София, е в плачевно състояние и ремонтът й се отлага вече няколко години. В случай на средно по сила земетресение или прилив на води тя може да се скъса и да наводни Самоков и части от София. За това предупредиха днес хидроинженери от организацията Национален комитет за подобряване на водоснабдяването на България. Според инженерите, "Бели Искър" е в най-лошо състояние от всички големи питейни язовири в страната. По думите им кметът на София Йорданка Фандъкова е премълчала информацията за него, обявявайки, че водоемите около столицата в момента не са опасни.


Язовирът е строен преди около 70 години и заради специфичните химични свойства на водата в Рила бетонната стена е проядена, твърдят от комитета. От няколко години те водят преговори със "Софийска вода", която управлява язовира, строителното министерство и министерството на околната среда за ремонт на съоръжението, но до момента никоя институция не е взела мерки за укрепване на стената, каза председателят на организацията инж. Ганчо Хитров.


Заради състоянието му от 2004 г. язовирът работи на "авариен режим" - той се запълва с 2.5 млн. кубични метра вода по-малко, отколкото принципно задържа (15.5 млн.), посочи Хитров. Оттогава датира и проект на фирма "Енергопроект" за укрепване на язовирната стена, което по тогавашни разчети е щяло да струва 7.5 млн. лв. Институциите са предложението ремонтът да се финансира заедно с водния проект на София по програма ИСПА, с мотив, че меморандумът, сключен преди години между Столична община и екоминистерството е само за "околна среда" и не касае водоснабдителна инфраструктура.
Вчера комитетът е дискутирал проблема със зам.-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев (който преди да заеме поста беше в ръководството на "Софийска вода"). Зам.-министърът се е ангажирал да потърси средства за ремонта и е заявил, че във финансирането му могат да участват концесионерът "Софйска вода", Столична община и държавата, каза Хитров. Кандидатстването за европейски субсидии би отнело твърде много време, а ремонтът е неотложен, добави той.


В сегашното си състояние бентът може да се скъса при земетресение от порядъка на 4.5 – 5 степен по Рихтер, въпреки че по закон трябва да издържа на много по-силен трус. Това обяви деканът на хидротехническия факултет в университета по архиутектура в София доц. Стефан Модев.


Инженерите са изчислили, че евентуално скъсване на стената, която в момента задържа 13.5 млн. кубика вода би предизвикало "цунами" с височина 10 метра и скорост около 12 метра в секунда, което в рамките на 40 минути би потопило Самоков под 1.5 метра вода. Заради каскадното разположение на водоемите по р. Искър при такъв инцидент би прелял и големият яз. "Искър", при което няколко квартала на София, биха били наводнени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK