Съдът оправда бившия говорител на ДАНС Зоя Димитрова

Съдът оправда бившия говорител на ДАНС Зоя Димитрова

© Цветелина АнгеловаСофийският градски съд призна за невинна Зоя Димитрова по обвинение за разгласяване на класифицирана информация. Според обвинението Зоя Димитрова, която е бивш говорител на ДАНС, е разгласила класифицирана информация, станала й известна по време на работата й в службата. Прокуратурата поиска затвор за Димитрова.


Тази информация е била публикувана в първия брой на вестник "Галерия", на който Димитрова е заместник главен редактор.


На 14 октомври 2009 година на страниците на вестник "Галерия" бе публикувана статия, озаглавена "15 корумпирани министри в "онзи доклад" на ДАНС", а на титулната страница на вестника - факсимиле на документ на спецагенцията - "Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 година".
Дефект на прокуратурата беше, че тя не посочи не само абзац, не само изречение, но дори и дума, която да представлява класифицирана информация и да е публикувана във вестник "Галерия". Това каза Зоя Димитрова, цитирана от агенция "Фокус", след като съдът я оправда.


Щастлива съм, че съдът прецени по съвест всички доказателства по делото и ме оправда, защото така очаквах да бъде, коментира тя.


Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Димитрова, която беше да заплати 800 лева, в мярка за неотклонение "подписка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK