И ООН предупреди, че Източна Европа може пак да пострада при топенето на снега

И ООН предупреди, че Източна Европа може пак да пострада при топенето на снега

© Надежда ЧипеваЧасти от Централна и Източна Европа, парализирани от силни снеговалежи, може да понесат още щети и жертви от наводнения с началото на пролетното топене не снегове. Това предупреди днес Офисът на ООН за предотвратяване на рискове от бедствия (UNISDR), съобщи швейцарският сайт expatica.com, цитиран от БТА.


Температурите в България и Румъния се очаква да се покачат с 8 до 10 градуса в следващите 10 дни, което ще доведе до разчупване на леда по река Дунав.


"Все още хиляди хора остават блокирани от снеговете от Сърбия до България, но има тревожни признаци, че разрушителни наводнения ще доведат до още човешки жертви и икономически щети, заяви специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия Маргарета Валстрьом, цитирана в сайта.
Местата без адекватно управление на инфраструктурни обекти като язовири и диги ще бъдат засегнати най-зле, добавя тя.


Студът и обилните снеговалежи в редица части на Европа отнеха тази зима живота на над 600 души. Цели селища бяха лишени от транспорт, достъп до училища, болници и останаха без електричество.


"Време е властите в тези страни, Червеният кръст, службите за справяне с природни бедствия и гражданската защита да подготвят планове, за да са сигурни, че няма да има човешки загуби, когато станат наводненията", заяви на свой ред Денис Макклийн, говорител на UNISDR. "Също така да помислят как това бедствие извади на показ сегашното състояние на държавната инфраструктура в тези страни."


Европейската комисия създаде Европейска система за предупреждение от наводнения след преливането на реките Елба и Дунав през 2002 г. По прогнози на UNISDR предстоящото снеготопене може да постави тази система на най-голямото изпитание от тогава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK