Уволненият шеф на "Напоителни системи" имал влязла в сила присъда от 2005 г. (допълнена)

Уволненият шеф на "Напоителни системи" имал влязла в сила присъда от 2005 г. (допълнена)

© Анелия Николова



Освободеният председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 г. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.


По този повод министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е решил да изпрати свидетелството за съдимост на Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура. Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан, съобщиха от пресцентъра на аграрното ведомство. 


Тази присъда е била заличена от свидетелството за съдимост на Хразинаво след изтичането на изпитателния  срок, което се е случило преди постъпването му на работа в земеделското министерство, съобщи Би Ти Ви. Пред медията Харизанов обяви, че не си спомня да има условна присъда за рекет. Той определи случващото се като атака от заинтересовани лица, които не искат проверките на водните басейни да бъде довършена докрай. 




Земеделският министър Мирослав Найденов пък обяви, че ударът не цели да уязви Харизанов, а самият него.


До следобед се знаеше само, че шефът на "Напоителни системи" е подсъдим за заплаха за убийство и е разследван по дело за кражбата на 50 000 долара. 


Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че през 2001 г., на 19 септември, е образувано досъдебно производство за кражба, извършена в големи размери, и представлява тежко умишлено престъпление, срещу неизвестен извършител. То обаче е прекратено, поради липса на доказателства, за да се приведе като обвиняем Георги Харизанов. През 2010 г. са открити пръстови отпечатъци на Георги Харизанов, което е наложило възобновяването му. Тогава Харизанов е привлечен като обвиняем. В момента досъдебното производство все още е във фаза на разследване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK