Търсят се: Необикновени учители за обикновените училища

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Имаше, ама отдавна заминаха. Сега другаде им се радват на нашите учители съчетаващи горе изброените качества.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Някой друг живот.Е има все още надъхани от 1-ви до 4 клас.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1073 Весело

  И най-кадърния, толерантен, всеотдаен и обичлив човек, ако прочете дори само един учебник ще се превърне в див звяр!

 4. 4 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако до всяко добро същество...

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 5. 5 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И сега големият въпрос, какво е финансовото измерение на тези качества?
  Защото няма такъв човек, хем умен, образован и тн. който да работи за 300 - 400 лв.

  Подпис - електронен ;)
 6. 6 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 450 Неутрално

  заплатата? аз пасвам идеално на исканията.

 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 782 Любопитно

  "...оценката не е дамгосване. Тя се пише на работата им, не на самите деца",..."

  -Че кога оценките не са били за "работите" на децата? Затова има и различни оценки по различните предмети.,в резултат от различните постижения в "работата" по тях.

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Пропуснали са да добавят, че суперучителя трябва да е доволен на половин заплата на чистачка в банка. А имитацията на GRID обучение за лидери, която показват на таблата, не е панацея за образованието.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Весело

  В обединената Европа може да има база, но няма образование. Прекрасният нов свят бързо навлиза и в България, където също няма да има образование съвсем скоро. Статията е красноречив пример за това.

 10. 10 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Струва ми се, че това ще си остане само едно добро пожелание - изтича срокът на програмата и какво правим? После недоумение буди у мен тезата, че оценката се поставя на работата на ученика, а не на самия него - кога и къде този принцип не е бил водещ в образованието, или ей тъй си говорим празни приказки?! Съжалявам, че коментарът ми звучи негативно, но образованието ни има нужда от цялостна нова концепция/не по американски модел/, а не от работа на парче, каквато е програмата.

  Sic transit..
 11. 11 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Мога само да ви пожелая УСПЕХ! Дано има повече такива програми, дано има повече такива инициативи! И не 21, дано има много такива учители!

 12. 12 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#3:"ju.li"]И най-кадърния, толерантен, всеотдаен и обичлив човек, ако прочете дори само един учебник ще се превърне в див звяр! [/quote]
  Аааа, не е така! Учебникът на лапето (7ми клас) по литература е невероятен! По-добър учебник през живота си не съм виждал! Заклевам се! Вярно, че има големи недоразумения, но този учебник сериозно ме впечатли! Само да и ма кой да чете

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#10:"antropos"]че оценката се поставя на работата на ученика, а не на самия него [/quote]
  еми може би според майка му и баща му, и това все още го има, за съжаление!

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 782 Любопитно

  "Търсят се: Необикновени учители за обикновените училища"

  -Може да се разшири.-Търсят се: Необикновени депутати за обикновените НС;Необикновени министри за обикновените министерства;Необикновени областни управители и кметове за обикновените области и общини;Необикновени журналисти за обикновените мас-медии;Необикновени лекари за обикновените болници;и пр. и пр.Необикновени специалисти за всички обикновени професии и длъжности.Тогава БГ ще бъде рай на земята.

 15. 15 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#10:"antropos"]После недоумение буди у мен тезата, че оценката се поставя на работата на ученика, а не на самия него - кога и къде този принцип не е бил водещ в образованието, или ей тъй си говорим празни приказки?![/quote]
  Щото не си преподавал. Винаги има субективизъм в оценяването. Признавам си, едно време, като даскалувах, и аз съм бил субективен понякога. Никак не обичам натегачите и все им намирах някой кусур да ги "порежа"..... Не е най-правилното, но е факт.... Признавам си.

 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#10:"antropos"]образоването ни има нужда от цялостна нова концепция/не по американски модел/, а не от работа на парче, каквато е програмата. [/quote]

  -„Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!”
  За съжаление,превръщането на българските деца и младежи в аутсайдери започва още в семейството,продължава в училището и намира своя пълноценен завършек на пазара на труда.
  -

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Balkanson, това не е вярно. Синът ми в момента учи във Франция технически науки и трябва да ти кажа, че обучението е присъствено и е толкова интензивно и сериозно, колкото беше у нас около 80-те години на миналия век в техническите университети. Обучението е лекции и семинарни упражнения с разработка и защита на проекти, като се групират по 3-4 души на проект. След първия семестър имаха среща с работодателите, които спонсорират университета, и те си избират водещи групи, на които дават за разработка задачи от производството. Оцелелите след 1-вия семестър получават пълно опрощаване на таксите за следването и месечна стипендия в зависимост от успеха както следва: Група Б - 500 евро на месец, група А - 1000 евро на месец. След всеки семестър се прави класация на група А, група Б и отпаднали.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#13:"ban"]еми може би според майка му и баща му, и това все още го има,[/quote]

  -От Автобиография/Бранислав Нушич/;

  "В началото не учехме нищо, само учителят ни питаше за имената ии и най-вече за професиите на родителите ни.

  — Какво работи баща ти?

  — Файтонджия е.

  — Добре, седни си! А твоят?

  — Колбасар.

  — А, колбасар? Е, поздрави баща си! А твоят?

  — Зарзаватчия.

  — Зарзаватчия, така ли? Поздрави и ти баща си!

  Отначало ние не разбирахме какво значат тия поздрави. Едва по-късно, когато всички научихме една приказка за доброто и за лошото дете и когато забелязахме, че всеки път учителят променя професията на героя на приказката в зависимост от това, как различните родители са отговорили на неговия поздрав — всичко ни стана ясно. Така например един ден, когато синът на колбасаря му донесе четири наденици, приказката гласеше така:

  — Имало две момченца — Симо и Ненад. Симо бил син на един файтонджия и бил непослушен, глупав и непрокопсаи, а Ненад бил син на един много почтен човек, честен и при мерен гражданин, колбасар. Разбира се, и синът приличал на баща си и бил почтено и добро момче.

  Ако например синът на зарзаватчията не си знаеше урока, но беше донесъл наскоро двадесетина зелки и три венци лук, учителят го съветваше по следния начин:

  — Виждаш ли, моето момче, баща ти е честен и почтен човек, вземи пример от него. За днеска ти прощавам, но гледай утре да си знаеш урока. Поздрави баща си.

  А ако урока не си знаеше синът на гробаря, учителят го кореше по следния начин:

  — От тебе, моето момче, нищо няма да излезе. И собственият ти баща няма да може да ти изкопае гроба — ти ще свършиш на бесилката.

  Професията на родителите ни определяше и успеха и поведението ни. Най-добрият ученик например беше синът на колбасаря, а непосредствено след него следваше синът на месаря, след него идваше синът на един бакалин, след това — синът на зарзаватчията (и то след като баща му започна освен зеленчуци да изпраща пилета и пуйки) и чак на най-последния чин седяха синът на гробаря, на един музикант, на файтонджията и въобще синове на родители с непродуктивни професии.

  Отначало и моят баща като търговец се числеше към непродуктивните професии и затова и аз бях лош ученик. Но след като два-три пъти (за Коледа, за Великден и за Нова година) занесох на учителя нещо, сгънато в един малък, бял плик, то аз преминах в първата редица и известната приказка получи следния вид:

  — Имало едно време две момченца — Си мо и Ненад. Симо, син на един файтонджия, бил лош, непослушен, глупав и тъп, а Ненад, син на един търговец, бил…

  След свършването на основното училище можехме спокойно да пресметнем колко е похарчил всеки от нас, за да се научи да чете и пише…

  Така например на Симо Янкович това му струваше 380 яйца, на Перо Вукич — четири гъски, десет пилета и 140 яйца, на Миленко Пурич — сто зелки, седемнадесет венци кромид лук и десет чифта телешки крака за пача, на Янко Попович 294 чифта наденици, четири бута шунка, четири суджука, две парчета сушена сланина и единадесет чифта пушени ребра.

  Такава е приблизително стойността на нашата грамотност, изразена в материални величини. Жалко, че днес са изчезнали вече тия идилични отношения между учители и ученици и по такъв начин е загубена и мярката за преценяване на грамотността. Затова, изглежда, и неграмотността е добила такава висока цена.'

 19. 19 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това е бъдещето на младите. такива учители ни трябват, и правете всичко възможно програмата да продължи, нали знаете,че къщата се строи до покрив а не само основите.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Министерството на образованието има тотално сбъркана политика. От обръща прекалено много внимание на това какво се учи, и почти никакво на това кой и как преподава, и какъв е ефекта от преподаването.

  Всеки е бил ученик и много добре знае, че един добър учител може да те "запали" да учиш предмет който по-рано не ти е бил интересен, и обратното любим предмет става досаден заради учителя.

  Предлагам, във всички училища да се въведе АНОНИМНА анкета с десетина въпроса относно учителите, КАК ТЕ ПРЕПОДАВАТ и дали учениците НАУЧАВАТ нещо от тях. Тази анкета да се попълва всеки срок САМО ОТ УЧЕНИЦИТЕ за ВСЕКИ УЧИТЕЛ, който им преподава. Резултатите да се обявяват публично в училищата и да се предоставят на родители, инспекторат, министерство и др.

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Весело

  [quote#15:"rosko1306"]Никак не обичам натегачите[/quote]
  Лощо си правил, защото виждаш, че всичките натягачи министри и депутати стават!

 22. 22 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#20] от "BlueWater":

  Не става, така строгите и взискателни учители ще са най-зле оценени, а развей-прах и купонджиите ще получат най-високите оценки

 23. 23 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":

  Знам, ама на..... Имам биологическа нетърпимост някак си..... Не ги понасям още от училище, не ги понасям и сега. И ако в момента преподавам - пак ще ги режа ми се струва..... С възпитателна цел

 24. 24 Профил на tedinzeto
  tedinzeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да са ни живи и здрави тези ентусиазирани, млади учители!

  Ама аз все се сещам за любимото изказване на една моя стара учителка: "Първите 7 години не ги давам аз!".
  Като се огледам в автобуса, по улиците, в собствените ни домове ... мъчно ми става.
  Малко е извън темата, но бабите и дядовците ми вси ми казват:
  -На времето нямаше "Не искам да уча,не ми се ходи на училище" ... Учителите са били уважавани!
  Не е имало нужда от някакви кой знае какви свръх учители (с невероятни умения и прочие).

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#22] от "rosko1306":
  [quote#22:"rosko1306"]Не става, така строгите и взискателни учители ще са най-зле оценени, а развей-прах и купонджиите ще получат най-високите оценки[/quote]Грешите!

  В тази анонимна анкета ще се пита какво научават учениците и колко им помага учителя за това. Учениците ще са искренни, не ги подценявайте, защото всички са умни и бързо ще осъзнаят какви възможности ще им даде това да накарат учителите си да ги слушат когато имат проблеми с ученето. Ако някой все пак започне да лъже, то успехът му бързо ще се срине надолу.

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1675 Весело

  От това имат нужда децата, моля информирайте ни кои са училищата с късмет, получаващи избраните преподаватели. Пожелавам успех на начинанието от цялото си сърце!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#24] от "tedinzeto":
  [quote#24:"tedinzeto"]Ама аз все се сещам за любимото изказване на една моя стара учителка: "Първите 7 години не ги давам аз!". [/quote]Жалко за тази учителка, защото показва безсилие и опит за оправдание!

  Моята учителка от първи до четвърти клас е прекрасен човек и често ни казваше "Учете, защото иначе ще метете улиците!"

 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Защото по-скоро търсим умения, отколкото квалификации
  Само, че защо не сложихте снимка с една химическа или биологическа лаборатория, именно реалната работа, наред с липсата на каквато и да е дисциплина, са един от големите проблеми! Другият - интернет и компютрите, това което преди ученикът е можел да научи, само от учителя, учебниците и дебелите книги, днес е на екрана на компютъра или таблета, така, че аз бих казал умерено количество знания плюс умения за разширяването им, и най-важното практикуването на тези знания!

 29. 29 Профил на nimway
  nimway
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А защо не се търсят качествени и всеотдайни преподаватели с опит и желание да изграждат личности при нормални условия на труд и адекватно заплащане? Стотици учители вече на възраст отдавна гният в мизерия, затиснати от абсурдната образователна система и обградени от социопати и търтеи. Учебните им часове приличат повече на оргии и екшън с елементи на психодрама, а адинистративните и пъдарски задължения изискват неуморността на чиновник и здравата психика на надзирател в затвор. Подкрепям идеята за създаване на възможности за надъхани и млади учители с интерактивни обучения и изпълнение на социална мисия, но ми се струва, че за мотивиране на децата и подобряване на образователната среда трябва да се сондира доста по-дълбоко в проблема. Иначе хубава инициатива, като изключим заплащането...

 30. 30 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Успех може да бъде постигнат само от учител, който се осмели да каже високо, че учебниците НЕ стават, учебните програми НЕ стават, да им обърне гръб, да извади учебници от преди 20 години и да започне да преподава истински.
  Иначе всички усиля се губят в безумието на изискванията към учителите - гонят се нормативи и на никой не му остава време да обърне внимание, какво знаят и могат наистина децата.

 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много от тях и сега са такива - кой би работил при тези условия!

 32. 32 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#15] от "rosko1306":Защо мислите, че и по тази програма и точно при тези обучители няма да има субективизъм???
  Апропо, за разлика от вас, все още преподавам!

  Sic transit..
 33. 33 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2868 Разстроено

  "...около 41% от 15-годишните не могат да четат и пишат на функционално ниво..." - е, всички знаем защо, знаем как да не бъде така, НО НЯМА да ГО направят, точно тези, които продължават с РИФОРМИТЕ. И го правят НАРОЧНО, а и с успех...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 34. 34 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Обикновено този, който търси, казва и какво предлага, освен много работа. И да престанат най- после със спекулациите, колко много са се повишили учителските заплати. Масово младите учители вземат малко над 400 лв., а квалифицираните и със стаж едва докарват до 500. Каква креативност и всеотдайност се очаква при това?

 35. 35 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#32] от "antropos":

  Никъде не съм твърдил, че точно тези учители няма да го направят, просто посочих субективизма - при един така, при друг - иначе, при трети просто го няма. И не програмата прави човек субективен или обективен, просто той или е, или не е.... А какво ще декларира дадена програма - това няма никакво значение.

 36. 36 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако дадете необикновените пари на обикновените учители и те ще станат необикновени. Няма нужда от хора без образование, но с усет - хем няма да намерите такива, хем няма кой да гарантира за работата им. На нашите учители им трябва самочувствие - т.е. пари, и повече права.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 37. 37 Профил на rozablue
  rozablue
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Срещу добро заплащане в България ще се намерят необикновени учитгели, необикновени лекари, необикновени инженери и всякакви други необикновени,перфектни специалисти.

 38. 38 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#35] от "rosko1306":Малко късно ви отговарям, но ... О кей, съгласен съм с аргументите ви! Наистина една програма сама по себе си е нищо!

  Sic transit..
 39. 39 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  заплатите бяха някъде 700-800лв + екстри

 40. 40 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "Да сте отдадени. И търпеливи. Да нямате праг на толерантност и да сте последователни в живота и кариерното си израстване. Да сте добре образовани и да искате повече хора да са като вас. Да умеете да се изправяте очи в очи с предизвикателствата, да не подминавате проблемите, а да търсите решенията им..."

  - И най- важното - да не работите за пари, а безплатно, даром! А как ще живеете като учители в личен план - това държавата не я интересува, нито обществото!

 41. 41 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Хубава програма, ама двугодишна. И после? Какво ще стане с тези ученици, започнали да се учат по тази програма?

  Изискванията към учителите са изключително високи (което е добре), а заплащането-"като на всеки новоназначен учител"?? Дори и с премиите, които се обещават, едва ли тези хора ще успеят да докарат месечен доход повече от 600 лв. Смешно малко за толкова години учене, усъвършенстване, за удължено работно време и изискваната всеотдайност...

  Не разбрах идеята за ментора и бизеса....споменато с едно изречение и някак пуснато в нищото. Може би обещанието за по-нататъшна кариера е в същност мотивацията на младия човек да се включи в програмата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK