Още един опасен "ничий" язовир - този път над София

язовир "Бели Искър"

© Кирил Николов

язовир "Бели Искър"Министерството на регионалното развитие и Столична община се оказаха в игра на пинг-понг с отговорността за ремонта на опасния яз. "Бели Искър". "Язовир "Бели Искър" не е сред тези, които се стопанисват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Всички въпроси, свързани с неговото управление, следва да бъдат отнесени към Столична община, тъй като съоръжението е публична общинска собственост. Към настоящия момент оператор на язовира е "Софийска вода". Така отговориха днес от строителното министерство на въпрос на "Дневник" как ведомството възнамерява да осигури средства за ремонта на стената на яз. "Бели Искър".


Според хидроинженери, стената е амортизирана и спешно трябва да се ремонтира. Днес на пресконференция организацията Национален комитет за подобряване на водоснабдяването на България и деканът на хидротехническия факултет на Университета по архитектура (УАСГ) доц. Стефан Модев обявиха, че бентът от години е за ремонт. Той не покрива дори нормативните изисквания за устойчивост на земетресения и е достатъчен трус с магнитуд 4.5 – 5 по скалата на Рихтер, за да се скъса стената, каза Модев и добави "не знам как тези, които управляват язовира, се осмеляват да го напълнят".


От сдружението обявиха, че вчера са разговаряли по въпроса със зам.-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев и той се е ангажирал да търси средства за ремонта.
Справка в Закона за водите показа, че твърдението на МРРБ, че язовирът е общински, не отговаря на истината. Големите язовири (т.нар. "комплексни и значими язовири", използвани за водоснабдяване, хидроенергетика и поливане) са публична държавна собственост и "Бели Искър" е в списъка на тези държавни язовири (приложение 1 на закона).


От Столична община коментираха, че язовирът допреди няколко години действително е бил общински, но от 2010 г. е държавен и "Дневник" следва да се обърне към регионалното министерство по въпроса. Макар че по закон язовирът е държавна собственост, той се управлява от Столична община чрез концесионера на общинската ВиК-система "Софийска вода". Общината обаче днес не даде информация дали планира ремонт на опасната стена.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ами не е зле да се разберат на кой е и кой ще го ремонтира. В противен случай народа пак ще плува.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1120 Гневно

  "не знам как тези, които управляват язовира, се осмеляват да го напълнят".

  Много просто ,бе Модев - просто НЕ ИМ ПУКА!!!!!!! Те не са българи!

 3. 3 Профил на doktorad
  doktorad
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спокойно ще я ремонтират след като се скъса и залее половин София и Панчарево.

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Весело

  Скъсва се язовирната стена, Фандъкова и Борисов стоят и наблюдават огромната приливна вълна! Фандъкова: Сега господин премиер тази вода държавна ли е или общинска! Хм, отговаря Борисов, тази вода е на шефа на владиката, сега ще му се обадя, ако може той да се обади на началника си, да я спре!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Интересното е, че преди 10-тина години стана на въпрос под язовира да се даде място за ВЕЦ срещу дял от печалбата. Тогава пък всички твърдяха, че язовирът бил техен. Чак от Варна и Добрич идваха, да си "търсят правата" върху приходите от бъдещата юзина. Сега като става дума за разход, изведнъж не бил ничий? Я се разровете в старите вестници, да ги хванем сега за ушите.....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами източете ги тия опасни язовири докато се разберете кой да ги ремонтира...малко вода в София може да има положителен ефект...много боклук се е събрал там...тъкмо да го отмие...

  الرجل الكبير
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Защо язовир, ремонтиран преди 10 години, с гаранция от 20 години е опасен?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вели":

  То пък на българите като им е запукало.....

  Няма как на чуждите да им пука, ако на нас самите не ни.

 9. 9 Профил на Лансър
  Лансър
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":

  Не е опасен, а трябва едни пари да се усвоят.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Като се хвалиш с обекти, редно е и да си носиш отговорноста за тях - тук ясно е написано кой е инвеститора и кой е изпълнителя на ремонта.
  http://stanilov.bg/?p=46&id=25&ord=0,1,0,0&l=1

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Като е за риболов, добив на ел.енергия, строеж на капанчета и какво ли не, десет души ще викат "Мой е!", ама като е за поддръжка, все се скътават.
  Просто да проверят кое ведомство е вземало пари за съответния язовир, и те да се погрижат за ремонта.

 12. 12 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":


  [quote#7:"Тони!"]Защо язовир, ремонтиран преди 10 години, с гаранция от 20 години е опасен? [/quote]

  И аз си задавах същия въпрос. Защото явно му е гнила работата - буквално и преносно...

 13. 13 Профил на gtx
  gtx
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Само ,заради тая "язовирна психоза", сега да не започнат да източват държавни пари за "уж спешни ремонти"...на язовири които нямат нужда...

  Нищо лично !
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#10] от "Тони!":

  Много ясно си е написано
  +++++++

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  А на мен що ми се струва, че сравнително скоро точно този язовир беше ремонтиран? По този въпрос дали ще се произнесе някой?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 676 Неутрално

  олеле.. ако стената на Бели Искър се скъса, цялата Самоковска долина ще е под водата, да не говорим какво ще се случи със село Бели Искър. Тук става въпрос за много голям обем вода, който ще потече надолу по тясна планинска долина и ще унищожи всичко по пътя си.. Дано се заемат скоро с ремонт и подобрения, иначе може да стане много мноо неприятно някой ден ..

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  Прав съм бил. Няма и 10 години. А да не съм голословен

  http://fakti.bg/imoti/6403-tazgodishniiat-remont-na-iazovir-%E2%80%9Ebeli-iskyr%E2%80%9C-struva-12-mln-leva

  12 млн лева. Ето и още
  http://paper.standartnews.com/archive/2002/05/30/society/s3379_5.htm

  Всъщност беше доста коментирано през 2002 г. Има бол. За уникалната технология и т.н.
  Сега някой ще бъде ли вързан за топките и провесен от стената?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  http://society.actualno.com/news_378486.html

  След ликвидирането през 2009 на Министерството на извънредните ситуации функциите му фактически не са поети от никого /основен наследник-МВР/
  Две зими бяха с малко сняг.
  На третата стомната ......

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Весело

  До коментар [#18] от "mi6osp":

  Бе ти си му голям фен на измисленото министерство. Да не си бил там на топла ясла? То нали за това беше създадено. Единствената работеща структура в него беше прехвърлената там Гражданска защита. Далеч от необходимото между другото, но то така е с всичко у нас.
  Та кво викаш да правят сега защитата и пожарната (доста смислено обединени)? Да одат да източват водата с помпи ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  "Към настоящия момент оператор на язовира е "Софийска вода".
  На тези им бяха малко парите, които награбиха през последните две десетилетия та и язовирната стена не ремонтирана! Бяха малко на Англичаните и те точно трябваше да си реализират инвестиционната програма и МОНОПОЛЪТ бе продаден на Французите от Борисов , за да им се запуши устата по повод на случаят Борилски!

  "деканът на хидротехническия факултет на Университета по архитектура (УАСГ) доц. Стефан Модев обявиха, че бентът от години е за ремонт....."

  Прав е, но защо мълча толкова години? Защото грабеше и с двете ръце.

  Модев е Хидролог, на знам какво е завършил но беше изключително жалък, като шеф на секция "ВС" в КИИП гр.София!На него , на Наков и на още две дузини продажници се дължи това, че на Българския инженер не му се чува думата. Защото се продадоха за и си направиха длъжности "во веки веков"! Изборът му за декан е благодарност предизвикана с моного праи в джобовете на преподаватели от УАСГ получени, като хонорари но проекти на ЕС! Като преподавател винаги е бил повече от блед, четеше "Хидрология" и то посредствено!

  Хитростта пречи на мисълта!
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#20] от "Stream":

  Тва съм написал на едно друго място:
  Момчета и момичета, да ви кажа, ама някои от висшите етажи на грабльовците се е присетил, че и от тази истерия покрай яз. Иваново може да се грабне некой лев, па е впрегнал "гражданското общество" в лицето на онзи мошеник Ганчо Хитров да пищи.
  Не знам кой е казал на журналистите, че вода от Бели Искър може да стигне до София, като приливна вълна, ама ги е излъгал. Виж, че ще удави Самоков и прилежащите територии е ясно, ама с 15 милиона кубика да препълни язовир с обем 615 милона, па и да успее да се справи с пасарелския и панчаревския обем ми звучи глуповатичко.
  Не бе. Няма как да стане.

  Най стресиращото е, че по целият вертикал на държавата не знаят кой отговаря за язовира. Отговаря операторът, в случая Софийска вода, а тия и от Общината и от МРРБ да си хвърлят оставките, па да хващат я за Самоков, я за другите населени места.
  Баси некадърниците.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#21:"Graf"]Не знам кой е казал на журналистите, че вода от Бели Искър може да стигне до София, като приливна вълна, ама ги е излъгал.[/quote]
  Може и да не може, ама що им бъркаш далаверата.?
  Тъкмо се видяха с едни кинти за ремонт на стената и ти бързаш да им земеш залъка от устата.
  А засрами се малко де!

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 23. 23 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1005 Разстроено

  До коментар [#7] от "Тони!":

  Фактът, че "Дневник" пуска два материала на една и съща тема с три часа разлика - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/21/1771140_hidroinjeneri_iaz_beli_iskur_e_za_speshen_remont/ - говори, че с въпросната тема има нещо не наред! Прочети моя коментар № 60 в горния линк и ще получиш отговор на въпроса си.


  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Само ще кажа: "Мамка му!"

 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Земята под язовира е на Аню Ангелов! За другото да се разберат останалите!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 26. 26 Профил на kompleksara
  kompleksara
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Сега да ви кажа аз,ако се скъса язовирната стена,то селата Бели искър,Доспей и половината град Самоков барабар с циганската махала там ще са напълно разрушени.отделно тези 9-12 млнк вода ще се влеят в язови=р искър,а там и сега е препълнено.А скъса ли се искър,то...... в центъра на София ще има 4 метрова вълна

 27. 27 Профил на bongobongo
  bongobongo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лансър":

  Сър, ами да се обадят на хидро-гения инж.д-р доц.ст. н.с и т.н Ахмед Доган! Така ще ги консултира, че всичко ще усвоят. На мига!

 28. 28 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цецо":

  Цецо, нещо не си схванал нещата. Никъде не съм хвалил въпросното министерство. Само подчертавам факта, че след като е закрито, никой от тези , които са наследили функциите му, не е свършил нищо. Което може да мине при бесснежните предишни зими, но сега ,при метър сняг, се плаща с ковчези.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#28] от "mi6osp":

  Въпросното министерство се състоеше единствено от гражданска защита и куп безполезна администрация. А гражданска защита действа след настъпване на проблем. Профилактиката е задача на други.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK